Skocz do zawartości
IGNORED

Indiana Line Nota 550 czy ELAC FS 57.2?

Kamil_55740

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Prosiłbym o opinie nt kolumn z tytułu tematu, czyli Indiana Line Nota 550 czy ELAC FS 57.2?

Docelowo do zestawu (w zastępstwie obecnych kolumn Quadral AllCraft 3000):

1) Wzmacniacz Yamaha AX - 550

2) DAC uNostromo

3) Kable głośnikowe to procab i interkonekty DIY od użytkownika ka472 z allegro (lub kubaaudio - okazały się wyraźnie lepsze od Klotz AC110 i Sommer XXL).

Poniżej podaję link z rozpoczętym wątkiem naprowadzającym w którym określiłem moje preferencje muzyczne i cechy obecnego zestawu (niestety bez odzewu):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli ktoś miał do czynienia z którymś z kompletów (albo oboma najlepiej ;) ) to proszę o sugestie.

Pozdrawiam

Kamil

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/114414-indiana-line-nota-550-czy-elac-fs-572/

Witaj,

proponuję posłuchać kolumny Indiana Line Nota 550, Pylon Audio Pearl 25 oraz Monitor Audio MR4. Elac moim zdaniem będzie za suchy i za ostry w takiej konfiguracji.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Elac moim zdaniem będzie za suchy i za ostry w takiej konfiguracji.

Dziękuję za naprowadzenie. Z Quadralami tego nie odczuwam do końca.

Słuchaj, Yamaha to bardzo szorstki, suchy i krzykliwy wzmacniacz. Poszukaj czegoś w wątkach o kolumnach z ciepłym zabarwieniem, choćby jakieś Dynaudio będą dobrym wyborem.

Jak już wyżej napisałem, jakoś mocno tego nie odczuwam w obecnym zestawie. Wiem, że Yamahy są bardzo bezpośrednie. W każdym bądź razie dziękuję za naprowadzenie mnie na właściwą drogę.

Odnośnie Dynaudio nie potrafię się na szybko rozeznać, ponieważ te egzemplarze które widzę wyraźnie wykraczają poza mój budżet, czy byłbyś w stanie mnie nakierować na jakieś konkretne modele??

Dziękuję za pomoc drodzy forumowicze, pozdrawiam!

Q21 to sklep, wiec poleca tylko to co ma w ofercie, a Elaca nie ma...

Ślepy nie jestem, sprawdziłem. Zresztą forum przeglądam nie od dziś. ;) Do Pabianic ze Śląska nie ma zamiaru na odsłuchy jechać. Nie zmienia to jednak faktu, że rada jest rzeczowa... więc w czym problem?

Tez przeglądam forum nie od dzis i wszędzie polecają te same klocki do każdej konfiguracji a wybór na rynku jest taki duży...

Zgodzę się, ale odpowiedź nadal jest rzeczowa (ELACami może być za ostro z Yamahą, proste... ). Gdyby wybór był mały to nie prosiłbym o pomoc tu na forum, dlatego z wielką chęcią zasięgnę twoje opinii w temacie. ;)

Pozdrawiam

Szkoda ze nie chcesz monitorów bo w takim budżecie dużo ciekawsze by sie znalazły z yamaha dobrze gra np vienna... Pisze o tym co słuchałem dłużej niż kilka minut

Szkoda ze nie chcesz monitorów bo w takim budżecie dużo ciekawsze by sie znalazły z yamaha dobrze gra np vienna... Pisze o tym co słuchałem dłużej niż kilka minut

Niestety pomieszczenie w którym chce postawić podłogówki nie nadaje się dla monitorów. Akustyka i ustawienie mebli niestety mi na to nie pozwala. Inną sprawą jest dźwięk jaki lubię - jednak wypełnienie całego pomieszczenia muzyką jest dla mnie ważne. Nie mam pewności, czy monitory w tej cenie to ogarną, ale nie zmieni to faktu, że podłogówki są bardziej wskazane... . Tak, czy siak, dziękuję za rekomendacje. Być może w przyszłości się przyda.

Q21 to sklep, wiec poleca tylko to co ma w ofercie, a Elaca nie ma...

Trudno polecać sprzęt, którego się nie słyszało.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.