Skocz do zawartości
IGNORED

Dyskretny DAC R2R 24bit 384kHz

Rekomendowane odpowiedzi

Na stronei soekrisa masz mozliwosc zobaczenia ceny z vatem. Mnie wyszedl dam1021 12 placac przez paypal dokladnie 1630zl calosc..

Wiem że można cenę zobaczyć jak się pytam czy należy do ceny którą napisał kolega doliczyć VAT.

Czyli ty też już kupiłeś?

W takim razie zakup grupowy nie powstanie. Szkoda.

Widzialem ze juz chlopaki zaczeli kupowac, jak kazdy nie chce czekac. Soekris juz w domu lezy. Nie tylko te koszty co sa na stronie soekrisa. Czyl ito co napisalem powyzej.

Witajcie!

Chcę zrobić modyfikację Soekrisa ver,1. Kupiłem potrzebne elementy i będę zabierał się za lutowanie. Mam jednak pytanie: czy są jakieś przeciwskazania, aby 16 sztuk kondensatorów w zasilaniu przylutować od góry płytki, tj. od strony elementów? Znalezione opisy pokazują, że modyfikowane DAM-y mają kondensatory przylutowane za pomocą bardzo cienkich drucików od dołu płytki, a druciki lutowane są poprzez przelotki do kondensatorów u góry, tak jak na poniższych zdjęciach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-31204-0-05010800-1446928302_thumb.jpg

Chciałbym obejść "zabawę" w dodatkowe lutowanie cienkich drucików. Co myślicie o dołożeniu kondensatorów tak jak je ułożyłem (proszę nie patrzeć że są nierówno lub nieprawidłowo +/-). W takim przypadku pod kondensatory dałbym dwustronną, grubą (taką "mięsistą") taśmę klejącą, która izolowałaby zakryte rezystory od obudów kondensatorów. Tak mniej więcej mogłoby to wyglądać:

post-31204-0-22820400-1446928539_thumb.jpgpost-31204-0-74505300-1446928545_thumb.jpg

Pozdrawiam,

Paweł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

ja bym zrobil druciki z dwoch powodow. Nozki kondensatorow sa dosc twarde i balbym sie wyrwania kondow smd i obawialbym sie ze konensatory dotykaly by rezystory swoja alu obudowa, mimo ze jest ona zabezpieczona lakierem. Swoja droga slyszalem ze cos sie niektorym dzieje z basem po zrobieniu tego moda. Jesli te powyzsze sprawy jakos zalatwisz to nie widze przeciwwskazań.

Swoja droga jakie kondy uzyles? widze oscony. Bo widzialem tez mkp1837 ale ich wartosc to zaledwie 100nf a widze ze ty masz 680uf.

Soekris juz w domu lezy.

I jak wygląda PCB?

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Mój przetwornik nie synchronizuje się z sygnałem podawanym poprzez wejście optyczne na płytce normundss'a. Spotkaliście się z podobnym problemem?

Na pewno nie ma kondow na odwrocie pcb. Jutro zrobie fotki i dodam.

Nieśmiało się przypominam :)

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Dzięki :)

Miałem cichą nadzieję, że to będzie ta nowa płytka z prawej strony tego obrazka:

Soekris.jpg

Mnie się nie śpieszy, więc jeszcze poczekam z zakupem, jak ktoś by też chciał kupować to proszę dać znać wspólne zakupy będą tańsze :)

Soekris w pelni ukonczony. Jak gra? porownujac z moim mocno przerobionym i dopieszczonym Ak4396, no coz, nie ta liga. Soekris nawet nie jest wygrzany, jeszcze nie w pelni zmodowany, ale juz kilka rzeczy zrobilem. Pisze to bo sam niedawno szukalem odpowiedzi czy pobije moje ak. Pobilo pod kazdym wzgledem i to wyraznie, calkiem inny bas, pelniejsza gora, lepiej ulozona scena, dynamika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja właśnie skończyłem pełnego VRef mod. I osłuchuję efekty. Szkoda, że nie mam do porównania wersji niemodowanej. Generalnie zmiany są spore. Najbardziej słyszalna jest zmiana wolumenu tworzonego dźwięku. Zarówno w szerz jak i w głąb sceny. I jakieś takie niesamowite "czarne" tło. Nie za bardzo wiem jak ubrać to w słowa. Określił bym efekt tej modyfikacji jako swoiste "wyczyszczenie" reprodukcji. Jest niepokojąco i tajemniczo. Zastrzegam oczywiście, że to moje subiektywne odczucie. Dla mnie zdecydowanie gra warta świeczki.

Edytowane przez zephyr

Ktora wersje kolega przerabial? w v2 przelotki sa zaklejone soldermaska, nie wiem czy to wydlubie zeby przelozyc druciki od kondensatorow. JAkie kondy?

Mój przetwornik to pierwsza edycja z rezystorami 0,02%. Ale PCB jest takie jak w Twoim przetworniku. U mnie przelotki również były pokryte soldermaską. Trzeba ją usunąć z przelotek. Ja zrobiłem to ostrym czubkiem skalpela. Ale trzeba to wykonać BARDZO OSTROŻNIE. Generalnie soldermaska odpryskuje z przelotek. Przy odrobinie cierpliwości rzecz jest spokojnie do zrobienia. Dowodem może być mój egzemplarz, który po lutowaniu i sprawdzeniu miernikiem wszystkich wykonanych połączeń i ewentualnych zwarć w miejscach gdzie było blisko do innych elementów działa bez problemu. Kondensatory jakie wykorzystałem to polimerowe OSCON'y 470uF/16V (zakup all..ro), 47uF/6,3V X5R i rezystory 0,1R 0603 1% (zakup T.E). Dla ułatwienia roboty polecam zaopatrzyć się jeszcze w dobrej jakości topnik, najlepiej stosowany do lutowania układów BGA. Przy lutowaniu rezystorów 0603 na tzw. kanapkę bardzo pomocne są stabilne ręce ;-)

Mój soekris v.2 już gra, razem z Amanero zamówionym przez forum diyaudio.com

Mam jednak problem, raz na jakiś czas DAM tak jakby gubił sygnał I2S, miga dioda, w głośnikach cisza...za chwilę zaczyna ponownie grać. Nie jest to raczej problem z USB, bo odtwarzacz dalej pokazuje postęp grania.

Czy ktoś miał może podobny problem?

Edytowane przez LuSzTi

Mój soekris v.2 już gra, razem z Amanero zamówionym przez forum diyaudio.com

Mam jednak problem, raz na jakiś czas DAM tak jakby gubił sygnał I2S, miga dioda, w głośnikach cisza...za chwilę zaczyna ponownie grać. Nie jest to raczej problem z USB, bo odtwarzacz dalej pokazuje postęp grania.

Czy ktoś miał może podobny problem?

Był w poprzednich wersjach problem współpracy z Amanero i rozwiązaniem była podmiana firmware w nim z zaznaczeniem by trzymał zegar zawsze włączony. Ale nie wiem czy to ma tu zastosowanie, zwłaszcza że DAM rev. 2 z firmwarem 0.99 powinien już być wolny od takich kwasów. Przynajmniej u mnie nie zauważyłem zrywania.

Sprawdź może też inny kabel USB. U mnie 7 m Supra w ogóle z Amanero nie chce działać, a 5 m badziewny kabelek od drukarki gra normalnie.

Jakieś filtry polecacie do sprawdzenia? NewNOS chyba najwięcej zmienia, ale trochę za ciemny wychodzi i nie jestem przekonany.

No więc jestem po próbach z różnymi kablami USB: 1,8m, 3m, 5m, 1,8m ekranowany.

Na każdym z kabli jest to samo czyli lipa. Raczej nie jest to błąd po stronie Amanero i USB, bo wtedy odtwarzacz (czy to linuksowe MPD, czy to windowsowy AIMP3) wywalił by błąd urządzenie wyjściowego.

Jak dla mnie to na dzień dzisiejszy DAM1021 v.2, którzy otrzymałem to złom. Kolega, który kupił razem ze mną także ma taki sam problem. Setup identyczny, także amanero, tyle że starsze (około roczne).

Nie wiem co mam o tym sądzić...

To dziwne, napisz do sprzedawcy, ja tez niedawno kupilem i nie mam absolutnie zadnych problemow. Mozliwe ze problem lezy po stronie sterownikow dama.

Na każdym z kabli jest to samo czyli lipa. Raczej nie jest to błąd po stronie Amanero i USB, bo wtedy odtwarzacz (czy to linuksowe MPD, czy to windowsowy AIMP3) wywalił by błąd urządzenie wyjściowego.

Jak dla mnie to na dzień dzisiejszy DAM1021 v.2, którzy otrzymałem to złom. Kolega, który kupił razem ze mną także ma taki sam problem. Setup identyczny, także amanero, tyle że starsze (około roczne).

Spróbuj minimalnie skrócić kable I2S z Amaneto do Dam1021. Jeżeli to nie pomoże to musisz oddalić przewody magistrali I2s od siebie

A jak jest połączony DAM z Amanero? Zasilanie dla izolacji bierzesz z Amanero? Każda żyła ma idącą obok masę w taśmie, czy pojedyncze kabelki z samymi sygnałami i jeden kabelek masy do wszystkiego? Napięcia zasilające są na 100% dobre? Wiem, że oczywistości, ale czasem się coś przeoczy...

Zrób tak : najlepiej poprowadź albo 3 skrętki ,albo 3 ekranowane przewody w taki sposób aby one nie znajdowały się blisko siebie ,tak aby jak najmniej wpływały na siebie wzajemnie (pole elektromagnetyczne)

A jak jest połączony DAM z Amanero? Zasilanie dla izolacji bierzesz z Amanero?

Tak.

z drugiej strony izolatora musisz podłączyć napięcie z Dam-a

Panowie, dziękuję za wszystkie rady!

Problemem okazały się być nie przewody I2S (podłączone poprawnie, zasilanie separowanej strony z Amanero) lecz zasilacz a raczej jego brak. Z racji, że chciałem szybko przetestować czy gra, podłączyłem na wejście po prostu trafko 2x7,5 VAC.

I okazało się, że jak startuje u mnie winda, napięcie lekko przysiada, lecz na tyle dużo, że dam1021 resetował się.

Z racji, że nie miałem niczego innego, to podłączyłem za trafkiem zasilacz 4x10000uF z filtrem CRC i już nic się nie wyłącza.

Na to rozwiązanie naprowadził mnie fakt, że dam1021 mojego kolegi u mnie zachowywał się tak samo jak mój, ale już u niego działał bez zająknięcia na samym trafku.

Sprawa rozwiązana, nauka na przyszłość, mam nadzieję, że także dla innych - wyciągnięta.

Jeszcze raz dzięki :)

Stosowaliście rekomendowany z noty aplikacyjnej izolator ISO7640FM pomiędzy amanero a daciem?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

• Pokaż nowe odpowiedzi