Skocz do zawartości
IGNORED

telewizor 46-50" do 2500zł

MatthewTourist

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam telewizora o przekątnej 46-50 cali w cenie ok. 2500zł. Nie zależy mi na 3D. Smart i WiFi mile widziane ale priorytetem jest jakość obrazu. Full HD to oczywiście standard, nie lubię smużenia przy dynamicznych scenach oraz gdy czerń nie jest czarna ;)

- tv oglądany będzie z odległości niecałych 4m w pokoju 20m2.

- przed telewizorem maks. 3 osoby

- siedzimy na wprost ekranu

- światło dzienne będzie padać zza pleców (bardzo jasne pomieszczenie jednak słońce nie będzie świecić bezpośrednio na TV).

- tv ma służyć głównie do oglądania filmów w full hd, również z źródeł zewnętrznych (dysk, blue ray)

Moje typy:

- Sony KDL-48W585

- Philips 47PFH6109

- Panasonic 47ET60E

Wszelkie sugestie mile widziane.

P.s. Jestem zawiedziony że producenci odeszli od wyjść audio 2x chinch :/ Dlatego potrzebny też będzie DAC.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/114529-telewizor-46-50-do-2500z%C5%82/
Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Jeśli telewizor to tylko Panasonic... Niedawno chciałem odmiany po dłuuugim czasie i kupiłem Sony - to był największy bląd (głupota) jaką popełniłem w życiu. Szybko go oddałem. Jeśli chodzi o DAC do TV to mogę polecić Fiio D3 - tani i całkowicie wystarczający. Można podłączyć pod zasilanie z USB telewizora (nie stosować w Sony, bo tam prądu wystarczy tylko do pendrive'a).

Pozdrawiam

Jeśli telewizor to tylko Panasonic... Niedawno chciałem odmiany po dłuuugim czasie i kupiłem Sony - to był największy bląd (głupota) jaką popełniłem w życiu. Szybko go oddałem. Jeśli chodzi o DAC do TV to mogę polecić Fiio D3 - tani i całkowicie wystarczający. Można podłączyć pod zasilanie z USB telewizora (nie stosować w Sony, bo tam prądu wystarczy tylko do pendrive'a).

Pozdrawiam

Wprowadzający zamęt fanboy jesteś. Panasonic może robił dobre plazmy, ale pierwsze słyszę by robił LCD lepsze od SONY.
Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Wprowadzający zamęt fanboy jesteś. Panasonic może robił dobre plazmy, ale pierwsze słyszę by robił LCD lepsze od SONY.

Jak można uważać, że Sony jest lepsze skoro obraz jest prawidłowy tylko na wprost, a każde odchylenie, nawet minimalne powoduje pogorszenie obrazu. Zamęt to wprowadzają osoby testujące to g...wno i następne, które pochlebnie wypowiadają się o tej pomyłce konstruktorów. To nie są telewizory a gadżety rtv. Zgadza się, jestem fanboy'em telewizorów Panasonic, bo jakoś żadna inna marka nie może zaoferować w podobnej cenie nic lepszego.

ehh - o co kruszyć... przeca tych TV sony leży od metra w miejskich macalniach

- i tam czarno na fioletowym widać jakie mają braki...

fjolet fjolet fjolet... - wystarczy zejść z linii strzału i pojawia się fjolet jak wuj...

nawet w najnowszych modelach... że też ludzie to kupujo...

- nie obrażajcie się na żartobliwy ton - ale jako fan plazmy mam gorzką satysfakcję przy pytaniu u znajomych

"a dlaczego ten murzyn jest fioletowy u was w tym elcedeku???"

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Dzięki za odpowiedzi.

Chodziłem, oglądałem, testowałem i w tej kwocie kupiłem Sony KDL-48W605B.

Rzeczywiście plazmy Panasonica sieją pogrom jeżeli chodzi o czerń i płynność obrazu.

W tej klasie cenowej po weleminowaniu modelu Philipsa i Samsunga na placu boju zostały LCD (led) Panasonic i w/w Sony. Sony jednak lepiej zachowywał się przy dynamicznych scenach dlatego jego wybrałem.

Pozdrawiam

Jak można uważać, że Sony jest lepsze skoro obraz jest prawidłowy tylko na wprost, a każde odchylenie, nawet minimalne powoduje pogorszenie obrazu.

... czyli nie widziałeś SONY na innej matrycy niż PVA. Info dla Ciebie: są też modele na IPS.

"a dlaczego ten murzyn jest fioletowy u was w tym elcedeku???"

rewelacyjne pytanie które chyba wszystkim buzię zamyka :D:D:D. (bez znaczenia jest typ matrycy jak niektórzy sugerują)

• 1 rok później...

Podłączę się do tematu.

Z góry zaznaczam że kompletnie nie mam pojęcia o telewizorach. Do niedawna służył mi 32" CRT i było ok,

no ale wszystko co dobre kiedyś się kończy. Skończył się i mój poczciwy CRT...

Trochę pobiegałem po marketach, próbowałem poczytać trochę forów. I jak byłem głupi, tak dalej jestem, za dużo sprzecznych opinii :-(

Na tv chciałbym wydać max 3000.

Przekątna 48 - 50".

Oglądam głównie piłkę nożną, czasem jakiś film, czasem syn podłączy konsolę PS.

Na "wodotryskach" mi nie zależy, wystarczy wi-fi.

Odległość od telewizora 4m, pokój 22m2, siedzę na wprost, max 3 osoby.

W jednym z marketów polecano mi LG 49UF640.

W innym Samsunga UE48Ju6000

W jeszcze innym Sony 50W755

Przeczytałem kilka opinii i tak:

LG niby ma 4K UHD, ale jednocześnie zbyt słabą matrycę.

Samsung "nie wyrabia" i smuży.

Sony ma system który się zawiesza.

No i bądź tu mądry...

Bardzo proszę o poradę, może jakieś inne modele mógłbym wziąć pod uwagę.

Who's Afraid of Music?

hmm 4 metry do tv i ty tylko taki maly calarz bierzesz??? ja bym poszukal starszego szajsunga model h 6400 naprawde super tv jak za te pieniadze a obraz zyleta, smart szajs sie nei wiesza bo tizen wyrabia i na penie wszystko ladnie czyta, u ojca taki smiga on mega wybredny a oszczedny i sobie chwali, sam mam h8500 i tez polecam jednak to juz inna cena

teraz każdy głupi TV ma system który nie wyrabia.

Akurat w przypadku sonego zdaża się to częściej niż innym, tak wynika z opinii w sieci.

Może to kwestia systemu ( Sony - android ).

hmm 4 metry do tv i ty tylko taki maly calarz bierzesz??? ja bym poszukal starszego szajsunga model h 6400...

sam mam h8500 i tez polecam jednak to juz inna cena

No właśnie raz to "inna cena", dwa, to że nie ma więcej miejsca ( oprócz tv na półce masa sprzętu ).

50" mi wystarczy.

Who's Afraid of Music?

inna cena moze i jest ale niewiele wieksza niz twoj budzet a tv mozna powiesic i wtedy polka niewazna...

sam lukam tv z 2,7 metra i 55 cali juz sie stalo male i idzie wymianka na 65 :D... takze zebys pozniej nie zalowal

inna cena moze i jest ale niewiele wieksza niz twoj budzet a tv mozna powiesic i wtedy polka niewazna...

sam lukam tv z 2,7 metra i 55 cali juz sie stalo male i idzie wymianka na 65 :D... takze zebys pozniej nie zalowal

Ryback na 65"? idź bardziej po bandzie i proponuje 75"h6400... "także żebys później nie żałował".... ;) ... tych 65"...:))))

Ja w ubiegłym roku też szukałem tv. Nie czytałem w internecie żadnych opinii, testów, porównań itp. Przygotowałem sobie na twardym dysku kilka materiałów w różnej jakości i w sklepach sam naocznie porównywałem jak to wygląda. Testowałem modele 55". Przy moim narzekaniu na jakość obrazu sprzedawcy od razu mówili że to wina słabej jakości materiału. Sprawdzałem Sony, Philips, Panasonic, LG, Samsung. Żaden z nich mnie nie przekonał do siebie. Myślałem że faktycznie jakość obrazu z plików poprzez USB musi tak wyglądać. Poszedłem z żoną do innego salonu sprawdzić Panasonica ( do niego byłem najbardziej przekonany), a sprzedawca zaproponował mi tv marki Toshiba. Podłączenie dysku nic nie kosztuje, dlatego postanowiłem sprawdzić. Po kilku sekundach oglądania wiedziałem że ten TV będzie stał u mnie w domu. Używam go prawie rok i jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam.

Powieszenie na ścianie nie wchodzi w grę, tv na stać na "fizjologicznej" wysokości.

Żałować nie będę na pewno, przez wiele lat oglądałem na 32" i było całkiem nieźle, 50 to jak dla mnie prawdziwy luksus...

Poza tym tv oglądam okazjonalnie i tak pozostanie, różnicę wolę wydać na muzykę, bo ona głównie wypełnia mój wolny czas.

Who's Afraid of Music?

ja np kupilem toshibe 4k 3d 55 w bardzo dobrej cenie ale jak zalaczylem u siebie kablowke to poszedl od razu zwrot taka mialem pikseloze, modelu nie pamietam z poczatku bylo cos 87.... yadas niestety lukalem 75 cali z odleglosci jaka mam w domu i glowa mi chodzila jak wycieraczki... moze bym sie przyzwyczail ale kobita juz nie.... no nic music jak ma byc 50 to 50... szukaj h6400 bo naprawde ciezko o lepszy model w tej cenie

ja bym poszukal starszego szajsunga model h 6400 naprawde super tv jak za te pieniadze a obraz zyleta, smart szajs sie nei wiesza bo tizen wyrabia

Ten model nie ma jeszcze tego systemu, ma nie sprawiający żadnych kłopotów wcześniejszy oferujący dużą ilość aplikacji. Ten system znajdziemy w serii nowej j6200 - wszystko to samo co u poprzednika jedynie bez 3D i kilku bajerów (drugi pilot) spełnia on również wymagania piszącego ten temat.....ale cenę niestety wyższą za ten TV zapłacimy na razie, bo to nowość. ;(

Jestem zawiedziony że producenci odeszli od wyjść audio 2x chinch....

Ja również z niepokojem obserwuję te tendencje do pozbawiania TV gniazd.....na przykład w nowych seriach Samsunga gniazda scart (euro) już nie uświadczymy. Mnie to nie przeszkadza, ale może innym....nie pozbawiono na szczęście tych TV gniazd chinch wideo (composite).

Pocieszającym jest też że wyjście słuchawkowe można wykorzystać do zasilania wzmacniacza. Oferuje na tyle przyzwoity dźwięk że na razie z wyjścia cyfrowego nie skorzystałem.

O 3 USB, 4 gniazdach HDMI i innych nie wspomnę... ;)

Cztery metry do HD to przy 50 calach sporo za dużo....zwłaszcza gdy oglądamy filmy. Sporo o tym w tym temacie;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie sposób z tej odległości dostrzec wszystkich szczegółów no chyba że ktoś ma niemal sokoli wzrok....do SD co innego ale chyba nie po to kupujemy teraz dobry TV by tą "jakością" się delektować. ;)

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Cztery metry do HD to przy 50 calach sporo za dużo....zwłaszcza gdy oglądamy filmy. Sporo o tym w tym temacie;

Ukryta Zawartość

Nie sposób z tej odległości dostrzec wszystkich szczegółów no chyba że ktoś ma niemal sokoli wzrok....do SD co innego ale chyba nie po to kupujemy teraz dobry TV by tą "jakością" się delektować. ;)

To znaczy że większa odległość od tv mi zaszkodzi?... ;-)

Nie jestem maniakiem tv, pisałem o tym wyżej.

Mam takie a nie inne warunki i nie zamierzam z tego powodu wywracać "do góry nogami domu".

Oglądam dwa, góra trzy mecze w tygodniu, film to od Święta.

No ja rozumiem, jak ktoś spędza przed tv 99% czasu, to tak, jak umknie jakiś detal...

Poza tym znam lepsze metody psucia sobie wzroku, na przykład książki :-)

Ukryta Zawartość

Who's Afraid of Music?

Tylko to co opisałem (rozdzielczość) tracimy przy zbyt dalekim oglądaniu telewizora, nie znaczy to oczywiście że nie można oglądać telewizji z takiej odległości z jakiej mi się podoba.

Jak już żartujemy to do "psucia wzroku" lepsze od dużych TV są monitory komputerów i laptopów.... :)))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

do "psucia wzroku" lepsze od dużych TV są monitory komputerów i laptopów.... :)))

... i spirytus ze wschodu.... :)... i smartfony.... gdzie człowiek nie spojrzy to każdy ma "łeb w smartfonie"....

Z tym wieszaniem systemu w tv Sony to jakiś mit, co najwyżej zawiesi się jakaś aplikacja (bardzo rzadko) ale nie telewizor, nie trzeba go restartować wystarczy przełączyć na tv i wszystko jest ok. Wiem bo sam od 4 tygodni posiadam i testuję tv Sony W809c 55 cali. Ponizej 3k spokojnie można kupić 50 calowy W755c, różniący się od serii W80c brakiem 3d! Na korzyść sony przemawia bardzo dobre wykonanie, lepszy obraz, natywne 100 Hz (obowiązkowe do sportu), ogromne możliwości systemu (Kodi itp.), niski input lag (do gier). Samsung h6400 to model z 2014, nie wspierany smart, tandetne wykonanie (plastik), gorszy obraz od tv sony! Na samsunga j6200 bym uważał bo mają problemy z wypalonymi pikselami! Lg matryca IPS wszystko mówi za siebie! Dlatego jedyny sensowny wybór to Sony! Ja bym zastanowił się co do rozmiaru bo przy tej odległości 50 cali to trochę mało, lepiej dołożyć 1k i kupić 55, bo później można żałować!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.