Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR X 1000 + Roth Oli

testosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się pomiędzy kupnem zestawu Stereo, a Kinem Domowym. Na początku byłem mocno za stereo, ale teraz już sam nie wiem. Obecnie zastanawiam się nad:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Generalnie lubię oglądać sporo filmów, ale też i słuchać muzyki. Wiem, że na KD muzyka będzie brzmieć i tak tylko w Stereo, ale czy będzie się tego dało słuchać? Wiem, że typowi audiofile napiszą mi, że do muzyki to tylko stereo i nic więcej, ale ja nie jestem aż taki radykalny. Przyjmijmy, że jestem zwykłym użytkownikiem.

Jeśli chodzi natomiast o Stereo, to myślałem o Denon PMA-720AE + DCD-720AE + DNP-720AE + Roth Audio Oli RA3 (lub RA4). Tyle tylko, że ten wzmacniacz nie ma optycznego wejścia, więc nie można do niego podłączyć TV. Myślałem, że filmy oglądałbym na dwóch kolumnach, ale ta opcja odpada, więc bardziej skłaniam się teraz ku ampli AV.

Ukryta Zawartość

Muzyka muzyka muzyka!

https://www.audiostereo.pl/topic/115574-denon-avr-x-1000-roth-oli/

Witaj,

abym wybrać najbardziej optymalne rozwiązanie, musisz podać więcej szczegółów. Przede wszystkim jak duży jest Twój salon, w którym będzie słuchał. Druga sprawa to wybór rozwiązania - jeśli dużo oglądasz filmów i zależy Ci na uzyskaniu dźwięku przestrzennego z 5 kolumn, pozostaje wyłącznie wybór rozwiązania wielokanałowego. Jeśli natomiast duży nacisk kładziesz na odsłuch muzyki, ewentualnie filmy czy koncerty będzie słuchał w dwóch kanałach, zdecydowanie polecam system oparty na klasycznym dwukanałowym wzmacniaczu. W podobnym budżecie system 2-kanałowy zagra znacznie lepiej.

Podaj także proszę jakie zazwyczaj gatunki muzyczne słuchasz, wymień ulubione zespoły, jakie brzmienie preferujesz, czy nowy zestaw powinien mieć funkcje sieciowe oraz w jakim budżecie możemy poruszać się.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Salon 20m2. Oglądam dużo filmów, jednak słucham też sporo muzyki. :) Ciężko więc będzie połączyć jedno z drugim.

Poczytałem trochę i widzę, że można podłączyć wzmacniacz 2-kanałowy do ampli. Robi się to przez pre-out. Tylko ten ampli ma napisane subwoofer pre-out, więc nie do końca rozumiem. Jeśli podłącze tam wzmacniacz, to co wtedy z subem?

Muzyka muzyka muzyka!

Jeśli decyzja zapadanie na zestaw wielokanałowy, musimy poszukać rozwiązania, które pozwoli na uzyskanie możliwie najlepszej jakości dźwięku. Możemy pozostać przy elektronice Denon, model AVR-X1000 jest jednak modelem bardzo podstawowym, którego ograniczenia mogą wpływać na przyjemność z słuchania muzyki. Namawiałbym jednak na model wyżej czyli chociaż AVR-X1100W. Ewentualnie w takim pomieszczeniu bardzo dobry Marantz NR 1604.

Kwestia kolumn - w rozsądnym budżecie zdecydowanie namawiam na zestaw Indiana Line Nota 555 (http://q21.pl/indiana-line-nota-555.html). To kolumny, które nawet z bardziej budżetowymi amplitunerami są w stanie zapewnić bardzo dobry dźwięk stereo.

Jeśli natomiast decyzja zapadanie na system stereofoniczny, można go oprzeć także na elektronice Denon - PMA-720AE / DCD-720AE / DNP-720AE, chociaż wydaje mi się rozsądniejsze zbudowanie systemu na bazie amplitunera sieciowego Yamaha R-N500 połączonego z odtwarzaczem Blu-Ray BD-S477 lub Onkyo TX-8050 z BD-SP309. W kwestii kolumn zwróciłbym także uwagę na kolumny Indiana Line oraz koniecznie Pylon Audio Pearl 25 lub Topaz 20 oraz Q Acoustics QA2050i.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Na plus za marantzem przemawia:

mniejszy rozmiar, srebrny kolor.

Na minus: nie ma wifi, wg. spec ma na wyjściu 90 W, a Denon 145 W.

O ile wiem, że nie do końca tymi liczbami należy się sugerować, to brak wifi to dla mnie dość spory minus.

Jest jeszcze jakiś Marantz NR1605 z Wifi, ale to kolejnych kilka stówek droższy :)

Muzyka muzyka muzyka!

Rozważ Marantz-a 5008 (chyba, że pójdziesz w stereo). Można go teraz kupić w dobrych cenach. Będzie mocniej niż 1604/1605. Ma też na pokładzie pre-out więc będziesz miał możliwość w przyszłości rozbudować zestaw o wzmacniacz stereo. Z kolumn oprócz już wymienionych odsłuchałbym Melodikę BL40, Monitor Audio MR6, Dali Zensor 7, JBL Studio 270/280.

Fakt, wg. spec jest sporo mocniejszy, niestety jest też wyższy, więc pewnie nie zmieści mi się w szafce RTV. I też nie ma wifi... Czyli każdy ma jakieś wady :)

A te pozostałe nie mają pre-out? Bo na zdjęciach widzę, że coś tam jest, ale mniej wejść. No i też chyba sub się tam podpina? Możesz mi wytłumaczyć, bo nie wiem do końca jak to działa. Rozumiem, że podpinam wzmacniacz stereo przez pre-out i dwie główne kolumny są wtedy podpięte do tego wzmacniacza? Zapewne przy słuchaniu Stereo wystarczy włączenie samego Wzmacniacza Stereo, a przy KD, trzeba włączyć i ampli i wzmacniacz, czy dobrze rozumiem?

Muzyka muzyka muzyka!

Z tego co pamiętam 1504,1604,1605 mają pre-out dla frontów. Dla suba masz osobny pre-out. Działa to tak, że kolumny podłączasz pod wzmacniacz stereo, a wzmacniacz łączysz z amplitunerem kd (pre-out). Wzmacniacz zasila Ci fronty, amplituner resztę kolumn. Przy filmach muszą byś włączone oba urządzenia. W stereo jak np. CD połączysz ze wzmacniaczem to amplitunera już nie odpalasz. Aha tylko najlepiej jak wzmacniacz ma funkcji bypass. Wtedy przy filmach działa jak końcówka mocy. Jeśli wzmacniacz nie będzie miał tej funkcji to czeka Cię regulowanie głośności w amplitunerze i wzmacniaczu. Oczywiście należy pamiętać, żeby najpierw podłączyć wzmacniacz z amplitunerem, a potem przeprowadzić kalibrację.

Moc jest spokojnie wystarczająca dla Ciebie nawet w urządzeniach slim, dlatego nie patrzyłbym na tą cyfrę. Jest najnowszy NR1605, ale niestety wyraźnie droższy.

Sprawa do przemyślenia, w przypadku pytań jestem do dyspozycji.

Pre-out posiadają Denon X3000, Onkyo 717, Yamaha 775, HK 370 i wyższe modele producentów. Nowe Roth RA to podobno ciut gorsze konstrukcje od poprzednich, których dystrybutorem było Rafko ( bliźnacza konstrukcja to Melodika BL 40). Zobacz sobie nawet dane tech. Roth RA3 vs Roth Oli 30( Melodika BL30)? Jeżeli masz dylemat, to ja Twoim miejscu bym na początek kupił porządne KD. W filmach będzie bdb. a i muzyki posłuchasz w przyjemny sposób. Możliwe nawet że ta jakość w stereo Ci wystarczy. Po czasie jak będzie brakować tej jakości, to dokupisz wzmak stereo i CD lub DAC.

Nie do konca rozumiem jeszcze z tym pre out. Tansze modele tez maja takie cos, ale mniej i inaczej opisane. Np.:

Ukryta Zawartość

Jest jakies zone i sub. Czy to wystarczy? Drozsze modele maja zazwyczaj rozpisane na front, center i pozostale...

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Chyba na razie kupie same KD lub same Stereo, a z czasem te drugie i podepnę, tak jak rozmawiamy. To chyba optymalne rozwiązanie.

Aha tylko najlepiej jak wzmacniacz ma funkcji bypass.

Jedynie nie wiem jak to sprawdzić, czy ten Denon 720AE ma taką funkcję? Nigdzie nie widzę tego w specyfikacji.

Ukryta Zawartość

Muzyka muzyka muzyka!

To pre-out w tańszych tyczy się drugiej strefy czy suba. Typowy pre do podłączenia wzmacniacza, to tak jak zauważyłeś dotyczy tego wejścia Front, center, itd. W tym wejściu podpinasz pod Front. Dlatego Ci napisałem od jakich modeli zaczynają się klocki z pre-out do podpięcia wzmaka. Ten Denon 720 nie ma wejścia Main IN, AV Direct IN, Bypass ( rózne nazwy producentów), ale da radę go podpiąć, tylko byś musiał pamiętać przy załączeniu KD w jakiej pozycji był potencjometr w czasie kalibracji. Żeby głośność poszczególnych kolumn była jednakowa. Lepszy by był wzmak z tym typem wejścia, bo wtedy głośnością w KD sterujesz tylko z amplitunera.

Ok, już rozumiem. Jeszcze tylko nie wiem, jak sprawdzić czy dany wzmacniacz obsługuję tę funkcję bypass, bo tego nigdzie nie widzę w spec. nawet w droższych modelach.

Muzyka muzyka muzyka!

Ok, to już wszystko jasne. Czyli ten Denon 720 tego nie ma. Dobrym pomysłem będzie więc może kupno tego Marantza SR 5008 (ma pre out dla front) + kolumny. Z czasem gdy okaże się, że dźwięk z tego ampli jest dla mnie niewystarczający + będę miał większy budżet będę mógł kupić jakiś wzmacniacz i mieć system bez kompromisu :) Raz jeszcze dzięki za odpowiedzi, znacząco podszkoliłem swoją wiedzę.

Muzyka muzyka muzyka!

Przy kinie domowym czeka mnie jeszcze chyba kupno standow do tych tylnych kolumn. Tam sa jakies standardy, czy oby stalo? Czy np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bedzie pasowac do tych Rothow?

Ukryta Zawartość

Muzyka muzyka muzyka!

Będą pasowały. Sprawdź tylko czy podstawa górna nie będzie większa od kolumny. Jeśli tak to będzie słabo wyglądało. Możesz też zerknąć na ofertę Norstone. Będą tańsze. Zwróć uwagę, że cena tych Dali jest za sztukę.

Tak rozmiar to wiadomo, to pierwsze co sprawdzilem. Musi sie w miare pokrywac, zeby komicznie nie bylo. Wiem, ze pewnie znajda sie tansze, ale bede szukal wlasnie bialych.

Dzieki za te norstone, faktycznie duzo tansze.

Muzyka muzyka muzyka!

Koniecznie rozwaz pre-out. Kiedys miałem kino domowe a zaczynałem od jakies taniej Yamahy. Nieźle się wkurzyłem jak sprzedałem wzmaka Onkyo o kupiłem Amplituner. No ale było juz po ptokach. Dźwięk masakra. Potem miałem Harmana AVR130, tu było juz lepiej ale to i tak nie było to. W końcu wyłozyłem więcej kasy i kupiłem Denona AVR3803 . Muzyka grała poprawnie, ale szału nie było. Na szczescie Amplituner miał Pre-out i dokupiłem dobry wzmacniacz. Dopiero wtedy mozna było słuchac muzyki. Po jakimś czasie stwierdziłem ze nawet filmy zyskały na przestrzeni i jakości i aby nie zgracac sobie salonu sprzedałem kino. Filmy w dobrym stereo tez super się ogląda, w sumie brakuje tylko efektów z tyłu, ale dla mnie akurat to wystarcza.

Ja na Twoim miejscu kupiłbym używkę np. wspomnianego Denona i dobry wzmak.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

bumbum: rozważam samo Stereo do muzyki i filmów, ale jak patrze na wzmacniacze Stereo, to one są pod muzykę, więc nie mają jak KD wejść cyfrowych (optyk). Więc jak to wtedy podpiąć analog? Jeśli puszczę analogiem, to za DACa chyba robi mi wówczas TV, a nie wzmacniacz prawda? Więc pewnie po jakości dużo poleci.

Muzyka muzyka muzyka!

Zostań lepiej przy tym Marantzu SR5008, i tak będziesz bankowo ze stereo zadowololony, a funkcjonalność i wygodę podłączeń trudno do "stereo" porównywać.

Będziesz miał kiedyś kaprys to sobie we wspomniany sposób rozbudujesz... Takie wzmacniacze już o 1000pln można kupić...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.