Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny dla Radmor A-5512

Vulture

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno odziedziczyłem wieżę Radmor na która składają się kolejno wzmacniacz/tuner fm/magnetofon/odtwarzacz cd oraz korektor (A-5512/T-5522/R-5532/D-5552/E-5573), niestety nie odziedziczyłem kolumn. I teraz pytanie, jakie kolumny zakupić do tego sprzętu? Dysponuję dość ograniczonym budżetem (+/- 1500pln ale raczej -). Pomieszczenie ma około 20m2 i zastanawiałem się nad takimi kolumnami jak:

"Taga Harmony TAV-906F" lub "Jamo S 608" lub Magnat Monitor 2000.

Pytanie tylko czy poczciwemu RADMOR'owi nie będzie przeszkadzało granie z kolumnami o impedancji 6ohm.

Myślałem jeszcze nad kolumnami z jakimi ten zestaw grał wcześniej czyli Tonsil Mildton 80 ale cięzko znaleźć takowe w dobrym stanie. Czy moglibyście coś doradzić?

https://www.audiostereo.pl/topic/114645-kolumny-dla-radmor-a-5512/

Witaj,

nie podałes informacji na temat Twoich preferencji brzmieniowych, natomiast biorąc pod uwagę elektronikę oraz wielkość pomieszczenia, zdecydowanie sugerowałbym polską, bardzo dobrą konstrukcję Pylon Audio Pearl 25.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Teoretycznie z 6ohm powinien sobie poradzić. Ale o mocniejszym graniu lepiej zapomnij wtedy.

Do Radmora idealnie pasują kolumny Radmor LS: 10, 30, 40. W Twoim pomieszczeniu wszystkie te zdadzą egzamin.

Przez pewien czas miałem 5512B z Tonsil Siesta Front, co prawda były to kolumny 6ohm., ale dawał radę, mocniej się grzał podług pracy z LS-30.

Będzie najlepiej jak znajdziesz do niego kolumny Radmora.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu masz kolumny do Radmora jak znalazł, to ładnie grający wzmacniacz lecz ma jedną wade a mianowicie układ STK a jak to spalisz to jeśli jestem w błędzie o oryginalny będzie ciężko. A jeśli wolisz monitory to kup bezpieczne Tannoy M2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mission M35 sa 4ohm!!! Nawet niech Ci przez myśl nie przejdzie podłączanie takich kolumn.

STK można jeszcze dostać w serwisie Radmora. A jak się dobrze poszuka to na obczyźnie też coś się jeszcze upoluję. Cenowo ok 250-300zł., dlatego radzę być ostrożnym z kolumnami.

@Q21 Co do preferencji brzmieniowych to rock progresywny, hard rock trochę klasycznej a z nowszych gatunków to D'n'B.

Szukając kolumn o impedancji 8 ohm natrafiłem na Tonsil Fenix III oraz Tonsil Maestro II 180. Czy kolumny te się do czegoś nadają, bo z tego co wiem to Tonsil już nie istnieje? A przynajmniej nic nie ma w miejscu gdzie kiedyś znajdowały się ich zakłady.

Fenix to kicha totalna.

Maestro II 180 są dobre, po prostu. Grają lekko kluchowatym dźwiękiem, co w połączeniu z sterylnym Radmorem 5512 powinno dać przyjemny efekt.

Dużo lepsze są Maestro I 180 lub I 130 (po prostu I seria była lepsza od II)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.