Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór amplitunera - 3 pretendentów....

zgred66

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

W osobnym wątku pytałem o radę w sprawie doboru kolumn.

Jestem już praktycznie zdecydowany na Pylon Audio Pearl 25.

Teraz stoję przed zakupem amplitunera stereo (ponieważ i tak nie mam gdzie rozstawić głośników 5.1)...

Kwota jaką chce przeznaczyć to +/- 2000 zł.

W tej chwili mam 3 typy:

-Yamaha R-N500

-Onkyo TX-8050

-Kenwood RA5000

Zależy mi na funkcjach sieciowych, aby móc przesyłać pliki muzyczne z laptopa na amplituner (mp3, flac).

Z tego co wiem, do Onkyo (chyba) trzeba dokupić specjalny adapter (czytam i nie do końca mogę zrozumieć ;) ).

A jak jest w przypadku Yamahy?

Czy tam jest to już wbudowane, czy też trzeba coś dokupować?

To samo pytanie tyczy się Kenwood'a - czy istnieje jakiś adapter który umożliwi przesyłanie muzyki z laptopa (Kenwood'a biorę pod uwagę ze względu na atrakcyjną cenę i możliwość podpięcia TV, konsoli itp. po HDMI).

Co pod względem jakości dźwięku Wy byście doradzili?

Nie będzie tam podłączany żaden CD, tak jak pisałem wcześniej, będą to pliki z laptopa.

Chciałbym też korzystać z radia i móc podpiąć go pod TV (Panasonic 50ST60).

Słucham muzyki raczej "lekka, łatwa i przyjemna" - bez ciężkiego rock'a itp.

Metraż to ok. 4x5 m.

Będę wdzięczny za wszelkie rady i propozycje.

do Onkyo i Yamahy dokupujesz specjalne maleństwo do wifi w cenach ok 200PLN . W przypadku Kenwooda niema takiej możliwości a co do złacz HDMI to tylko niepotrzebna przelotak

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Witaj,

do amplitunera Yamaha oraz do Onkyo dokupujesz adapter WiFi, tak więc nie ma żadnego problemu ze współpraca w sieci bezprzewodowej.

Obydwa amplitunery to urządzenia podobnej klasy. Yamaha gra trochę bardziej rockowo, z wyraźniej podbitymi skrajami pasma, Onkyo natomiast jest bardziej analityczne, dokładne. Wybór zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. W przypadku pytań służę oczywiście pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam serdecznie.

W osobnym wątku pytałem o radę w sprawie doboru kolumn.

Jestem już praktycznie zdecydowany na Pylon Audio Pearl 25.

Teraz stoję przed zakupem amplitunera stereo (ponieważ i tak nie mam gdzie rozstawić głośników 5.1)...

Kwota jaką chce przeznaczyć to +/- 2000 zł.

W tej chwili mam 3 typy:

-Yamaha R-N500

-Onkyo TX-8050

-Kenwood RA5000

Zależy mi na funkcjach sieciowych, aby móc przesyłać pliki muzyczne z laptopa na amplituner (mp3, flac).

Z tego co wiem, do Onkyo (chyba) trzeba dokupić specjalny adapter (czytam i nie do końca mogę zrozumieć ;) ).

A jak jest w przypadku Yamahy?

Czy tam jest to już wbudowane, czy też trzeba coś dokupować?

To samo pytanie tyczy się Kenwood'a - czy istnieje jakiś adapter który umożliwi przesyłanie muzyki z laptopa (Kenwood'a biorę pod uwagę ze względu na atrakcyjną cenę i możliwość podpięcia TV, konsoli itp. po HDMI).

Co pod względem jakości dźwięku Wy byście doradzili?

Nie będzie tam podłączany żaden CD, tak jak pisałem wcześniej, będą to pliki z laptopa.

Chciałbym też korzystać z radia i móc podpiąć go pod TV (Panasonic 50ST60).

Słucham muzyki raczej "lekka, łatwa i przyjemna" - bez ciężkiego rock'a itp.

Metraż to ok. 4x5 m.

Będę wdzięczny za wszelkie rady i propozycje.

Kenwooda nie słyszałem, z tych dwóch japończyków, które słuchałem do pylonów wybrał bym Yamahę. Bardzo dobrze gra hk 3770, ale nie wiem czy obsługuje flac, tu pytanie do q21

HK jakoś mi nie pasuje .

Muszę posłuchać yamahy z Perl25 , z onkyo słuchałem i było o,k

Problem w tym, że głośniki firmy Pylon Audio ma tylko kilka sklepów w Warszawie i to też nie "fizycznie", a żeby trafić jeszcze taki, który ma i jeden i drugi (o trzecim nie wspomnę) amplituner - praktycznie nie do zrealizowania. A do Q21 , to trochę za daleko :)

To jeszcze jedno pytanie , jakie kabelki (nie za drogie :) ), do tego zestawu

To jeszcze jedno pytanie (piszę w imieniu ojca, bo on średnio sobie z tym radzi ;) ).

Ponieważ stary to zgred (jak sam nick wskazuje) i nie dociera do niego co mu ludzie radzą (a 90% doradza mu jednak Onkyo) i szuka dziury w całym, teraz rozchodzi się o funkcję Loudness (jeśli źle napisałem, to przepraszam).

Na czym dokładnie ta funkcja polega i czy faktycznie jest to tak istotny dodatek?

Przy opcji z Yamahą, zapłaci z 200-300 zł więcej (orginalny adapter Wifi do Onkyo - 150 zł, do Yamahy - 300 zł. To samo mniej więcej z adapterem BT).

Cały problem w tym, że w Wwie nie ma salony z głośnikami Pylon Audio na które się zdecydował i amplitunerami zarówno Onkyo jak i Yamahy.

Nie wiem, czy nie trzeba będzie musiał kupić Yamahy, pojechać z nią do salony, gdzie mają Pylony, odsłuchać i dopiero podjąć decyzję, ale jest to dość karkołomne.

Czy jest jeszcze coś co przemawia za jednym albo drugim?

A jeszcze pytanie w sprawie przesyłu bezprzewodowego...

Nie wiem, czy zdecydować się na moduł Wifi czy BT...

Który będzie lepszy?

I z czego wynika różnica w wielkości modułów wifi w onkyo i yamaszce?

W Onkyo jest to małą "wtyczka" a w Yamaszce jest to już pewnych rozmiarów puszka (wygląda trochę jak router).

Czy ten drugi z racji wielkości będzie lepszy?

A jak z zamiennikami np.: Tp-linka?

• 2 tygodnie później...

To jeszcze jedno pytanie (piszę w imieniu ojca, bo on średnio sobie z tym radzi ;) ).

Ponieważ stary to zgred (jak sam nick wskazuje) i nie dociera do niego co mu ludzie radzą (a 90% doradza mu jednak Onkyo) i szuka dziury w całym, teraz rozchodzi się o funkcję Loudness (jeśli źle napisałem, to przepraszam).

Na czym dokładnie ta funkcja polega i czy faktycznie jest to tak istotny dodatek?

Przy opcji z Yamahą, zapłaci z 200-300 zł więcej (orginalny adapter Wifi do Onkyo - 150 zł, do Yamahy - 300 zł. To samo mniej więcej z adapterem BT).

Cały problem w tym, że w Wwie nie ma salony z głośnikami Pylon Audio na które się zdecydował i amplitunerami zarówno Onkyo jak i Yamahy.

Nie wiem, czy nie trzeba będzie musiał kupić Yamahy, pojechać z nią do salony, gdzie mają Pylony, odsłuchać i dopiero podjąć decyzję, ale jest to dość karkołomne.

Czy jest jeszcze coś co przemawia za jednym albo drugim?

Za yamahą przemawia przed wszystkim, lepszy dźwięk niż z onkyo.

w onkyo masz jeszcze wyjscia Pre Out Zone2 i Wyjście Pre Out ale i tak nie zamirzasz dodatkowych glosnikow podlaczac bo masz za male pomieszczenie, ja sie szykuje na podobny zakup tylko wybieram jeszcze miedzy Yamaha as300+cdn301 plus glosniki bostona a26, lub rn500+bostony a26. Onkyo darowalem sobie bo to juz starszy model. Poza tym mam sentyment do Yamahy. Z przyjemnoscia przeczytam opinie jesli bedziesz pamietal walnij na privie po 2 tyg sluchania jak sie sprawuje sprzet.ps. yak yuz bedziesz jezdzil z yamalube odluchiwac glosniki posluchaj innych i napisz wrazenia.

Loudness (jeśli źle napisałem, to przepraszam).

Wprowadza korektę w zakresie niskich i wysokich częstotliwości (pobija wysokie i bas). Jeśli amplituner ma kręcioły korekcji barwy to możesz ich używać zamiennie. Czasami może się to przydać przy cichym słuchaniu (ojcu może się spodobać). Większość z nas tego unika, ale my normalni raczej nie jesteśmy. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.