Skocz do zawartości
IGNORED

żegnamy księcia AE700, witamy króla HS51

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszedł mi do głowy pewien szalony pomysł. Czy ktoś myślał o tym aby projektor ustawić nie w pokoju w którym ma być ekran lecz tak jak w kinie w innym pomieszczeniu, a obraz rzucany byłby przez otwór w ścianie pod sufitem z drugiego pokoju. Już mówię jakie zalety ma takie rozwiązanie:

1. Estetyka pomieszczenia w którym odbywa się projekcja. Miejsce w dzień słuzy jako pokój dzienny czy gościnny. Nic nie wisi pod sufitem. Ekran jest zrolowany.

2. Pewne wytłumienie hałasu wentylacji projektora.

3. Możliwość ukrycia okablowania, u mnie akurat byłoby to miejsce garderoby, gdzie wiszący tam sprzęt nikomu by nie zawadzał, a zrobienie otworu w ścianie niestanowiło by problemu (15cmx15cm (grubosc sciany 8cm) nie wiem czy to nie przesłoniło by obiektywu?)

4. Możliwość zwiększenia przękątnej obrazu o kilka procent, w przypadku małych pomieszczeń do oglądania.

Co o tym sądzicie?

>>>zygmunt

moim zdaniem to moze dzialac a na skandynawskich forach zdaza sie to nawet dosyc czesto - glownie z powodu zmniejszenia szumu

>>>meloman

przejrzalem dosc dokladnie te linki ktore podales ( jeden nie chodzi)

jezeli chodzi o tlumaczenie co to dlp i jki ekran wybrac to jest ok ale zakladam ze kazdy kto chce wywalic na projektor pare tysi te informacje juz posiada

nie za bardzo jednak zgadzam sie z wynikami zawartymi w nich - szczegolnie jezeli chodzi o best buy...

sorry zle jezeli na drugim i trzecim miejscu do kina domowego widnieja projektory z kontrastem 1:300 i 37db to sorry ale uwazam ze to lekka przesada

z lepszych stronek na temat projektorow ktora znalazlem jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nawet czesc opini uwazam za sensowne

i dalej szukam opini o LG RD-JT91

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lin podany wyzej..jednak moze komus sie moze to przydac...

Ukryta Zawartość

przydatny kalkulatorek.....mam nadzieje ze mozna na nim polegac:)

Ukryta Zawartość

Ja właśnie podczas remontu mieszkania na tym kalkulatorku sie opierałem

biorąc pod uwagę Panasonica PT 500 ,czyli kable pod sufitem oraz kostka do ekranu

i było by ok gdyby nie fachurzy bo wypuścili o 10 cm mniej kabla z sufitu

a ja byłem akurat w trasie i nie kontrolowałem ich pracy

to przesadziło o wstrzymaniu sie jeszcze z kupnem projektora , po prostu

przy zoom na max odległość ekranu od projektora była by za mała o min 10 cm

ale przeliczajac nowego PT 700 zoom bedzie idealnie w połowie - czyli ok

rzeczywiście kontrast 300:1 oraz 37dB (sic!) to absolutna porażka w KD

z drugiej strony, akurat do parametru kontrastu podawanego przez producentów podchodziłbym baaardzo sceptycznie

niejednokrotnie projektor o kontraście powiedzmy 1200:1 generuje dużo lepszy obraż od tego, który ma w specyfikacji napisane 2000:1

Dokładnie! 300:1 37dB - wogole co to za przedpotopowe parametry...

Najlepsze jest jak reklamuja projektory do kina domowego i podaja w krotki opisie obok modelu tylko jasność i wagę... Widać, że jacyś kretyni to piszą, bo nawet nie poswieca 30 minut zeby poczytaj o temacie a chca sprzedawa sprzet za tysiace dolarow...

Ostatnio byłem w formowym sklepie panasa i mieli tam 4 projekotry - pytam goscia co sie tym zajmuje czy to jest DLP czy LCD a on sie pyta "A co to jest?..." Zupełna ignorancja - mógłby się pracownik nauczyć chociaż troche o sprzęcie który sprzedaje - wystarczy 20 minut na projectorcentral.com w glossary i wiedzialby juz co jest co...

A tak poza tematem - słyszeliście żeby w polsce importer/sklep przyjął od klienta towar który go nie satysfakcjonuje - bo jak sie poczyta zachodnie fora to WSZYSCY jak tylko cos im sie nie podobalo to mieli taka mozliwosc...

...ciekawe kiedy u nas sie skoncza komunistyczne zwyczaje i wreszcie dotrze cywilizacja...

Owszem, jedn z forumowiczów oddał, co prawda nie projektor ale tzw. "Kino Domowe" za 1500 zł czy jakoś tak. Nie pamiętam, ale chyba już rozpakował, rozstawił, włączył, osiwiał i oddał.

Więc teoretycznie jest to możliwe w naszym pięknym Landzie :)

nie oddal ale zamienil na cos innego

co do ignorancji to niestety tak jest chyba wszedzie (w sklepie mocno wyprofilowanym zdaza mi sie czesto pouczac sprzedawca) - jednak nie ma problemow ze zwrotami...

Pouczać? Może nie, ale przy moim osłuchaniu i stanie wiedzy uświadamianie sprzedawcy w niemal niszowym sklepie to przesada (odpowiedział: Paradigm? A co to?).

ale szlak cie trafia jak idzesz do takiego sklepu

Ukryta Zawartość

gdzie w ofecie masz calkiem sporo a sprzedawca nie wie nic - absolutnie nic - na temat sprzedawanego przez siebie sprzetu. mowisz sobie - to pomylka - moze pracuje od niedawna. mija rok idziesz tam pnownie, trafiasz na tego samego delikwenta ktory w dalszym ciagu nie wie nic - na przyklad myli plazme z projekcyjniakiem i nie wie ze sa kina domowe 5.1 i 6.1...

zenada

Ukryta Zawartość

Widzę , że jak się chce to w naszym kraju wszystko można sprzedać :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

po prostu genialne :) lol najbardziej podoba mi sie odwołana oferta "carllik (0) niewiargodny kupujący " - cóż za dbałość o wiarygodność!!!

Kiedyś ktoś wystawił na allegro wyrzutnie głowic nuklearnych - i to prawdziwą - taką na dużym trucku (jak są na filmach) - i to realnie normalna aukcja (oczywiście głowica była rozbrojona i rakieta też bez silnika) ale wyglądało cudnie :]

stosunek sprzedawcy do klienta niestety bierze się także z winy samych kupujacych

typowy Polak nie zna swoich praw, więc jak ma je egzekwować?

aha! pozdrawiam Grzegorza Russka z Katowic - mego wiernego czytelnika.

wrodzona nieśmiałość oraz chęć przebycia życia bokiem (zero zaangażowania) każe mu śledzić nasze forum tylko w sposób bierny. oczywiście ma do tego prawo!

Grzesiu! gdzie moja płyta!

szukałem w zasadzie z ciekawości czy w polskich sklepach już jest nowa AE-700-tka i przede wszystkim po ile...

no i na maxaudio znalazłem AE-500 po przeszło ..... UWAGA !!! 12 tysiaków (100 % drożej niż w Niemczech)

LUDZIE! BOJKOTUJCIE TAKIE FIRMY, bo w tym kraju nigdy nie będzie dobrze

Ja sądzę, że w sklepie polskim 700-tka będzie na mikołaja :) jak na stronie Panasonica jeszcze nie ma (???) - to sie nazywa olewatorstwo...

Prawda jest taka, że ja w sklepie już nic nie kupuję - kupiłem kolumny a za 2 dni na giełdzie RTV stał ten sam typ ze sklepu i sprzedawał 30% taniej (bez VAT)... po sklepach nawet nie ma co patrzeć - import Rules :)

Swoją drogą wyobraźcie sobie wizję:

Przychodzisz do sklepu - tam wybór jak z katalogu - 40 projektorów, sprzedawca wszystko Ci wyjaśnia - możesz sobie oglądać do woli przez kilka tygodni, patrzysz na cenę - najniższa z możliwych (wliczając import). Kupujesz sprzęt - ale w domu żona mówi Ci, że nie ten kolor ( :/ ) wracasz do sklepu sprzedawca wymienia Ci na inny...

... hehe na zachodzie to mają dobrze...

Panowie, a jak to jest z ergonomią (czytaj wygodą) w przypadku oglądania obrazu z projektora?

1. Pierwsza kwestia to wysokość obrazu w stosunku do wysokości naszych oczu. Jak wiemy przy komputerze pracujemy oczy na wysokości górnej krawędzi ekranu. Podobnie kwestia się ma z oglądaniem TV. Ale czy to jest prawidłowo oglądać obraz z projektora - oczy na wysokości dolnej krawędzi obrazu. (w wielu przypakdach ekran jest mocowany podsufitowo, projektor też). Czy nie boli wtedy szyja, bo następuje tendencja do podnoszenia głowy?

2.Druga kwestia to wielkość obrazu w stosunku do odległości widza od ekranu (a to wynika z wymiarów pokoju w którym znajduje się widz). Ergonomia oglądania TV jak dobrze pamiętam mówi o 3x do 5x przekątna ekranu = prawidłowa ogległośc widza od TV. A jak to się ma w przypadku PT-AE700. Weźmy odległośc 3.2m (pokoj wtedy ma szerokość 3.6m). Przekątna obrazu (16:9) przy zoomie MIN - 1.4 m, MAX - 2.6m. (w PT-AE500 ta kwestia ma się jeszcze gorzej 2.2 m, 2.6m) Czy tak duży obraz nie przytłoczy widza w tak malym pokoju? Czy nie będziemy się czuli jak w pierwszym rzędzie normalnego kina? Czy istnieje tendencja do częstego poruszania głową za napisami lub akcją?

Pytanie kieruję do posiadaczy projektorów. Jak to rozwiązaliście? Czy dobrym rozwiązaniem jest montaż projektora nie na końcu sufitu lecz w odległości w 3/4 pokoju?

Zygmunt > Miłego czytania :) Tu masz chyba wszystko na ten temat

Ukryta Zawartość

Swoją drogą z moich rozmyślań - jest coś takiego jak nauka szybkiego czytania - m.in jedna z technik przewiduje poszerzenie swojego kąta widzenia - sądzę, że za duży ekran może bardzo rozwinąć tę umiejętnośc... :)

Ja np. lubię siedzieć w kinie raczej z przodu (ale bez przesady), gdyż wtedy ekran fajnie "przytłacza" można się całkowicie wciągnąć w film... ale to sprawa subiektywna - niektórzy lubią siedzieć w ostatnim rzędzie (swoją drogą jaka wtedy różnica między kinem a telewizorem...)

Ukryta Zawartość

u mnie jest tak - pokój ma jakieś 3,30 metra szerokości. na jednej stronie ma zamontowany ekran, po drugiej na półeczce stoi projektor. półkę mam tak umieszczoną, aby kiedy siedzę na kanapie moja głowa nie zasłaniała obiektywu.

generowany obraz ma 1,75m podstawy i z odległości patrzącego (ok. 3,0m) wcale mi taka wielkość nie przeszkadza. nawet uważam, że mogłoby być ciut więcej.

oglądając obraz mam rzeczywiście tak rozmieszczony, że muszę lekko patrzeć do góry, ale przez te godziny oglądania, ani razu mi to nie przeszkadzało. nigdy nie miałem z tego powodu bólu pleców czy szyi.

zresztą porównanie do monitora mija się z celem. wtedy np. w kinie cały ekran powinien być w piwnicy.

Mam male pytanko jako ze narazie jest problem z kupnem 700 setki panasonika beda w przyszlym tygodniu.

Czy ktos ma/zna jakis sklep w Wawie gdzie by mozna bylo zobaczyc w akcji starszego brata..czyli AE500?

Chociaz mozna by miec jakeis zaczepienie do ewentualnej jakosc 700 setki...

Pozdrawiam.

kolejny absurd cenowy możliwy chyba tylko u nas!!

Ukryta Zawartość

czy ktoś może powiedzieć po ile można kupić ten model na Zachodzie?

500 dolców to chyba góra?

Ukryta Zawartość

Tylko 9043zł !!!

To chyba jakaś super hiper lux promocja.

Bo tu jest w "normalnej" cenie

Ukryta Zawartość

Dostawa GRATIS !!

Chyba z tąd ta różnica w cenie.

He He He

Ukryta Zawartość

Nikt przy zdrowych zmysłach nie kupuje projektora w sklepie w Polsce (audioklan i inni podobni wysysają ceny z palca)

Oto ceny w Niemczech:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, a jak sytuacja z lampą w nowym 700, ta sama co w 500-ce, czy tez całkiem nowy typ? Ile czasu pracuje i ile kosztuje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaraz , ten link co podał Meloman odnosi się do modelu Pt 100 ?

za ''Tylko 9043zł'' ?

jestem ciekaw czy ktoś to kupił , ale widocznie kupują bo jest w ofercie

czyli jak ten sklep będzie miał pt 700 to myśle że za ok. 16 tyś zł

Panowie!

ta okazyjna cena 9000 ze sklepu benchmarka dotyczy ani nie modelu 700, ani 500!

TYLKO MODELU 100 !!!!!!

notabene ta strona poświęcona jest ogólnie sprzętowi komputerowemu

tam nastoletni onaniści chwalą się ile to ich sprzęt wyciąga w 3DMarkach czy Doomach...

takie tam leczenie kompleksów wielkości

Tak ta są ceny z Vatem niemieckim 16%. A swiadcza o tym napisy ze cena zawiera VAT:

Preis inkl. MwSt.*

inklusive der gesetzlich geltenden Mehrwertsteuer

Niestety mam przykrą wiadomośc dla osób kupujących po 1 maja 2004 w Niemczech.

Prawdopodobnie (nie jestem pewien):

Każdy Polak może odzyskać część z wydanych pieniędzy na zakupy dokonane na terenie Wspólnoty, czyli uzyskać zwrot VAT dla podróżnych. Trzeba jednak zastrzec, że zwrot podatku jest możliwy jedynie w sytuacji, kiedy kupujący wywozi towar poza granice Unii, czyli od 1 maja również poza granice Polski. Kupujący ponadto musi mieć miejsce zamieszkania, w którymś z państw nienależących do Wspólnoty.

Co do zasady, podróżny kupujący w Unii towary opodatkowane VAT będzie mógł odzyskać część z zapłaconych pieniędzy (podatek) przy wyjeździe z kraju. Przepis został tak sformułowany, że wyjazd z kraju oznacza wyjazd poza granice Unii. Inne zasady stosować się będzie do osób prawnych dokonujących w Polsce opodatkowanych zakupów. W każdym razie na pewno nie będzie się ich nazywać podróżnymi

Czy ktoś mógłby to wyjaśnić, a szczególnie osoby trudniące się zawodowo ściąganiem towaru RTV np. na ALLEGRO?

Zygmunt: Wprawdzie pora raczej na zapadanie w sen zimowy, ale Ty chyba się właśnie obudziłeś z bardzo długiego snu... Witamy w Unii! :-))))

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.