Skocz do zawartości
IGNORED

Shuguang / PSVANE VS SOPHIA

Tomek Koko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tych lamp.?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

vs

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o dźwięk to znalazłem większość bardzo pozytywnych opinii więc rozumiem że spełnia moje oczekiwania. A jak wygląda sprawa z trwałością tych lamp? Warto dopłacac do sophii? pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/114891-shuguang-psvane-vs-sophia/

Nie wiem jakich lamp szukasz, ja używam sophie 300b i 6sn7 zarówno trwałość jak i dźwięk są lepsze od wielu nosów. Dużo porównywałem, swojego czasu. Możesz napisać przez stronę sophii i dowiedzieć się o odsłuchy, ja tak swoje wybrałem.

strumieniowiec, lampy i tuby

NO właśnie byłem juz zdecydowany 2A3 psvany i 6sn7 Shuguang, ale facet ze sklepu lampyelektronowe sam przyznał że są wadliwe i nie wiem co robić. NIe uśmiecha mi się dopłacać do Sophii. Jeśli chodzi o NOS-y to osoby , które miały kontakt z NOSami i psvane często przyznają ze psvane są lepsze.

rysio - powiedz jak porównywałeś lampy 6SN7 sophii z nosami to jak był ustawiony balans tonalny między nimi?

Jeśli chodzi Ci o sygnaturę brzmienia to po przejściu na sophie dźwięk wydał mi się pełniejszy , nie tak słodki jak z niektórych nosów, ale bardziej otwarty. Muszę wrócic do domu by dokładnie napisać jakie nosy porównywałem, mam je wszystkie nadal u siebie.

Zaznaczam,że używałem przy porównaniu lampy 300b sophii, ale mesh, nie carbonowe, które jakoś mnie nie zaskoczyły pozytywnie.

Sophia przebrandowuje lampy więc pewnie można znaleźć tańsze odpowiedniki z tej samej fabryki.

Od 2 lat mam w swoim wzmaku 6CA7-T PSVANE. Po roku siadła para , dokupiłem następną . Działają do dziś. W przedwzmacniaczu mam 12ax7 i 12au7 też Psvane.

Wzmak mocno eksploatowany. Myslę że lampy przegrały ok. 3000-3500 godzin.

Co do dzwieku ,to są najlepsze lampy których słuchałem

NO to zakupiłem Psvane 2A3 bo nic innego w "dobrej" cenie nie znalazłem. Sophia zbyt droga chyba dla mnie. A możecie podać jakieś namiary na inne lampy 2A3?

Od 2 lat mam w swoim wzmaku 6CA7-T PSVANE. Po roku siadła para , dokupiłem następną . Działają do dziś. W przedwzmacniaczu mam 12ax7 i 12au7 też Psvane.

Wzmak mocno eksploatowany. Myslę że lampy przegrały ok. 3000-3500 godzin.

Co do dzwieku ,to są najlepsze lampy których słuchałem

Nie chcę być złośliwy, ani uszczypliwy, ale śmiem stwierdzić żeś niewiele słyszał skoro Psvane są tak niesamowite.

Pozdrawiam

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Nie chcę być złośliwy, ani uszczypliwy, ale śmiem stwierdzić żeś niewiele słyszał skoro Psvane są tak niesamowite.

Pozdrawiam

Przy okazji takiego wpisu dobrze byłoby podać jakieś przykłady lamp, ja sam szukam odpowiedników dla Sophii i chętnie bym skorzystał z doświadczenia kolegów , którzy takowe porównania mają już za sobą.

Rozumiem Elmero, że mówisz o lampach 6AC7 a nie ogólnie o Psvane , bo z tego co wyczytałem na forach naszych i zagranicznych to w przypadku np 300b i 2a3 to raczej wszyscy sa zachwyceni.

Rozumiem Elmero, że mówisz o lampach 6AC7 a nie ogólnie o Psvane , bo z tego co wyczytałem na forach naszych i zagranicznych to w przypadku np 300b i 2a3 to raczej wszyscy sa zachwyceni.

Jak grają te 2a3? Ja się przymierzam wymienić Sovteki na Psvane. Gdzie je kupiłes?

Odnoszę się do wpisu o 6AC7 i 12ax7 12au7, nie słuchałem 2A3 i 300B więc tu się nie wypowiadam, stwierdzam tylko, że kolega niewiele słyszał jeśli w zachwyt wprawiły go w/w Psvane.

Odnoszę się do wpisu o 6AC7 i 12ax7 12au7, nie słuchałem 2A3 i 300B więc tu się nie wypowiadam, stwierdzam tylko, że kolega niewiele słyszał jeśli w zachwyt wprawiły go w/w Psvane.

Pokusiłbyś sie o opis sygnatury brzmienia Psvane 12ax7?

Zapraszam rownież kolegów którzy znają te lampę, żeby napisali o jej brzmieniu.

"To co teraz, ha?"

Pozdrawiam

Elmero, daj spokój, to, że masz awersję do Psvane, nie oznacza, że grają źle.

• 3 tygodnie później...

Pozdrawiam

to moze kolega konstruktywnie poleci cos,co w tej cenie jest tak wyrażnie lepsze od tych chinoli?

Sam zastanawiam się nad Psvane cv 181 TII to najnowsza generacja z szarym szkłem. Cenowo wychodzą około 190 $. A może coś z NOS -ów? Tylko że NOS-y w tej cenie to używki i nie wiadomo ile pochodzą. :(

Jak 6CA7 to tylko EL34 RFT lub bardzo trudna do zdobycia Tesla, któr brzmi bardziej słodko. Podobną sygnaturę do Tesli ma Mullard.

O chińskich 12AU7 czy 12AX7 nie rozmawiajmy bo tu z NOSów do wyboru do koloru. Mullard z pieknym graniem srednicą i lekko polizowanym basem, RCA black plates bardzo zrownowazona o pelnym i glenokim dxwieku, Siemens czy Mazda silver plates, szybka, dobrze wypelniona, zrownowazona, dynamiczna - moja ulubiona. Telefunken - nie kazdemu pasuje, czasami zbyt sucha i analityczna ale dźwiek trzyma za morde. Są jeszcze Teraz mam japońskie Matsuschity 12AX7 i nie mogę się tej lampie nadziwic. Znakomita.

Wymieniac jeszcze? Philips Miniwat, GE 5 stars.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

O widzę że tu stos dla mnie naszykowano, otóż jest wiele, WIELE lamp lepszych od chińskich PSVANE, poszukajcie, poczytajcie, a najlepiej POSŁUCHAJCIE Sami, wielu tu uważa się za nietoperzy, TAKI mają słuch ;) Ja nie mam zamiaru wymieniać, które są lepsze, za dużo ich jest po prostu, łatwiej mi będzie wymienić, od których lamp PSVANE są lepsze, od lamp nowej produkcji i od szrotów sprzedawanych jako NOS i to tyle bądź, aż tyle. Koniec tematu, a stos niech płonie ;)

Co to znaczy "niewiele"? Przerzuciłem kilka zestawów Nosów w różnych konfiguracjach z lampkami sterującymi i wybrałem. Dla mnie, w moim torze , według moich preferencji Psvane grają najlepiej ? To , że nie jest to Twój wybór rozumiem , nie pasuje Tobie. Ok. jesteś większym ekspertem .

Dla mnie, w moim torze , według moich preferencji

co to znaczy?? jakich preferencji ?? jeśli tak mamy rozmawiać, to mogę również powiedzieć że altówka brzmi jak saksofon, instrumenty nie mają preferencji, po prostu brzmią, a w domu system ma to oddawać jak najbardziej autentycznie a nie wedle preferencji słuchającego.

To co, na Psvane altówka brzmi jak saksofon ?

Ciekawe bo np. gość z TNT Magazine porównywał CV 181/ 6SN7 Black Treasure z różnymi uznanym lampami NOS i za każdym razem wolał Black Treasure. Ja zresztą też... jak do tej pory. Jak widać, mogą być różne doświadczenia.

P.S. - zapewniam że potrafię odróżnić altówkę od saksofonu.

Jak dla mnie to PSVANE 2A3 gra przepięknie. Zamówiłem w ciemno. Wybór raczej mały bo na Sophie musiałbym czekać dłużej wiec praktycznie wyboru nie było i dobrze. Jak dla mnie to jest to czego szukałem. pozdrawiam

O widzę że tu stos dla mnie naszykowano, otóż jest wiele, WIELE lamp lepszych od chińskich PSVANE

Elmero jeśli o mnie chodzi(kilka postów wyżej) to miałem tylko prośbę o to jak odbierasz sygnaturę brzmienia Psvane.

Szukam właśnie 12ax7 i byłem ciekawy. Nie odpowiedziałeś mi na to pytanie i trudno. Pogadałem z innymi.

W lampach 12au7 słuchałem Psvane i jest całkiem niezła. Nie wybrałem jej bo wolałem nos'y - czarne Raytheony 12au7

O tych Psvane 12ax7 myślałem jako o w miarę bezpiecznym upgradzie dla 12ax7 JJ803s. Za 350,-pln trudno o parę fajnych nos'ów.

Szkoda, że nic nie napisałeś o dzwięku (nawet na PW) tylko wietrzysz prowokacje...

Pozdr.

"To co teraz, ha?"

Dobra, to powiem tak, w mojej starej amplifikacji lampy PSVANE nie sprawdziły się kompletnie, najgorzej było na basie, był większy niż powinien, brzydko mówiąc przewalało to się bez żadnej kontroli. Jak ta lampka zagra w innych torach muzycznych, nie wiem. Tak jak napisałem powyżej, trzeba samemu posłuchać, nikt za was drogi z lampkami nie przejdzie, to długa, trudna i droga droga, ale przynosząca dużo radości gdy znajdziemy najlepsze lampki do swojego toru, bez preferencji brzmieniowych, muzycznych i takiego tam. Mi się te lampy nie podobały i nie sprawdziły. A czarne raytheony są dobrymi i niedrogimi lampkami, polecam, nasycona średnica i nie zamula zbytnio brzmienia, może mniej szczegółu dla analityków, ale muzykalna bardzo, do ciemniejszego systemu warto dać GE 5 star, jasne lampki, troszkę krzykliwe, do ciemniejszego systemu rewelacja, posiadam Tungsrama, niby komunistyczny wyrób, ale bardzo równy i szczegółowy.

Tyle, że z Twoich wypowiedzi wynika, że psvane obiektywnie są kiepskie, a powyższy tekst świadczy o zgoła czymś innym, one po prostu nie sprawdziły się w Twoim systemie, co nie znaczy, że nie sprawdziły się np. w moim - a się sprawdziły, szczególnie 12ax7. Wiem, że w audio obiektywizm nie istnieje, dlatego należy opisać każdą sytuację dokładnie, a nie ferować wyrok, na podstawie odsłuchu na jednym systemie uważanym przez jego właściciela za referencję:)

Dobra, to powiem tak, w mojej starej amplifikacji lampy PSVANE nie sprawdziły się kompletnie, najgorzej było na basie, był większy niż powinien, brzydko mówiąc przewalało to się bez żadnej kontroli. Jak ta lampka zagra w innych torach muzycznych, nie wiem. Tak jak napisałem powyżej, trzeba samemu posłuchać, nikt za was drogi z lampkami nie przejdzie, to długa, trudna i droga droga, ale przynosząca dużo radości gdy znajdziemy najlepsze lampki do swojego toru, bez preferencji brzmieniowych, muzycznych i takiego tam.

Dziękuję za odpowiedź i króciutki opis brzmienia.

Jasne, że nikt nie dobierze za mnie lamp. :-) Jednak każda lampa ma jakąś sygnaturę brzmienia. Można uprościć wybór i z góry odrzucić jakiś typ lamp, np. analityczny, z dopaleniem na średnicy, ciepłe, z mocnym basem, itp. W sieci można odszukać obrazek z podziałem jak grają lampy z grupy 12ax7 i 12au7 (niebieski, podział na cztery). Jasne, że to uproszczenie. Podobno jednak całkiem nieźle są pogrupowane.

Zabawa w lampy do dość droga impreza. NOS'ów nikt nie wypożycza do odsłuchu. A ja nie lubię zawracać komuś głowy - wypożyczać lub kupować i zwracać, tylko po to żeby sobie posłuchać.

Stąd pytanie o sygnaturę brzmienia, chce zawęzić sobie wybór. Forum audio to chyba odpowiednie miejsce na to? ;-)

Jeżeli chodzi o Psvane 12au7 to odbieram ją tak (może się komuś przyda).

Lampa z minimalnie podkreślonym dołem i górą. Takie (naprawdę małe) V na korektorze. Średnica neutralna (nie ociepla). Ładna przestrzeń. Bardzo ładnie wybudowana w głąb, troszeczkę gorzej na boki. Dobra dynamika i rozdzielczość.

U mnie w systemie wolałem inną, jednak mogę wyobrazić sobie konfiguracje gdzie świetnie się wpasuje. Ogólnie naprawdę dobra lampa.

"To co teraz, ha?"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.