Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do komputerka

Yozq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kiedyś dostałem w prezencie słuchawki Sennheisser HD 518. Dotąd leżały sobie w szufladzie, lecz postanowiłem je wykorzystać. Słucham głównie muzyki relaksacyjnej i ballad rockowych i trochę muzyki elektronicznej. Co pod te słuchawki włożyć do komputerka aby uzyskać najlepszy efekt stereo. Odtwarzacz AIMP, pliki Flack. Planuję wydać ok 1500zł. Myślałem o karcie dźwiękowej i dobrych głośnikach stereo 2:0. Przeglądałem trochę internet i znalazłem taką kartę:

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

2.

Ukryta Zawartość

Czy to dobry wybór i jakie do tego dołożyć głośniki bo już od czytania różnych opinii głowa pęka

Proszę o pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/115403-zestaw-stereo-do-komputerka/

Jedno pytanie. Co mają wspólnego słuchawki z głośniczkami?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Jedno pytanie. Co mają wspólnego słuchawki z głośniczkami?

Ano tylko tyle, że chcę mieć i to i to a założenie jest takie by karta dźwiękowa + głośniki zmieściły się w w/w budżecie. Nie wykluczam dołożenia odrobiny gotówki jeśli ktoś mnie przekona, że zdecydowanie warto to zrobić by osiągnąć zadowalający efekt. Nie wiem jaką kartę i jakie głośniki. Czy dedykowane komputerowe, czy też lepiej jakieś aktywne monitorki.

Help

…„znikąd nie ma ratunku, znikąd nie ma pomocy”

Jedno pytanko a odpowiedzi/porady żadnej. Czy jeżeli ktoś nie jest zdeklarowanym audiofilem, nie pisze o napompowanych basach, słabym środku, spójnym lub nadmiernie ocieplonym dźwięku, takiej a takiej barwie w całym paśmie, scenie przesuniętej ku przodowi, metalicznej górze, przybrudzonej barwie instrumentów, o dźwięku za nadto analitycznym, o scenie budującej się w głąb, pięknej lekkiej średnicy, o brzmieniu analitycznym/detaliczny a do tego jeśli nie ma do wydania kilkunastu tysięcy złotych to nie warto się pocić i pisać bo prawdziwego dźwięku on i tak nigdy nie usłyszy?

Kurczę fachowcy! Doradźcie coś laikowi please.

Czy dedykowane komputerowe, czy też lepiej jakieś aktywne monitorki.

W zasadzie głośniki komputerowe, to właśnie aktywne monitorki :)

Moim skromnym zdaniem jeśli chcesz wydać 1500zł to karta za 600zł nie jest najlepszym wyjściem. Co do karty jakaś sensowna używana, najlepiej zewnętrzna z własnym zasilaniem, ewentualnie DAC z wejściem USB.

Co do monitorów, to jest tego sporo, ale zwykle pod nazwą "studyjne" Tu nie poradzę, najlepiej podjechać do salonu i się przekonać czy studyjne brzmienie ci odpowiada.

Z drugiej strony wzmacniacze (używane) nie są drogie, więc możesz się też pokusić o monitorki pasywne i jakiś wzmacniacz. No a tematów jaki wzmacniacz/kolumny do danej kwoty to jest całkiam sporo na tym forum.

Używany Audinst HUD-mx1 (350-400) + używane Tannoy M2 (400-600) + to co zostanie na wzmacniacz. Wzmacniacz grający raczej naturalnym a nawet jasnym dźwiękiem. Żaden ocieplacz ani muł się z Tannoyami nie sprawdzi.

A ja tak dopytam, w co lepiej zainwestować Audinst HUD-mx1 do zwykłej karty zintegrowanej podłączony przez ZWYKŁY USB czy Xonar STX ze zmienionymi opAmpami?

I czy ma to sens bez konwertera USB-SPDIF.

* do NAD C316 BEE + Pylon Topaz 20.

Czyli DAC z wyjściem 2x RCA

Technicznie rzecz biorąc konwerter w Audinst zrobiony jest na starszym Tenorze, z tego co się orientuję nie potrafi on pracować asynchronicznie. Za kwotę nowego Audinsta można nabyć coś bardziej "wypasionego". Xonar,.... osobiście nie jestem zwolennikiem galwanicznego łączenia audio z płytą główną komputera.

Hmmm co więc do kwoty powiedzmy 600zł można łyknąć? Nie koniecznie nowe, aczkolwiek na gwarancji ~roczne.

Zależało by mi na wyjściu 2x RCA i sprzęcie który dobrze by się sprawdził do muzyki szybkiej i technicznej, metal/rock progresywny, death metal, jazz, soft rock etc.

Dream Theater np.

Ogólnie, cięższe szybsze brzmienia i chciałbym czegoś co dość selektywnie rozdzieli dźwięki, a nie zamieni ich w ciepłą sklejoną kluchę :>

jeśli nie ma do wydania kilkunastu tysięcy złotych to nie warto się pocić i pisać bo prawdziwego dźwięku on i tak nigdy nie usłyszy?

Obawiam się, że w dzisiejszych trudnych czasach jesteś niepokojąco blisko prawdy.

Mało tego! Możesz wydać i dużo więcej i wciąż być daleki od satysfakcji...

Nic nie poradzę - takie życie. :(

A na poważnie: nie baw się w karty dźwiękowe. Wyprowadź sygnał przez USB do przetwornika d/a a potem to już zależy: albo dobry wzmak słuchawkowy albo jak wolisz to kolumny aktywne, jeśli nie chcesz za dużo inwestować.

Są fajne aktywne Dynaudio w zestawie z subem do komputera, ale to trochę więcej niż 1500 zeta. ;)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

DAC=Digital-Analog Converter=przetwornik D/A

To jest to samo urządzenie. Jedynie masz różne wejścia sygnału cyfrowego.USB,coax,toslink,aes-ebu.

Analogowe wyjścia możesz mieć w postaci RCA albo zbalansowane xlr.

Właśnie próbuję przebrnąć po raz kolejny przez ABC PC audio stworzone przez il Dottore.

O ile jego tekst jest dla mnie zrozumiały i w sumie poukładał mi wszystko w głowie, tak późniejsze spory i wzajemne obalanie teorii po prostu masakruje resztki moich szarych komórek :>

Zasadniczo kabel USB może/nie musi poprawić jakości.

Asynchroniczne USB tak samo, WSAPI i dążenie do Bit-perfect może - acz nie musi poprawić jakości, niemniej jest mocno zalecane :>

Głowa mała, bo ilość opinii. Fakt przespałem erę schyłku CD, teraz człek budzi się trochę z ręką w nocniku.

Chyba szarpnę się na Nostromo 5 :>

A już miałem zamawiać Xonara STX...

Więcej luzu :-) .Nie ma się czego denerwowac.Na spokojnie poczytaj kilka wątków, np izolatory USB,linuksowe granie,zasilanie w pcaudio.W nich naprawdę kumaci ludzie opisują swoje doświadczenia. Nie spinaj się, ze musisz mieć jedynie słuszne,najlepsze rozwiązanie,zastanow się, czego potrzebujesz,a gdzie pojdziesz na kompromis.Funkcjonalność, estetyka,dźwięk, cena,umiejętności wlasne,cos musi być ważniejsze,a cos mniej ważne. Z mojego punktu widzenia,niezbędny będzie zewnętrzny dac(np.Nostromo),całą resztę ulepszeń wybierzesz sobie po lekturze i odpowiedzi na pytania o priorytety.

Powodzenia

Wyprowadź sygnał przez USB do przetwornika d/a a potem to już zależy: albo dobry wzmak słuchawkowy albo jak wolisz to kolumny aktywne, jeśli nie chcesz za dużo inwestować.

Są fajne aktywne Dynaudio w zestawie z subem do komputera, ale to trochę więcej niż 1500 zeta. ;)

Przejrzałem na Ceneo chyba całą ofertę Dynaudio i nie dopatrzyłem się sugerowanej pozycji. Gdybyś mógł wyrazić się bardziej konkretnie co do zaproponowanego przez Ciebie rozwiązania ( konkretne urządzenia) byłbym bardzo wdzięczny.

Tak też zrobię.

Zwłaszcza, że lektura tak naprawdę nie przynosi jednoznacznych odpowiedzi.

Wiele widocznie zależy od ucha, czy też indywidualnie zestawionego sprzętu :>

Jednemu gra to dobrze, inny ma problemy.

Ilu ludzi tyle opinii, nie ma chyba innej metody jak tylko zacząć samemu zgłębić temat.

Audio ogólnie na kilometr śmierdzi religijnością, wiarą lub nie w kable za 10.000zł.

PC Audio podbija jeszcze stawkę, wiara w potwora Jittera którym straszy się niegrzeczne dzieci, asynchroniczne USB etc :>

Niemniej bardzo dobrze, że forum jak takowe istnieje i człek może choćby liznąć tematu.

il Dottore miał fajny pomysł by to wszystko uporządkować i podać plebsowi w pigułce, wywołał jednak religijną-audiofilską burzę i to samo dzieje się chyba w każdym z wątków.

Nie ma jednoznacznych odpowiedzi.Nie ma jedynie słusznej linii.Każdy ma inne priorytety.Audio jest do bólu subiektywne.

Co do wojen,to jesteś, tak jak ja świeżak.Ci ludzie znają się od lat,często osobiście. Oni lubią się tak przekomarzac. Ale tak jak mówisz, dobrze,ze to (i inne) fora są. Zawsze można się czegoś dowiedzieć, byle nie oczekiwać gotowych recept.

Przejrzałem na Ceneo chyba całą ofertę Dynaudio i nie dopatrzyłem się sugerowanej pozycji. Gdybyś mógł wyrazić się bardziej konkretnie co do zaproponowanego przez Ciebie rozwiązania ( konkretne urządzenia) byłbym bardzo wdzięczny.

chodzi tutaj pewnie o dynaudio bm5a/bm6a, lub dbm50, z konstrukcji aktywnych obczaj jeszcze np. yamaha hs5/hs7 adam a3x/f5 Mackie MR6mk3

Ja???

Gdzie? Kiedy? :)

Całe lata temu...

Tak więc sprzęt już podłączony i teraz pytanie kolejne, testuje uLilith, Jrivera i Foobara2000.

Dwa pierwsze programy są głośne i wyraźne, foobar gra ciszej i po prostu słabo, konfiguracja wg poradników.

Możliwy jest aż taki dysonans między samymi playerami? Czy po prostu ja coś pochrzaniłem?

Zostań przy JRMC - nie dlatego, że jest najlepszy - wszystkie powinny grać jednakowo - myślę, że obecny problem to kwestia jakichś ustawień w Foobarze, ale JRMC jest po prostu najłatwiejszy i najprzyjemniejszy w obsłudze, choć użytkowo to prawdziwy kombajn Bizon, a raczej Vistula (wykosi, wymłóci i chłopa przewróci). :)

No i sterowanie JRMC telefonem czy tabletem z darmowym progsem Gizmo - bardzo fajna sprawa!

Wypróbuj WASAPI Push Mode i Event Mode.

Event Mode nadaje priorytet przetwarzaniu muzy, u mnie na Event Mode chyba mniej trzasków z użyciem V-Linka 192. Chyba... nie liczyłem. :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Jaja sobie robisz. To z v-link 192 są w ogóle jakieś trzaski?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Ja póki co trzasków nie uświadczyłem żadnych.

Fakt jriver i nawet Lilith są łatwiejsze w obsłudze, ale foo ma jeden duży plus - pilot w postaci apki na androidam Gizmo do Jrivera to raczej streamer niż rasowy "pilot" :>

Ok zainstalowałem na nowo aktualnego foobsa i... różnice zniknęły, musiałem mieć coś w dawnej konfiguracji pomieszane, bo grał ciszej i zdecydowanie gorzej niż 2 ww.

Tak jeszcze dodatkowo spytam, kontrola głośności "pilotem" foobara, praktycznie wszędzie twierdzą, że głośność musi być ustawiona na 100% windowsowa, playerowa.

Jak więc z tym jest - połączenie przez USB do DACa, kontrolowanie głośności nie wzmakiem, a foobarem może wpłynąć na jakość dźwięku? :>

Jak więc z tym jest - połączenie przez USB do DACa, kontrolowanie głośności nie wzmakiem, a foobarem może wpłynąć na jakość dźwięku?

Może, ale nie musi :) Na ten temat były całe dyskusje, więc znowu lektura :)

Raczej odsluch.Spróbuj sam.Jeżeli nie degraduje na Twoje ucho,to po kiego grzyba Ci opinie internautów?

To chyba najbardziej zdroworozsądkowa uwaga. Dokładnie mam zamiar kierować się podobną maksymą. Jeśli tylko jakaś konfiguracja zaspokoi mój i tak chyba nie bardzo wybredny gust odnośnie dźwięku to bezwzględnie przystopuję bo obie nerki zamierzam zatrzymać a do fachu Heńka Kwinty smykałki nie posiadam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.