Skocz do zawartości
IGNORED

żegnamy księcia AE700, witamy króla HS51

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

tak jest, panowie

niedługo uzyskamy nową jakość, śmiem twierdzić, że za tą cenę niewyobrażalną

oto nadchodzi nowy Król - przywitajmy godnie Jego Królewską Mość - Sony Cineza HS51 !!!

oto link dla opozycji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

na lutowej już stronie znajdziemy ranking

Ukryta Zawartość

jak się okazuje, AE700 zadebiutował dopiero na 3 miejscu i to w klasie "low"

biją go "stare" modele BenQ oraz InFocusa

w klasie średniej wciąż króluje HS20, a na trzecim mijscu mamy faworyta wielu ludzi czyli Hitachi PJTX100

sam mocno zastanawiałem się nad AE700, ale teraz widzę, że mozna:

- albo za około 8500-9000 kupić Hitachiego

- poczekać jak wejdzie HS51 i zobaczyć jak spadnie cena HS20

- uzbierać więcej kasiorki i kupić HS51

AE700 chyba nie jest aż tak dobry.... a szkoda...

Ukryta Zawartość

Wiesz tymi rankingami to ja bym się nie przejmował - i tak wiadomo, że kto więcej da ten jest wyżej - myślisz że firmy nie mają na nie wpływu?

A co do kontrastu to tym 6000:1 to się nie ma co podniecać, gdyż jeśli dokładnie zagłębisz się w temat to doczytasz co to jest On/Off:

Contrast Ratio: The ratio between white and black. The larger the contrast ratio the greater the ability of a projector to show subtle color details and tolerate extraneous room light. There are two methods used by the projection industry: 1) Full On/Off contrast measures the ratio of the light output of an all white image (full on) and the light output of an all black (full off) image. 2) ANSI contrast is measured with a pattern of 16 alternating black and white rectangles. The average light output from the white rectangles is divided by the average light output of the black rectangles to determine the ANSI contrast ratio. When comparing the contrast ratio of projectors make sure you are comparing the same type of contrast. Full On/Off contrast will always be a larger number than ANSI contrast for the same projector.

A więc z grubsza kontrast podawany wszędzie to jest On/Off czyli pomiędzy całym ekranem czarnym a całym białym. Zarówno 700tka jak i ten nowy Soniacz mają funkcję iris - czyli mechaniczną przesłonę lampy, która w zależności od sceny dobiera jasność. Sprawa więc tak wygląda że w rzeczywistości poprawia to parametry techniczne - bo jak przesłona w teście zamknie się na full to faktycznie będzie bardzo ciemno... Oglądając jednak film nie ma raczej sytuacji cały czarny/cały biały więc trzeba te dane traktować z dystansem.

Sądzę, że najlepiej poczekać na testy. Sam jestem na kupnie projektora i jak narazie czekam na spadek cen pt-ae700, ale nie wykluczam zmiany...

...w necie najgorsze jest to, że czytając nawet opinie na forach nigdy nie wiesz czy nie czytasz textu pracownika firmy, albo kogoś kto tym handluje - chyba najlepiej by było jakby można na własne oczy zobaczyć i wybrać sobie model - ale w Polsce z tym ciężko...

mnie sie wydaje że Meloman jest osoba taka jak my a nie przedstawicielem jakiejs tam firmy

który chce nagonic klientów

On sam jest na kupnie i podobnie jak ja i inni jest tak samo 'zakrecony' który wybrać

to tak samo jest ze wszystkim coraz nowsze i lepsze modele

nie jestem pracownikiem Sony Polska

jestem skromnym inżynierkiem, projektuje drogi

jedynie co mnie w tej chwili wiąże z tą firmą, to że od 3 lat mam projektor Sony HS-1

staruszek to straszny i trza coś zmienić

przymierzam się do kupna i powiem, Wam tak:

z wielu projektorów, które widziałem (oceniam tylko LCD, bo DLP mi nie pasi): najlepsze wrażenie wywarł Sony HS-20. na drugim miejscu jest w rankingu Hitachi TX100.

"stary" Panas AE-500 jest także dobry, ale jednak wyraźnie przegrywa z tymi powyżej.

jeżeli oglądasz obraz z tego projektorak jest super. kiedy jednak miałem okazję zaraz po tym zobaczyć Hitachiego w akcji zmieniłem zdanie.

myślę, że nowy AE700 będzie na poziomie właśnie tego Hitachiego.

nie wierzę, że Sony wyda model gorszy niż HS-20, więc HS51 naprawdę zapowiada się rewelacyjnie.

oczywiście, że do cyferek należy podchodzić sceptycznie

skoro jednak obie firmy japońskie (panasonic i sony) robią mały trick z kontrastem, to 6000:1 wygląda i tak lepiej niż 2000:1

jednak Sony ma lepsze doświadczenie w optyce niż Panas, tak wg mnie

jak bym miał wydać do 10 tysiaków to dzisiaj kupiłbym Hitachi

nie widziałem AE700, ani HS51 więc na razie się nie wypowiadam

bylem swiadkiem niniejszego testu

Ukryta Zawartość

500 krolowala w rankingach prasoryc a infokus w w rankingach "forowych" :)

nie rozumie norweski ale konkluzja jest widoczna nawet na zdjeciach przedstawionych w artykule - po kliknieciu sa wieksze...

oczywiscie wszyscy znaja wady i zalety jednego i drugiego ale jednak do kina wybralbym x1 - obraz byl po prostu ladniejszy.

x1 byla glosniejsza, 3:4, tansza i nie posiadala tych wszystkich bajerow co panasonik a jednak wybor wydawal sie oczywisty

sam czekam na obydwie premiery nie mniej jednak bardzo zaluje ze najprawdopodobniej i tak nie bede mial okazji obejrzec obrazu z jednego czy drugiego w domowych warukach testowych...

poza tym mnie wiem czy kupilbym projektor za 4000 baksow

Ukryta Zawartość

Dziwne te zdjęcia - na progressive scan obraz jest gorszy - litery są jakieś takie pokiereszowane ;)

Ale mniejsza o to mam pytanko - bo np panasonica można bez problemu kupić na allegro - jest dużo dostawców i również gwarancja EURO jest honorowana w Polsce - więc jak coś padnie to zanosisz do bylejakiego serwisu panasa - a gdzie mozna kupic inne projektory wlasnie infocusy, sony itd... bo jakos nie znalazłem zadnych zrodel :(

A test bardzo mi sie podoba - wlasnie takiego czegos brakuje zawsze - zeby byly 2 te same sceny kolo siebie (lub nad soba jak kto woli) i wtedy dokladnie widzisz zalety i wady kazdego modelu - przydaloby sie cos takiego do wszystkich... wtedy moznaby rzeczywiscie im wierzyc...

A wogole zauwazyles ze zdjecia z infocusa sa "czarniejsze"? Chodzi mi o calosc... chyba ktos przy nich majstrował... i brakuje jeszcze porownania przy wejsciu cyfrowym...

Szkoda tylko ze infocus glosniejszy i 4:3...

osobiscie jestem zainteresowany projektorkiem do 5000pln

w polsce znalazlem dystrybutorow benq 6100 i LG RD-JT91 - jak na razie sa to najbardziej interesujace mnie modele z tym tylko ze nie moge znalesc zadnych uzytkownikow tego drugiego a jest on ciut bardziej interesujacy ze wzgledu na posiadane przez niego wejscia i wyjscia

co do pierwszego to zbiera on same superlatywy na swoj temat ( oczywiscie w swojej klasie cenowej - tak do 1000euro )

"BenQ PB6100 kosztuje obecnie 3.850 złotych netto.

W teście niemieckiego czasopisma HiFi Stereo BenQ PB6100 uzyskał notę 72/ 100 i kwalifikację bardzo dobry. Wygrał z wszystkimi LCD (m.in. Epson TW100; Hitachi PJT X10). Trzeba jednak pamiętać, że jest to projektor budżetowy a nie High End. (Nb. BenQ ma wklasie High End model PE8700 za około 3500 EURO, który wygrał wspomniany test).

1500 ANSI ogląda się bardzo dobrze nawet w niezbyt dużych pomieszczeniach. W trybie eco moc spada o około 30%."

Takiej info udzielił mi przedstawiciel Abemy w Krakowie , projektor wydaje się dość interesującą propozycją do KD przy małym budżecie, kontrast 2000:1, dlp, 800-600, 1500ansi

szukam informacji o tym lg- troche za duzo luksow w trybie eco (1300)

poza tym ok 25db!!!

wiekszosc wejsc tylko brakuje danych na temat szybkosci i ilosci kol barwnych

te zdjęcia z tetsu AE500 i X1 to wg mnie jakieś jawne oszustwo.

absolutnie nie mogę uwierzyć, że Panasonic ma aż tak dziadowski obraz, rozumiem, że na neutralnych parametrach

przecież, na tym zdjęciu z autobusem prawie w ogóle nie widać kolorów

a obrazek bodajże z Króla lwa jest niessamowicie wyprany z kolorów

to już mój HS1 generuje duuużo lepszy braz

prowokacja jakaś czy cuś?

>>slud

ten high-endowy BenQ kosztuje troszkę więcej niż 3500 Euro?

skąd wziąłeś tą cenę?

u nas na jakieś stronie www widziałem go po 22 tysiaków

więc trudno takie urządzenie porównywać do projektorów 3 razy tańszych

nie mówię, że AE500 to zły wybór

AE700, ani HS51 jeszcze nie widziałem. tytuł posty jest po prostu troszkę prowokacyjny

sam przymierzam się do wymiany projektorka

do swojego HS1 sprowadziłem swego czasu specjalne kable i do HS51 byłyby jak znalazł. nie będą pasować do innych projektorów, bo wykorzystują wejście PJ-Multi, które ma tylko Sony

AE700 może być dobrym wyborem, ale czy potrafi pokonać Hitachi TX100?

pomiędzy AE500 a TX100 jest zauważalna różnica.

bardzo ciekaw jestem projektorów BenQ, niestety w Katowicach nigdzie ich nie widziałem w akcji

to samo tyczy się Infocusa 4805. co prawda DLP do tej pory mi nie pasiły, ale może w nowych modelach "efekt tęczy" już nie jest zauważalny?

na razie bardzo podoba mi się Sony HS-20. ale kosztuje ponad 12 tysiaków. może jak wejdzie HS51 to jego cena spadnie poniżej 10?

a może uzbierać większą sumkę i kupić HS51?

myślę, że kto teraz chce kupić projektor niech się przez październik wstrzyma z zakupami

zobaczymy co potrafią AE700 oraz HS51.

aha - odszukałem co prawda z divxa, ale dobrej jakości scenę z autobusem (Tomb Raider).

obraz z AE500 musiał ktoś podbić kontrastem na maxa. czyżby Norwegowie byli ble?

Infocus 4085 - efektu tęczy nie widziałem. Napędzała go Yamaha 550 i kabel componet firmy Real Cable. Mogę się mylić, ale - to będzie kontrowersyjne - obraz gorszy niż z Panasłonica pt-ae300! Wogóle wylgąda to to na LCD bardziej niż na DLP.

Ja czekam na przesylke z AE700

Mialem /mam HS2 i na poczatku mi sie podobalo...jednak z czasem rosna wymagania...

Bardzo mnie denerwowalo w HS2 to iz czern byla bardzo slaba....niestety w Polsce ciezko zobaczyc projektory w wiekszej liczbie zgromadzone i porownac..stad jest nieco zabawa w ciemno :)

Mam nadzieje ze poziom czerni bedzie duzo leprzy.

Jak nie to moze pomysle o /przemalowaniu pokoju na ciemniejszy kolor:)

I dwa jakis leprzy ekran...narazie jade na normalnym rozwijanym recznie...cos ala guma z jednej strony chropowata a z drugiej gladkie.

Do projektora podobnie jak Meloman kupilem kabel do componenta...+ soczewke zwiekszajaca obraz z mniejszej odleglosci od ekranu.

Pozdrawiam.

test byl przeprowadzonyy bez regulacji wiec pewnie jak sie podreguluje wszystkie sprawy to obydwa projektory uczestniczace w testach generowaly by lepszy obraz

>>painkor

jak tak Cię denerwuje słaba reprodukcja czerni to może być się zastanowił na DLP?

kupujesz tak AE700 w ciemno? gratuluję odwagi.

i jeszcze mam pytanko - gdzie kupiłeś tą soczewkę powiększającą. pasuje z gwintem idealnie do obiektywu?

jaką ma średnicę? może da się ją odkupić od Ciebie jak będziesz miał już Panasa?

a nie myślałeś wcześniej, aby zakupić filtr szary? bardzo poprawia reprodukcję czerni...

co do projektorów benq to taką odpowiedż udzielił mi polski sprzedawca z firmy Abema w Krakowie, a tak wogóle to porównując ceny projektorów benq w Polsce i na zachodzie to akurat ta firma aż tak bardzo się cenami nie różni, pozatym to na jakiejś amerykańskiej stronce widziałem właśnie taką cenę na ten droższy prjektor, rzeczywiście godny uwagi jest też ten LG

--Meloman

Tu jest ta nakladka

Ukryta Zawartość

W sumie byla wymieniona w instrukcji jako element nie na wyposazeniu podstawowym.(zreszta tak samo jak kable)

I o ile w sony centrum w warszawie kabel im sie udalo sprowadzic z belgii...to o ta nakladke walczylem z 3 miesiace i nic nie mogli zrobic..w europie nie bylo :)

W sklepach w stanach nie obslugiwali klientow z polski....co ciekawe dorwalem jakis sklap w japoni i gosc powiedzial ze sprzeda mi bez problemu...co ciekawe paczka szla od momentu wyslania przez niego 4 dni :)

ps.co do filtru szarego..to nie slyszalem o tym..chyba ze chodzi o to co bylo na wyposazeniu proektora.."cinema filtr"

ps2.chyba ta nakladka nie bedzie pasowala do hs1.

ps3.dlp boje sie iz efekt "teczy" mnie bedzie "meczyl" :)

ps3.coz mam nadzieje ze bede zadowolony.

Ukryta Zawartość

jak bardzo sciemnia obraz taki filtr? 10, 20, 30% ???

wiem ze filtry szare bezstratnie dla kolorow przyciemniaja obraz i jest ich wiele rodzajow - slabsze i silniejsze

ktore znajduja zastosowanie KD?

z tego co pamietam z fotografii taki filtr szary nr5 dodawal okolo 6-7 stopni przyslony ekstra

co do efektu teczy to zalazy to od szybkosci i ilosci kol barwnych i faktycznie przy tanszych dlp jest to czesto wyraznie widoczne ale nie nalezy zapomniec ze wiekszosc projektorow do kd to wlasnie dlp - o czyms to swiadczy

dzięki za info Painkor!

ta soczewka powiększająca rzeczywiście nie pasuje do HS1. dla mnie w tej chwili, kiedy jestem na etapie wymiany sprzętu taka rzecz jest za droga i nie opłacalna. nie ma co w nią inwestować.

coś się zaś tyczy filtra szarego. tak to ten co Sony dodaje do samego projektora. ja niestety kupowałem swój z drugiej ręki i go nie dostałem (-:

najlepiej kupować filtry ND1,5 lub ND2. większe tylko pogorszą sprawę.

Painkor! jak będziesz miał tą AE700, to proszę pochwal się jak najszybciej na forum.

ja moje kabelki do Sony, też sprowadzałem aż z Belgi. najśmiesznie jest to, że Sony na Śląsku nie potrafiło mi tego ściągnąć. nie mieli tego w katalogach, pomimo, że pokazywałem im np. wydrukowane strony Sony Slovakia, gdzie te kable można było kupić.

w końcu - jeden (komponent) kupiłem poprzez polską firmę, która handlowała tym kablem (pomogło google), drugi do komputera (poprzez wyjście monitorowe karty) drugi - kupiłem poprzez firmę Cenvis z Krakowa (jeszcze raz dzięki Panowie!). wszystko to trwało chyba ponad kwartał...

Sony ma obiektywy gwintowane, więc nałożenie odpowiedniej soczewki nie stanowi problemu. nie wiem jak mają to inne firmy...

aha - wg mnie bardzo ważną sprawą jest w jakim pokoju się ogląda, jakiego koloru są ściany, sufit, meble

im ciemniej tym lepiej. a poprawę w tym przypadku można uzyskać naprawdę poważną.

no i trzeba pamiętać o ekranie. puszczanie obrazu na białą nawet ścianę mija się z celem. szkoda projektora. ktoś kiedyś na tym forum chwalił się, że ogląda filmy na różowej ścianie... hmmm - bez komentarza.

może komuś pomogą w wyborze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.