Skocz do zawartości
IGNORED

Synthese Floating II jak B&W 800D?

DcD_1290

Rekomendowane odpowiedzi

Witam drogich forumowiczów.

Nie wiem czy to o co chce zapytać powinno znajdować się w zakładce Hi-End a chodzi o kolumny Synthese Floating II. Czy ktoś z was miał nie/przyjemność słuchać tych kolumn? Czy naprawdę grają tak dobrze jak B&W 800D? Chciałbym poznać jakieś opinie na ten temat.

dziękuje i zdrówka !:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-49641-0-41801200-1412263164_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/114897-synthese-floating-ii-jak-bw-800d/
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Czy naprawdę grają tak dobrze jak B&W 800D?

Zazwyczaj jak coś jest "prawie tak dobre jak oryginał" to jest niestety tylko "prawie tak dobre".

A jak wiadomo "prawie" robi czasami wyraźną różnicę.

Rozumiem ,że wklejone przez Ciebie kolumny są znacznie tańsze niż B&W800D stąd Twoje pytanie.

Nie słuchałem tych kolumn bo już sam ich wygląd jest kuriozalny i delikatnie mówiąc "kontrowersyjny".

Szczerze wątpię w to aby te kolumny zagrały na poziomie B&W800D czy tym bardziej B&W800Diamond.

Czytając ten cały bełkot na ich stronie najbardziej rozbawiło mnie poniższe twierdzenie :

"However, the 800D's are much more analytical and can come across as less musical."

Na Twoim miejscu zamiast kupować nieodsprzedawalne kolumny no name kupił bym po prostu sprawdzoną markę jaką jest B&W800D.

pozdr.

"Trochę" znam te kolumny, Holenderskie Synthese II, tam znane także jako 'telefoonhoorn'. W nazwie nie powinno być żadnego "Floating", ten sam projektant ale to zgoła odmienne konstrukcje.

Synthese Floating 2, wyglądają tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , model oczko wyżej wygląda tak samo tylko ma 2 woofery i Esotara T330 na górze, te mniejsze mają jeśli dobrze pamiętam Vife albo Scana.

"telefony" to na nie jest klasa 800d, nawet nie N802. Dość bezpiecznie przyjemne granie ale cudów nie ma. Poza tym to już wiekowe kolumny, coś koło 25-30 lat ale myślę że jeśli cena jest OK to można zaryzykować, uwaga tylko na maskownice głośników średnio- i wysokotonowego, te są z pianki która z czasem parcieje i się kruszy.

Tutaj jeszcze foto bez maskownic:

Ukryta Zawartość

Cena z Allegro oczywiście całkiem z dupy wzięta, te kolumny są warte może 4000-4500zł.

Tu stoją już od 7 września i chętnych zbytnio nie ma:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę że tak, np. Floating 1 o których pisałem wcześniej - €1250 i na górze Esotar T330D, w podobnej cenie również Holenderskie Xanadu DS17 czyli Esotar + woofer Dynaudio w linii transmisyjnej.

Infinity Renaissance 90 też są super.. Problemem pozostaje dostępność i ogromne marże narzucane przez handlarzy w Polsce no i to że duża ilość sprzętu jest grzebana.

Te Synthese II z Allegro też niedługo czeka gruntowny przegląd, gąbka na tweeterach już się rozsypała, na średniotonowcach powoli się wykrusza a sama kolumna w środku jest wytłumiona podobnym materiałem który powoli się rozpada.

Na podobną przypadłość cierpią kolumny B&O, m.in 6000 - gąbka w środku zamienia się w lepką maź która powoli spada na dno kolumny i w niektórych przypadkach powodując zwarcie we wbudowanym wzmacniaczu.

Czasami taniej i lepiej wyszłoby pojechać na zachód, kupić kolumny, przespać się w hotelu i na drugi dzień wrócić :-)

skoro były takie "nijakie" to dlaczego kosztowały 40.000pln? czy było coś w tych kolumnach zachwycającego? np przestrzeń albo scena wylewająca się na boki? czy totalnie nic co mogło by się rzucić w uszy/oczy

a to trzeba zapytać producenta dlaczego taka cena za kolumny, z tego co pamiętam to zwykłe głośniki seas tam były i jakieś wymienne karty do zwrotnic,pojechałem po nie do Bawarii przynajmniej spędziłem weekend w pięknym miejscu Fussen, to że coś jest drogie i wysoko notowane w rankingach nic dla mnie nie znaczy inny niewypał który kupiłem to Canton CA-30 top niemieckiego high-end na tamte lata ,o jeszcze jaką cenę trzyma

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie wszystko złoto co się świeci

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.