Skocz do zawartości
IGNORED

b&w 603s3 i harman hk670 czy to dobre połączenie

jeddden

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie witam wszystkich forumowiczów gdyż jest to mój pierwszy post

wracając do sedna

jak w temacie czy do pokoju 33m2 taki zestaw się sprawdzi czy może zamiast 603s3 kupić podstawkowe 602s3

co do dźwięku to słuchałem starszych i mniejszych bowersów bodajże 602s2 ze starszym harmanem i brakowało mi nieco basu

mam nadzieję że w takim zestawie mi go nie zabraknie

lubię raczej ciepłe brzmienie z basikiem ale nie zamulone raczej dynamiczne i nie przepadam za wysokimi tonami

słucham bjork elektroniki lżejszej i cięższej trochę czadów oraz reggae i hip hopu nie słucham tego co w radiu ;)

za wszelkie info oraz rady z góry dzięki

Czyli zapomnij o B&W!!!

Twoje preferencje i charakter B&W to zupełnie inne światy.

Przerobiłem temat wymienionych przez ciebie kolumn i muszę stwierdzić że gościły u mnie dość długo.

Co do brzmienia to najlepiej wypadały z Rotel RA04SE i co bardzo istotne musisz mieć solidny niski statyw ( dedykowany dla 602 ) wtedy pojawi się przyzwoity bas.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

hmmmm jakie ewentualnie poleciłbyś głośniki bo kiedyś ze 5 lat temu i b&w mi sie podobaly byłem na odsuchu w top hifi w sopocie, jak wspomniałem lubię ciepłe nie metaliczne syczące brzmienie ogranicza mnie niestety budżet 2500 na zestaw więc tylko używane mnie interesują

rozważałem też rotela nada i cambridge audio ale po zasięgnieciu opinii w kilku sklepach oraz necie wypadło na hk670 kolega ma starszy model harmana 655 i b&w602 s1 albo 2 ii nie zauważyłem gryzących ucho wysokich tonów być może sprzęt leciwy i się zjechał troche ;)

relu82

Słuchałeś jakiejkolwiek konfiguracji Nad + B&W lub Rotel + B&W ???

Nic nie sugeruję, tylko pytam?

Zdecydowanie do 603 S3 warto podłączyć NADa ze starszej generacji. Te kolumny grają trochę skrajami pasma a starsze nady grają po angielsku średnicą i będziesz miał skompensowane i wyrównane to co trzeba. Niestety z nowymi modelami NADów taka skuteczna synergia jest już nie do uzyskania bo nowe model też podciagnięte są na skrajach pasma. Oczywiście w tym budżecie. Potem trzeba to trochę okiełznać i ukulturalnić doborem kabelków i co najważniejsze mądrym ustawieniem bo B&W 603 S3 bardzo zmieniają swoje oblicze zależnie od warunków akustycznych i potraktowania ich względem ścian. Mogą zagrać siara a mogą też pięknie dużym wypełnionym dźwiękiem z masą szczegółów i szybkim sprężystym basiskiem. Wszystko oczywiście w relacji do ceny i o tym nie zapominaj. 33mkw dla nich to idealne warunki.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

relu82

Słuchałeś jakiejkolwiek konfiguracji Nad + B&W lub Rotel + B&W ???

Nic nie sugeruję, tylko pytam?

tak jak kolega napisal wyzej , nad maja cieply dzwiek w porownaniu do rotela co graja raczej wrecz odwrotnie z tego co wiem, sam mam nada 320 przerobionego juz i kaza mi kupowac do niego wlasnie te kolumienki

Relu82

Ja pytałem czy słuchałeś jakiejkolwiek konfiguracji, a nie jak gra Rotel czy NAD!

To jak słuchałeś czy nie?

relu co znaczy przerobiony nad a nieprzerobiony nie podejdzie?

a nie jest on za słaby do 603

w sklepach i w necie raczej wydajne wzmaki zalecają do bowersów

robin to co piszesz wydaje sie być optymalnym zestawem, aczkolwiek "siara" mi lekko spokoju nie daje, jakiego nada rekomendujesz

a i muzę z kompa będę zapuszczał bo ciężko zdobyć mój repertuar w sklepie

może ktoś rzuci jakieś kolumny co nisko z basem schodzą ale nie są tylko basowe no i nie miażdżą wysokimi tonami

relu co znaczy przerobiony nad a nieprzerobiony nie podejdzie?

a nie jest on za słaby do 603

w sklepach i w necie raczej wydajne wzmaki zalecają do bowersów

robin to co piszesz wydaje sie być optymalnym zestawem, aczkolwiek "siara" mi lekko spokoju nie daje, jakiego nada rekomendujesz

a i muzę z kompa będę zapuszczał bo ciężko zdobyć mój repertuar w sklepie

może ktoś rzuci jakieś kolumny co nisko z basem schodzą ale nie są tylko basowe no i nie miażdżą wysokimi tonami

MOZLIWE ZE moze byc za slaby narazie tylko mysle co kupic a to daleko do kupna ;]

Do tych już niedrogich kolumn taniego NADA C350 lub C352 udźwignie je z palcem w nosie. Niemniej te kolumny lubią akustycznie przyjazne środowisko i ustawienie dość daleko od ścian po bokach i z tyłu. Tak minimum po metrze. Do tego miękka akustyka i łagodne okablowanie i będzie ładne granie. Źródło też raczej zrównoważone bez szklistej i rozjaśnionej góry a może nawet z lekutko przyciemnioną górą.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

do dzisiaj faworytem były bw 603s3 ale w sklepie uświadomiono mi że może być niewystarczająco basu a nie mam możliwości posłuchania ich przed kupnem a sprzedający nie przewiduje możliwości zwrotu

czy macie jakieś typy innych używanych kolumn w kwocie do 2000 na które firmy zwrócić uwagę co by brzmieniem pasowały

muzyka to reggae, dub, bjork, dnb, chillouty, ciężkie czady czasem

do dzisiaj faworytem były bw 603s3 ale w sklepie uświadomiono mi że może być niewystarczająco basu

he he a co to za sklep ? Mniemam że też nie słuchali tych kolumn :D Przyjacielu dużo tym kolumnom brakuje w różnych aspektach ale na pewno nie basu. 10 lat u mnie grały w konfrontacji z wieloma innym kartonami wychodziły obronną ręką i to zazwyczaj basem właśnie. Taki kiedyś lubiłem. Takiego sprężystego i silnego basu nie dostaniesz z żadnych kolumn budżetowych używanych w cenie do 2 tys zł bo po tyle te 603 S3 teraz chodzą. Chciał bym aby wiele droższych kolmn małao na basie taka siłę taki wykop jak te stare 603. zasem też warto popatrzeć na charakterystykę przetwarzania i poczytać stary test w AUDIo gdzie nas jeszcze nie mamiono zbytnio bełkotem marketingowy. Link łatwo znajdziesz w sieci.

ps.

nie generalizując ale jako ostatniego doradcy słuchaj pana w sklepie :D

hmm aktualnie mam zestaw 2+1, z cinema logitech (wiem ze to nieporównywalne ) i woofer daje basu ale jego jakość jest mierna dlatego mam wątpliwości czy ilość basu z kolumny mi wystarczy , wiem to subiektywne co komu pasuje aczkolwiek nie chce w ciemno kupić i płakać potem ;)

no i kwestia wysokich tonów dziś na youtubie kilka filmów z 603s3 oglądałem i zaczynam sie bać bo abstrahując od jakości wideo to raczej jasno , wysoko grają

czy to tylko zerowa klasa sprzętu nagrywającego?

żeby ktoś z okolic trójmiasta dał chwilkę posłuchać ;)

w sklepie słuchali bo handlują bw ;)

• 2 tygodnie później...

w sklepie uświadomiono mi że może być niewystarczająco basu a nie mam możliwości posłuchania ich przed kupnem a sprzedający nie przewiduje możliwości zwrotu

O ile mi wiadomo, to tych kolumn niema już w sprzedaży - zatem odpowiedź nasuwa się sama ;-) (czyt. sprzedaje to co mam ;-) ) - Zapewniam cię, że 603 S3 nie brakuje basu :-)

Sam jestem na etapie kupna do nich "piecyka" (myślę nad NAD'em, Rotel'em, ew. Marantz'em). Nie jest to łatwe zadanie, ponieważ grają "swoim charakterkiem", do którego trzeba się dostosować (kable, elektronika), aby otrzymać zamierzony efekt. Ważne jest też źródło i materiał - potrafią obnażyć kiepski materiał.

Kupowałem je kilka (kilkanaście -nie pamiętam) lat temu z przeznaczeniem kina domowego (filmy i koncerty) i tu sprawdzają się R E W E L A C Y J N I E ! (przestrzeń, dynamika, detaliczność). Teraz chciałbym zagonić je do pracy przy dobrym STEREO.

"Piecyk" stereo to jedno, odtwarzacz (ja myślę o sieciowym (np. Mede8er - mam dość kolekcjonowania płyt CD/DVD/BD itp. teraz tylko NAS) + ew. zew. DAC) to drugie. Najchętniej spakowałbym to w jedno opakowanie typu "amplituner AV", ale przypuszczam, że najprawdopodobniej osiągnąłbym wyznaczony cel dopiero na poziomie przyzwoitej końcówki np. Rotel RMB-1075 + zew. procesor, ew. ampli ACRAM'a 600, ale to za wysoka półka cenowa dla mnie.

Może ktoś jeszcze odezwie się kto zna, użytkuje, bądź użytkował (jak kolega robin102) B&W 603 S3 - takie opinie są bezcenne, o ile są prawdziwe :-)

P.s. Nie sugeruj się filmami np. z youtubie, o których wspomniałeś. Z takich filmów co najwyżej może wynikać jak wyglądają kolumny, a nie jak grają, zbyt dużo czynników wpływa na nagranie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.