Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do rocka do 3000 zł

khazad92

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Tak jak w tytule poszukuję wzmacniacza do kwoty 3000 zł. Zakup planuję na grudzień/ styczeń. Dodam może ,że nie jestem żadnym audiofilem nie mam zamiaru co chwilę wymieniać sprzęt. Po prostu lubię słuchać muzyki dobrej jakości. Z góry przepraszam za niefachowe słownictwo. Forum śledzę już od dłuższego czasu i cały czas czytam ale raczej się na nim nie nie udzielałem.

Muzyka której słucham to w 60 % rock ( Aerosmith, Arctic Monkeys, Dire Straits, Eric Clapton, Evanescence, Within Temptation, System of a Down itp.). W pozostałych 40% mieszczą się takie gatunki jak pop, muzyka filmowa, hip-hop, muzyka dyskotekowa, jazz( zależy co "wpadnie w ucho" ). Muzyka z płyt albo w formacie mp3 320kb/s. Mam parę flacków na dysku ale nie powiększam kolekcji bo po protu nie słyszę różnicy. Może na innym wzmacniaczu to kto wie... :)

Mój obecny zestaw grający to:

- wzmacniacz unitra pw9013

- głośniki acoustic energy aegis one (kolumny są podwieszone na zawieszkach w odległości ok 10cm od ściany. Dalej już się nie da a mój pokój nie pozwala na inne ustawienie). Kolumny będą do wymiany ale z racji psującego się wzmacniacza nastąpi to później.

- za źródło służy mi głównie komputer z SB Audigy 2 ze zmodowanymi sterownikami. Gdy nie włączam kompa to za napęd służy wieża JVC.

- kable najzwyklejsze miedziane z MIX-a fi 2,5 mm

Cały zestaw gra w pokoju o powierzchni ok 12 m2. Dużo mebli przy ścianach. Puste miejsca są wyklejone korkiem, w oknie firany.

Powodem wymiany wzmacniacza jest pojawienie się trzasków na lewym kanale( po raz kolejny) i nie mam już ochoty tego naprawiać. Poza tym dźwięk z tego wzmacniacza przestał mi się podobać. Zawsze słuchałem z basem 6/110 i treblami 8/10 z włączonym loudness i jakoś to mniej więcej grało. Dźwięk z pokrętłami na 0 jest do niczego. Wzmacniacz gra skrajami pasma. Tony niskie mogły by zostać chociaż przydało by się więcej głębi i miękkości. Góra za ostra sycząca. Sceny praktycznie nie ma ;). Brakuje mi średnicy.

Byłem jak na razie w jednym salonie audio w Krakowie (nazwy nie pamiętam ale nie w tym rzecz). Sprzedawca bardzo polecał firmę cambridge audio ale zapytany dlaczego CA jest lepsze od innych sprzętów w tej samej cenie odpowiedział- Bo to CA jest lepsze i już. Pachniało mi to wciskaniem sprzętu który ma się aktualnie na stanie dlatego postanowiłem zapytać na forum i z konkretnymi propozycjami pojeździć po salonach aby uniknąć takich sytuacji.

Po lekturze informacji z forum jestem świadomy że wzmacniacze nowe nie są ekonomiczne ( stosunek cena/ jakość dźwięku mają zdecydowanie gorszy niż wzmacniacze używane), ale wolałbym nowy sprzęt. To nie znaczy że nie wykluczam używek.

Moje propozycje:

-yamaha as700

-nad 326/356 bee

-marantz 6004/6005

-yaqin mc13s

-ming da MC368/ MC34 (Warto inwestować w lampę do muzyki którą słucham? Podobno dźwięk lampowców bije na głowę inne wzmacniacze tranzystorowe w podobnym przedziale cenowym)

Przepraszam za moje nieco przydługie wypociny ale myślę, ze podałem wszystkie potrzebne informacje.

Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/114914-wzmacniacz-do-rocka-do-3000-z%C5%82/

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Unitra Fonica PW-9013 to po prostu gra jakoś. Tam nie można mówić o jakichkolwiek walorach brzmieniowych.

Lepiej jakbyś pierw dopasował kolumny, a potem wzmacniacz kupować.

Bo teraz kupisz wzmacniacz X i będzie dobrze z AE One, ale z kolumnami innymi będzie dupa, i zaś zmiana??? Jak uważasz.

Nie wiem, czy 3000zł to kwota również na używany sprzęt? Zaproponuję coś nie koniecznie za 3kzł.

Zainteresuj się:

- Musical Fidelity A200, E10 (ocieplony, przyjemny dźwięk)

- Roksan Caspian (jasne, klarowne brzmienie)

- Accuphase E-206 (świetny sprzęt; ocieplone brzmienie)

- Sansui AU-717, 710 (klasa brzmienia, klarowność)

...

I można jeszcze wymieniać, dorzucić jakieś Sony TA-F serii ES....

Witaj,

zacznę od wzmacniacza Cambridge Audio, prawdopodobnie zaproponowano Ci model 651A. To bardzo dobre urządzenie, jednak w połączeniu z kolumnami Acoustic Energy będzie bardzo jasno, ostro, agresywnie.

Moim zdaniem powinieneś zwrócić uwagę na wzmacniacze, które posiadają wbudowany przetwornika, w takiej konfiguracji będziesz mógł wykorzystywać komputer jako źródło dźwięku, łącząc go ze wzmacniaczem kablem USB. Jakość dźwięku natomiast będzie zależała nie od wbudowanej katy muzycznej, tylko od przetwornika we wzmacniaczu, który po takim podłączeniu będzie widziany przez system jako zewnętrzna karta muzyczna.

Na pewno bardzo dobrym rozwiązaniem będzie integra NAD C356BEE z wbudowanym DAC. To mocny, dynamiczny i stosunkowo uniwersalny wzmacniacz, który powinien Cię w pełni usatysfakcjonować brzmieniowo. Alternatywą może być integra Marantz PM 6005, która brzmieniowo zagra trochę bardziej lekko, z naciskiem na szczegółowość, zwiewność. Bas natomiast jest krótki ale bardzo dobrze kontrolowany. Kolejną opcją jest Yamaha A-S701, to bardziej rockowe urządzenie. W przypadku elektroniki Marantz i Yamaha aby wykorzystać wbudowany przetwornik należy dokupić konwerter USB>SPDiF.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

PS

To ustawienie czyli podwieszenie kolumn to bardzo złe rozwiązanie pod względem akustycznym. Naprawdę pomyśl o klasycznym ustawieniu kolumn.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeżeli chcesz wydać 3000 na używany wzmacniacz to licz się z tym że na kolumny musiałbyś wydać w przyszłości min. 5000 za używki. Wtedy będzie to miało sens. No i jeszcze o lepsze źródło trzeba zadbać.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Dzięki za odpowiedzi :)

@54139

Myślałem że jest możliwe kupno w pierwszej kolejności wzmacniacza a później dobranie do niego kolumn. Wychodzi na to że będę musiał się jeszcze pomęczyć moim zestawem aż dozbieram pieniędzy. Kwota 3 tyś to też na używany sprzęt ale myślałem o jeszcze takim stosunkowo młodym (najlepiej by było aby jeszcze był na gwarancji).

@Q21

Na pewno przesłucham wspomniane przez ciebie propozycje. Odnośnie ustawienia kolumn to jest to jedyna możliwa opcja. Gdyby miały stać klasycznie to musiałbym wyrzucić łóżko z pokoju a na to nie mogę pozwolić ;) Kolumny wiszą na wysokości ucha. Wydaje mi się że najgorzej akustyce szkodzi te 10 cm odsunięcia? Czy kolumna z bass reflexem z przodu mogła by już w miarę poprawnie grać?

@maxglow

Czy kolumny zawsze muszą być droższe o ileś tam od wzmacniacza? Jedni piszą że tak, drudzy że muszą być warte tyle samo co wzmacniacz a niektórzy mają droższy wzmacniacz niż kolumny. I teraz mam zupełny mętlik...

Jeżeli nie było by możliwości wybrać najpierw wzmacniacza a później kolumn, to chciałbym kupić cały zestaw od razu. Budżet 6 tyś za wzmacniacz i kolumny. O ile będzie miało to sens patrząc na złe ustawienie kolumn o którym pisał Q21. Odsłuchy mogą się przeciągnąć z racji że pracuję i studiuję to mam kłopoty z wolnym czasem ale postaram się jakoś ogarnąć temat. Jakie nowe/ używane kolumny polecalibyście? A co sądzicie o lampowcach które wymieniłem? Warto je rozważać?

Przepraszam że tak post pod postem ale brak już opcji edit.

A tak z innej beczki: Jaki nowy wzmacniacz dobrze by się zgrał z moimi kolumnami?

W kwesti ustawienia kolumn, to te 10 cm nie jest tak negatywne jak powieszenie kolumn na ścianie. Jeśli juź jednak miałoby tak pozostać, to proponuję kolumny, które mogą słuźyć jako monitory bliskiego pola.

Przykład - Kef Q100 z proponowanym wzmacniaczem NAD C356 BEE lub np. jeśli szukasz brzmienia ciepłego, dobrze wypełnionego, Arcam A19 lub lampa Xindak MT-3.

Zapraszam na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeżeli nie było by możliwości wybrać najpierw wzmacniacza a później kolumn, to chciałbym kupić cały zestaw od razu. Budżet 6 tyś za wzmacniacz i kolumny.

Rozważ zakup aktywnych ADAM A77X - mam A7X i mają rewelacyjną dynamikę ... A77X będą miały dodatkowo niższe zejście, gdzieś w okolice 40Hz -3 dB (dynamika + niskie zejście + wysoki SPL bez kompresji powinno sobie poradzić z najcięższym rockiem) . Tutaj ktoś Ci proponował wzmacniacz 2x50W RMS ... A77X to odpowiednik 2x250W RMS (w każdej kolumnie są dwa wzmacniacze po 100W dla wooferów i trzeci 50W dla gwizdka - czyli każdy głośnik ma swój wzmacniacz).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na zadnym sprzecie w/w nie zagra Ci dobrze. No moze Aero, jest dobrze nagrana. 90% rocku to syf i papka. Ja sie bardzo zawidolem. Przerzucilem sie na wokal, i akustyke

Na zadnym sprzecie w/w nie zagra Ci dobrze. No moze Aero, jest dobrze nagrana. 90% rocku to syf i papka. Ja sie bardzo zawidolem. Przerzucilem sie na wokal, i akustyke

Wiesz tylko mamy jeden problem. Chciałbym kupić sprzęt pod muzykę która mi się podoba a nie odwrotnie, więc argument nietrafiony. Napisałem w pierwszym poście, że nie jestem audiofilem. Szukam sprzętu który podkreśli muzykę, którą lubię i tyle.

Rozważ zakup aktywnych ADAM A77X - mam A7X i mają rewelacyjną dynamikę ... A77X będą miały dodatkowo niższe zejście, gdzieś w okolice 40Hz -3 dB (dynamika + niskie zejście + wysoki SPL bez kompresji powinno sobie poradzić z najcięższym rockiem) . Tutaj ktoś Ci proponował wzmacniacz 2x50W RMS ... A77X to odpowiednik 2x250W RMS (w każdej kolumnie są dwa wzmacniacze po 100W dla wooferów i trzeci 50W dla gwizdka - czyli każdy głośnik ma swój wzmacniacz).

Ukryta Zawartość

A gdzie można w Polsce posłuchać tych kolumn? Co służy ci za źródło?

Ukryta Zawartość

Do Rocka powiadasz to nie przychodzi mi nic innego do głowy (z kolumny których słuchałem i nawet miałem) jak kolumny Paradigma (seria monitor albo studio zależnie od kwoty) i wzmacniacz który dobrze je napędzi z pewnymi zacięciami Rockowymi - NAD 350 lub 356 albo Vincent SV-227.

Kolumny te podawały Rock jak żadne inne i dobrze to brzmiało, elektronika też przyzwoicie (niestety z innym gatunkami muzycznymi już gorzej).

Do rocka poszukaj naima 5si uzywke I do tego za jakis czas dokup kolumny spendor sa1, s3/5r2 albo cos z pmc np tb2i badz z nowej serii twenty 21/22 ( zaleznosci od budzetu, taki glosnik wystarczy do 12m). Mialem marantz pm6004 I to naprawde dobry wzmacniacz, ale uzywane naim bije go o 3 glowy. Dobrym zrodlem w swojej cenie jest za to marantz cd6004.

Wieza STEREO Technics :)

Dzisiaj byłem na odsłuchu porównawczym Spendor a5r vs Knight 4 na Rotel ra12 i Rotel rcd-12

a zdecydowałem się na to dlatego,że za cholere nie pasowało mi brzmienie w moim pokoju.

Wnioski

Spendor lepiej radzi sobie ze słabymi nagraniami, miałem Hendrixa

druga sprawa Grave,Metalica czyli mocniejsze granie,plus dla Spendora

Spendor bardziej zwartym i mocniejszsym basem "sypał"

Marcus Miller -basówka lepiej wybrzmiewa na Spendor

Castle nie są złe ale jest przepaść w dźwięku i w cenie także ale broniły się dzielnie,teraz wiem że akustyka u mnie leży,

co do demo room to panele akustyczne na suficie 6szt na oko 50x50cm i obrazki na ścianach no i gruba wykładzina a u mnie nowoczesne panele.

Na koniec podłączył mi Bowersy CM9 które były na wcześniejszym odsłuchu i stały tuż obo i to zabiło i wgniotło Spendora w podłogę,jeden kawałek Marcusa i pozamiatane.

W mojej mózgownicy się troszkę rozjaśniło i nakreślone mam którędy mam iść w tej trudnej drodze jaką jest audio.

Spendory polecam a Castle też nie są złe,tym bardziej że miałem je na aukcji do sprzedania za 2400pln a troszkę ustępują sporo drożym Spendor

Do rocka Rotel sie nada,Nad,Naim też

Łokmen Saba

Do rocka czy metalu uważam że fajnie się sprawdzą monitory Paradigm Monitor Mini v.7 lub coś z Klipsch. Mają dobry bas i dynamikę, a dodatkowo bedą bardziej ustawne w 12mkw niż podłogówki. Ze wzmacniaczy zerknij na NAD 356, Exposure 1010 czy Music Hall A35.2. Paradigm fajnie się zgrywają z NAD, co nie oznacza że z innymi wzmakami będzie kiepsko. Musisz po prostu udać się na odsłuch i dokonać wyboru.

Mi Cm9 w ogole nie podeszly z caspianem m2. Mowie tu o pierwszej wersji bo wyszly juz s2, ktorych jednak nie slyszalem jeszcze. Kazdy ma inne oczekiwania wobec dzwieku.

Wieza STEREO Technics :)

Do rocka nad, rotel, naim. Do Twoich obecnych kolumn polecam jednak Nada. Mialem kiedys wlasnie Nada z AE tyle ze byly to podlogowki i jest to dobre polączenie. Brzmieniowo ja wole tanszy model 326, gra przyjemniejsza srednica od 355/356. Tyle ze 356 ma daca.

Widzę że bardzo dużo osób poleca nada 356 do przesłuchania. Uważacie że dac w nadzie jest niezbedny do kupienia od razu czy da się z tym zaczekać? Oczywiście jeżeli nad mi przypasuje;-) Bardzo dobrze że nad zgrywa się z AE bo na chwile obecną nie mam kasy na wymianę wzmacniacza i kolumn. A nie wiem ile moja leciwa unitra pociągnie. Bardzo dziekuję za propozycje sprzętu, postaram się przesłuchać wszysko co proponujecie. Czeka mnie trochę jazdy po salonach ale lubię pojeździć za sprzętem:-)

DAC przydaje się do podłączenia źródeł po cyfrowym, ale jeżeli planujesz dokupienie odtwarzacza CD, to ta opcja jest zbędna. Zawsze zresztą mozna dolupić zewnętrzny DAC. Ja mam zarówno zestaw KD jak i stereo, więc do wzmaka tylko analog, a wszystkie cyfrowe podłączenia pod amplituner. Widzicie, są gusta i guściki. Mnie osobiście Rotel RA 05 + B&W 685 nie przypasiło. Brzmiało to za twardo, za sterylnie. Porównywałem w tym czasie z Marantz 6004 i w moim przekonaniu Marantz wypadł lepiej. Może kwestia akustyki, może zestawienia lub moich osobistych preferencji?

Odtwarzacz cd planuję ale później. Na razie musi wystarczyć komputer z Sound Blaster Audigy 2 w środku. Nie jest to jakaś super karta dźwiękowa ale po zmodowaniu sterowników gra dużo lepiej od zintegrowanej z płytą główną.

Widzicie, są gusta i guściki

Dlatego koniecznie muszę jechać na odsłuchy.

Mi zawsze bardziej podobał się Rotel niż Marantz, zwłaszcza w rocku i nadal mi się podoba, kto wie, może wrócę do niego kiedyś. Jeśli combo rotel bowers zagrało twardo, to jednak bardziej obwiniałbym tu kolumny. Tak czy inaczej do AE bardzie pasować będzie NAD niż Rotel, więc ja bym szedł w tym kierunku. No chyba że w planach wymiana kolumn, wtedy mozna isc w Rotela lub Naima. Daca możesz dokupic później, ale warto kupić tak czy inaczej.

• 5 miesięcy później...

Witam ponownie po dość długiej nieobecności. Niespodziewane wydatki sprawiły że budżet się rozszedł. Ale nazbierałem kasę z powrotem i udałem się na odsłuchy.

Słuchałem następujących wzmacniaczy:

Nad 326, 356

Yamaha as701

Rotel ra11, ra12

Kolumny do odsłuchu miałem swoje tzn AE aegis II

Wszystkie wzmacniacze odsłuchiwałem w trybie direct.

Konkluzje jaka mi się narzuca po odsłuchach:

1. NAD 326- z moimi kolumnami zabrzmiał bardzo krzykliwie, zero przyjemności ze słuchania.

2. NAD 356- o wiele lepiej, pojawiła się miękkość w dźwięku, wysokie tony przytłumione. Może z innymi głośnikami zagrał by lepiej? Ale w mocniejszym repertuarze granie nada mozna określić tak jak bym rzucił dobermanowi kiełbaskę. Takie ugrzecznione bez pazura

3. Rotel. Obydwa dla mnie zagrały podobnie. W ślepym teście miałbym problem z odróżnieniem ich od siebie. Grały dźwiękiem wyrównanym nie eksponującym żadnego pasma. Jednak znowu brakowało mi pazura w mocniejszych kawałkach.

4. Yamaha as 701. W moim odczuciu zagrał najlepiej ze wszystkich wzmacniaczy. Gra z mocnym basem i wyraźną górą, w mocnych piosenkach jest ten pazur w graniu. Mój uśmiech stał się szerszy jak zaczął grać i na 90% ten wzmak zostanie u mnie w domu:-)

Wychodzi na to że warto posłuchać wyższych modeli przed zakupem. I gadanie że np nad 326 i 356 grają tym samym dźwiękiem można wsadzić sobie między bajki. Dla mnie dźwięk 356 był dużo lepszy niż 326 i jak najbardziej warty dopłaty.

Yamaha to dobry wybór do Rocka i nie tylko. Miałem a-s 500 ale zacząłem szukać czegoś nowego. Słuchałem ok 10 wzmacniaczy m.in. Atoll in100, Audiolab 8200a, Myryad z240, Rotel ra-12, NAD c356. Wybrałem NAD`a który gra obecnie z moimi JBL. Faktycznie średnica jest cieplejsza i bardziej emocjonalna ale...gdzieś zgubiła się szybkość i głęboki bas. O ile przy jazzie to nie razi a nawet jest przyjemnie to przy rocku zupełnie odpada. Wrażenie jest jak podczas jazdy z zaciągniętym hamulcem ręcznym :-) Może w miarę grania nastąpią lekkie zmiany w brzmieniu ale poza złagodzeniem góry na więcej bym nie liczył. Planuję powrót do zwykłej a-s500 lub 700. To rzetelne klocki za uczciwe pieniądze. W moim zestawie grały bardziej uniwersalnie.

Jak zakładałem temat to nie miałem wyrobionego swojego zdania na temat tych wzmacniaczy. W sumie nikt go nie polecał za bardzo dominował nad i rotel. Wiec dlatego jestem zdziwiony że jednak padło na yamahe:-) Poza tym urzekła mnie jakość wykonania, praca regulatorów. Wszystko chodzi mięciutko ale sprawia solidne wrażenie. No i wygląd wzmacniacza u mnie wygrywa z resztą. W nadzie potencjometry chodzily znacznie ciężej, chociaż byłbym skłonny go kupić jeżeli zagrałby wyraźnie lepiej niż yamaszka pomimo że wygląda jak wygląda;-)

Mam jeszcze do Was pytanie. Zastanawiałem sie jak podłączyć yamahe as 701 do komputera tak by wykorzystać jej przetwornik analogowo cyfrowy? Mam dość kiepską kartę dźwiękową w komputerze. Do unitry w zupełności wystarczała ale mam obawy czy nie będzie ograniczać yamaszki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.