Skocz do zawartości
IGNORED

Instalacja filtra zewnętrznego w akwarium z pokrywą

twardan

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do instalacji filtra zewnętrznego do akwarium profilowanego z pokrywą.Wiem,że w tym celu muszę wywiercić otwory w pokrywie.Jak to zrobić i jak najlepiej je rozmieścić.Może dalibyście jakieś fotki? Filtr to Aquael MULTIKANI 800.

A pytałeś na forum dla akwarystów ???

Nie to żebym Ci bronił wypowiedzi, tylko na dedykowanym forum prędzej znajdziesz rozwiązanie problemu i być może garść dobrych rad.

Woda i sprzęt audio - hmmm śmiertelna kombinacja ;-P

Pozdrawiam

"Pytałeś" do koleżanki? Niegrzecznie... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Wertowałam fora akwarystyczne, ale tam raczej milczą jak grób na ten temat.Trzeba jakieś tam otwory zrobić,ale żadnych szczegółów nie znalazłam, więc próbuję tutaj:)

Najlepiej bedzie gdy wlot jest po lewej stronie a wylot po prawej z tyłu baniaka (lub odwrotnie)

Jeśli pokrywa jest plastykowa najlepszym wyjściem będzie wyciąć z jednego boku część pokrywy tak aby po zainstalowanym filtrze nie było problemu z podnoszeniem częściowm lub całkowitym pokrywy. Cięcie należy przeprowadzić gorącą lutownicą.

Fajne to dopiero może być jak się uporam z kilkoma problemami.Głównie z tym co w temacie i oświetleniem.Jakoś nie chce mi się wierzyć,że nikt z Audiostereo nie zajmuje się akwarystyką.Chętnie bym obejrzała jakieś fotki i posłuchała rad osób bardziej doświadczonych ode mnie w tym pięknym hobby, które moim zdaniem w ogóle nie kłóci się z audio:)Ryby też lubią muzykę:)

A po czym poznajesz iż to ona, a nie on ? Nie da się ani po nicku, ani treści postu.,...

Po czym, po czym, po prostu należy być czujnym... ;)

Kobiełek mamy tu raczej niedużo i łatwo je zapamiętać.

A ciągnąc czepiacki offtop, forum o audio ale dział Bocznica, czyli akwarele jak najbardziej dopuszczalne. ;)

@twardan

Skoro jeszcze nie jest fajne, to pokaż chociaż dziennik budowy? ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Najlepiej, gdybyś pokazała zdjęcie tej swojej pokrywy. Piszesz, że typowa, ale typowe to zwykle mają z tyłu wyprofilowaną szczelinę albo dwie na rurki filtra. Jeżeli do tego nie masz oświetlenia, to może warto kupić gotową pokrywę z profilami i świetlówkami? Chyba że wymiar jakiś niestandardowy.

A jeżeli chcesz jednak sama się bawić w wycinanie, to otwory powinny mieć taki kształt, żeby na stałe założyć wężyki filtra na akwarium, zamocować np. przyssawkami i móc na to nakładać i zdejmować klapę bez konieczności odłączania tych wężyków.

Ja zrobiłem brzeszczotem prostokąt taki aby węże od filtra mieściły się między akwarium a pokrywą i tyle. Zrób tak aby można wygodnie czyścić akwarium.

Oświetlenie to garść diód 1 watowych kupionych za kilka złotych. Wymieszane białe zimne + ciepłe, kilka niebieskich i czerwonych. Przyklejone do profila aluminiowego i świeci aż miło.

Pokrywa ma rzeczywiście z tyłu wyprofilowane wyjście, ale czy trzeba będzie coś jeszcze przerabiać przekonam się jak dotrą do mnie wszystkie części bo nie chcę robić tego na raty.Oświetlenie będzie oparte na najjaśniejszych ledach zamkniętych w hermetycznej obudowie.

Glony to raczej od światła słonecznego, jeżeli akwarium stoi blisko okna.

Diody polecam 1w na allegro dostępne po 1 zł, mam od ponad roku i wszystkie działają. Nie widzę spadku jasności świecenia. Ilość to w zależności od wielkości baniaka. Mam 130 x 55 x 50 cm, zastosowałem 24 białe, 6 niebieskich i 6 czerwonych. Spokojnie zastępują dwie świetlówki 120 cm długości.

Rośliny rosną bez problemu, nie nawożę ani zbytnio się tym nie zajmuję ostatnimi czasy. Mimo wszystko wyrzucam co 3 tygodnie pół reklamówki zieleniny. Pewnie kwestia mało wymagających roślin.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.