Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz NR1605 + zestaw głośników 5:1 - jakie...

BM_Boss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie,

(Temat piszę 3 raz na tym forum, poprzednie 2 nie pokazały się, mimo iż dostałem info o akceptacji przez admina / nowe konto)....

Kompletuje nowy system do salonu. Po 3 tygodniach czytania praktycznie na 99% zdecydowałem się na amplituner MARANTZ NR1605 - spełnia on wszystkie moje wymagania i praktycznie jedyną wadą którą znalazłem może być mały niedostatek mocy ale to pewnie bardziej na papierze niż w rzeczywistości....

W związku z tym chciałem poprosić was o pomoc w doborze zestawu głośników. Kilka faktów:

- sam salon ma jakieś 14m2 ale jest otwary na jadalnie, kuchnie i przedpokój co razem daje 70m2 + schody itd...

- ściana na której ma być powieszony TV plus frontowe kolumny ma 203cm szerokości (ogranicza mnie kominek i przejście do przedpokoju). TV to 65 cali czyli 145cm zostaje skonsumowane przez TV.

- Szafka będzie robiona na zamówienie - więc biorę pod uwagę 3 warianty kolumn frontalnych:

a) kolumny podłogowe - tutaj ograniczeniem jest szerokość kolumny biorąc pod uwagę pozostałe miejsce - jakieś 20 - 22cm max. Kolumny nie mogą stać za daleko od ściany...

b) kolumny podstawkowe - które mogą mieć 4 rodzaje monrażu - na ścianie bezpośrednio lub mogę zrobić wnęki by nie wystawały za bardzo, na szafce czy stojakach oraz zamontowane w półce (najmniej preferowana opcja bo znajdowałyby się praktycznie kilka cm nad ziemią)

c) płaskie kolumny powieszone po bokach TV.

- subwoofer będzie stał z boku.

- cena - tutaj jestem dosyć elastyczny - idealnie byłoby złożyć zestaw 5:1 w cenie 5000pln ale zarówno tanszy zestaw jest mile widziany jak i jestem otwarty na wszelkie sensowne propozycję (no na pewno nie według zasady - sky is the limit) - powiedzmy do 6000 czy 7000pln...

- preferencje - lubię zarówno słuchać koncertów jezzowych jak i housu czy techno (to ostatnie okazjonalnie - ale sprzęt ma grać dynamicznie i raz na jakiś czas chcę móc podkręcić bass :))

- ważnym aspektem jest design - idealny byłby zestaw w kolorze białym ale to na pewno nie jest warunek bezwzględny.

Dołączam rzut oraz wizualizację :) może być pomocna. Uwaga - TV użyty w wizualizacji jest za mały więc wydaje się, iż mamy znacznie więcej miejsca niż w rzeczywistości.

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc. Jest to dla mnie ważne bo praktycznie lada moment ekipa będzie kładła tynki na nowo więc byłoby fantastycznie pochować kable za jednym razem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-56112-0-73076700-1412410724_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety nie znalazłem możliwości edytowania postu.. więc piszę jeden pod drugim...

99% to jednak nie 100%... I jednak nie zdecyduję się na NR1605... chcę więcej mocy by napędzić głośniki... Więc proszę o pomoc w złożeniu zestawu od zera... Co musi mieć amplituner? Streaming z netu, 4K i kosztować powiedzmy też do 4K PLN :)

Co znalazłem:

Marantz SR 5009 - 3500pln

ONKYO TX-NR737 (ma dodatkowo ATMOSa) - 3800pln

Yamaha RX 1030 + przystawka do WiFi - 3500pln

Denon AVR-X3100W - 3700pln

Liczę na pomoc :)

PS: co myślicie o zestawie głośników JAMO S628? Czytałem recenzję i wypadają na prawde dobrze a cena idealna.. Do tego Sub jakiś...

Co Ci kolego można doradzić...To miejsce odsłuchowe jest jakoś oddzielone od reszty pomieszczeń? Jamo w kinie jeszcze ujdzie, ale do muzyki już kiepsko. Jeżeli zestaw mialby być dobierany na 14mkw, to z Bogiem sprawa, gorzej jak na 70mkw, bo kwota sporo za mała. Nie kupuj tego Marantza 1605, bo będzie za słaby.

14metrów to ta część gdzie będą rozstawione głośniki i gdzie będę oglądać i słuchać muzyki... Jednak objętościowo całe pomieszczenie jest duże bo jak wspominałęm łączy się z jadalnią, kuchnią i nawet na wrzuconej wizualizacji widać ze schodami i górą domu...

Zakładając, że filmy to 30% a muzyka 70% - jestem powoli coraz bardziej za kolumnami podłogowymi (tylko tutaj ogranicza mnie ich rozmiar) lub podstawkowymi (plus dobry sub). Amplituner - jak pisałem w drugim poście coś większego do 4K pln... :)

To się musisz zastanowic, czy chcesz faktycznie zestaw KD czy stereo?. Wzmak dużo więcej wyciśnie z kolumn niż nawet droższy amplituner, a i film tez obejrzysz. Do dynamicznego dźwięku i z wykopem to może Klipsch F30/ RF 82, Paradigm Monitor 11 v.7, W białym kolorze to może coś z Dali ( Zensor, Ikon) tylko już o spokojniejszym charakterze niż w/w.

Można to zrobić tez na 2 sposoby. Kupno mocnego amplitunera, lub ( osobiście bardziej polecam) kupno o oczko niżej serii ale z pre-out i podpięcie wzmacniacza stereo. Gdybyś posłuchał jak gra wzmacniacz za 2k i amplituner za 4k, to nie wiem czy byś poszedł w KD przy przewadze muzyki:) Z amplitunerów dość dobrych w stereo szukaj czegoś z Marantz seria 6xxx/7xxx, Denon X4000, NAD 757. Harmana Kardona nie polecam, bo dość awaryjny sprzęt i nieco w tyle z nowinkami, pomimo niezłego brzmienia w stereo.

Ja bym tutaj zastosował zestaw Marantz SR5008 W tym momencie ~2500zł

Z głośników do tego pomieszczenia idealne by były

Ukryta Zawartość

Zensor 5 na front, Zensor 1 z tyłu, do tego Centralny i sub.

Ukryta Zawartość

Faktycznie 5008 jest w tej cenie rewelacyjną propozycją.. Jednak dorzucę 1K PLN ze względu na Bluetooth i WiFi jak coś i wezme 5009 jak coś.

Chociaż coraz bardziej mnie kusi Onkyo TX-NR737 - w tej samej cenie jest Atmos (3800pln) lub ze względu na sentyment Yamaha RX-A840 tez za 3900pln.

Kolumny - bardzo ciekawa propozycja. Zestaw bez Sub-a (Dali Zensor 7 + 1 + Vokal) - 4800pln.

Wiesz Wifi mozesz mieć w każdym amplitunerze (nawet lepsze) za 70zł ->

Ukryta Zawartość

Wtedy bluetooth jest zbędny, ewentualnie odpowiedni adapter też kosztuje "stówke" ;) Więc tym bym się nie sugerował jakoś bardzo.

Którykolwiek amplituner kupisz to bedziesz zadowolony, ja też patrze na takie rzeczy jak, prostota obsługi, wygoda, niezawodność, ogólnie jak urządzenie "działa".

I tu na pewno wybrałbym Marantza, a skoro budżet Cię nie ogranicza to warto zaszaleć z SR 7008 ;) (chociaż SR 5008 + Sub Zensor było by bardziej racjonalne)

Ukryta Zawartość

Co do budżetu, to jeżeli ma to sens to kupię 7009 tylko po prostu ja nie widzę sensu. Nie jestem audiofilem i pewnie nie docenie klasy sprzętu. A kupowanie drogich klocków nie zrobi ze mnie znawcy :))) Więc podchodzę zdrowo rozsądkowo... Gdybym miał miejsce to pewnie kupiłbym JBL Studio 590 i do tego zestaw i właśnie coś typu 7009 by to napędzić.. ale przy ograniczonej powierzchni - Twoja propozycja Dali jest po prostu dużo rozsądniejsza. A do niej coś klasy serii 5000 wydaje się optymalnie.

PS. Moja wiedza to to co przeczytałem w internecie, więc mogę się mylić w każdym ale to każdym detalu :)

Dlatego też myśle że zdroworozsądkowo będzie kupić SR 5008 za <2500pln , a oszczędzoną kase włożyć w subwoofer ;)

Białe Zensory (5/1/V) podejdą Ci tu wielkością, parametrami i wyglądem idealnie ;>

W tym pomieszczeniu można by też fajnie zrobić ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tygodniu ruszę na miasto w celu posłuchania jak to gra :)))

Szybkie pytania:

Yamaha - NS-555 + NS-333 + NS-C444 - jak taki zestaw ma się do Zensorów? Bo wygląda ładnie... :)

Czy frontalne B&W 684 S2 są niżej / wyżej od Zensor? Zawsze chciałem mieć B&W ale chyba mnie nie stać :)

Witam,

Zależałoby mi na odpowiedzi na powyższe pytania.

Dochodzi kolejny aspekt a dokładniej kolumny tylnie. Sofa będzie ustawiona na ścianie na której będą zawieszone głośniki. Takie Dali Zensor 1 mają głębokość 22cm. I będą skierowane w strone TV a ja będę siedział pomiędzy nimi... Chyba nie jest to najlepsze rozwiązanie. Czy w tym wypadku nie byłyby lepsze głośniki instalacyjne - wmurowane w ściane?

Zensor 7 - według strony producenta powinny stać minimum 20cm od ściany.. Prawdopodobnie wykluczy to je z listy...

Czyli wracam do punkru wyjścia - szukam głośników / zestawu - który umożliwi montaż na ścianie lub podłogowych mogących stać zaraz przy niej a przy okazji dosyć wąskich :)

POMOCY :)

Zobacz też Taga Platinum Slim, ale od razu Ci powiem że jakie byś kolumny nie kupił, to wszystkie potrzebują wolnej przestrzeni wokół siebie. Nie można ich przykleić do ściany. Co do surroundów, możesz użyć uchwytów np. B-Tech, które mają możliwość skręcenia kolumn pod pewnym kątem, bo skierowanie ich wprost na przeciwległą scianę nie jest dobrym rozwiązaniem.

Dokładnie, dla optymalnego ustawienia kolumn zawsze będzie wymagana jakaś przestrzeń w około nich. Ale skoro musisz je dać przy ścianie to Zensory mające przedni Bass Reflex bedą ok i absolutnie bym przy nich został...Co do surroundów (w konfiguracji 5.1) to zważ że to są nie tyle głośniki tylne co bardziej boczne. rysunek - >

Ukryta Zawartość

, więc najlepiej by je było dać jakoś po bokach, z lewym nie ma problemu, z prawym trzeba by coś wykombinować. Ewentualnie dając je na tylnej ścianie ale skierowane do środka na takich uchwytach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Dzięki serdeczne za opinie. Na dzień dzisiejszy stanęło na:

Marantz 6009 + zestaw Zenzorów. Kwestia Subu jest jeszcze otwarta, muszę usłyszeć najpierw jak to gra.

Na załączonym schemacie zoztało to wszystko przedstawione. Jedyne kwestia lewego głośnika tylniego jest otwarta. Na schemacie jest 50cm od drzwi balkonowych ale tak na pewno nie będzie. Zastanawiam się nad 2 opcjami:

1) Jak najbliżej okna balkonowego na uchwycie jak zaproponowałeś powyżej obrócone o 90stopni w stronę sofy.

b) głośnik na stojaku - jak rozumiem 5:1 będę używać TYLKO do filmów. Więc nie powinno być problemy by na te 2-4h w tygodniu sobie ten głośnik na stojaczku odstawić z metr (na schemacie powiedzmy na połowę okna balkonowego). A na codzień głośnik stałby blisko sofy...

Co o tym myślicie? :)

A nie dodałem jeszcze, zakupy zrobię pod koniec remontu czyli w grudniu... mam czas by jeszcze się zastanawiać. Ważne by teraz tylko kwestie okablowania ustalić...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym się nie bawił w dostawianie czy odstwianie standu na czas trwania filmu. Zamontuj lepiej uchwyty na stałe. Po prostu w projektowaniu musisz pamiętać, żeby wszystko było w miarę symetrycznie ustawione np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kwestia Subu jest jeszcze otwarta, muszę usłyszeć najpierw jak to gra.

Posłuchaj subów REL'a. Gdyby salon zamykał się w 15mkw to T5 by starczył z nawiązką. Ale masz spore pomieszczenie to proponowałbym przesłuchanie wyższych modeli, koniecznie u siebie w pomieszczeniu. Wypożycz i sam sprawdź jak to zagra w Twoim pomieszczeniu. Inaczej suba nie można wybierać. Na Twoim schemacie dziwnie to wygląda z miejscem dla suba. Tam to raczej stolik powinien stać. Ja bym wolał miejsce przy ścianie, po prawej od tv. Popróbuj z ustawieniem. Warto.

Witam,

Z tym wypożyczeniem sub-a to raczej Science Fiction bo na zadupiu jakim mam dom (tj. Gorzow Wielkopolski) - mogę zapomnieć o takiej akcji.. Może jakoś przez Poznań by się udało...

Co do rozmieszczenia głośnika SUB, on mi po prostu nie wejdzie od przodu. Ściana na 228cm a TV zajmuje 145cm po szerokości. Wejdą kolumny podłogowe i nic więcej...

Ogólnie to jest juz dobrana sofa i głośnik souround będzie miał miejsce - później podrzuce schemat do oceny :)))

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Co do Marantza 1605. Ja używam w pokoju 30m2 Marantza 1604 z głośnikami 5.1 Speaker Craft zamontowanymi w ścianie i subem B&W. Marantz ma wystarczająco dużo mocy, choć nie obraziłbym się za troszkę więcej. Przy oglądaniu filmów podkręcam go na ok. 40-50 w skali 98-stopniowej.

Witam

Dzięki serdeczne za opinie. Na dzień dzisiejszy stanęło na:

Marantz 6009 + zestaw Zenzorów. Kwestia Subu jest jeszcze otwarta, muszę usłyszeć najpierw jak to gra.

Na załączonym schemacie zoztało to wszystko przedstawione. Jedyne kwestia lewego głośnika tylniego jest otwarta. Na schemacie jest 50cm od drzwi balkonowych ale tak na pewno nie będzie. Zastanawiam się nad 2 opcjami:

1) Jak najbliżej okna balkonowego na uchwycie jak zaproponowałeś powyżej obrócone o 90stopni w stronę sofy.

b) głośnik na stojaku - jak rozumiem 5:1 będę używać TYLKO do filmów. Więc nie powinno być problemy by na te 2-4h w tygodniu sobie ten głośnik na stojaczku odstawić z metr (na schemacie powiedzmy na połowę okna balkonowego). A na codzień głośnik stałby blisko sofy...

Co o tym myślicie? :)

A nie dodałem jeszcze, zakupy zrobię pod koniec remontu czyli w grudniu... mam czas by jeszcze się zastanawiać. Ważne by teraz tylko kwestie okablowania ustalić...

Ja bym ten prawy surround dał na tej ściance przy stole (pod napisem "131") i wtedy masz idealną symetrię .

Ja bym tu jeszcze koniecznie dorobił "front high" skorzystał z zalety Dolby pro logic IIz

Ukryta Zawartość

I sub musi tu być bez gadania, to kino, Dali SUB E-12 F do kompletu będzie wystarczający

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

Mam w salonie Marantza PM1604 i jako końcówka SHERWOOD AX-7R oraz HECO 5.1 i Altusy 200. Panasonic TV l47ET60 - Asustor 5104 .

Muzyczka, filmiki fotki wszystko hula jak ta lala.

Zapomniałbym dodać, ze centralne miejsce zajmuje gramofon Daniel podłączony do szerłuda. Mam ok 1400 LONGPLEJÓW, czasy studenckie Ehhhh.......Wrocek AE

• 1 miesiąc później...

Witam,

A ja do tej pory nie kupiłem NIC :) Okazuje się, że mam problem z miejscem dla SUB-a. Sofa okazała się większa i nie wejdzie mi tam gdzie planowałem. Jedyne miejsce - pod TV. Ale tam już stoi komoda... mógłbym wsadzić suba właśnie w jedną z częście (szafka ma około 3x50cm przegrody więc mam jakieś 45cm miejsca.. tylko pewnie wsadzanie dobrego SUB-a w szafkę to idiotyczny pomysł... ??? :))

tylko pewnie wsadzanie dobrego SUB-a w szafkę to idiotyczny pomysł

dokładnie

A ja do tej pory nie kupiłem NIC

I bardzo dobrze bo nie kupujesz ziemniaków na obiad gdzie jakąkolwiek kupisz odmianę i tak się najesz. Chcesz wydać "trochę" kasy więc przemyśl to dobrze.

Pytanie : byłeś już na jakimś odsłuchu, żeby posłuchać kolumn? Przy okazji wstepnie posłuchałbyś jakiegoś suba.

Czy zdjęcie z Twojego pierwszego postu to zdjęcie pomieszczenia na kino? Bo w następnym którymś z kolei poście jest rozrysowane rozmieszczenie kolumn frontowych i tam na nim jest inny stolik czy to komoda niż ten ze zdjęcia z pierwszego postu. Chodzi mi o ten rysunek z napisem Zmiany elektryki. Na zdjęciu jest ta szafka pod tv taka niska i chyba nawet wisząca i o wiele szersza niż sam tv. Wogóle to zdjęcie jest jakieś takie dziwnie rozciągnięte i patrząc na nie wygląda jakby tam było ze 3-4 metry na tej ścianie co wisi tv.

To się musisz zastanowic, czy chcesz faktycznie zestaw KD czy stereo?

Na 100% kino domowe.

jeśli zestaw ma służyć także do KD to popatrzyłbym na Yamahę. Yamaha dodatkowo daje sobie dobrze radę w muzyce i np RX-V 777, najwyższy model z serii RX-V lub z prestiżowej serii Aventage RX-A 740. Oba są w cenie ok 2,4 tys zł. Daj sobie spokój z tym Marantzem 6009, człowieku, ponad 4 tys , nie wiem czy warto,poza tym jak pisałeś

Nie jestem audiofilem i pewnie nie docenie klasy sprzętu

lepiej zrobić tak , ampla góra do 3 tys a "zaoszczędzoną" kasę na dobrego suba. Jeśli kupisz kolumny podłogowe to do muzy starczy spokojnie natomiast trzeba wziąc pod uwagę koncerty. Wtedy właśnie przydaje się trochę więcej kasy na lepszego suba typu wspomniany REL (ale jak już to T-7 ok 3,5 tys) lub Velodyne (bardziej niż REL) i np EQ-MAX10 (ok 3 tys zł) lub zaryzykuję i zaproponuję Ci Definitive Technology Pro Sub 1000 (ok 2,4 tys zł). Ma tylko ok 30 cm szer i 40 cm głębokości. Ma tylko małą przypadłość- "chodzi" po pokoju bez dociążenia. Po dociążeniu jest gicio (mam go na 25 metrach kw. i jak i w kinie tak i w muzie (koncerty choć nie tylko) jest bardzo dobrze. Kwestia posłuchania go i odpowiedniego ustawienia. I kwestia gustu odnośnie brzmienia bo REL ma bardzo punktowy bas, nie do kina a bardziej do muzyki. Ale jak wspomniałem kwestia gustu. Innym podchodzi kinowy Paradigm ale z kolei co z nim zrobić jeśli chodzi o koncerty?

Jeśli chodzi o kolumny to dorzucę do odsłuchu Indiana Line i Tesi 560, Monitor Audio BX5 lub BX6, KEF C7, Taga Harmony Platinum v.2 F100 też są z przednim bassreflexem Z ich serii na spokojnie można skompletować cały zestaw kd. Ale jak tu Koledzy napisali każda kolumna potrzebuje "trochę" miejsca wkoło siebie. Dodatkowo kolumny muszą stać na linii szafki rtv czy na czym będzie stał sprzęt (komoda), żeby nie były cofnięte względem wspomnianej szafki/komody w stronę ściany. Z Klipschami , Paradigmem i JBL-em byłbym ostrożny. Jeśli jeszcze ich nie słuchałes to postaraj się im poświęcić więcej czasu. Żebyś czasem nie chciał ich "wyrzucić" po miesiącu z domu. Zależy jakiej słuchasz muzyki i czy właśnie podejdzie Ci brzmienie tych kolumn przy tej muzie.

jeśli zestaw ma służyć także do KD to popatrzyłbym na Yamahę. Yamaha dodatkowo daje sobie dobrze radę w muzyce i np RX-V 777, najwyższy model z serii RX-V lub z prestiżowej serii Aventage RX-A 740. Oba są w cenie ok 2,4 tys zł. Daj sobie spokój z tym Marantzem 6009, człowieku, ponad 4 tys , nie wiem czy warto,poza tym jak pisałeś

A ja właśnie byłbym ostrożny z Yamahą. Uważam że do stereo lepiej zagrają Denon, Marantz, HK czy NAD. Yamaha gra dodatkowo jasno i ostrawo, więc nie do wszystkoch kolumn przypasuje, a bardziej do takich grających ciepło. Co do suba, to nie jest nigdzie powiedziane że musi grać w linii kolumn, u mnie stoi przy kanapie bo tam gra najlepiej. Najważniejszy jest jak kolega nadmienił odsłuch, bo wtedy wiesz Ci pasuje i co się podoba.

Zgadzam się, że w samym stereo bądz z dużą przewagą stereo wymienione ample zagrają lepiej ale jeśli chodzi też o kino to jednak stawiałbym na Yamahę. Mam najwyższy model z serii RX-V ale z wcześniejszej serii i muszę "powiedzieć" , że nie słyszę, żeby kolumny grały jakoś strasznie ostro. Poza tym jest fajny korektor w menu w którym można dopasować sobie brzmienie do swoich preferencji (podbić lub ując jakieś pasmo)

Co do suba, to nie jest nigdzie powiedziane że musi grać w linii kolumn

ale ja nigdzie nie napisałem , że sub ma stać w linii kolumn, wg mnie to miejsce opisane przeze mnie nadaje się najlepiej bo jest najbardziej otwarte i nie będzie sztucznego podbijania/podbarwiania dzwięku. Chyba, że postawi gdzieś koło kominka, między kominkiem a sofą.

ale ja nigdzie nie napisałem , że sub ma stać w linii kolumn, wg mnie to miejsce opisane przeze mnie nadaje się najlepiej bo jest najbardziej otwarte i nie będzie sztucznego podbijania/podbarwiania dzwięku. Chyba, że postawi gdzieś koło kominka, między kominkiem a sofą.

To akurat nie tyczyło się Twojej wypowiedzi, tylko kolegi BM_Boss :)

• 1 miesiąc później...

Witam Was Serdecznie,

Zjechałem na stałe do kraju.. no i przez weekend chcę zamknąć temat przynajmniej Amplitunera... Przez ostatnie 2 dni przeczytałem z trylion postów... I wiem mniej niż wiedziałem przed... Generalnie chciałem amplituner. Ale na każdym kroku czytam jakie to beznadziejne urządzenie :) Do tego wyszły nowe modele i moje wcześniejsze "postanowienia" są już nie aktualne.. Co mam na "tapecie":

- Onkyo - TX-RZ800

- Marantz 5010 (wolałbym 6010 ale nie jest dostępny a czekać juz nie chcę, za długo to trwa)

- jakiś wzmacniacz plus procesor do kina? Jeśli tak - to co?

80% to muzyka stereo (2+1) - 20% to Kino domowe...

A i jeszcze jedno, czy wiecie może gdzie mógłbym posłuchać Zensory plus ampituner vs wzmacniacz? Chciałbym usłyszeć tą różnicę o której tyle czytam... i czy te głośniki są już tej klasy, że faktycznie "to usłyszę" :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.