Skocz do zawartości
IGNORED

hitachi ha 007 grzeje się mocno pod transformatorem

mirek23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zapytam w imieniu kolegi .Hitachi ha 007- Spód wzmacniacza nagrzewa się mocno od transformatora .Słychać uchem jakby normalną pracę transformatora-lekkie brumienie .Po godzinie od dołu jest gorący i to mocno przy spokojnym słuchaniu na 1-ce .Właściciel dorobił wyższe nóżki aby był lepszy przewiew pod wzmacniaczem,bo szafka się nagrzewała mocno.

Czy one tak mają ? A jeśli nie,to co jest powodem ?

Zbyt szybko sprawdzałem i dopiero po zdjęciu osłony górnej można określić co się faktycznie grzeje. Grzeje się radiator od końcówek mocy na spoczynku bez podania sygnału i przy ustawionej 0 głośności. Myślę,że prąd spoczynkowy jest zbyt duży i mam pytanie gdzie sprawdzić jego wartość i ile powinna wynosić???

Jeżeli grzeje się podczas pracy jałowej to coś jest nie tak.

Jeżeli grzeje się podczas gdy obciążony jest kolumnami których impedancja znamionowa jest mniejsza niż 8ohm., to jest to normalne i nie wskazane żeby używać takich kolumn!

Hitachi Ha-007 jest bardzo czułe na impedancje i jeżeli kolumny teoretycznie są 8ohm, ale mają znaczny spadek impedancji to nie ma się co dziwić...

P.S

Sory, doczytałem na DIY że bez kolumn.

Co do prądu spoczynkowego, podrzucę Ci info, ale chyba dziś nie dam rady.

Winny był prąd spoczynkowy 40mv na jednym kanale. Wzmacniacz dla pewności odwiedził fachowca i jest jak być powinno.Co do dźwięku,można powiedzieć,że dziś trudno o takie brzmienie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.