Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do Shure SRH440

pawel12

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Posiadam słuchawki Shure SRH440. Aktualnie grają ze zintegrowaną kartą dźwiękową w laptopie. Chciałbym zakupić do nich jakiś DAC, budżet to maksymalnie 500 zł i jest to absolutne maksimum, wolałbym nie przekroczyć 400 zł. Słucham różnej muzyki: dużo starego rocka i hard rocka, sporo metalu i punka, trochę bluesa i jazzu, zdarza się też muzyka klasyczna.

SRH440 to moje pierwsze słuchawki z prawdziwego zdarzenia, chociaż integra w laptopie to syf dźwięk podoba mi się. Nie chciałbym aby po zakupie DACa dźwięk stał się ostrzejszy i zaczął kłóć w uszy.

Trochę czytałem w internecie, znalazłem trochę wpisów na forach o Fiio E10 w połączeniu z SRH440, ludzie byli zadowoleni z takiego połączenia. Jednak teraz na rynek wszedł E10K który z tego co czytałem jest bardziej neutralny od E10. Myślę też o E07K który gra podobnie jak E10 i tu znowu pojawia się ale, muzyki słucham z laptopa i nie potrzebuję mobilności E07K.

W temacie jestem zupełnie zielony więc proszę o pomoc w wyborze DACa. Może jakieś inne propozycje niż Fiio?

https://www.audiostereo.pl/topic/114642-dac-do-shure-srh440/

SRH440 są tak strojone, na dosyć jasne brzmienie i zmianą wzmacniacza nic nie zdziałasz.

Moja propozycja:

- korekta equalizerem

- sprzedać SHR440 i zamienić na o wiele bardziej liniowe AKG K550 (jeżeli koniecznie konstrukcja otwarta)

K550 dadzą Ci bardziej wyrównany balans tonalny i napędzi je cokolwiek co ma gniazdo typu mini-jack :)

W necie pełno recenzji tego modelu, w swojej półce cenowej imho są najlepszą opcją w kategorii cena/jakość.

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

A fakt, miałem na myśli co innego, a napisałem co innego :)

Zdecydowanie AKG K550 to konstrukcja zamknięta, o świetnej izolacji

(chociaż scena w nich jak ze słuchawek otwartych) :D

Zaraz. Czy ja gdzieś pisałem że nie podoba mi się dźwięk SRH440? Nie chcę zmieniać słuchawek. Chcę kupić fajny DAC ze wzmacniaczem który zastąpi laptopową integrę.

Jak piałem w pierwszym poście jestem zielony w tym temacie. Moja wiedza o DACach opiera się na tym co czytałem w necie o kilku modelach. No i wyczytałem że niektóre słuchawki z niektórymi DACami/AMPami mogą stać się jeszcze bardziej ostre. Jeśli naczytałem się głupot to możecie mnie wyprowadzić z błędu. To jak grają SRH440 bardzo mi się podoba, nie chcę żeby z DACem stały się ostrzejsze jak pisałem w pierwszym poście.

Zostańmy więc przy temacie SRH440 i DACa dla nich.

Osobiście jak dla mnie każdy DAC gra praktycznie tak samo, więc imho co nie kupisz to w zasadzie będzie identycznie grało z tymi Shure.

Jeżeli nie narzekasz na poziom szumów bądź zniekształceń z integry, to dokupienie DAC nie poprawi Ci za wiele w dźwięku ;]

Ale wiadomo, jedni słyszą kable, bezpieczniki i podstawki antywibracyjne - inni nie.

Na forum z linka poniżej 90% userów słyszy kabelki (nawet te najtańsze, za powiedzmy 50 zeta poprawiają im dźwięk o_O):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tam będzie bardziej odpowiednie miejsce, żeby zrobić Ci wodę z mózgu :D

Ukryta Zawartość

at pawel12: Mam Fiio E10 i SRH440 i jest to dobre połączenie, mogę zdecydowanie polecić. Słucham też podobnej muzyki do Ciebie.

Na pewno nie będzie za ostro, SRH440 są raczej neutralne. I mimo tego co wypisuje BeatX - usłyszysz różnicę między wyjściem z laptopa a E10.

Wydatek stosunkowo niewielki, a frajda spora. :)

Pozdrawiam,

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Do 400zł to chyba tylko E10 pozostaje, ale fajerwerków to miał nie będziesz. Jak masz cierpliwość to dozbieraj gdzieś do 1000-1200zł i masz już większy większy wybór dobrze grających DAC-ów. I nie słuchaj głupot - odróżnisz jednego DAC-a od drugiego bez większego problemu, nie mówiąc już o integrze.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Doskonale zgrywa się z tymi słuchawkami nasz dac uNOSTROMO.

Dostępny w 2 wersjach, czarny i srebrny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1000 zł to zdecydowanie za dużo jak dla mnie, za 500 widziałem NuForce uDAC-3 i jego też biorę pod uwagę. Fiio E10K jest bardziej neutralne/jasne, uDAC-3 raczej ciepły z tego co czytałem. Myślicie że warto dołożyć do uDACa w porównaniu do Fiio?

nie słuchaj głupot - odróżnisz jednego DAC-a od drugiego bez większego problemu, nie mówiąc już o integrze.

Zależy o jakiej integrze mówisz :)

Nie byłbym też taki pewien tego odróżnienia DAC jeden od drugiego..

Ale z drugiej strony - co mnie to obchodzi w sumie :D

Jak komuś polepszy się w głowie że ma drogi sprzęt to niech kupuje do oporu i tłumaczy zmianą brzmienia, lepszą sceną itp

Nie byłbym też taki pewien tego odróżnienia DAC jeden od drugiego..

Ale z drugiej strony - co mnie to obchodzi w sumie :D

Jak komuś polepszy się w głowie że ma drogi sprzęt to niech kupuje do oporu i tłumaczy zmianą brzmienia, lepszą sceną itp

Jestem bardzo daleki od całego audio voodoo, uwierz mi... ale akurat różnice między dwoma DAC-ami słyszę dość wyraźnie. A drogi wcale nie równa się lepiej brzmiący, przekonałem się o tym już nie raz.

Fiio E10K jest bardziej neutralne/jasne, uDAC-3 raczej ciepły z tego co czytałem.

Nie wiem jak tam model z K na końcu, bo tego nie słuchałem, ale E10 to wyraźnie ciepłe granie.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.