Skocz do zawartości
IGNORED

Radmor 5102 - co z nim zrobić?

disident

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem. Kilka dni temu dostałem od znajomego, zupełnie za darmo amplituner Radmor 5102. Początkowo się ucieszyłem na myśl, że będę mógł nim zastąpić moją niesławną Diorę ws442 lecz gdy go uruchomiłem mój entuzjazm nieco opadł. Z tego co o owym Radmorze przeczytałem na tym forum (w dziale opinie) wnioskowałem, że jakością dźwięku moją Diorę powinien pobić na głowę. Tak się jednak nie stało. Chociaż dźwięk Radmora wydał się głebszy i pełniejszy to jednak był jakiś taki jakby lekko zamglony. Poza tym przy ciężkiej i dynamicznej muzyce (Tool - Aenima) wydawał się minimalnie spowolniony, brakowało mu dynamiki (czego nie zauważyłem przy bardziej kameralnych nagraniach). W innym wątku przeczytałem, że w tak starym sprzęcie przydałaby się wymiana kondensatorów, co pozytywnie odbiło by się na dźwięku. Jeśli jest to prawda to czy moglibyście powiedzieć o które dokładnie kondensatory chodzi? Druga sprawa to kwestia gniazd we/wy. Jak wiadomo tych które są w Radmorze juz się dzisiaj nie stosuje, chciałbym więc wymienić je na nowsze - zwłaszcza te do których podłączam głośniki. Czy mogłby ktoś podpowiedzieć jakiego rodzaju gniazda powinienem wstawić, i czy w ogóle jest to możliwe? Trzecia sprawa to kwestia impedancji. Otóż ów amplituner ma impedancje 4om podczas gdy moje kolumny (Tannoy M1) 8 om. Czy zestawienie 4-omowego wzmaka z 8-omowymi kolumnami nie nie niesie żadnego ryzyka?

Za wszelkie sugestie, popozycje sposobów renowacji tego bądź co bądź legendarnego sprzętu będę bardzo wdzięczny.

https://www.audiostereo.pl/topic/11556-radmor-5102-co-z-nim-zrobi%C4%87/

Był cały BARDZO obszerny wątek na ten temat. Proponowałbym się z nim zapoznać i dopiero pytać. Jeśli już wszystko przeczytasz to chętnie odpowiem na dalsze pytania! 8 OHm zamiast 4 możesz zawsze (za wyjądkiem lamp) podłanczać bez ryzyka. Co innego w drugą strone.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Dreamer - ten "ciężkawy", "zamglony" dźwięk - jak kolega podawał - to jednak duży problem Radmora, którego tu jeszcze nikt nie rozwiązał na forum. Problem ten zauważy każdy kto jest obsłuchany na lepszym sprzęcie. Dziwna korekcajkontura to następny problem. Całkowita wymiana kondensatorów (co uczyniłem) na kilka klas lepsze nie przynosi zbyt dużych zmian, aczkolwiek są. Zmiana brzmienia samego odbiornika radiowego - to tylko i wyłącznie nowy stereodekoder (po zmianie jest świetnie), pozostaje problem kiepskich przedwzmacniaczy i słabo reformowalnej końcówki (zakładam, że nie mówimy o wymianie na nową o zupełnie innej konstrukcji).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Tyle razy pisałem jak to poprawić łącznie z ominięciem przedwzmacniacza i odcięciem konturu. Jak ktoś jest chętny to moge napisać jeszcze raz łącznie z jakimiś pomysłami. Niegdyś u siebie nawet Tape Monitor zrobiłem w radmorze:D

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Wydaje się, że nie będzie większego problemu z ominięciem części regulacji barwy (ale odcinanie na stałe tego układu nie wydaje się dobre) oraz z odcięciem kontura. To ostatnie odcięcie uważam za FATALNE rozwiązanie, jeśli miałoby być na stałe, bo lepszym byłoby zmienienie wartości na "delikatniejszą" korekcję. Jestem ciekawy co wywalczyłeś. Tak więc, napisz. Ja nie widzę zbyt wielu możliwości żeby to ładnie zrobić, tj brak np.wolnego przełącznik do załączania przekaźnika na pozycję "direkt" itd.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Moze to rozwiązanie nie było idealne ale znakomicie spełniało swoją rolę. U siebie odcinawszy kontur na stałe uzyskałem pierwszy wzrost jakości,a głównie średnich tonów i ogólne wyrównanie pasma (kontur i tak jest odcinany powyżej połowy gałki głośności). Obejście przedwzmacniacza zrealizowałem poprzez przystosowanie przełącznika od konturu tak,że w jednej pozycji miałem dosłowny DIRECT,a w drugiej korekcję. Co mi to ogólnie dało? Radmor zaczął przemawiać nie przez zasłone i zakatarzony lecz normalnym dźwiękiem jak na wzmacniacz przystało. Po co Ci regulacja? Na dobrych kolumnach (jak na Radka to w miare dobrych) nie będzie potrzeba żadnej regulacji.Raczej przyzwyczajenia do dźwięku bez ściszonej średnicy. Szkoda,że chwilowo swoje końcówki mam u kolegi i nie moge porównać do A-400X.Wtedy mógłbym dokładniej powiedzieć jakie konkretne aspekty dźwięku z Radmora różnią sie od Pioneera.

Myślałem, że zakupiłem "do wspomnień" Radmora z tłumnikiem -20 dB i to był by dobry strzał, żeby on załączał po dwa przekażniki omijające regulatory barwy, ale tak niestety nie jest :( . Sam kontur to taka cecha charakterystyczna polskiego starego sprzętu i pozbywanie się jego to, jak dla mnie, za duża ingerencja. Nawet mój obecny piecyk ma coś w rodzaju konturu (Onkyo Integra) a drugi zapasowy (Yamaha 396) ma płynnie regulowany typowy kontur z czego czasami korzystam. Tak więc, będzie korekcja jednak ze zmienionymi elementami i przy wyłączonym układzie powinno dobrze działać. Zrobię jeszcze eksperyment w celu porównania samej super - alfy z moimi innymi piecykami i to zadecyduje ostatecznie o poświęceniu któregoś przełącznika do załączania "direkt".

>disident

jakie masz kolumny w tym radmorze? jakimi przewodami je połączyłeś?

trochę poprawy w dynamice daje wymiana kabli od końcówek mocy do wyjść głośnikowych. wyjścia radmorowskie to nie problem, można dokupić wtyczki i jest ok.

"mgiełkę" usunęły u mnie altusy 120HGS - "powietrza"w dźwięku jest miejscami aż za dużo

kondensatory jeśli nie były wymieniane obowiązkowo zastąp nowymi! zastosuj takie na 105stC, moc możesz dać większą. ja wymieniłem wszystkie na płytce z potencjometrem, barwą, końcówkach i przedwzmacniaczu (tu pozostawiłem jedynie KENy, bo nowe mi się w brzmieniu mniej podobały) - zyskasz dużo na dynamice i lekkości brzmienia, mgiełka sporo zelżeje. koszt poniżej 30 zeta przy kondach samsunga

>>Beerfan

Moje kolumny to Tannoye M1. Podłączyłem je kablami, które dostałem razem z Radmorem. Wyglądają badziewnie, są bardzo cienkie i bardzo długie (nie mierzyłem ale min. 5m mają). Jedyna zaleta to to że mają zamontowane te specyficzne wtyczki. Posiadam inne kable, 2*2,5mm2, i chciałbym je podłczyć do Radmora ale nie mam tych wtyczek gdyż do mojej Diory podłącza się gołe kable. Z chęcią bym zamontował w tym radmorze takie same gniazda kolumnowe jak ma ta Diora, ale nie wiem nawet jak się one fachowo nazywają i czy można je kupić.

Możesz mi powiedzieć co to są te altusy 120HGS. To pytanie brzmi może głupio ale ja się na elektronice raczej nie znam i wszelkich zmian będę dokonywał z pomocą znajomego. Ile te altusy kosztują?

Ile jest tych wszystkich kondensatorów, które trzeba wymienić?

Zapomniałem dodać że w dwóch wskaźnikach nie palą się lampki. Czy możesz mi powiedzieć jak się one fachowo nazywają i czy można je kupić?

Dzięki.

Te lampki to możesz dostać na stacji benzynowej i widziałem je na allegro. weź jedną na wzór i poszukaj.

chrzań te kable, rozwal wtyczki i podłącz te kable co masz (lub utnij wtyczkę z kawałkiem kabla i przylutuj do tego lepszego)plus to ten cienki bolec, minus blaszka. Ja miałem takie kabliszcza i muliły dźwięk. uważaj, by przewody były porządnie zaizolowane, bo radmor+ spięcie kabli głośnikowych = spalenie tranzystorów.

jeśli chcesz nowe wtyczki to są do kupienia w OBI (hipermarket budowlany) i na allegro. a przejściówkę DIN-chinch kupisz bez problemu w większości sklepów z audio

tych kondensatorów nie ma dużo, coś koło 30 z tego co pamiętam. dwie godziny zabawy lutownicą. więcej zabawy z rozkręcaniem Radka :/

całe "odkurzanie" radka nie kosztowało mnie więcej niż 60 zeta (wymieniłem też tranzystory 2n3055 na ST)

altus 120HGS to kolumny tonsila na eksport z 30! cm. głośnikiem niskotonowym na licencji pioniera (średni też). po prostu wykonane z większą dbrałością, ale wewnątrz kable mam do wymiany (ah, te niteczki... :)) dałem póki co 400 ale będę musiał zmienić zawieszenia - przepłaciłem trochę

Z tyłu możesz założyć zaciski kolumn, wmieszczą się. Ja zamontowałem od spalonego Technicsa. I obok nich od razu załozyłem cinche - dwa problemy za jednym razem załatwoine.

[obrazekLUKASZ-180487_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tomektoon - sam mam takie gniazda, tyle że duże złote i wygląda nieźle w Radmorze - prawie się w ich pięknie zakochałem a ty tak burzysz moje uczucie ;)

Czołem miłośnicy naszego kochanego starocia!

Skoro juz przy odświerzaniu radka jesteśmy, to mam poważny problem, właśnie rozleciało mi się pokrętło wyboru zestawu przód/0/przód i tył i nie moge dojść jak popodłączać tera tak (zgubiło mi sie quadro0 aby wszystko normalnie grało.Tak na marginesie to w moim TE fatalne TE kabelki, cieńkie nawet miedziane nie są, tragedia...

Do Dreamer _1 ,fantastyczne to brzmienie po odcięciu konturu, dzięki!

BeerfaN > Już prawie zapomniałem;) Wiesz szkoła,inne zajęcia i tak z pamięci ulatuje:(

Co do przedwzmacniacza to na schemacie nie ma potrzeby zaznaczać. Tak jak pisałem przystosowałem przełącznik od konturu. Przylutowałem do niego wejścia i wyjścia przedwzmacniacza oraz dałem obejście w drugim położeniu. Trzeba tylko wylutować elementy od konturu,które są wokół przełącznika.

Alan > Na początku myślałem,że masz w Radku IEC;) Notabene pokusiłby się ktoś o taką ingerencje??

Dreamer - mówiłeś chyba o obejściu regulatora barwy, bo chyba nie obchodziłeś tego pierwszego na 2 tranzystorach, bo to ciężko wykonale - obejść wszystko i jeszcze mieć regulację siły głosu.

W 100% nie pamiętam ale na 90% zmienia się również jak kontur jest wyłączony.

Owszem,chodziło mi o regulację barwy,która nawet w położeniu 0 wpływa dość znacznie na dźwięk.

bez konturu wszelka korekcja jest wyłączona a dźwięk nieco ściszony (uważam że subiektywnie za mocno w stosunku do pozycji "on") załączanym od środka potencjometra do masy rezystorem. Teoretycznie więc odcięcie odczepu pot daje jedynie wzrost sygnału i nie powinno wpływać na średnicę (zaznaczam że to w mojej teorii ;) ).

>> Beerfan

Jescze jedno (pewnie śmieszne ) pytanko: czy wszystkie te kondensatory są takie same, czy też muszę odczytać symbol z każdego z oryginałów i kupić dokładne odpowiedniki?

>>Alan

To co jest na zdjęciu to to o co mi chodzi. Możesz mi jeszcze powiedzieć które kabelki do których styków w tych gniazdach podlutowałeś? Czy po wstawieniu chinch te gniazda DIN cały czas działają czy są odcięte?

Dzięki.

Musisz poczytać, najlepiej schemat, i przepisać jakie są na nich pojemności, V może być więcej, to nie szkodzi.

1)wyjścia głośnikowe - cienki bolec to plus, gruby minus

2) wejścia - patrząc na gniazdo od tyłu radka jest 5 bolców, 1 i 2 to wyjście sygnału (do magnetofonu i korektora), 3 to minus (ekran), 4 i 5 wejście L i P

RAMBO > Niestety to nie jest tylko podniesienie poziomu dźwięku. Odlutuj to się przekonasz:)

Zresztą co mam się rozpisywać.Każdy zrobi tak jak mu pasuje.

ja dorobiłem przełącznik do tych kabli~od konturu. mam czystszy dźwięk, a przy okazji jak chcę się zmaltretować to kontur też działa :) - polecam!

>Dreamer

w kwestii weryfikacji mojej niewiedzy - przedwzmacniacz w radku to ta płytka z barwą? czy z KENami?a może jeszcze jej nie widziałem nawet...pytam, bo robię sobie opcję "direct"

>Tomektoon>

Przejściówki? Hmm... osobiście nie toleruję przejściówek. Poza tym, nie ma teraz kłopotu z podłączaniem.

>Disident>

Kabelki są podlutowane dokładnie tak, jak podał to >BeerfaN

korektor to jednak dobra rzecz, DNL jest rewelacyjny jak się ma gramofon i pożądnie zajechanego winylka. Na prawdę zadziwiająco dużo ten układ wyciska ze żużytych płyt, wytartych taśm, czy nawet kiepskich mp3, spróbójcie.Super stereo tez jest kapitalne , tylko dla mnie za bardzo zagłuszana jest średnica (nie wiem, może mój 5102 tak akurat ma) i bardzo słabo słychac wokale.Jeżeli już coś nim robię to czasem odcinam trochę z basu bo mój pokuj do dobrze wytłumionych nie należy, ale głównie włączam go dla tych dwóch właśnie układów.

Kochani bardzo potrzebuję waszej pomocy,miałem awarię przełącznika zestawów głośników "przód/0/przód i tył",musiałem rozlutować kable i teraz niby wszystko jest ok, ale przy położeniu "przód i tył" przody i tyły nie grają w QQ tylko to samo (2*przód prawy i 2*przód lewy).Bardzo bym potrzebował jakiegoś rysunku, schematu typu "które kable są od czego i gdzie to przylutować",czegokolwiek bo sam chyba nie dojdę.Przy okazji wymieniłbym te włosowate badziewie na jakies konkretniejsze, miedziane o sensownej grubości, przełącznik też.

BeerfaN > Chodzi mi o płytkę z regulacją barwy i balansu.

Co do przełącznika to z pamięci dużo nie pomogę:( Schemat,schemat i jeszcze raz schemat;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.