Skocz do zawartości
IGNORED

skomplikowane pytanie o głośniki (platinum f-80 vs. jamo s626 vs. polton)

owain

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was serdecznie!

Będę niezmiernie wdzięczny jeśli pomożecie mi w moim kolumnowym dylemacie rzeczowo, bez sformułowań „pooszczędzaj jeszcze kilka tysięcy i wtedy kup”, „zmień pokój”, „zmień wzmacniacz” „nie ma sensu” itp.;) Proszę o to bo jestem już dość leciwym forumowiczem różnych forów, prace domowe odrobiłem, książki o kinie domowym poczytałem itp.:)

A teraz do rzeczy. Istotne informacje:

1. Poszukuje kolumn do ampli Yamaha rx-v375 (czyli stosunkowo słaby). Wymiana wzmacniacza nie wchodzi w grę.

2. Pokój ma ok. 15 m2, 100% to kino domowe z projektorem, pokój jest niemal kwadratowy.

3. Zestaw musi być 5.0, nie ma możliwości ustawienia suba (tzn. jest, ale wówczas rozwód;)

Obecnie do Yamahy rx-v375 podpięte są kolumny 5.0 Polton Omega Lux 180.

Teraz najważniejsze, czego mi brakuje. Absolutnie nie jestem jakimś melomanem, raczej filmożercą;) Nie jestem też młodzikiem oglądającym „na fula” pościgi samochodowe że lampa od basu ma się trząść. Wcześniej, niż przesiadłem się na 5-kanałówkę dźwięk w filmach zapewniał wzmacniacz i kolumny stereo Technicsa. Kolumny Technicsa były trzy-drożne, z chyba 20cm głośnikami basowymi. W obecnych Poltonach brakuje mi tego, że jak „płyta nagrobna się odsuwa” albo delikatnie słychać marsz imperialny;) albo gdy jest pomruk gdy pada martwy troll pod Minas Tirith;) – to właśnie brak mi tego basowego pomruku rozchodzącego się po całym ciele (nie basu, który wywala okna ale właśnie takiego czystego basu typu „drzemiąca potęga”;)) Już lepiej chyba nie opiszę o co mi chodzi. Niestety, jak wyżej pisałem, sub nie wchodzi w grę, zaś przy małym pomieszczeniu myśle że dobierze się coś dającego taki bas w systemie 5.0.

Polton Omega Lux 180 miały być głośnikami jedynie przejściowymi, mało o nich wiadomo, prawie nikt ich nie zna. Choć sprzedawca, który mi je sprzedał, zapewnia że grają lepiej niż niejeden zestaw 5.0 za 1500 zł.

Jakie były moje pomysły? Pierwszy, to wymienić Poltony na zestaw 5.0 Yamahy NS-F150 + NS-P150. Tutaj mój sympatyczny skądinąd sprzedawca twierdzi, że owszem bas się lekko poprawi, ale że centralny i tyły w Poltonie grają lepiej niż w Yamacha NS-P150.

Kolejną opcją jest zakup samych frontów (w opcji na dłużej lub na razie, aż dozbieram). Tutaj wyjścia mam niby dwa.

Pierwsze, to fronty Jamo s626. Centralny z tych głośników nie wchodzi w grę, bo jest za głęboki i będzie wystawał z wnęki na tyle, że znów opja rozwodowa;) A więc Jamo s626 niby mają średnie opinie, ale mają dwa sporsze głośniki niskotonowe, co mogłoby mi dać oczekiwany przeze mnie pomrukliwy bas. Ale mogłyby dać bas ciulowy;)

Drugie, to fronty Taga Harmony Platinum f-80. Tylko fronty, bo cena z centralnym i tyłami już zabija (ok.3500 zł). Nie wiem czy byłoby to adekwatne do mojego filmowego tylko ucha, i do słabego ampli rx-v375. Zatem ewentualnie tylko fronty, ale: wiem, że Platinum f-80 to klasa albo klasa wyżej od Jamo s626 i zagrają czyściej, ale znów boję się czy pojawi się brakujący mruczący bas, bo to znów kolumny dwudrożne z nisko-średnimi głośnikami 16cm.

Bardzo proszę o jakąś poradę w ww. zakresie oraz ewentualnie jaki hipotetycznie byłby najlepszy zestaw głośników 5.0 do ampli yamaha rx-v375 (z uwzględnieniem potrzeby mruczącego basu).

Sugeruję skupić się na sprzęcie używanym, wymagania masz dość duże ale to co wymieniasz to minimum z minimum :-). może subwoofer załatwi sprawę, jak go dobrze ustawisz rozwodu nie będzie :-)

Na żadnych kolumnach nie będzie basu o który Ci chodzi, tymbardziej że przerzuciłeś się ze Stereo na najsłabszy amplituner KD, T Y L K O S U B W O O F E E R może zapewnić efekt którego szukasz, tak działa kino domowe ;>

Witaj,

Trudno Ci tu radzić na większym polu jak fundusz zaledwie na dobry sub :-) ale jeśłi masz dylemat z głośniczkami co kupić, bierz pod pachę swój apli, zasuwaj do najbliższego salonu audio i poproś ażeby Ci zapodali Taga Harmony, podłączą Ci do Twojego ampli i sam się przekonasz czy Cię to zadowala, jak nie, niech Ci wybiorą na miejscu tak jak koledzy radzą, jakiegoś suba i też sprawdzisz, będziesz miał jakiś zarys i wtedy podejmiesz decyzję co dalej i będziemy dalej dumać chyba, że usatysfakcjonują Cię w salonie i wyjdziesz już z tym co Cię ucieszy i gęba będzie uśmiechnięta :-).

Nie wierz w to co Ci mówi Twój sprzedawca bo nie wiesz na czym ma większą prowizję, wierz natomiast swoim uszom :-).

Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedzi, faktycznie, poczytałem to i owo i nie wykrzesam więcej basu bez suba. Ale tu mam problem logistyczny, za cholerę nie mam go gdzie postawić. Może doradzicie jakiś sub do tysiąca złotych - w miarę jak najmniejszy, choć jednym wymiarem. Dałbym radę ustawić Yamahę YST-FSW 150 lub Yamahę NS-SW120 albo pioneer S-21W ale to podobno kiepskie suby, choć przecież pokój jedynie 13m2. Może coś Wam przyjdzie na myśl...

Super, dzięki! Mimo wszystko, gdyby jeszcze jakieś modele.... Cholera, ten QAcoustics QA 2070S byłby najlepszy, bo najłatwiej byłoby mi go ustawić... ale nieco drogi jak do 13m2.... z kolei Magnat jak widzę najtaniej w sklepie stacjonarnym w moim mieście, ale czy nie za mocny do 13m2? Na subach to ja się zupełnie nie znam.. no i głupie pytanie, jak podłączyć suba który ma dwa wejścia RCA a ja mam w ampli wyjście na suba 1 X RCA?

Gdyby jeszcze jakiś nieduży modelik się udało podrzucić...

Podłączasz pod lewy lub prawy cinch (opisane na subie), to sygnał LFE wydzielony tylko dla suba. Przez 2 RCA podłącza się zwykły sygnał stereo, bez filtracji.

Podłączasz pod lewy lub prawy cinch (opisane na subie), to sygnał LFE wydzielony tylko dla suba. Przez 2 RCA podłącza się zwykły sygnał stereo, bez filtracji.

Don, jak patrze na zdjęciu na tył takiego suba Magnat Supreme Sub 201 A to właśnie nie widzę, tylko jest LINE IN prawy i lewy.

Dobry ten QAcoustics QA 2070S, Krzaku? mimo że taki płaski? Może jeszcze jakieś typy... albo będę szukał i pytał:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.