Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsze kino domowe, dla laika

baster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie,

Sprawa przedstawia się następująco.

Chciałem z allegro zakupić fajny zestaw w postaci Amplitunera RX A2010, w komplecie z kolumnami (NS-777) centralny i Sub (YST-SW1500) oraz BD ...

Z planów nic nie wyszło ... po pierwsze nie zdążyłem tego kupić ( całość chyba była w atrakcyjnej cenie 5300 pln ? ) a po drugie ... no właśnie. Pokój, w którym to ma stać ma około 10 m2 więc raczej by się to tam udusiło ;)

Więc, postanowiłem poradzić się Was o pomoc. Załóżmy że chcę amplituner pokroju Denon AVR-X1100W i do tego jakieś kolumny frontowe ( podstawkowe ? ). Całość chciałbym uzupełnić subwooferem.

Na tą chwilę pokój jest jaki jest więc więcej kolumn mi się nie pomieści.

Najważniejsze ... czy dobiorę coś ciekawego w cenie 5 tysięcy pln za wszystko ? Sprzęt nie musi być nowy ... Jakieś rady i modele ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/114338-pierwsze-kino-domowe-dla-laika/

Witaj,

zacznę od wyboru optymalnej konfiguracji,

jeśli masz pomieszczenie około 10m2 i nie zamierzasz rozbudowywać systemu do konfiguracji 5.1, zdecydowanie namawiam na klasyczny amplituner stereofoniczny. Po prostu w podobnym budżecie cenowym kupisz urządzenie o znacznie lepszym brzmieniu.

Aby zaproponować Ci konkretne rozwiązania, potrzebuję więcej informacji. Przede wszystkim jakie będzie wykorzystanie zestawu (filmy, muzyka, gry), jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, co będzie źródłem dźwięku, jakie masz wymagania w kwestii wyposażenia (funkcje sieciowe, radio FM) oraz czy chcesz mieć możliwość w przyszłości rozbudowy Twojego systemu do konfiguracji 5.1.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Sporo pytań ale już odpowiadam.

Docelowo chcę zbudować kino ( stopniowo ) i chcę zacząć od amplitunera, 2 głośników na front i subwoofera. Sub na razie ma wspomagać bas w filmach ... Tym bardziej że do tego pomieszczenia chba nie ma sensu wstawiać nic poza kolumnami podstawkowymi ?

Źródłem będzie konsola PS4 oraz filmy z komputera. Muzyka ... Cóż, jestem dzieckiem lat 80's więc lubuję się w starych przebojach popowych ;)

Jeśli zaś chodzi o wyposażenie to w ampli będzie tuner FM, dobrze jakby sprzęt miał jakieś funkcje sieciowe ale nie jest to niezbędne :)

Dziękuję za rady.

Pierwsza rada. Nie ma sensu kupować takiego AVRX1100 , skoro aktualnie jest wymiana modeli i za tą kase w tym momencie dorwiesz AVRX3000 :>

Za reszte bym kupił To ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

+

Suba

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

Kolega wyżej dobrze doradza. Zeszłoroczne modele są bardziej przystępne cenowo.

W tej cenie dostaniesz zestaw X1000 / Yamaha 475/ Onkyo 636 z Dali Lektor lub Zensor to dobre połączenia i ciekawe kolumny.

Ciekawymi konstrukcjami są także głośniki Tannoy seria Revolution DC6, tyły możesz zbudować wtedy z DC 4 lub Vr, nie zabiorą Ci miejsca.

Korzystając z założonego tematu chciałem prosić o pomoc w wyborze amplitunera + kolumny 5.1

Zestaw stereo do słuchania muzyki już mam i potrzebuje czegoś do filmów "efekciarskiego" z niedużymi kolumnami (będą stać na meblach wys.szafek 85cm ) i mocnym subwooferem do pokoju ponad 20m2, całość najlepiej do 1500zł. Odtwarzacz blu-ray również posiadam (Pioneer BDP-160-k), kolumny stereo są podłogowe więc ostatecznie można by je wykorzystać jako przednie wraz ze wzmacniaczem stereo. Wiem że kwota nie jest duża więc zastanawiam się również nad czymś używanym. Jeżeli przychodzi wam coś do głowy proszę pisać. Pozdrawiam

Jak masz odtwarzacz Pionieer to dobierz amplituner Pionieer. i będzie OK.Natomiast z tymi kolumnami nie rozumiem będziesz je odpinać i wpinać?

U mnie amplituner służy do wszystkiego wcale gorszy od stereo nie jest jak porównuje do klasycznego zestawu stereo u sąsiada a przynajmniej daje radochę przy oglądaniu tv czy koncertów z dvd bo dla mnie to śmiszne jest jak publika drze mordy ze sceny a nie z sali.

Dzięki za odpowiedź. Tak prawdopodobnie zrobię tzn. kupie jakiś amplituner i podłącze do niego kolumny przednie które już mam a resztę czyli 3 kolumny gdzieś dokupię zbliżone parametrami do przednich. Tylko w takim wypadku będę musiał więcej zainwestować w amplituner skoro będzie miał służyć również do słuchania muzyki.

Więc zapytam jaki polecacie amplituner do 2000zł? nie musi być z pioneer-a, zainteresował mnie model Onkyo tx-nr636 ale jest jeszcze trochę drogawy, może coś podobnego a tańszego by się znalazlo.

Np. Onkyo TX-NR525 ma ktoś? jak to gra? Wart jest 1200 zł?

Wiem że mnie zaraz zjadą za herezje ale jeżeli ma to być 5.1 pomyśl o jakimś fajnym używanym ampli. Osobiście posiadam Yamaha DSP-E800 (3 kanałowy wzmacniacz) i końcówkę rotela. Dość długo polowałem na ten wzmacniacz. Fajnie to gra w kinie i w stereo też sobie całkiem radzi, na pewno szybko się tego nie pozbędę. Chyba że zależy ci na nowym sprzęcie i puszczeniu sygnału po HDMI

Np. Onkyo TX-NR525 ma ktoś? jak to gra? Wart jest 1200 zł?

525 Miał zauważalnie gorszy dźwięk od 626. Jeśli wiec chcesz amplituner typowo do kina a kolumny nie wymagają mocy jest to dobry amplituner. Jeśli natomiast słuchasz czegoś lub oglądasz koncerty, przy pierwszym utworze zauważysz różnice na korzyść 626. Do 2000 zł poszedł bym w wyprzedażowe modele Yamahy 775.

Wiem że mnie zaraz zjadą za herezje ale jeżeli ma to być 5.1 pomyśl o jakimś fajnym używanym ampli. Osobiście posiadam Yamaha DSP-E800 (3 kanałowy wzmacniacz) i końcówkę rotela. Dość długo polowałem na ten wzmacniacz. Fajnie to gra w kinie i w stereo też sobie całkiem radzi, na pewno szybko się tego nie pozbędę. Chyba że zależy ci na nowym sprzęcie i puszczeniu sygnału po HDMI

O widzisz, o takie coś mi chodziło ja może napiszę dokładnie jak mam to podłączone. Odtwarzacz jest podłączony kablem coaxial do DAC fiio d3 zmodyfikowany (wymienione kondensatory) i z fiio sygnał analogowy do wzmacniacza NAD i z niego do kolumn acoustic energy i najchętniej bym tego nie zmieniał narazie. Czyli żebym miał 5.1 musiałbym podłączyć dzwięk z odtwarzacza przewodem coaxial do yamahy i z niej dopiero analogowym wyjsciem stereo do wzmacniacza NAD na przednie kolumny, a reszta kolumn juz normalnie z wyjsć glośnikowych yamahy?

O widzisz, o takie coś mi chodziło ja może napiszę dokładnie jak mam to podłączone. Odtwarzacz jest podłączony kablem coaxial do DAC fiio d3 zmodyfikowany (wymienione kondensatory) i z fiio sygnał analogowy do wzmacniacza NAD i z niego do kolumn acoustic energy i najchętniej bym tego nie zmieniał narazie. Czyli żebym miał 5.1 musiałbym podłączyć dzwięk z odtwarzacza przewodem coaxial do yamahy i z niej dopiero analogowym wyjsciem stereo do wzmacniacza NAD na przednie kolumny, a reszta kolumn juz normalnie z wyjsć glośnikowych yamahy?

Tak. Odtwarzacz coaxial'em podłączasz do Yamahy a sygnał z wyjść main puszczasz do NAD'a. Wszystko fajnie opisane jest w

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak. Odtwarzacz coaxial'em podłączasz do Yamahy a sygnał z wyjść main puszczasz do NAD'a. Wszystko fajnie opisane jest w

Ukryta Zawartość

Ok. Dzięki, jakie kolumny używasz do niej, albo jakie byś proponował dla dobrego efektu?

Ukryta Zawartość

Konkretnie to mam monitory na przodzie i tyle, fronty zrobilem sobie takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) natomiast tylne zrobilem wg. projektu 3sm na stx

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.