Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel TotalDAC D1 USB

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Plik nie ma przewagi jakościowej nad CD. O ile nie jest plikiem 24 bit czy DSD ;-). Te formaty mają już przewagę nad CD. Plik to wygoda. Zgadzam się, że CD brzmi lepiej dopóki nie zastosujemy specjalnego transportu PC/stremera typu LINN, LUMIN, AURENDER, Auralic Aries czy wypasione CAPS.

Na razie jedyne co może konkurować to wypasione CAPS, poprzednicy niestety dostają po uszach od topowych zabawek cd. W kwestii barwy i dociążenia pliki nadal gonią czołówkę. Pozostałe aspekty łącznie z basem przestrzenią i pięknym wglądem w nagranie mają już opanowane. Ciągle brakuje tej cholernej dedykowanej płyty głównej bez przetwornic i zbędnych gadżetów.

Zgadzam się, że CD brzmi lepiej dopóki nie zastosujemy specjalnego transportu PC/stremera typu LINN, LUMIN, AURENDER, Auralic Aries czy wypasione CAPS.

A ja się nie zgodzę. Mam na codzień Auralic Aries, mam Linn Akurate DS w roli transportu plików, miałem Aurendera S10 podłączonego po USB, czyli w najlepszej dla niego opcji i transport CD np Accustic Art Drive II gra lepiej od każdego z nich. Nie wspomnę o Metronome Calypso Reference bo to cena już kosmos ale za to komputery i inne Capsy nie mają szans podczas grania plików 16/44. Owszem pliki Hires mogą pokazać więcej, ale to takie oczywiste też nie jest. Często plik Hires wcale lepszy nie jest.

Jesteś nie na czasie sly30.

Jakoś nie zależy mi, żeby być na czasie. W wielu przypadkach bycie na czasie to wejście w tandeciarstwo, badziewiarsto i kolorowy szajs.

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Gdyby downsampling o którym mówisz miał miejsce, DAC nie pokazywał by na wyświetlaczu 24/192. A pokazuje. Nie mówiąc już o częstotliwościach typu 32/384 czy DSD128, które wymagają jeszcze większych bitratów.

Pokaż mi izlolator USB Audio 1.0, po którym możesz przesłać sygnał DSD. Nie ma czegoś takiego.

Na dzień dzisiejszy nie istnieje izolator USB AC2.

Jeżeli jak to nazywasz "kabel TotalDac" byłby izolatorem USB AC2 to wymagałby dodatkowego sterownika. Windows bez sterownika jest w stanie obsłużyć tylko USB AC1.

Instalowałeś dodatkowy sterownik do kabelka ?

Jeżeli jest faktycznie tak jak piszesz, czyli próbki gęstsze od 24/96 dochodzą do DAC w pierwotnej postaci to zawartość puszki na kablu nie może być / jak twierdzisz/ izolatorem.

Od 3 lat z utęsknieniem czasem na super transport plików i doczekać się nie mogę. Może Amare? A może kolejny Aurender, następca W20? Czas pokaże. Jak na razie poza wielkimi słowami to niewiele jest do kupienia.

Od 3 lat z utęsknieniem czasem na super transport plików i doczekać się nie mogę. Może Amare? A może kolejny Aurender, następca W20? Czas pokaże. Jak na razie poza wielkimi słowami to niewiele jest do kupienia.

Na firmowy wypas pewnie jeszcze poczekasz. Nie spodziewam się ceny poniżej 100-200kzł.

Może tak być, choć firmy powinny patrzeć rozsądnie na ten temat. Aurender S10 powinien być wycofany z oferty, W20 powinien zejść do ceny S10, a w miejsce W20 powinno wejść coś jeszcze lepszego z zew.zasilaniem, bateryjnym, liniowym lub mieszanym.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

A ja się nie zgodzę. Mam na codzień Auralic Aries, mam Linn Akurate DS w roli transportu plików, miałem Aurendera S10 podłączonego po USB, czyli w najlepszej dla niego opcji i transport CD np Accustic Art Drive II gra lepiej od każdego z nich. Nie wspomnę o Metronome Calypso Reference bo to cena już kosmos ale za to komputery i inne Capsy nie mają szans podczas grania plików 16/44. Owszem pliki Hires mogą pokazać więcej, ale to takie oczywiste też nie jest. Często plik Hires wcale lepszy nie jest.

Sylwek to jest dyskusja jak ze ślepym o kolorach ;)

Kol. Piopio uważa ,że za kilka tysi można mieć granie na najwyższym poziomie. I niech mu się dalej tak wydaje ;)

Są ludzie , dla których VW Golf TDI po wiejskim tuningu to Porsche przy czym ci co kupili Porsche to "głupi frajerzy" bo przecież przepłacili ;)

Która to już dyskusja o tym ,że prawie za darmo można mieć wszystko co najlepsze?Ale jak powszechnie wiadomo "prawie" robi zazwyczaj dużą różnicę.

Na firmowy wypas pewnie jeszcze poczekasz. Nie spodziewam się ceny poniżej 100-200kzł.

Też tak uważam.

Przypominam, że temat jest o kablu TotalDAC D1 USB :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

sly30

O czym my mówimy ... Accustic Art Drive II kosztuje 6750 Ł.

Czy taki transport może źle grać ? Domyślam się, że gra lepiej od wymienionych od Ciebie streamerów ... ale zejdźmy na ziemię.

Mój PC kosztuje dużo mniej niż 10% ceny Accustic Art Drive II. Gra dobrze tj. lepiej od większości CD grających po coax. Nie pretenduje jednak do źródła high-endowego.

Szymon i Elberoth wiedzą o co chodzi. A inni po prostu nie słuchali ale z góry przekreślają pewną ideę.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Aurender S10 kosztuje tyle samo i Linn Akurate DS teź. Nie przekreślam żadnej ideii. Ale tak kolorowo nie jest. Szymon ma kombajn za pierdylion z 2 murzynami w środku... :-)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Mówcie co chcecie.

Pc-audio w wydaniu tego forum to głównie próba opakowania w ładne pudełko plików pozyskanych niekoniecznie w chwalebny sposób.

W końcu taki CAPS lepiej wyglada w salonie niż kilka kartonów palonych CD-Rów.

Dlatego ja gram legalnie z WIMP ;-) Do tego PC też świetnie się nadaje.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Prośba o powrót do tematu wątku.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ok. Koniec tematu z mojej strony.

Wraca TotalDAC D1 USB.

Na dzień dzisiejszy nie istnieje izolator USB AC2.

Jeżeli jak to nazywasz "kabel TotalDac" byłby izolatorem USB AC2 to wymagałby dodatkowego sterownika. Windows bez sterownika jest w stanie obsłużyć tylko USB AC1.

Instalowałeś dodatkowy sterownik do kabelka ?

Jeżeli jest faktycznie tak jak piszesz, czyli próbki gęstsze od 24/96 dochodzą do DAC w pierwotnej postaci to zawartość puszki na kablu nie może być / jak twierdzisz/ izolatorem.

Możesz mieć rację. Jeszcze raz dokładnie przeczytałem stronę producenta i nie pada tak słowo izlolator. Konsekwentnie używa on słowa 'filtr'. Czytając ich materiały musiałem sobie to 'dopowiedzieć'.

Tak więc jest to filtr, a nie izolator. Na prawdziwy izolator galwaniczny, przyjdzie nam jeszcze poczekać. Co oczywiście nie umniejsza efektywności działania tego kabla.

Fajnie by było zrobić porównanie tego kabelka do czegoś w stylu takiego np jak ifi albo kilku innych sprzedaje gdzie 5v idzie z baterii albo zasilacza liniowego a nie z płyty

Co więcej jak bym miał taką możliwości to bym też sprawdził jak się zachowa połączenie takich dwóch rozwiązań czyli kabel Y w jeden koniec Total USB do PC z filtracja a w drugie rozwidlenie USB zasilanie bateryjne lub liniowe ;)

Pozdro

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Ja mam kartę Jcat i zasilacz Teddy Pardo 5V do niej, a więc napięcie +5V na wyjściu USB idzie najczystsze z możliwych.

Drugi zasilacz Teddy 12V / 4A zasila płytę główną CAPS v3.

No to cudownie.

Czekam na Twoją opinię...i odpowiedź na pytanie...

Czy TotalDAC D1 USB jest całościowo lepszym kablem USB niż Diamond lub TA Premium? Czy też jest od nich lepszy tylko w pewnych zakresach pasma a w innych podobny, gorszy...?

No to cudownie.

Czekam na Twoją opinię...i odpowiedź na pytanie...

Czy TotalDAC D1 USB jest całościowo lepszym kablem USB niż Diamond lub TA Premium? Czy też jest od nich lepszy tylko w pewnych zakresach pasma a w innych podobny, gorszy...?

Nie zauważyłem aspektu, w którym jest gorszy, ale jak to często bywa - pewne rzeczy zauważamy dopiero po pewnym czasie.

W kwestii tematu watku chetnie sprobuje tego kabla od Vincent'a, zeby sprawdzic czy bardziej sklaniam sie do opinii Elba, czy Marcina GPS.

Co do izolacji galwanicznej to jesli dobrze rozumiem to ma ja rowniez Lampi dac, mozna odlaczyc linie zasilania w usb i gra, podobnie, jak vivaldi dac.

W kwestii jakosci grania z transportu cd i plikow jestem po stronie transportu plikow.

Ciekawe byloby zrobic watek tylko do glosowania nad jakoscia muzy z plikow, cd i winylu.

Kazdy moglby oddac glos bez klotni i komentarzy, sprawdzilibysmy rozklad preferencji na dzis.

Konto w trakcie usuwania

Jasne, tylko trzeba by mieć pewność, że każdy słuchał transportu CD, a nie odtwarzacza. Ty teraz porównujesz drogi transport plików jakim jest Aurender W20 z niezłym ale słabszym CD w Audio Aero. Żeby przeciwstawić coś Aurenderowi to trzeba by do tego samego DAC-a podłączyć np Metronome T8. I mówimy wtedy o porównaniu CD vs rip z CD. Porównywanie plików 24/192 czy DSD z CD to trochę niesymetryczna walka.

Nie chodzilo mi o moj konkretny przypadek, w koncu nie jednego odtwrzacza cd w zyciu sluchalem. Zakonczylem moja droge cd na arc ref 8 i rzeczywiscie audio aero nie jest od niego lepszy jesli idzie o cd, sacd juz gra lepiej. Kazdy z nas ma swoje doswiadczenia i preferencje.

Po prostu dla mnie pliki oznaczaja wyrazny postep i oczywiscie nie mam tu na mysli samych ripow cd bo sa one tylko masowym wypelniaczem . Prawdziwie audiofilska frajda plytnie z dobrych hiresow pcm i dsd.

Propnuje zrobic watek z ankieta bo Elb prosil o merytoryczna dyskusje. Co na to moderatorzy?

Konto w trakcie usuwania

To wiadomo, że wypasione, dobrze zrealizowane pliki hires będą grać lepiej, choć nie zawsze tak jest, co bywa zaskakujące.

Jeśli chcesz zrobić taką ankietę to równie dobrze można zrobić ankietę czy wybieramy Audi A6 czy VW Polo. Wynik z góry przesądzony. Tylko ile muzyki jest na hires? Tzn takiej, której ludzie chcą słuchać z pominięciem płyt demo, sampli i dziwadeł? Max 1000 pozycji. A na CD....200x wiecej? Ciagle kupuję nowości na CD bo nie ma ich jako pliki hires, a chętnie przytuliłybym dobre hires.

Tak , to kwestia podejscia. Ja wole kupowac niewiele hiresow niz duzo cd.

Slabe realizacje cd - a tych jest calkiem sporo- wywoluja odruch przelaczania.

Wole 3 razy w tygodniu Ray'a Charlesa niz .... I tu mozna wpisac dowolna ostatnio zakupiona plyte cd :)

Podobnie jak z winami- lepiej pic rzadziej i dobre niz czesto cienkusze:)

Parafrazujac znane powiedzenie, ze zycie jest za krotkie , by pic kiepskie wina, podbonie jest za krotkie , by sluchac kiepskiej muzy:)

Konto w trakcie usuwania

Przez ostatnie 3 miesiące kupiłem ok 30 płyt, głownie jazz, same świetne realizacje. Słabych nie kupuję. Ale nie chcę być niewolnikiem formatu. Jeśli muza mi się podoba i realizacja jest ok to kupuje. Tylko, że w 99% jest to CD. I z tą parafrazą można się zgodzić....życie jest za krótkie by odmawiać sobie możliwości poznania nowej muzy tylko dlatego, że nie jest w hires! Ileź można słuchać w kółko tego samego, nawet jeśli jakość nagrania jest dobra. Szkoda życia.... :-)

Ponowie, co jest trudnego w zrozumieniu poniższego zdania:

Przypominam, że temat jest o kablu TotalDAC D1 USB.

oraz

?

W ten sposób nikt nic nie napisze, gdyż tylko Ty masz ten kabel i poza Tobą nikt go nie słuchał. Dlatego przewrotnie napiszę, ze serwer Totadac jest najlepszym transportem, a wraz z dacem daje jeden z najlepszych odtwarzaczy plików ( za recenzentami :) ).

Co do izolacji galwanicznej to jesli dobrze rozumiem to ma ja rowniez Lampi dac,

mozna odlaczyc linie zasilania w usb i gra, podobnie, jak vivaldi dac.

Bez jednej żyły (+5 ) powinien działać, ale jak już odetniesz drugą, to ... może być różnie ! :)

Jeśli odbiornik USB posiada własne zasilanie, to odcinanie zasilania w kablu nic nie da, gdyż w

gnieździe odbiornika nie ma dla niego stosownego połączenia i jest nieczułe na takie zmiany.

Pamiętam, że któryś kabel w ogóle u Ciebie nie działał - ciekawe co mu tam "fabryka" odcięła ? :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.