Skocz do zawartości
IGNORED

Hegel HD20 vs Audiolab M-DAC

tiruriru

Rekomendowane odpowiedzi

Też kiedyś szukałem i tu znalazłem ciekawie i rzetelnie opisane:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To kwestia gustu,

Audiolab zagra bardziej równo, matowo, spokojnie, łagodnie jednak z bardzo dobrym wypełnieniem. Hegel natomiast jest zdecydowanie bardziej dynamiczny, potężny, trochę jaśniejszy. Tak więc wybór zależy od konfiguracji Twojego całego systemu oraz preferencji.

Zdecydowanie proponuję odsłuch i to koniecznie w Twoim systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ponoć granie M-DACa jest uzależnione od softu .

Miałem M-DACa z jakimś nowszym softem i nie grał równo .

Miał wyraźnie podbity wyższy bas i górę . Całość grała płasko bez wypełnienia i bez dobarwienia . Nie jest też mistrzem rozdzielczości .

U siebie gram albo na Stream Magic 6 a jak mam ochotę na barwne , przyjemne ( ale i o świetnej rozdzielczości ) granie to gram na PD50 Pioneera .

SM6 najbardziej funkcjonalny, ale wg opisów niższa półka dźwiękowa w porównaniu z powyższymi, a co najbardziej denerwuje to to, że nie można przewijać piosenek (jakiś absurd w audiofilskich urządzeniach).

W związku z tym wolę audiolaba lub hegla, podłącze pod laptopa i mam pełną funkcjonalność. Z poziomu androida też mogę sterować w razie czego.

Powiedzcie mi jeszcze czy można uznać, że powyższy audiolab i hegel to mniej więcej ta sama półka dźwiękowa a konkretny wybór powinien zależeć od reszty systemu? Czy jednak ogólnie hegel gra lepiej?

SM6 najbardziej funkcjonalny, ale wg opisów niższa półka dźwiękowa w porównaniu z powyższymi,

Bardzo mi się podoba wyświetlacz z M-DACa ale Stream Magic 6 gra równiej , barwniej i ma lepszą rozdzielczość - więcej najdrobniejszych sygnałów .

a co najbardziej denerwuje to to, że nie można przewijać piosenek (jakiś absurd w audiofilskich urządzeniach).

A jest jakiś strumieniowiec dobrej klasy do kilku tyś. który ma przewijanie sam w sobie ?

Moje wrażenia całkiem odwrotne: MDAC na własnym zasilaczu miał chłodne, dość dynamiczne i mechaniczne brzmienie. Natomiast HD20 - zrównoważone, lekko ocieplone i mniej męczące.

Nie wiem jak się ma HD20 do HD12 ale słuchałem tego drugiego i ładniejszą cieplejszą barwę na pewno ma hegel niż m-dac. M-Dac jest super ale do ciepłej innej elektroniki.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

A czy przy porównaniu DAC zadbaliście o wyrównanie poziomów głośności ?

A czy korzystaliście z tego samego transportu ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

O MDACu można wyczytać różne głupoty na forum, grać gra świetnie po XLR z zasilaczem tomanka. Soft jest ważny, najfajniejszy to imo a10.

Widać dystrybutor nie ma "wzmacniaczy" na forum, co osoba to inna opinia, każdemu gra inaczej.

A jest jakiś strumieniowiec dobrej klasy do kilku tyś. który ma przewijanie sam w sobie ?

Z tym przewijaniem to jest dziwna sprawa i problem. Mogę jedynie powiedzieć, że mój TV i konsola przewijają ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.