Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka plazma zamiast VT60?

Corek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów

Niestety zbyt długo przesuwałem w czasie zakup nowej plazmy i obecnie praktycznie niemożliwym jest dostać P55VT60 - a już na pewno nie nówkę (powystawowe czy z jakimś przebiegiem odpadają - wolę nie ryzykować wypaleń itp).

Mam zatem pytanie, czy jest obecnie inna plazma podobna jakościowo do VT60 w kwestii obrazu (ST60 też już nigdzie nie ma)?

Matryca 55 cali, mile widziana podobna cena, nówka.

A może w zapowiedziach jest coś, na co warto czekać? OLEDy raczej odpadają, bo cenowo to się chyba jeszcze niezbyt opłacają.

Z góry dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/115541-jaka-plazma-zamiast-vt60/
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Jeśli nie ma już nigdzie VT60 ani ST60 a sprzęt używany odpada to zostaje Ci tylko Samsung serii F8500. To bardzo dobre plazmy, nawet jaśniejsze niż Panas. Na zapowiedzi nie masz co liczyć, to koniec plazm a i z Samsungiem musisz się streszczać bo właśnie kończą produkcję.

http://www.cnet.com/news/samsung-f8500-plasma-wins-value-electronics-shootout/

Luknij na Ultra HD 4K Samsunga UE55HU6900(matryca LCD z podświetleniem LED) ostatnio czytałem jego test w A/V i wypadł bardzo dobrze jakość/cena 55c kosztuję niecałe 5000zł tylko jest jedno ale przy 55c optymalna odległość oglądania wynosi 110-120cm żeby dostrzec wszystkie walory przy materiale 4K

Luknij na Ultra HD 4K Samsunga UE55HU6900(matryca LCD z podświetleniem LED) ostatnio czytałem jego test w A/V i wypadł bardzo dobrze jakość/cena 55c kosztuję niecałe 5000zł tylko jest jedno ale przy 55c optymalna odległość oglądania wynosi 110-120cm żeby dostrzec wszystkie walory przy materiale 4K

chyba nie ma zamienników, a tego Samsunga jeśli ma być podobna jakość do VT ST 60 bym odpuscil, jak plazma to chyba tylko Samsung jeszcze został - wziasc najwyższy model, a jak nie to pozostaje tylko led może cos z sony czy panasonic się nada w wersji fhd oczywiście.

chwilowy brak działalności w audio.

Ja już bym sobie plazmę darował, jeśli nie kupiłeś Panasa z najwyższej serii gdy były jeszcze dostępne.

Poczekaj teraz z rok na dalszy spadek ceny OLED'ów, w LCD/LED pchać się nie ma sensu.

Albo kup byle co do TV a do filmów - projektor! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Spinacz - chyba nie o to pytał autor wątku a ten LCD Samsunga ma się tak do serii F8500 jak wół do karety.

Mi chodziło o to co koledze wyżej PDP Samsunga bym też odpuścił(do panasów się nie umywają sam mam PDP Panasa) jak nie ma już Panasów .W testach nieźle wypadają tv z matrycami IPS bardzo dobre reprodukcje kolorów mają (zwłaszcza LG)Co do OLEDÓW to trzeba będzie jeszcze poczekać największa wada to trwałość matryc tak samo jak było na początku z PDP za parę lat na pewno poprawią bo teraz to szkoda kasy na to kłaść.Największa wada nowych samsungów jak czytam testy w prasie większość modeli jest nie wytłumaczalne brak HDMI z ARC przykład UE66HU8500

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Dottore ogólnie ma rację z możliwością poczekania na dobre OLED ale to wszystko patykiem na wodzie pisane lub kupna byle czego do TV + proj ale to musisz sam zdecydować czy wchodzi taka opcja w grę. Natomiast jeśli chcesz dzisiaj kupić TV to F8500 w sensownej cenie jest naprawdę świetną opcją.

Sam też mam VT60 i bym na F8500 nie zamienił ale on wcale tak dużo nie odbiega a w dzień jest wręcz lepszy od Panasa.

HDMI z ARC - a na co to komu?? Doprawdy śmieszny argument jesli to ma być najwieksza wada. IPS od LG to już w ogóle kosmos biorąc pod uwagę proste zapytanie autora wątku. No ale to jest forum :)

A Jak wyprowadzisz fonie z tv jak nie posiada żadnego innego złącza nie każdy lubi oglądać na głośnikach tv wiadomo jak ich jakość jest nie a dałem przykład tak właśnie jest u Samsunga w niektórych modelach.Dla mnie do jest minus brak kanału zwrotnego bo podłączenie amplitunera z dekoderem tv wtedy nie ma sensu a platać się z dodatkowymi kablami żeby uzyskać dźwięk 5.1 z amplifa jak dla mnie mija się z celem ale to tylko moje zdanie

osobiście nie używam wbudowanych głosników w tv nie wiadomo czy autor też nie i czy nie bedzie chciał podłączyć kina do tv i z niego ciągnąć fonie.Jak już ma być PDP to faktycznie tylko Samsung pozostał.Poza tym każdy rodzaj matrycy(technologi) ma swoje wady i zalet.Osobiście sam mam 1 panel IPS LG LED używam go do pracy,ogladania tv i filmów z BD i muszę powiedzieć że bardzo dobrze reprodukuję kolory ,duży kąt widzenia jest nie degraduję obrazu(pod katem),akurat mam powłokę błyszczącą(można się w niej przeglądać) i panel ustawiony w prost w stronę okna i wogólę nie przeszkadza słońce ani światło,i ma mały lag chodź ips ma mały współczynnik kontrastu tu jest minus chodź tu się zwami zgodzę ze dla mnie PDP jest najlepszy jak do tej pory szkoda że już nie produkują zobaczymy jak zapowiedzi Panasonica bedą się miały w rzeczywistości że ich OLEDY będą lepszy od ich flagowych PDP czas pokaże

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Obecnie mam Panasonica P42G20 i generalnie jestem zadowolony, ale czas na coś większego (stąd 55 cali) i chciałem również lepszą czerń (stąd ponownie patrzyłem w stronę Panasa).

Odległość oglądania to jakieś 2 metry więc te 42 to tak trochę maławo już ;)

Muszę zainteresować się tym Samsungiem (widzę, że jest jeszcze dostępny w RTV Euro AGD). Tylko że faktycznie mam kino domowe (ampli + 5.1), więc to może być problem?

Obecnie mam Panasonica P42G20 i generalnie jestem zadowolony, ale czas na coś większego (stąd 55 cali) i chciałem również lepszą czerń (stąd ponownie patrzyłem w stronę Panasa).

Odległość oglądania to jakieś 2 metry więc te 42 to tak trochę maławo już ;)

Nie przejmuj się, ja mam 37 cali i żyję :)

Zostaw te 42, lepszego obrazu dziś już na rynku nie znajdziesz i spokojnie czekaj na OLED od Panasa. :)

A jak Ci mało cali - to projektor. Zapuścisz se filma na 3m przekątnej i spoko wodza! :)

Do oglądania reklam przerywanych czasami programem - naprawdę wsio rawno co się ma... ja już praktycznie TV nie oglądam.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Miedzy czasie poczytaj i czekaj na OLED .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ostatnia chwila jeśli ktoś jeszcze nosi się z zamiarem kupna plazmy. Potem przerwa technologiczna i - miejmy nadzieję - OLED.

http://hdtvpolska.com/page/articles.html/_/newsy/lg-zegna-rynek-plazmowych-tv-w-przyszlym-miesiacu-r1123

A jak to jest z tym OLED LG? Nie warto się jeszcze w to pakować?

A jeśli można zaryzykować, to czy te wszystkie modele (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) różnią jakoś pod względem obrazu, czy tylko wodotryskami?

Ukryta Zawartość

A jak to jest z tym OLED LG? Nie warto się jeszcze w to pakować?

A jeśli można zaryzykować, to czy te wszystkie modele (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) różnią jakoś pod względem obrazu, czy tylko wodotryskami?

Na razie wydaje mi się, że należy poczekać, aż ceny najbardziej wypasionych odbiorników OLED dojdą do ok 2000€.

Przez najbardziej wypasione rozumiem połączenie panelu OLED z technologią KURO.

I dlatego warto przeczekać eksperymenty LG, czekając na wejście Panasa na rynek OLED - ten dzień powinien być prawdziwym świętem.

Bo sam panel OLED i jego niezwykłe właściwości to tylko połowa sukcesu Najważniejsze jest sterowanie obrazem.

I tutaj liczę na Panasonica bardziej niż na jakąkolwiek inną firmę.

Pamiętam ostatnie modele ich telewizorów CRT - lepszego obrazu nie widziałem nigdy później - nawet na najlepszych plazmach, oczywiście rozdzielczość była inna ale chodzi mi o co innego. Kto pamięta płaskie CRT Panasa ten wie, o czym mówię. Naturalność i łagodność obrazu nie do osiągnięcia przez współczesne technologie.

Może OLED w wykonaniu Panasa będzie przełomem?

Bo panele LG świetnie wypadają na demonstracyjnych filmikach w sklepie, ale nie mam pojęcia, jak się sprawują w realnych warunkach z dostępnym sygnałem.

Póki co - moja mała plazma cieszy mi oczy ale chętnie bym kupił za powiedzmy 1500€ jakiś średni model OLED od Panasa. Bo nie potrzebuję 3D ani 4K.

Zwykłe Full HD z firmową technologią sterowania obrazem.

Jeszcze 2-3 lata, tak sądzę... :)

panasonic-37-inch-oled-tv.jpg

Ukryta Zawartość

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ogólnie zgadzam się z tym co napisał Dottore. Takiego płaskiego CRT Panasa oglądałem wiele lat. Obraz był dobry jak na tamte czasy ale bez przesady, nie da się tego porównać do 65-calowej plazmy. Jednak dużo gorszy pod każdym względem, nie tylko wielkości. Teraz to CRT świeci u mojej ciotki i już raczej dożywa tam swoich dni.

Ja bym się w OLED-a teraz nie pchał. Nie lubię robić za świnkę doświadczalną.

Ja bym się w OLED-a teraz nie pchał. Nie lubię robić za świnkę doświadczalną.

Spokojnie! Mądrzy ludzie ze skośnymi oczami już pracują nad tematem! :)

2.jpg

Szkoda, że takie drogie - jeszcze niedawno w Media i Saturnie (choć zapewne powystawowe) były za około 6,5k. Niby jest jeszcze w RTV Euro AGD, ale znowuż bez możliwości zamówienia online. A z tego RTVMAX już cały dzień czekam na odpowiedź, czy to faktycznie nówki bez przebiegu, czy powystawowe...

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Może je mają tylko wirtualnie i dopiero teraz sprawdzają co jest faktycznie dostępne. Niestety to jak najbardziej możliwe. Jakbyś kupił na Allegro bez pytania a sklep by się zorientował, że już ich nie da rady sciągnąć to najwyżej anulowaliby transakcję z powodu uszkodzenia przedmiotu sprzedaży. Niestety wystawianie wirtualnie dostępnych towarów jest dość powszechną praktyką.

Szkoda, że takie drogie - jeszcze niedawno w Media i Saturnie (choć zapewne powystawowe) były za około 6,5k. Niby jest jeszcze w RTV Euro AGD, ale znowuż bez możliwości zamówienia online. A z tego RTVMAX już cały dzień czekam na odpowiedź, czy to faktycznie nówki bez przebiegu, czy powystawowe...

Musiały byc powystawowe bo cena 55vt60 była zawsze w okolicach ceny 65st60... czyli pod koniec około 8 tysi....

Chociaż ja nie miałem dylematu co wybrać za podobną sumę 55vt60 czy 65st60. .. wolałem więcej cali niż troszkę lepszy obraz ( na papierze, bo gołym okiem to trudno dostrzec różnice)... ;) :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.