Skocz do zawartości
IGNORED

Czy mogę włożyć EL34 zamiast 6L6?

defol

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem w jednym miejscu w necie, że do tych monobloków z linka (zdjęcia środka są niżej) można zamiast 6L6 bez problemu włożyć EL34, KT66, 6P3S, 350 oraz 6550. Gdzie indziej, że wszystkie wymienione oprócz EL34. Proszę o potwierdzenie jednej lub drugiej tezy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Czytałem w jednym miejscu w necie, że do tych monobloków z linka (zdjęcia środka są niżej) można zamiast 6L6 bez problemu włożyć EL34, KT66, 6P3S, 350 oraz 6550. Gdzie indziej, że wszystkie wymienione oprócz EL34. Proszę o potwierdzenie jednej lub drugiej tezy.

Ukryta Zawartość

EL34 nie jest zamiennikiem 6L6, ciekawym zamiennikiem jest 6BG6G, którą można włożyć po zastosowaniu przejściówek.

Ukryta Zawartość

No właśnie wiem, że nie jest. Problem polega na tym, że wyczytałem gdzieś, iż w tych monoblokach akurat można bez przeszkód zastosować EL34 bo coś tam jest zwarte i nie ma przeciw wskazań. Zanim jednak kupię jakieś EL34 na próbę chciałbym się upewnić i mądrych ludzi na tym forum podpytać czy taka opcja jest.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

No właśnie wiem, że nie jest. Problem polega na tym, że wyczytałem gdzieś, iż w tych monoblokach akurat można bez przeszkód zastosować EL34 bo coś tam jest zwarte i nie ma przeciw wskazań. Zanim jednak kupię jakieś EL34 na próbę chciałbym się upewnić i mądrych ludzi na tym forum podpytać czy taka opcja jest.

Napisz konkretnie o jakie lampy chodzi, z jaką końcówką są te 6L6? Generalnie lampy opisane jako 6L6 możesz wymienić na EL34, jednak jeśli to lampy 6L6GC, to już nie można zastąpić ich EL34 bez zmiany prądu spoczynkowego. Dodatkowo EL34 są przystosowane do pracy z wyższym napięciem od 6L6 i nie będą pracować optymalnie.

EDIT

Za 6L6 także 6L6GC, możesz włożyć bardzo tanie i fajne ruskie 6P3S, tutaj także może być konieczna korekcja prądu spoczynkowego.

Na chwilkę na imprezie możesz to zrobić. Ale na dłuższą metę może być nieprzyjemnie, EL34 pobiera większy prąd żarzenia. Sprawdź napięcie żarzenie, jeśli jest wyżzse nić 6,3V, to ok, - chodzi o to, aby nie spadło poniżej 5,7V. Trafo żarzenia będzie się bardziej grzało, tak samo jak trafa głosnikowe - ale przez kilka dni wytrzymają. 6P3S-e są bardzo dobre i mocne. Mogą Ci się podstawki lamp grzać za mocno, czasami potarfią stanąć w ogniu.

Możesz sobie włożyć śmiało.............do szuflady,albo do szafy na przykład.)

pozdr

Stary Audiofilu, takie porady na tym forum, także nadają się do szafy i to bardzo głębokiej. Rok temu nabyłem pierwszy wzmacniacz lampowy, ponieważ zawsze byłem bardzo ciekawy jak to gra i także nie miałem pojęciach o zamiennikach lamp, napięciach, prądach, podstawkach, kondensatorach itp. Zadawałem pytania na forum i konkretnym użytkownikom, większość mnie ignorowała i zlewała, jednak znalazło się kilka osób, które pomogły i efektem jest zmodyfikowany i przyzwoicie grający tani chiński wzmacniacz. Muszę także wspomnieć, że bardzo pomógł Mamel, który zawsze był kontrowersyjny, jednak posiadał ogromną wiedzę i potrafił się nią dzielić, niestety nie ma go już wśród nas. Ponieważ nie chcesz lub nie potrafisz dzielić się swoją wiedzą z innymi, proponuję żebyś się nie udzielał w takich sytuacjach.

Stary Audiofilu, takie porady na tym forum, także nadają się do szafy i to bardzo głębokiej. Rok temu nabyłem pierwszy wzmacniacz lampowy, ponieważ zawsze byłem bardzo ciekawy jak to gra i także nie miałem pojęciach o zamiennikach lamp, napięciach, prądach, podstawkach, kondensatorach itp. Zadawałem pytania na forum i konkretnym użytkownikom, większość mnie ignorowała i zlewała, jednak znalazło się kilka osób, które pomogły i efektem jest zmodyfikowany i przyzwoicie grający tani chiński wzmacniacz. Muszę także wspomnieć, że bardzo pomógł Mamel, który zawsze był kontrowersyjny, jednak posiadał ogromną wiedzę i potrafił się nią dzielić, niestety nie ma go już wśród nas. Ponieważ nie chcesz lub nie potrafisz dzielić się swoją wiedzą z innymi, proponuję żebyś się nie udzielał w takich sytuacjach.

Mamel śp. był moim przyjacielem z którym się widywałem bardzo często.

Natomiast Twoje zapytanie jest na poziomie czy kura to kogut?............czy to jest to samo.

Piszą niektórzy o sprawach niezwykle dla mnie oczywistych-dla każdego rozsądnego także powinno tą oczywistość stanowić.

Jednak pytania są bardzo naprawdę nie na miejscu

-bo z samego wygladu to już są inne lampy-a tu nie jest przedszkole i podstawowe info trzeba se samemu poszukać.

Najlepiej jest zacząć samodzielnie mysleć-Tobie to szczerze polecam.

Ricambi Stary wie że Janka nie ma już w śród nas, pożegnaliśmy go osobiście, byliśmy wielokrotnie u Mamela, bo to nasz przyjaciel był i pozostanie w naszych sercach i pamięci. A do Defola, nie powinieneś tych lampek wstawiać w swojej amplifikacji, to nie są zamienniki, chyba że pozmieniasz punkty pracy lamp.

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Ricambi Stary wie że Janka nie ma już w śród nas, pożegnaliśmy go osobiście, byliśmy wielokrotnie u Mamela, bo to nasz przyjaciel był i pozostanie w naszych sercach i pamięci. A do Defola, nie powinieneś tych lampek wstawiać w swojej amplifikacji, to nie są zamienniki, chyba że pozmieniasz punkty pracy lamp.

Hey, A co sie stalo z Jasiem MAMEL,ciem ,bylem w szpitalu a tu taka wiadomosc?

Tad

To, że trzeba ustawić bias to wiem. Właśnie Mamel mi to pokazał co gdzie i jak wpiąć. Ale sam Janek zasugerował oglądając moje monobloki, że mogę włożyć tam EL34 bez żadnej zmiany ale musi na to zerknąć jeszcze. Umówiliśmy się, że zerknie następnym razem. Następnego razu już nie będzie :( Zacząłem więc czytać w necie i gdzieś na stronie niemieckiej wyczytałem, że można włożyć EL34, te monobloki to umożliwiają i aby je wstawić trzeba przyjąć ustawienia biasu 25W dla EL34.

Defol tu masz link on ci powinien pomóc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz cała tabelę z danymi, porównaj 6l6 i EL34 i zobacz miernikiem jakie masz tam ustawienia, pierwsza sprawa to inne napięcia żarzenia, resztę można rozwiązać

Ukryta Zawartość

Dzięki Elmero za linka.

A nie prądu żarzenia?

Pomyślałem o prądzie :) Elmero się pewnie przejęzyczył.

A nie prądu żarzenia?

Napięcie żarzenia tych lamp ~6,3V.

A tak, mój błąd, myślałem o jednym, napisałem co innego. Dziękuję za poprawkę ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.