Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacze impulsowe do wzmacniaczy klasy D, ale i do klasy AB i klasy A

sybic

Rekomendowane odpowiedzi

Zasilacze impulsowe stosowane są już wszędzie, jednak nie we wzmacniaczach.

Powszechna opinia : w audiofilskim wzmacniaczu? Nigdy!

Jednak miłośnicy DIY budujący wzmacniacz w klasie D nie mają już oporów z ich zastosowaniem.

Czy ktoś mógłby się podzielić doświadczeniem w zastosowaniu ich do klasy AB i A?

Mógłby coś polecić?

Tu np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Podepnę się pod temat gdyż potrzebuję zasilacza do napędzenia wzmacniacza klasy D na układzie TAS5630. Zapotrzebowanie to ok 600VA przy napięciu 48-50V. Napięcie pojedyncze. Szukałem czegoś w ofercie MeanWella, ale trochę drogo i można raczej solidniej (chociaż to przemysłowe zasilacze).

Nie dam wam konkretnych przykładów, ale kilka rad.

Po pierwsze trzeba szukać zasilacza pełnomostkowego FULLBRIDGE, po drugie częstotliwość pracy nie mniej niż 100 kHz, po trzecie ważniejsza niż moc ciągła takiego zasilacza jest jego maksymalna chwilowa wydajność prądowa więc musi niestety być mocno przewymiarowany względem potrzeb lub pozwalać na chwilowe przeciążenia. Przeciążenie przetwornicy powoduje jej wyłączenie i włączenie dopiero po określonym czasie, w przeciwieństwie do trafa gdzie jest tylko lekki spadek napięcia. Rzadko się robi przetwornice które po przekroczeniu maksymalnego prądu przechodzą w tryb jego stabilizacji, najczęściej się wyłączają. Po czwarte zaś szukałbym czegoś przetestowanego, lub od uznanego producenta bo papier wszystko przyjmie. Dobrze też żeby była to przetwornica rezonansowa.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

TAS5630 ma swój dedykowany zasilacz impulsowy, z PFC, rezonansowy, z tym, że koszt jego wykonania pewnie nie mały. Na forum @Chumi pisał, że się za niego zabiera, mógłby się wypowiedzieć w tym temacie.

uk.farnell.com/datasheets/1813553.pdf

Chyba takie DIY najlepsze pod TAS. Chyba wyślę do Ferrystera indukcyjności do wyceny.

Podepnę się pod temat gdyż potrzebuję zasilacza do napędzenia wzmacniacza klasy D na układzie TAS5630. Zapotrzebowanie to ok 600VA przy napięciu 48-50V. Napięcie pojedyncze. Szukałem czegoś w ofercie MeanWella, ale trochę drogo i można raczej solidniej (chociaż to przemysłowe zasilacze).

Mam MeanWella przy moim wzmaku w kl. D, kupiłem go po poleceniu przez gościa z ATM chyba, mówił, że zakładają to wszędzie i są zachwyceni, niezawodne bardzo.

mialem kiedys wzmaka sony, nie byl wcale kiepawy i byla tam przetwornica.

z przetwornicami jest taka zagwozdka ze lubia zmieniac czestotliwosc wraz ze zmiana obciazenia. efekty moga byc nieprzewidywalne. Problemem jest dla nich takze skokowa zmiana obciazenia przez wzmacniacz. Moze jakby dac w zewnetrznej obudowie i dobrze to poekranowac?

Może pogadac trzeba z jakimś rodzimym producentem, czy nie podjąłby się produkcji audioprzetwornic?

Lachowski z Toroidy poprawił markę dzięki takiej działalności.

Np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli mówimy o polskich producentach to polecam Merawex z Gliwic, wiele lat temu na studiach u nich pracowałem. Na zasilaczach impulsowych znają się jak mało kto. Niestety ceny tez są wyższe niż u chińczyków.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

W Revoxie B 251 jest przetwornica, zresztą bardzo prosta i nie słyszę nic, co by wskazywało na zasilacz impulsowy. Schematy są dostępne w sieci. Wzmacniacz pobiera max. 650 W z sieci (moc wyjściowa 2 x 100 W, 8 om). Wzmacniacz jest z 1983 roku.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Witam ...

Z powodzeniem używam przetwornice z końcówkami Naim klon ...z przetwornicą wzmacniacz dostał " pazura " ...zdecydowany wzrost dynamiki ...wg. mnie jest to zmiana w pozytywnym znaczeniu ...jak dla mnie niema powrotu do poprzedniej wersji zasilacza ...

Przykładowe fotki :-)

Z powodzeniem używam przetwornice z końcówkami Naim klon

Jakim napięciem zasiliłeś tego klona?

Planuję taki eksperyment z Naim clone, ale moja przetwornica daje 55V

Jakim napięciem zasiliłeś tego klona?

Planuję taki eksperyment z Naim clone, ale moja przetwornica daje 55V

50V ...i działa świetnie.

Zleciłem wykonanie 4 przetwornic z zakresem regulacji od 45-55 V ...dwie używam ...dwie mogą zmienić własciciela ...są w kostkach do wzięcia.

Ja dałem za przetwornicą 10mF. W ten sposób mam zapas prądu w impulsie i ewentualną ochroną przed chwilowym przeciążeniem. Przetwornica wytrzymuje przeładowanie tej pojemności przy włączaniu a więc chyba wszystko jest w porządku.

Ja dałem za przetwornicą 10mF. W ten sposób mam zapas prądu w impulsie i ewentualną ochroną przed chwilowym przeciążeniem. Przetwornica wytrzymuje przeładowanie tej pojemności przy włączaniu a więc chyba wszystko jest w porządku.

Dokładnie jak piszesz ...u mnie jest 4 x 4700uF na kanał

Teoretycznie powinna się sprawdzić nawet lepiej, bo w klasie A jest bardziej stabilne obciążenie (choć wyższe dla danej mocy znamionowej wzmacniacza jak w kl. B czy AB).

Przetwornica daje bardzo dobrą odpowiedz impulsową ,więc nadaje się do klasy AB ,w klasie A nie ma potrzeby stosować zasilacz impulsowy.

• 3 tygodnie później...

Gdzie można zamówić przetwornice na niskie napięcia 32-35v

Hypex robi tylko wyższe napięcia i jest drogi stosunkowo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.