Skocz do zawartości
IGNORED

LCD jak Plazma - Panasonic AX900

Maciej Koper

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Tak czy inaczej istotna była i jest jakość obrazu a nie dodatki.

Dla świadomego użytkownika, dla kinomaniaka.

Natomiast dla potencjalnego klienta, jako czynnik kształtujący podaż, wręcz przeciwnie.

Tu wygrywają wodotryski.

Czyli udało się całkowicie zlikwidować problemy czerni i efektów halo, kątów ?

W plazmach też do końca produkcji nie udało się wszystkich problemów rozwiązać. Don jeżeli czekasz, że ktoś wyprodukuje idealny TV to może nie starczyć Ci życia. Ciesz się z tego co masz. Ja jeszcze 20 lat temu nie przypuszczałem, że dostanę do domu tak doskonały obraz jak mam teraz i to na dużym ekranie.

Plazma jest jak wzmacniacz lampowy, niby ma większe zniekształcenia ale muzykalność jest inna ;)

Kiepskie porównanie. Lampa to bardzo słaby przetwornik, koloryzujący, niestabilny i szybko się zużywający. Oczywiście są tacy co cenią te negatywne cechy.

Na razie tak, ale jak technologia się upowszechni to 4k przestanie kształtować cenę a stanie się standardem.

Przypuszczam, że to już niedługo. Kiedyś ABS też był systemem elitarnym a teraz jest obowiązkowy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Przypuszczam, że to już niedługo. Kiedyś ABS też był systemem elitarnym a teraz jest obowiązkowy.

A wiesz ile czasu upłynęło od momentu kiedy się pojawił po raz pierwszy w aucie seryjnym, do momentu kiedy stał się obowiązkowy?

38 lat.

Więc jeśli w sprawie UHD wypowiadasz się w podobnej perspektywie lat, to trochę zmienia postać rzeczy.

Dla Ciebie. Mnie pompowanie na plazmach wkurza ... choć mniej niż migotanie.

Nie zaobserwowałem u siebie ani jednego, ani drugiego. Może dlatego, że (jak pisał Maciek Koper na swojej stronie www) G30 ma znacznie łagodniej ustawiony i działający limiter jasności od pozostałych plazm Panasonica.

To, że nie widzisz tych "efektów" nie znaczy, że one nie istnieją. Plazmy na których migotanie było mało widoczne, to wyjątki od reguły (widziałem jeden raz, jeden taki model). Co do pompowania ... łatwo zobaczyć jak obok stoi stabilny wyświetlacz (LCD, z wyłączonymi funkcjami "dynamizowania" obrazu) i pojawia się jasna scena. Tutaj ponownie ... to że tego nie zobaczyłeś, nie znaczy że tego nie ma. ... i nie musisz się zachowywać z tego powodu bynajmniej jak dupek.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Na tej zasadzie to jest jeszcze pewnie cała masa problemów, których nie widzę i co za tym idzie o nich nie wiem. Tylko czy są one problemami? Jedynym problemem w plaźmie, który widzę jest szarzenie bieli przy bardzo jasnych scenach wypełniających większą część ekranu. Wynika to nie tyle z immanentnej cechy samej technologii ile z ekologii: żeby biel nie szarzała, zużycie energii w danym momencie (i co za tym idzie zastosowany zasilacz) musiałoby być bardzo duze. I dzięki za pozdrowienia.

Tutaj ponownie ... to że tego nie zobaczyłeś, nie znaczy że tego nie ma. ...

Sorki, że się wtrącę, ale jeśli ktoś nie widzi jakiejś wady, tzn. że jest ona na tyle mała, że może się nią nie przejmować. Używając twojego toku myślenia i będąc złośliwym - można się uczepić wady prawie każdego telewizora LCD LED, czyli słabego natywnego kontrastu, nierównomierności, czy problemów ze szczegółowością czerni, słabej ostrości obrazu ruchomego, itd. - to, że tego nie widzisz, nie znaczy, że telewizor nie posiada w jakimś stopniu którejś z tych wad, a telewizorów całkowicie pozbawionych powyższych - po prostu nie ma, bo przecież nie ma LCD z taką ilością stref podświetlenia, jak pikseli, prawda? Nie ma LCD, z idealnymi kątami widzenia, prawda? Co nie zmienia faktu, że istnieją modele (np. zapowiadany przez Panasonica AX900, które te wady maja na tyle małe, że niemożliwe do zobaczenia ludzkim okiem.

Dla informacji - na mojej starej plaźmie (6 letni Panasonic P42S10) smużenie było widoczne tylko przy pełnej białej planszy - np. przy korzystaniu z przeglądarki internetowej na kompie, pompowanie bieli - owszem było, ale bardzo delikatne - po prostu ta biel się kończyła na jakimś poziomie i nie była jaśniejsza, nawet przy wyświetlaniu małej ilości bieli na ekranie. Za to nowa plazma (50VT60) wydaje mi się kompletnie pozbawiona wyżej wymienionych problemów - smużenia nie zauważyłem żadnego, a tzw. pompowanie bieli zauważyłem wyłącznie przy telewizorze ustawionym na tryb dynamiczny - jak ktoś lubi takie oczojebne tryby - to może sobie ponarzekać na powyższą cechę, dla mnie w warunkach zaciemnionego pomieszczenia (korzystam z TV tylko wieczorami lub późnym popołudniem) biel w 50VT60 w trybie THX jest idealna - ma idealną jasność, nie wchodzi w żadną barwę (jest idealnie biała), a dodatkowo jasność nie spada nawet przy pełnej białej planszy (tryb THX, kontrast ustawiony na 60%, reszta ustawień domyślna).

Jedynym problemem w plaźmie, który widzę jest szarzenie bieli przy bardzo jasnych scenach wypełniających większą część ekranu.

Ja to zjawisko też wpisałem w pompowanie bieli (w tym przypadku wypompowywanie ;) )
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Tak, tylko mam teraz 65", a co za tym idzie sporą prądożerność. Wcześniej na mniejszych przekątnych tego zjawiska nie miałem a przynajmniej było niezauważalne ludzkim (moim) okiem. Tak samo niezauważalne jest na plazmach z tej samej serii, którą mam teraz tylko przy mniejszych przekątnych. Teraz widzę głównie przy jasnych reklamach, przy oglądaniu filmów w trybie isf Noc zjawisko nie występuje.

Za to nowa plazma (50VT60) wydaje mi się kompletnie pozbawiona wyżej wymienionych problemów

Niestety tutaj wszyscy żyją starymi problemami plazm ;)

Ja na ST60 też nie jestem w stanie zobaczyć żadnego pompowania bieli, a podobno ST60 jest znacznie jaśniejszy od VT. Jedyne co czasem widzę częściej z drobnych wad to line bleeding (co ciekawe w starej plaźmie tego praktycznie nie było).

Widziałem kiedyś właśnie VT60 (chyba nie VT50) i migotał.

Tzn... ?

Ja tego nie widzę, a sporo na nim oglądam - jeśli mówisz o migotaniu przy wyświetlaniu jasnych elementów na ekranie, to owszem występuje, ale na trybie obrazu na którym nikt normalny nie ogląda - czyli na trybie dynamicznym - jeśli widziałeś go w sklepie na półce, to owszem mógł być ustawiony w tryb dynamiczny, a co gorsze na tryb sklepowy, który jeszcze mocniej ingeruje w naturalność obrazu i migotanie mogło być widoczne. Podobny efekt zauważyłem również przy bardzo jasnych elementach na materiale 3D, ale dla mnie nie ma to znaczenia bo 3D nie oglądam (jak większość ludzi).

Migotanie jest cechą plazm i nic tego nie zmieni, to metoda regulacji jasnych odcieni, jak się komuś wzrok do tego nie przyzwyczai to ma problem, mi się przyzwyczaił.

Co do stabilności bieli to radzę zrobić doświadczenie. Podłączamy do PDP kompa, odpalamy MSOffice albo jakiś LibreOffice, rysujemy np w lewym górnym narożniku mały czarny prostokąt, łapiemy go za dolny prawy narożnik i zwiększamy/zmniejszamy na przemian jego powierzchnię przy okazji obserwując zachowanie białego tła, zapewniam, że biel nie będzie stabilna a w np. w trybie normalnym będzie przepaść pomiędzy dużym i małym jej obszarem.

Tu jest, była i będzie taka grupa co to nie widzi w plazmach wad.

Migotanie - tym mniejsze im ciemniejsze nastawy aż do zaniku,

Brak bieli - nieliczne modele dają z tym radę z lat 2012 / 2013.

Smużenie = green ghosting jest zawsze ....

I będzie grupa osób plazmom niechętna. Wady tej technologii, z taką lubością przez Ciebie podnoszone przy każdej okazji, udało się w ostatnich generacjach albo całkowicie wyeliminować, albo zminimalizować do pomijalnie małego, nieistotnego i niezauważalnego poziomu.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

To raczej użytkownicy LCD pocieszają się, że plazmy też mają wady. Co z tego, że w większości takie, których nie widać lub które nie przeszkadzają? Zawsze można je wyolbrzymić na forum i się pocieszyć, że LCD nie jest takie złe.

Brak bieli - to jest naprawdę dobre!

zminimalizować do pomijalnie małego, nieistotnego i niezauważalnego poziomu.

Dokładnie, ale sporo osób od lat wymienia te same argumenty, jakby nic się nie zmieniło, niestety to samo dotyczy tzw. ślepych zwolenników plazm - nie widza, że LCD-ki również mocno poszły do przodu.

Wybór telewizora to nie kwestia fanbojstwa, które powszechnie występuje na tym forum, ale kwestia tego w jakich warunkach mamy z niego korzystać - nie istnieje żaden LCD który w cenie do 6000 PLN za 50 cali ( za tyle kupiłem moją VT60) będzie miał dobra czerń w zaciemnionym pomieszczeniu mając jednocześnie dobre kąty widzenia - tu wyniki sa co najwyżej przeciętne - oczywiście istnieją modele LCD które są pod tym względem dobre lub rewelacyjne (nadchodzący AX900 Panasonica), ale są zwyczajnie o wiele droższe. Jednak jeśli miałbym wybierac dobre TV do oglądania w dzień, lub w oświetlonym pomieszczeniu - wybrałbym jakiegoś dobrego LCD LED Sony (np. X8505B) lub Panasonic (np. AX800). Śmieszą mnie wypowiedzi, że jakaś cecha kompletnie eliminuje telewizor z użytku (najczęstszy argument zaślepionych wielbicieli któregoś z "obozów") - g... prawda - wszystko jest kwestią - w jakim celu kupujemy telewizor i w jakich warunkach będziemy go oglądać!!!

Co z tego, że w większości takie, których nie widać lub które nie przeszkadzają

Obiektywność fanów plazm jest wręcz "wzorcowa". Wyolbrzymianie jest im całkowicie obce :-). Cały czas prześcigają się w wyolbrzymianiu. Nie wszystkich to oczywiście dotyczy. Cieszy mnie nowa akcja marketingowa Panasonica. Po zakończeniu produkcji plazm okazuje się, że LCD może być "jak plazma", choć nie wiem czy w całokształcie jest to pozytywne czy nie za bardzo. Wolałbym żeby wad plazm nie symulowano sztucznie na LCD-kach w celu zrobienia imitacji plazmy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

plazma idealna tylko dziwnym zbiegiem okoliczności wszyscy przestają ją produkować....

Przed LCD jeszcze bardzo dużo, trzeba zacząć wykorzystywać ledy które nad tradycyjnymi rozwiązaniami mają dużą przewagę, problem tylko w tym że monitor 24'' led potrafi kosztować tyle co 75'' TV a i tak nie jest jeszcze szczytem technologii...

plazma idealna tylko dziwnym zbiegiem okoliczności wszyscy przestają ją produkować....

Gorszy pieniądz wypiera lepszy.

(Prawo Greshama-Kopernika).

Wiadomo, że produkowane będzie nie to co najlepsze i nawet nie to czego pragną klienci. Produkowane będzie to, na czym wielcy producenci mogą najwięcej zarobić. Reszta jest dziełem marketingu, który potrafi poinformować i przekonać klientów jakie jest ich zdanie w przedmiotowej sprawie i co oni lubią najbardziej.

" ... plazma idealna tylko dziwnym zbiegiem okoliczności wszyscy przestają ją produkować...."

No i jeszcze nikt tego nie kupował.

Marginalny udział w rynku na poziomie 4 %.

Byłem kiedyś na warszawskim pokazie PIONEER KURO seria 8.

Wszyscy się ślinili.

Oh, ah jaki top ... koniec świata.

Po kilku miesiącach wyszła kultowa seria 9.

Dużo tańsza i dużo lepsza od serii 8.

Jest też w necie relacja angoli z wizyty w Japonii.

W niej ujawnili szczegóły co do przyszłej serii 10.

Otóż to nad czym pracowali w PIONEER było wykazem ułomności serii 9-tej.

No i jeszcze nikt tego nie kupował.

Marginalny udział w rynku na poziomie 4 %.

Tylko w żadnym wypadku nie oznacza to jakości - największy udział w sprzedaży ma rynek tanich LCD, czyli największy szajs który dla wielkich koncernów jest w produkcji tani jak barszcz.

Jeśli to jest dla Ciebie wyznacznik jakości, to chyba pomyliłeś wątki, bo AX900 w żadnym wypadku nie mieści się w tej grupie. Sprzedaż telewizorów pokroju Panasonic AX900, czy Sony X9505 (tylko rynek US) raczej nie będzie wiele odbiegać od sprzedaży topowych plazm.

nie jestem biegły w temacie ale nie spodziewałem się że tylko 4 % jeśli faktycznie tak mało to kalkulacja produkcji faktycznie jest marna. No ale to kolejny dowód na to że takim cackiem to wcale nie jest, wątpię by tylko 4% populacji zależało na jakości.

Po ogłoszeniu że panas przestaje produkować plazmy nagle zniknęły wszystkie z allegro (nowe), pojawiły się mniejsze używane z opisem "wymieniałem na większy bo przestają produkować" a używki zeszły bez problemu. Nie jest to produkt który się nie sprzedaje.

Znam osoby które ze względu na "wadę wzroku" plazm nie mogą mieć, podobnie tanich LCD.

Wyobraź sobie, że przychodzisz do sklepu i widzisz "brzydko" (w skrócie) wyglądające telewizory, a obok inne droższe, pięknie efektownie grające tv. Te brzydkie z bliska jak podchodzisz, wyglądają jeszcze gorzej, w dodatku czytasz że biorą więcej prądu.

Dodaj do tego opowieści sprzedawcy o jakichś możliwych wypaleniach, powidokach, obojętnie jak groźne by to nie było, to taki tv od razu skreślasz. Także po wizycie w sklepie już wiesz na temat plazm tyle że odbierają kiepściutko (co sam widziałeś), ciągną więcej prądu i jeszcze musisz na taki tv uważać. Więc te 4% to chyba i tak sukces :)

Tak naprawdę opinie można wyrobić sobie po doświadczeniach z daną technologią.

Już miałem LCD, potem plazmę, potem znowu bardzo dobrego LCD, z którego byłem zadowolony ale wróciłem do plazmy i jest jeszcze lepiej. Wszystko zależy od tego, które wady/zalety danej technologii są dla nas istotniejsze oraz jakie mamy warunki.

Wyobraź sobie, że przychodzisz do sklepu i widzisz "brzydko" (w skrócie) wyglądające telewizory, a obok inne droższe, pięknie efektownie grające tv. Te brzydkie z bliska jak podchodzisz, wyglądają jeszcze gorzej, w dodatku czytasz że biorą więcej prądu.

Dodaj do tego opowieści sprzedawcy o jakichś możliwych wypaleniach, powidokach, obojętnie jak groźne by to nie było, to taki tv od razu skreślasz. Także po wizycie w sklepie już wiesz na temat plazm tyle że odbierają kiepściutko (co sam widziałeś), ciągną więcej prądu i jeszcze musisz na taki tv uważać. Więc te 4% to chyba i tak sukces :)

nie przypominam sobie żebym kiedyś w markecie widział dobry sprzęt, więc sam fakt że znajdzie się tam jakaś topowa plazma jest dla mnie dziwny.

może nie jestem na czasie, bywam tam bardzo rzadko a jak kupuje to tylko filmy (z promocji), moje jedyne skojarzenia to tandetny sprzęt audio - wideo i obsługa bez elementarnej wiedzy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.