Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kolumn do wzmacniacza - wskazówki ogólne

vonf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym dobrać odpowiednie głośniki do wzmacniacza. Wiem, że najlepiej jest posłuchać - jednak jest to zwykle możliwe tylko w przypadku popularnych nowych modeli. W przypadku używanych, czekać w nieskończoność aż pojawi się coś w okolicy - chyba nie warto. I pojawia się tu moje pytanie - w jaki sposób dysponując charakterystykami wzmacniacza i kolum można stwierdzić, że coś ze sobą może dobrze zagrać albo całkowicie się nie sprawdzi? Domyślam się, że jest cała masa innych czynników, które mogą na to wpływać, ale pewnie jakieś wstępne pojęcie można mieć analizując to od strony czysto technicznej.

Pozdrawiam

Raczej wszystko zależy od słuchacza,przykładowo mój zestaw Ci nie spasuje ale Twojemu koledze już bardziej.

Wszystko to indywidualna sprawa i zdrowe podejście do tematu.

Nie ma co aż tak bardzo słuchać opini,wylewających swe żale tutaj forumowiczów.

No ale do tego to trzeba samemu dotrzeć

Łokmen Saba

Trzeba umieć czytać wykres charakterystyki pasma przenoszenia. Przeważnie nie jest ona podawana, a jeżeli gdzieś ją się trafi to potrafi być pokazywana przy różnych parametrach.

Generalnie sprowadza się to do tego żeby do jasno grających kolumn dawać ciepło grające wzmacniacze a do ciepło grających kolumn dawać jasno grające wzmacniacze.

Mój wzmacniacz (Yamaha AX-570) gra raczej ciepło (tak mi się wydaje..), więc kolumny powinny być jasne - na jakie marki zwrócić uwagę?

wiesz co, no ja mało słyszałem w życiu bo jestem laikiem który coś tam liznął tylko ;p no ale postanowiłem podzielić się spostrzeżeniami moimi osobistymi które mogą być pomocne.

Sam posiadam yamahę a520.. hm czy yamahy grają ciepło.. hm nie wiem do końca ale nie wydaje mi się, ciepło to pewnie coś ze stajni np Luxmana gra. Yamaha jest dość szczególowa, ma chyba niezłą dynamikę i stereofonie. Osobiście słucham teraz jej z AE Aegis One i jest, hm.. jest dobrze, bardzo poprawnie, z taką czasem fajną dynamiką i energią.. ale miałem też malutkie Wharfedale 9.0 (po modyfikacjach jakichś tam) które są chyba tyłami od Kina domowego.. są malutkie- kosztowały sporo mniej od Aegisów (180zł) i tak je w ciemno kiedyś wziąłem, w zasadzie mam je jeszcze. i Powiem Ci że dzwięk z nich, był dużo cieplejszy, jakiś taki lżejszy i uświadczyłem sceny w głąb .

(co na aegisach się nie udaje pewnie dlatego że mam niecałe 9m2 i brak możliwości takiego naprawdę optymalnego ustawienia. ale Wafelki sobie poradziły).

Potrafiły zagrać urzekająco jakoś tak, niemniej jednak do rocka czy innej dynamiczniejszej muzyki czy też takiej mięsnej bardziej się nie nadawały z racji rozmiarów malutkich, a co za tym idzie kiepskiego przetwarzania basu - wiadomo, fizyki się nie oszuka).

Ale większe Wharfedale mogą okazać się bardzo dobrym wyjściem w połączeniu z jamaszką Twą - właśnie dlatego że graja ciepło. i wtedy wszystko Ci się zrównoważy. nie słyszałem co prawda tannoyi, ale możesz się rozejrzeć za m2 np.

podaj wymiary pokoju ;)

a co do wypowiedzi chłopaków, no to wszystko prawda, najlepiej samemu posłuchać ;p no i dobierać tak sprzęt by równoważyć tor.

Pozdrawiam

Wielkie dzięki za odpowiedź. Sam też bardzo mało słyszałem (bardzo bardzo) dlatego ciężko mi też stwierdzić, czy jest dźwięk jest ciepły - poza tym podłączone mam na razie takie stare kolumny Sony - więc też moje zdanie jest pewnie wypaczone. Po prostu spośród wielu bardzo sprzecznych opinii, więcej było tych, że Yamahy grają dość ciepło.. Ale co do Wharfedale również słyszałem, że z Yamahą dobrze się spisują (choć była też opinia, że wcale..).

Bas oczywiście by się przydał - czasem zdarzy się posłuchać jakiejś elektroniki, minimal techno, ale góra też się bardzo przydaje - soul, jazz, spokojniejsze klimaty.

Pokój jest dość nieregularny (pokój, aneks kuchenny, przedpokój nie są poodzielane drzwiami) ale powierzchnia odsłuchowa to mniej wiecej 3x5m, przy czym sprzęt będzie stał na tej dłuższej ścianie, czyli od głośników będę siedział te 3m mniej więcej.

Pozdrawiam

Może jeszcze ktoś z Was mógłby coś poradzić w temacie? Prawdę mówiąc trochę wiem, ale nadal nie wiem rzeczy zasadniczej - jakimi głośnikami się zainteresować ;)

Pozdrawiam

To nie są proste rady, bo wśród wielbicieli dobrego ( a każdy ma "swój") dźwięku są zarówno zwolennicy tytanowych, ceramicznych, aluminiowych papierowych czy kevlarowych membran.

Myślę, że ostateczna porada jest niemożliwa, ale proponuję porównać dwie kolumny z testów Audio.com.

Będą to spore kolumny podłogowe i o ile jedna z nich zagra z prawie każdym ( wydajnym ) wzmacniaczem, to ta druga należy do trudnych; wystarczy poszukać na forum wątków, dotyczących jakiegoś wzmacniacza, który by zagrał z nimi w sposób przynajmniej akceptowalny. Pytanie tylko - która...wystarczy porównać charakterystyki.

Oto i one:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ale z dużą pewnością można też powiedzieć, że jest sporo właścicieli, którzy będą obie kolumny traktować jako "wzór metra z Sevres" i do nich próbować dopasować wzmacniacz czy resztę toru. Porównanie o tyle uprawnione, że robione w tej samej redakcji itp... R.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.