Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz NR1605 + zestaw głośników 5:1 - jakie...

BM_Boss

Rekomendowane odpowiedzi

napisz coś o brzmieniu - amplituner wyglada mega zawodowo ! Jak sie wyleczyłem z kina to ten przynajmniej wyglada nieziemsko . :-)

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Szczerze mówiąc to jakakolwiek moja wypowiedź na temat brzmienia.. nie wniesie nic... Wymieniłem 12 letni aplituner Yamahy (kosztował z 1200pln) i stare kolumny Jamo na sprzęt z zupełnie innego przedziału cenowego i jakościowego..

Jak dla mnie gra ZAJEFAJNIE... jest bardzo duża dynamika i rewelacyjnie chodzą gwizdki... Wczoraj słuchałem Feithless-a i byłem po prostu oczarowany.. bo podobne wrażenia miałem na słuchawkach Parrot ZIP... tutaj słyszałem jeszcze więcej i to co na wcześniejszym zestawie grało - tutaj brzmi....

Teraz słucham Metallici - zmniejszyłem bas i podkręciłem wysokie - no bajka... nie jest to koncert (byłem miesiąc temu w St. Petersburgu) - ale jest BARDZO DOBRZE...

Ale jak wspomniałem... nie jestem specem i oceniam bardzo subiektywnie... Dla mnie to po prostu dobrze gra... Zestaw wyniósł mnie 11K bez sub-a... Z amplitunerem trochę zaszalałem ale - skoro poprzedni miałem 12lat.... No i ten wygląd :D

Mam jeszcze pytanie... znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cena z kosmosu ale:

1. Czy to gra? :)

2. Czy ktoś może zaproponować coś podobnego z innej firmy? Chodzi o to, że mając coś wysokiego i szerokiego ale nie głębokiego - mogę to wsadzić za sofę i nie wymieniać tej cholernej szafki RTV....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzieki za kilka słów - jestem strasznie ciekaw jak to faktycznie gra w stereo bo onkyo chwali sie ze nie ma kompromisu kino/stereo tylko i tu i tu ma grac . Ja onkyo bardzo lubię mam ich wzmacniacz mocno budżetowy a gra rewelacyjnie . Co prawdę właśnie dekompletuje kino na rzecz porządniejszego stereo ale ten ampli mi sie bardzo podoba :-)

Co do suba - wiem ze szukasz małego wąskiego - nie znam tego ale tendencyjnie wskaże na velodyna 10 . Słyszałem - rewelacja .

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Gratulacje z zakupu, ale mnie żadne reklamy super amplitunerów nie przekonają w konfrontacji z nawet sporo tańszym wzmacniaczem stereo. Oczywiście piszę o jakości w stereo. Sporo ludzi porównywało flagowe amplitunery producentów z dużo tańszymi wzmakami i te pierwsze odpadaly w przedbiegach. Wiadomo, marketing rządzi się swoimi prawami. Wcześniej model Onkyo 905 miał już zasilacz 1000W. Tym bardziej że Onkyo jeśli chodzi o KD zawsze wymiatało, ale jeśli chodzi o dźwięk stereo to uważam że Marantz, Denon czy HK lepiej wypadały a już nie mowiąc o takich markach jak NAD, CA czy Arcam. Może kolega lubi nowinki, ale ja osobiście bym nie dał ponad 5k za subwoofer wyglądający jak z plastikowego zestawu. Co z tego że na papierze ma parametry wywalone, jak sama waga niecałe 11 kg mowi sama za siebie. Porządne, mocne subwoofery muszą swoje ważyć i to nawet chodzi o dociążenie i stabilnośc. Po co miłośnicy audio jeszcze dociążają swoje suby płytami granitowymi?:) Weźmy dla przykładu wcześniej wymienianego producenta subów Velodyne, model EQ-MAX 15 - moc ciągła 750W, możliwość korekcji dźwięku, pilot, waga 34kg, a cena podobna po utargowaniu. Już nawet nie piszę o serii SPL, bo to sub zamknięty. Każdy ma swój gust i lubi coś innego, ale siedząc trochę w audio bardziej cenię dźwięk niż nowinki tech. za które słono płacimy, a nie mają one nic wspolnego z końcowym ekfektem, czyli jakością brzmienia na którym chyba najbardziej Nam zalezy.

gratuluje ampli ale z tym subem to bym byl ostrozny, bez sluchania go na zywo na bank bym go nie kupowal bo jakos nie chce mi sie wierzyc ze zejdzie tak nisko z dobra glosnoscia a nie mowiac juz o cisnieniu akustycznym (fajnie czasem poczuc bas a nie tylko uslyszec ), za male ma te glosniczki no i ta waga, sam mam malego zamknietego suba, kostka 33 cm ale wazy 25kg i procz tego ze caly drzy to z miejsca sie nie ruszy

Krzysiu...

Miało być kino domowe i będzie kino domowe. Co do ceny amplitunera, spoko - 20% pójdzie w dół za miesiąc.. ale to nie ma większego znaczenia bo mam coś o czym nawet nie myślałem (zobacz tytuł postu - od NR1605 do TX-RZ900)...

Co do SUBa, wybór ograniczony bo mnie interesuje tylko biała wersja...

Chyba, że znajdę coś prostokątnego - ideał - 100x100x12cm (sz x wys x gł) - z wylotem do góry lub boków :))))) Idealnie za plecy , ba mógłby mieć i 2m szerokości :)

Trochę ciężko Ci będzie znaleźć suba który jest na metr wysoki i tylko 12 cm głęboki. Praktycznie gdyby odjąć od tych 12 cm grubość ścianek i elektronikę na tylnym panelu, to nic juz nie zostanie:) A dlaczego chcesz taką nietypową konstrukcję? Wiesz że sub wcale nie musi stać w linii kolumn, tylko ustawiamy tam gdzie gra on najlepiej. Oczywiście bez przesady, bo może się okazać że najlepiej łupie na środku pokoju. He,he. Ja mam ustawiony na przeciwległej ścianie przy kanapie. Są teraz suby które są bezprzewodowe, więc łatwiej o dobranie odpowiedniego miejsca. Co do wylotu BR, to uważam że jest to bez znaczenia bo bas nie jest kierunkowy. Aspektami technicznymi niech się zajmują na Elektrodzie. Miałem suba band pass z dwoma sporymi wylotami z przodu, a teraz mam duzo mniejszy zamknięty i powiem Ci że bas jest duzo lepszy z zamkniętego. Akurat wyloty nie spowodują że koszula Ci na plecach będzie falowała, bo nie zagłębiając się w szczegóły czy to będzie dobry sub zamknięty, czy BR z otworami z tyłu, z przodu czy różnym ukierunkowaniem głośnika basowego to odczujesz bas i ciśnienie akustyczne. Najważniejsze żeby to była porządna konstrukcja i odpowiednio dobrana do Naszej akustyki i metrażu. Subwoofer też jest chyba jednym z cięzszych elementow do ustawienia w KD i potrzeba na to sporo czasu. Jedni producenci zalecają odstawienie suba z rogu pokoju a inni wręcz taki zabieg polecają np. REL ze względu na podbicie i dodatkowe wzmocnienie basu. Na moim przykładzie Ci powiem że tego band pass nigdy nie mogłem dobrze ustawić, bo w moim 15 mkw pokoju basu było sporo ale do było momentami dudnienie i buczenie, a nie efekty na ktorych mi zależy. Więc kolego najlepiej by było sobie coś wyporzyczyć i pobawić się w domu. Co do koloru, to właśnie REL masz też w kolorze bialym i ogolnie to bardzo dobrze wykonane i się prezentujące klocki. Podobnie jak w tym kolorze do kompletu Dali Ikon SUB MK2, Dali Zensor E-12F, Mentor czy Epicon. Czy nie lepiej mieć fajny sub do kompletu niż jakieś dziwne wynalazki, co nie wiadomo jak grają?

Cześć,

Pisząć o tym wynalazku za kanapę, brałem to raczej w formie ciekawoski... Zo do miejsca na SUB-a, nie mam go po prostu wcale..

Lecąc od prawego narożnika - mam otwór w ściane który jest wejśćiem do salony, póżniej ściana z TV, w rogu kominek... kolejna 2 ściany i narożnik to rogówka a na jej końcu drzwi balkonowe :) Jedyne wolne miejsce jest po drugiej stronie salony ale to - z 10metrów....

W orginale i tak mam nawet gniazdo zrobione - sub miał wejść między kominek a sofe / rogówkę.. ale ta okazała się większa niż na projekcie i po prostu tam nie wejdzie... Więc albo znajde jakiś wynalazek (12cm) albo wywale stolik rtv i wstawię coś max 100cm szeokiego (licząć TV 146cm szerokości, SUB jakieś 40 - zostaje na szafkę 106cm +- 5cm).

myślałem że wywalenie stolika RTV ustaliłeś już z żoną hehe. U mnie remont trochę sie przedłuża i będę zmuszony dopiero na początku października kupić jakiś ampli i kolumny na front.

• 3 tygodnie później...

Witam,

Wciąż nie dorwałem sensownej szafki RTV i prawdopodobnie skończy się na tym, że zamówię taką na wymiar... Doszedł centralny więc mam prawie komplet... Niestety posiałem gdzieś ten mikrofono czujnik do amplitunera by ustawić to wszystko... ale nie poddaje się i szukam :)))

Martwi mnie tylko coś innego, co 2gi - 3ci raz przywłączaniu amplitunera - wywala mi korek :) Mam podłączone gniazda RTV do osobnego bezpiecznika a dokładniej:

- Ochronnik przeciwprzepięciowy klasy 3 z filtrem przeciwzakłóceniowym Un=230V Imax=10A, OP-230

- Wyłącznik nadprądowy; 230VAC; Iznam:10A; Il.biegunów:1; IP20, CLS6-B10

- Wyłącznik nadprądowy z modułem różnicowym; 230V; Iznam:16A - B16

I wywala mi ten środkowy - B10. TYLKO przy włączaniu amplitunera. Nie ma znaczenia czy reszta sprzętu jest właczona czy nie (TV, komputer, tuner, playstation itd). Może być włączone wszystko i przy włączaniu amplitunera nic nie wywala... a może być wyłączone wszystko i ten B10 wywali...

Jest jakiś spec elektryk? Czy wymiana bezpiecznika z B10 na A16 rozwiąże problem? A może C10? A może powinienem wymienić bezpiecznik na B16 a różnicówkę na C16?

A w sąsiednim pomieszczeniu masz miejsce , nie raz wychodząc do kuchni podczas seansu i przechodząc przez przedpokój to właśnie w nim był w sumie najlepszy ten najniższy bas więc jeśliby ustawić go (suba) w sąsiednim pomieszczeniu bas w pokoju/salonie odsłuchowym byłby taki własnie najlepszy, znaczy najniższy. Muszę któregoś dnia zrobić taki experyment i przenieśc suba do przedpokoju. Tak dla sprawdzenia. Wiem, trochę dziwne rozwiązanie ale warto choć sprawdzić a może...

Adek - kurcze faktycznie, takich miejsc mam sporo - nawet w części jadalnianiej która jest częścią wspólną..

Tylko musze w takim razie bezprzewodowego SUBa kupić... ALE WARTO! Odkładam kaske, kupic suba i potestuje...

Może uda się nie wywalać szafki... zwłaszcza, że tak już ładnie kable pochowałem :)

Referencyjne ustawienie dla suba w kinie to 120 Hz, bo do takiej wartości idzie ścieżka dla kanału LFE. Co innego w przypadku stereo. Chociaż ludzie często ustawiają jak im wygodnie. Ja już kiedyś spierałem się na forum z pewnym kolegą, bo też pisałem że u mnie bas jest mocniejszy w sypialni obok niż w salonie gdzie jest umiejscowiony. Niestety, akustyka w mieszkaniach jest różna i nawet w jednym pokoju stojąc w różnych miejscach bas może być słabszy/mocniejszy. Najlepszym wyjściem by było mieć odpowiednio zaadaptowane pomieszczenie pod tego typu zabawy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.