Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z Pioneer VSX-AX3 - nie gra subwoofer

wafel-79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie,

Postanowiłem tutaj napisać o swóim problemie ponieważ od jednego z kolegów kilka lat temu odkupiłem ampli, który jak do tej pory dawał mi dużo radości :)

Wybaczcie braki w nomenklaturze - za co przepraszam jeśli kogoś będzie to razić.

Mój ampli Pioneer VSX-AX3 jak do tej pory współpracował z zestawem głośników Jamo C 405 HCS 3 i jak do tej pory wszystko było cacy. W ubiegły weekend po długim czasie dokupiłem do zestawu sub jamo 300. No i jak to żona stwierdziła - nie miał chłop zmartwień kupiła sobie suba :P

Problem: subwoofer podpięty pod wyjście pre-out po prostu nie gra

Co ciekawe ampli przeprowadza bez problemu automatyczną kalibrację przy pomocy zewnętrznego mikrofonu - sub wtedy się odzywa. Niestety po zakończonej kalibracji nadal milczy.

Oczywiście opcje amplitunera przetrzepałem z góry do dołu, nic nie pomogło. Potem podpiąłem osobno z wyjścia PRE-OUT L i P kanał do suba - co ciekawe sub rozkręcony na maxa wtedy minimalnie, ledwo-słyszalnie się odzywał.

Testy robiłem puszczając muzyczkę z wbudowanego tunera, podpiętego tunera n-ki oraz laptopa.

Oczywiście subwoofer 100% sprawny - po pierwszym nieudanym podejściu został ponownie sprawdzony w sklepie w mojej obecności.

Ma ktoś jakiś pomysły? Co może być przyczyną? Pakować już ampli na serwis? Doradźcie coś chłopaki :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Problem: subwoofer podpięty pod wyjście pre-out po prostu nie gra

Co ciekawe ampli przeprowadza bez problemu automatyczną kalibrację przy pomocy zewnętrznego mikrofonu - sub wtedy się odzywa. Niestety po zakończonej kalibracji nadal milczy.

Puść płytę np. DVD z DTS 5.1 i czekaj aż coś pierdyknie , wtedy napisz . Sub ma odzywać się wtedy gdy trzeba .

Testy robiłem puszczając muzyczkę z wbudowanego tunera, podpiętego tunera n-ki oraz laptopa.

Jeśli chcesz , żeby sub dawał w muzyce stereo to musisz ustawić w ampli w ustawieniach dla suba " wzmacnianie kanału stereo " ( nie wiem jak to nazywają w Pionku ) .

Puść płytę np. DVD z DTS 5.1 i czekaj aż coś pierdyknie , wtedy napisz . Sub ma odzywać się wtedy gdy trzeba .

Mam na wyświetlaczu wskaźnik niskich częstotliwości LFE i wiem kiedy sub powinien się odezwać. Specjalnie zapodałem koncercik nagrany w 5.1 - typowa muzyczka klubowa żeby basy szalały.

Dodatkowo w opcjach przekierowałem niskie tony z frontów do suba - taka już oznaka rozpaczy na koniec :P no i zero efektów - tzn. efekt taki że niskich nie było już wcale.

Jeśli chcesz , żeby sub dawał w muzyce stereo to musisz ustawić w ampli w ustawieniach dla suba " wzmacnianie kanału stereo " ( nie wiem jak to nazywają w Pionku ) .

Przetestowane - nawet w pewnym momencie w opcjach przekierowałem niskie tony z frontów do suba - taka już oznaka rozpaczy na koniec :P no i zero efektów - tzn. efekt taki że niskich nie było wtedy już wcale.

Mam na wyświetlaczu wskaźnik niskich częstotliwości LFE i wiem kiedy sub powinien się odezwać. Specjalnie zapodałem koncercik nagrany w 5.1 - typowa muzyczka klubowa żeby basy szalały.

Na wyświetlaczu ampli miałeś 5.1 ? No to nie wiem , sub jest wykrywany przez automatyczną kalibrację i nie ma basów .

Zrób jeszcze raz kalibrację , w subie pokrętł głośności ustaw na godzinę jedenastą , a częstotliwość fazy ocięcia na maksa i tak kalibruj .

Jak kolega wyżej po kalibracje wejdz w opcje ręczne i sprawdz po kolei ustawienia ,suba na YES lub YES PLUS odcięcie ustaw na 80hz , wszystkie głośniki ustaw na SMALL basy powinny iść wszystkie na suba , może ścisza w Channel Level -10dB ? ustaw na 0 db i sprawdz

po automatycznej kalibracji na pewno akceptuję ustawienia.

Oczywiście po automatycznej kalibracji sub się nie odezwał więc zacząłem znowu grzebać w ustawieniach. Głośniki sam ampli poustawiał na LARGE dodatkowo sub miał -10dB ale to może był efekt tego, że w trakcie kalibracji sub był rozkręcony na maxa. Pomieszałem w ustawieniach - wszystkie głośniki na SMALL, suba na PLUS i 0dB - efekt żadem, sub się nie odezwał.

Pytałem w serwisie Pioneera - nikt nie potrafił się ustosunkować. Od 2005r mieli tylko kilka sztuk takich amplitunerów z zupełnie innym defektem.

Zaczynam liczyć koszty - diagnostyka w serwisie do 100zł się zamknie.

W przypadku naprawy robocizna od 100 do 300zł.

Koszt części - nieznany.

Zastanawiam się nad kolejnym krokiem. Jak śledziłem forum to ktoś tu polecał używkę Denona za 500zł - zdecydowanie nowszy od mojego. No i się zaczynam drapać w moją łysą pałę i zastanawiać na sensem grzebania.

Jak kolega wyżej po kalibracje wejdz w opcje ręczne i sprawdz po kolei ustawienia ,suba na YES lub YES PLUS odcięcie ustaw na 80hz , wszystkie głośniki ustaw na SMALL basy powinny iść wszystkie na suba , może ścisza w Channel Level -10dB ? ustaw na 0 db i sprawdz

Przy YES PLUS (czy jak to się tam nazywa u innych producentów) jeśli pozostałe głośniki będą ustawione na LARGE to bas z ich kanałów będzie w nich pozostawał, ale również będzie kierowany na subwoofer.

Sprawdz jeszcze kable poruszaj może coś nie styka :)zapodaj dobrą płytę np DTS, odłącz przewody od frontów i baw się ustawieniami . może kabel do suba typu "Y" by dał zadowalający efekt poszukaj w google na ten temat.Jak przy autokalibracji go słychać to musi działać !

Powodzenia .

Głośniki sam ampli poustawiał na LARGE dodatkowo sub miał -10dB ale to może był efekt tego, że w trakcie kalibracji sub był rozkręcony na maxa. Pomieszałem w ustawieniach - wszystkie głośniki na SMALL, suba na PLUS i 0dB - efekt żadem, sub się nie odezwał.

Z automatyczną kalibracją jest pewien problem. Działa ona na ustawienia amplitunera, tu natomiast w grę wchodzi również ustawienie głośności samego subwoofera, które jest poza zasięgiem wspomnianych systemów autokalibracji.

Sygnały testowe generowane podczas takiego automatycznego ustawiania są bardzo mocne (głośne). Dlatego subwoofer włącza się. Podczas normalnego grania (zwłaszcza jeśli słuchasz nieprzesadnie głośno) obecna tam ilość basu może nie wystarczyć na włączenie jeśli na amplitunerze bas jest na -10 dB czy nawet 0 dB. I bardzo często nie wystarcza.

Dlatego proponuję abyś spróbował jeszcze co następuje:

* Ustaw (ręcznie) wzmocnienie w Bass Management w menu amplitunera na maxa. Zazwyczaj jest to +10 dB, może w jakichś modelach jest to jeszcze więcej. Ma być na maxa ile można.

* Może jest u Ciebie dodatkowe ustawienie basu przy YES PLUS. U mnie to się nazywa Bass Augment i można go oddzielnie ustawiać dla DD/DTS, DPL II / Neo:6 i stereo (gdy grasz razem z subem). Jeśli masz coś takiego - też ustaw na maxa (u mnie jest to +5 dB).

* Samą zaś regulację basu na subwooferze ustaw bardzo nisko, na godzinę 7 lub 8.

Wtedy subwoofer będzie dostawał na wejściu silny sygnał i powinien wskakiwać od razu. Wzajemną proporcję basu w głośnikach pozostałych i subwooferze możesz teraz cyzelować regulacją wzmocnienia na subwooferze, zaś ogólną ilość - Bass/Treble na amplitunerze.

Napisz jak się udało. Jeśli to nie pomoże - pozostaje tylko sprawdzenie subwoofera w serwisie, może mieć uszkodzony układ włączający.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.