Skocz do zawartości
IGNORED

Technics powraca hi-endem

Sklep.RMS.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Albo mieszkanie jeśli idziemy na całego :-)

Za zestawy stereo najwyższej półki bez problemu można kupić.

Są jedynie dwa możliwe wytłumaczenia lewegodzwona: albo jest to celowe wnerwianie, albo problem ze sobą - natury psychicznej.

• 3 tygodnie później...

Breaking news ! Właśnie dostałem potwierdzenie, że Technics będzie na Audio Show !

Nie jestem pewien, ale to będzie chyba pierwszy pokaz w Europie (urządzenia na IFA to były tylko sample, a nie działające produkty).

Będzie zarówno najdroższy system R1, jak i ten tańszy.

Jestem mega podekscytowany. Technics to moje lata młodzieńcze.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Sie miało te Technicsy SU-V900, SL-PS70, RX-B965 .... nawet kolumny jakieś miałem (ale nie te z płaskimi membranami - to było zawsze moje marzenie).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

To były czasy

Były,były :)

Moja pierwsza praca,to był sklep RTV ze sprzętem Technicsa i Pioneera,bodajże pierwszy w Warszawie,który mógł to sprzedawać poza Pewexem.

Skutkowało to oczywiście tym,że po latach Amatorów,Zodiaków,Radmorów i Altusów,

skompletowałem sobie wieżę Technicsa :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

dbx ... to były czasy. Mój RX-B965 też miał dbx. Do tego 3 głowice, i dwa wałki przesuwu no i bajer nad bajerami - elektrycznie otwieraną kieszeń !

Był zdecydowanie droższą! Np: odpowiednik RS-B965 w katalogu Pioneer'a to był wydatek 10mln. względem 6-ciu mln. za Technisia. Podobnie z pozostałymi klockami. Nie piszę o modelach specjalnych (dwucyfrowych), bo to już był w owych czasach zupełny kosmos - coś jak ES Sony.

Że tak się podpytam te firmy ceniły się jednakowo czy Pioneer był droższą firmą.?

Wtedy Pioneer był firmą,że się tak wyrażę,

"z wyższego rozdania" ,a więc i droższą :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Wow, to ty już wtedy byłeś Wielka Lufa.... :-)

Wtedy to ja poszedłem już w Akai GX-6 a chwilę później w Akai GX-75.

Pamiętam że aby na nie zarobić, pracowałem jako nurek przez całe wakacje w tartaku :) To było poświęcenie !

Akai też potem miałem - GX-95. Piękna maszyna.

A ja ostatnio znalazlem na londynskiej ulicy sprawnego Pioneera A88X, zdziwienie moje bylo ogromne jak przeanalizowalem schemat jak i parametry, moc prawie idealnie sie podwaja czyli 100W na 8ohmach 200W na 4, oraz okolo 380W na 2, dodatkowo uzyte czesci jak i sama konstrukcja to w tej chwili ( gdyby kupic z obecnej produkcji z podobnymi podzespolami ) to ladne pare tysiecy funtow...

Zdziwienie moje bylo tym wieksze jak wlaczylem ten wzmacniacz w system, gra bardzo wyrownanym dzwiekiem i mozna powiedziec ze smialo moglby konkurowac z wieloma 'High-endowymi' wzmacniaczami w przedziale 3-6k funtow. Nawet dzisiejsza cena tego uzywanego wzmacniacza na Ebay-u to 700 funtow.

Wnioski sa dosc oczywiste i smutne, dzisiaj za dobry sprzet trzeba zaplacic DUZO wieksze pieniadze niz 20, czy tez 30 lat temu, a czy mozemy oczekiwac lepszej jakosci w tych samych kwotach, moim zdaniem na pewno NIE. Ceny audio poszybowaly patologicznie w gore!

A ja ostatnio znalazlem na londynskiej ulicy sprawnego Pioneera A88X ...

... dzisiejsza cena tego uzywanego wzmacniacza na Ebay-u to 700 funtow.

Nic, tylko spacerować po Londynie.

jak chcesz słuchać czasem - to oczywiście.

warto też parę tantali i innych poumieszczać wewnątrz :)

różnice niespodziewane....

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Technics to olbrzymi sentyment, lata szczenięce, jak widzę nie tylko dla mnie i fajnie że wraca.

czy ktoś się orientuje że to tylko będzie segment hiend, ceny dość szokujące jak na razie? Przecież to była przystępna marka pod względem finansowym.

Technics R1 to typowy produkt wizerunkowy. Celem jaki przyświecał jego powstaniu jest pokazanie możliwości technologicznych firmy. Na początku lat 90-tych, a więc w okresie największej popularności firmy, Technics wprowadził do sprzedaży dzielony odtwarzacz CD SH-X1000 i SL-Z1000, który także kosztował jakąś astronomiczną kwotę i był wizytówką firmy. Nawet obecnie, gdy urządzenia te pojawiają się na rynku wtórnym, osiągają zawrotne ceny. Pamiętam, że miałem wtedy odtwarzacz SL-PS70 (a także wzmacniacz SU-V900 i magnetofon RS-B965) - był to wtedy najwyższy model z 'normalnej' serii - ale marzyłem zawsze o SH-X1000 i SL-Z1000 ...

Ten tańszy system C700 to ok 4000zł za komponent. Nie jest to mało, ale zapewne będzie tak jak z Yamahą, która wystartowała od serii 2000 za bodajże 6000zł, a potem dodała do oferty kolejno tańsze modele 1000, 700, 500, a ostatnio nawet 300.

Tez mialem Technicsa,fajne wspomnienia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A ja ostatnio znalazlem na londynskiej ulicy sprawnego Pioneera A88X, zdziwienie moje bylo ogromne jak przeanalizowalem schemat jak i parametry, moc prawie idealnie sie podwaja czyli 100W na 8ohmach 200W na 4, oraz okolo 380W na 2, dodatkowo uzyte czesci jak i sama konstrukcja to w tej chwili ( gdyby kupic z obecnej produkcji z podobnymi podzespolami ) to ladne pare tysiecy funtow...

Zdziwienie moje bylo tym wieksze jak wlaczylem ten wzmacniacz w system, gra bardzo wyrownanym dzwiekiem i mozna powiedziec ze smialo moglby konkurowac z wieloma 'High-endowymi' wzmacniaczami w przedziale 3-6k funtow. Nawet dzisiejsza cena tego uzywanego wzmacniacza na Ebay-u to 700 funtow.

Wnioski sa dosc oczywiste i smutne, dzisiaj za dobry sprzet trzeba zaplacic DUZO wieksze pieniadze niz 20, czy tez 30 lat temu, a czy mozemy oczekiwac lepszej jakosci w tych samych kwotach, moim zdaniem na pewno NIE. Ceny audio poszybowaly patologicznie w gore!

A-88x to fajna zabawka która nijak nie przystaje do tego co było potem. No chyba że mówimy o A-09 w klasie A. Ale było jeszcze coś takiego jak A-90 którego pasjonaci marki uważają za top wszech czasów. Niestety dzisiaj mamy do czynienia w większości ze zdezelowamymi egzemplarzami.

A tak przy okazji... Słuchał ktoś tego Technicsa? Jak ma się on np do Yamahy z serii 2000?

• 4 tygodnie później...

Recenzja wzmacniacza Technics SU-C700 nie napawa optymizmem. Tylko 2 gwiazdki w What Hi-Fi. Wzmak podobno zwyczajnie nie gra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opinie są różne, wiadomo ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 7 miesięcy później...

a czy ktoś wie co potrafi ten odtwarzacz plików oznaczony ST-C700? bo przymierzam się do kupna na przykład cambridge SM6 i zastanawiam się jakie funkcjonalności ten technics może mieć lepsze? ktoś wie?

nie chodzi mi tutaj o audiofilską jakość dźwięku, bo SM6 to już mi wystarczy, ale funkcjonalność, łatwość, interfejs, łączenie z NAS, i takie bajery

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.