Skocz do zawartości
IGNORED

POWIEDZCIE MI COŚ O UNITRA WS 442 .

SZYBA

Rekomendowane odpowiedzi

nie ma u Was tantali 10u na 50 V czy w ogóle nie ma tantali 10 uF? bo jeśli nie ma na 50 v to chyba można dać na niższe napięcie - do końca nie jestem pewien ale przynajmniej część na pewno będzie ok z niższym napięciem.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Masz racje Seband, nie przyjrzałem się dobrze rysunkowi, no ale krótkowidz jestem więc proszę o wybaczenie. A tantale są u mnie ale na 25V, no to część może by i pasowała. Mam schemacik to się przyjrzę, które mogą być na tym napięciu a które nie.

A tantale 10uf/50 V były ale wszystkie wykupili ja mam 10 szt ale brakuje mi 4 szt . Mam trzy sklepy elektroniczne w pobliżu . Narazie chce się dowiedzieć czy mażna dorobić dodatkowe gniazdo do kolumn prawy , lewy tak żeby nie wywalać tych starych najlepiej jak by był rysunek tak jak robi Piotrek608 , wiem że z płytki wychodzą dwa kable do gniazd +/- czy moge dolutować jeczcze dwa i zrobić je do dodatkowych gniazd .

oto mój wzmak po częściowym tuningu:)

kondziołki nie wyglądają zbyt sexi, ale gra :D

[obrazekLUKASZ-188597_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

i jeszcze kilka fotek...

[obrazekLUKASZ-188599_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...

[obrazekLUKASZ-188601_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...

[obrazekLUKASZ-188610_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(krzychom) Nie wiem czy dobrze widze ale ty chyba wywaliłes te płytki przykręcone na radiatorze ja też je chce usunąć , czy coś trzeba przerobić .

Jak się pojawi Piotrek to na pewno zadecyduje, które można kondensatory zamienić na 25 V. Nie wypowiadam się bo to jego autorski projekt i broń boże nie chciał bym nic zamieszać ;)

Szyba - dodatkowe gniazda głośnikowe możesz śmiało montować obok starych i połączyć je równolegle ze starymi - ja zrobiłem tak w moim Radmorze:). Kup takie gniazda "zakręcane", któe mają jakąś izolację od metalowej obudowy (najczęściej po dwie specjalne podkładki). Robisz dziurki w obudowie, wkładasz gniazda i sprawdzasz czy nie mają zwarcia z obudową na skutek złego montażu, jeśli nie łączysz stare "czerwone" z nowym "czerwonym" i analogicznie "czarne". Jak będzie tyle gniazd z tyłu wzmaka to będzie pełny wypas ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

No dobra , wiem jak równolegle ale to jest zawsze jakis niepotrzebny szum , chce bezpośrednio z płytki nowe kable dołączyć do dodatkowych gniaz ale nie ze starych równolegle . Tam jest tak że są dwa i potem inne wychodzą do przełączników chce ominąć te przałączniki . Przykładowo są da kable czerwony + i biały -są dwa gniazda . Jeden kabel dam go jednego gniazda + czerwony a ten drugi biały do minusa do drugiego gniazda i ten - z pierwszego gniazda połącze z drugim gniazdem + . Będzie z tego prawy , lewy kanał czy tylko jeden . Nie wiem czy ktoś to zrozumiał . Może Piotrek608 zrobi jakiś rysunek i bedzie git .

hm..... akurat nie pamiętam już płytki i chyba będzie potrzebna pomoc Piotrka. W każdym bądź razie z każdego kanału wychodzi jeden kabel ze wzmocnionym sygnałem (te co gonią z płytki do przełącznika kolumn), jest to tkz. wyjście, czyli to pójdzie do nowego "czerwonego" odpowiednio lewego i prawego kanału (czyli trzeba to odciąć od przełącznika i podlutować do nowych gniazd) a drugi kabel kanału lewego i prawego musi iść z masy wzmaka do nowych zacisków "czarnych". Kwestia tylko skąd ciągnąć tą masę. "Dobra" masa jest już na starych gniazdach i ona nie była "przełączana" i te kable można wykorzystać ze starych do nowych gniazd. Wydaje mi się że masa do gniazd była ciągnięta z masy kondensatora zasilacza (z jego nogi). Taki układ chodziłby dobrze i omijałby przełączniki. Czyli odpowiednio odciąć przewody biegnące z płytki do przełącznika kolumn i podłączyć do nowych "czerwonych" a masę wziąść ze starych gniazd.

No to ja się podzielę moimi wrażeniami ze zmian poczynionych, bo jakoś nikt się nie kwapi. Dźwięk jest lepszy w zakresie średnich tonów, wyostrzyły się, zakres szumów własnych spadł, to mi się podoba. Kopa większego chyba nie ma, ale zrobiłem na razie tylko: 2x10000 wymienione, mostek 10A kwadratowy wstawiony, rezystor 150 oHm wymieniony no i blacha 2mm za transforamtorem wstawiona. Nic mi się nie spaliło ani nie pali na razie :)

a mi poszła końcówka mocy - wymiana będzie :( to z mojej winy a pozatym lewy kanał graaał bardzo cicho zanim zwaliłem niechcący końcówkę mocy dno :( no cóż ręka się omsknęła a wymieniłem narazie mostek na 10A i 2x10000uF dałem ale jaja :( strata 4x tranzystor przynajmniej :(

AstraF - jak ty chcesz zostać prawdzowym domowym elektronikiem i nie sfajczyć przy okazji chociaż kilku tranzystorów ? ;))).

Lecą z reguły wszystkie przykręcone do radiatora danego kanału ale to tylko koszty nieco ponad dychę a ile nowych i to bezcennych doświadczeń :)

BD też raczej lecą razem z 2n - wylutuj i sprawdź omomierzem a jak nie masz to np. bateryjką i żaróweczką :)

A ja co mam zrobić z tym moim grzejącym się radiatorem wiem że te potęcjometry są inaczej ustawione tak jak napisałem wcześniej lewy na 14 a prawy na 13 godzine narazie nic nierobie bo czekam na Piotrka . Te potęcjometry są zajdzione czymś chyba będe musiał je wymienić .

AStraF wymien najlepiej wszystkie i sie nie papraj bo czesto jest tak ze niby miernik pokazuje ze dobry a w rzeczywistosci potem tranzystorek ma gdzies nadwatloną strukturke zaczyna "odpływac" i po chwili koncówki znowu odparowywuja..

Srodkowego tranzystorka BD135 nie wolno odkrecac od radiatora..bd139,140 mozna ale 135tka musi pozostac na miejscu..jest ona odpowiedzialna za prad spoczynkowy VS temperatura radiatorka..

a dobra te BD139 i 140 na coś może wymienić? czy zostawić takie? a może coś zamiast 2N6488 i 2N6491? bo jak już remontuje ;) no i jak zadziała to w ruch tantale pójdą i może to jakoś będzie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.