Skocz do zawartości
IGNORED

Używane kolumny a smród papierosów

Morg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

to mój pierwszy post na tym forum. Jak dodtąd słuchałem muzki na raczej śmiesznym zestawie Radmor 5102 + Altusy 160, następnie wymieniłem wzmacniacz na własnoręcznie stworzonego Gainclona.

W chwili obecnej pojawiła mi się okazja zakupu wzmacniacza + cd CA Azur 540A + 540C + kolumny B&W 602.5S3 w cenie 1000zł za komplet, oczywiście skorzystałem. Oczywiście różnica jest kolosalna, ale nie o tym mowa.

Poprzedni właściciele używali tego zestawu w swoim małym mieszkaniu, gdzie regularnie palili papierosy. Sytuacja na tą chwilę wygląda tak - kolumny są tak przesiąknięte dymem papierosowym, że wstawiając je w jednym z pomieszczeń czuję ten smród w większości mieszkania.

Niestety jako osoba niepaląca nie mogę zaakceptować tego smrodu. Może ktoś miał podobny problem i zna jakieś sprawdzone sposoby - proszę o pomoc:)

Proponuje wystawienie kolumn na kilka dni balkon.

Uważaj na wilgoć.

Psikanie zapachów na maskownice pogarsza sytuację.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Witam, jako że działałem na scenie estradowej jeszcze w czasie gdy można było palić w klubach, wiem o czym mowa.

Ja również nie mógł bym tego znieść, jest to taki "kwaśny" smród który "aż parzy w oczy".

Nasz sprzęt estradowy po czasie doszedł do siebie, ale to zajęło sporo czasu i musiał grać na kilku plenerach aby przestał śmierdzieć (tak intensywnie, bo w sumie dywaniki nadal zalatują, a minęło już kilka lat).

Moja propozycja, wyczyść kolumny od zewnątrz nie ruszając głośników (ale podejrzewam że już to zrobiłeś).

Następnie (i raczej jest to nieuniknione) musisz wykręcić głośniki tak aby był swobodny dopływ świeżego powietrza do wewnątrz kolumny, ponieważ wytłumienie kolumny śmierdzi najbardziej i samo wystawienie kolumn na zewnątrz nie pomoże.

Wyciągnij wytłumienie (jeśli śmierdzi to należy je wymienić) i wietrz samą obudowę.

Jeśli smród zaniknie to dobrze, a jeżeli nie to jest problem ponieważ drewno nasiąkło... wtedy musisz użyć jakichś preparatów w sprayu aby ten smród usunąć ze środka.

Same głośniki nie powinny mocno śmierdzieć (w zależności z jakiego materiału jest membrana), wystarczy że je delikatnie przetrzesz wilgotną szmatką i postawisz w dobrze wentylowanym pomieszczeniu.

Obudowy - wymyj wodą z mydłem. Głośniki zostaw w spokoju bo zniszczysz. Do środka kolumn nasyp ziaren kawy - ona genialnie pochłania zapachy.

Ostatnio miałem podobny problem ale akurat nie ze smrodem papierosów. Kawa średnio zdała egzamin. O wiele lepiej zadziałały pochłaniacze zapachów do lodówek. Jednak najlepszy był ocet.

Powodzenia

Obudowy - wymyj wodą z mydłem.

Tutaj polecał bym bardziej sodę oczyszczoną.

Mydło maskuje (zapachem), soda neutralizuje.

Można też stosować kombinację, najpierw sodę (neutralizacja) a potem mydło (zapach).

Jeżeli poprzednie lokum zestawu było tak zakopcone, to ja bym przede wszystkim rozkręcił cd i profilaktycznie wyczyścił optykę jakimś środkiem na bazie alkoholu izopropylowego (np. kontakt IPA plus). Nie od rzeczy byłoby też przyjrzeć się w jakim stanie są części ruchome napędu i czy czasem nie trzeba wymienić smarowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.