Skocz do zawartości
IGNORED

stereo plus kino domowe do 3000zł (jaki wzmak i ampli)

zbagien

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem Wszystkim,

Próbowałem sobie poradzić sam, ale temat mnie zdecydowanie przerósł. Będe wdzięczny za Wasza pomoc.

Chciałbym wstawić sprzęt grający do salonu (prostokąt 5mx10m, całość będzie stała na jednej z krótszych ścian). Mam do dyspozycji 3000zł (na kolumny, wzmacniacz i amplituner).

Początkowo myślałem o tradycyjnym kinie domowym, kupuje projektor i chciałem urządzić sobie kąt do oglądania filmów i grania na PS4. Jednak dużo czytałem o tym jak słabo takie zestawy sprawdzają się przy zwykłym słuchaniu muzyki, a tej słucham dużo więcej (głownie ciężki rock, metal) niż oglądam filmów. Gotów byłem zrezygnować z 5.1 na rzecz jakiegoś rozsądnego audio jednak problemem jest ten projektor i ps4. Z tego co się zorientowałem to wzmacniacze stereo raczej nie mają wyjśś HDMI, a takim kablem muszę podłączyć projektor (i ps4) do wzmacniacza/amplitunera.

Przeczesując fora trafiłem na elektrodzie tekst Pablo1964 :

"Dobrym rozwiązaniem w takim przypadku będzie zakup amplitunera KD wyposażonego w wyjście pre-out, które łączymy z wejściem liniowym wzmacniacza stereofonicznego."

To dało mi nadzieje, ze da się mój problem jakoś rozwiązać.

I tu moja prośba. Jakie wzmacniacze/amplitunery polecacie?

Myślę o podłogówkach pylon pearl 25. Kolumny chciałbym kupić nowe, reszta może być używana.

Jak wspomniałem mam na to około 3000zł. Na kolumny pójdzie 1500zł zostaje drugie tyle na wzmacniacz i amplituner. Czy z tą kasą i nastawieniem na używany sprzęt jest szansa złożyć coś sensownego?

Nie jestem audiofilem. Lubię posłuchać muzyki i przy okazji remontu postanowiłem kupić coś co zagra lepiej niż wieża w kącie pokoju.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi. a może ktoś ma inny pomysł jak wyciągnąć w miarę rozsądny dźwięk stereo przy zachowaniu funkcjonalności kina domowego?

Pozdro!!

"Dobrym rozwiązaniem w takim przypadku będzie zakup amplitunera KD wyposażonego w wyjście pre-out, które łączymy z wejściem liniowym wzmacniacza stereofonicznego

Czyli to co najgorsze w amplitunerach łączymy z tym co najlepsze we wzmacniaczach. Życzę udanego dźwięku ... :-)

Czyli to co najgorsze w amplitunerach łączymy z tym co najlepsze we wzmacniaczach. Życzę udanego dźwięku ... :-)

Dzięki za opinie.

A czy masz jakiś inny pomysł? Jak pisałem szukam rozwiązania i będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. Chętnie bym został przy 2.1 tylko nie mam pojęcia jak pogodzić to z projektorem i PS.

A nie ma jakiś przejściówek albo adapterów do HDMI ? Bo to by rozwiązało cały problem ...

Szybko przeleciałem allegro i sklepy z tego typu sprzętem, ale nic nie znalazłem.

Na pewno byłoby to wygodne i pewnie zakończyłoby temat.

Będe jeszcze szukał. może coś wymyśle. Oczywiście czym mmniej kombinowane rozwiązanie tym dla mnie lepiej.

myślę też czy nie zrobić porządnego kina i olać walkę z systemem. Dzwiek będzie i tak dużo lepszy niż daje to z czego korzystam teraz. A jednak to stereo jest bardzo kuszące:)

Arton ma trochę racji,w tym budżecie nie będzie łatwo.Moim zdaniem jeśli nie masz priorytetu muzyka/film/gry to do kolumn,które założyłeś,że kupisz dobierz po prostu amplituner lub wzmacniacz KD i masz problem z głowy.

Jeżeli lubisz kino komercyjne (tąpnięcia,latające noże...etc) to tym bardziej amplituner.Kombinowanie z dodatkowym wzmacniaczem/końcówkami do stereo w tych pieniądzach raczej nie ma sensu,więcej gratów,a przyrostu jakości bym się nie spodziewał.

l'enfant sauvage

Wpisz sobie HDMI Switcher.

Patrz aby obsługiwał 1080p, bo są również ( switchery ) które obsługują

max 1080i.

Kurcze wszędzie Cię pełno, albo inaczej. " Jestem wszędzie " : )

Widzę, że posiadasz konsolę. Chcesz zbudować pokój gracza ?

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

Dzięki wszystkim za pomoc.

Wybrałem się dzisiaj do salonu audio.

Posłuchałem stereo i KD. Różnica jest. Ale nie jakaś miażdżąca- pisałem wcześniej, że audiofilem nie jestem:). Dźwięk z KD bardzo pozytywnie mnie zaskoczył- spodziewałem się jakiejś kiszki, a było ładnie i elegancko. tyle mim wystarczy.

Trochę nad tym myślałem i doszedłem do wniosku, że większą frajdę będę miał z dźwięku przestrzennego niż lepszego stereo. Na pewno będzie super efekt podczas grania, a i wszystko ładnie i prosto będzie podpięte pod amplituner.

Nie ma co wyważać otwartych drzwi.

Jeśli chodzi o amplitunery to myślę o Denon x1000 lub Onkyo nr252, oba mam tu na miejscu w całkiem dobrych cenach:) No i chyba zostanę przy kolumnach Pylona. Pearl 25 na front plus reszta z zestawu. Wcześniej będę chciał ich posłuchać i może porównać z Jamo 626.

Jeśli macie jakieś opinie na temat tych sprzętów lub sugestie to będę za nie bardzo wdzięczny.

DIY:

Mam konsolę i lubię nocami pograć. A to miejsce będzie się do tego dobrze nadawać:)

Jeszcze raz dzięki za pomoc:)

To teraz dawaj na ppe.pl : )

Mam nadzieję że masz konto, a jeżeli nie, to musisz !!!!! tam być.

Zobaczysz jakie wariaty, są na tym forum.

Obczaj sobie. Klasyka arcade w 2 tygodnie.

Szczególnie : ) Wystawa klocków LEGO ( KEYMUTHA ) Tutaj wariaty piszą.

Pylon Audio, fajne podróbki...... pewnej firmy he he.

Jak będziesz chciał, to pomogę Tobie na..... ppe.pl

No problem : ) kochany : ]

To teraz dawaj na ppe.pl : )

Mam nadzieję że masz konto, a jeżeli nie, to musisz !!!!! tam być.

Zobaczysz jakie wariaty, są na tym forum.

Obczaj sobie. Klasyka arcade w 2 tygodnie.

Szczególnie : ) Wystawa klocków LEGO ( KEYMUTHA ) Tutaj wariaty piszą.

Pylon Audio, fajne podróbki...... pewnej firmy he he.

Jak będziesz chciał, to pomogę Tobie na..... ppe.pl

No problem : ) kochany : ]

Zaglądam na ppe regularnie, ale na forum niezbyt często.

Właśnie się zalogowałem i znalazłem temat o klockach lego:)

Ale oprócz tego sporo tematów o sprzęcie. na pewno sprawdzę.

Dzięki.

moj psnid: derat_zbagien.

Ślij zaproszenie:)

Zbagien : )

Napisz na blogu Keya, tam gdzie jest temat Lego.

Byle co, może być tak : irjrfifj4u9tu4u4jhf48fg4f84ty4t349f3h9f84g5h5gh49tg4irhgirgrih

g5yh95jgrihg858ty8tj4ojfrhgh9h49hgnnurufhrkoki98889u9jyijhitjhbijirf4t84t4gijjitg8g85u

5968565tu54tjgjr3rj4igjrgiuvrihrghrhgrfeufefjwfj3jf4h8hg4hgihi4highgh4ghrghrhgrghgrg.

Będę miał prościej, do Ciebie nabazgrać. " Na twój Profil " ( Użytkownik )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.