Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel TotalDAC D1 USB

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Miał ktoś styczność z tym kablem ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moim zdaniem bardzo ciekawa koncepcja - zamiast ultradrogich kabli, facet wykorzystuje zwykły kabel do drukarki do którego aplikuje specjalny filtr z izolacją galwaniczną, mający na celu ograniczenie ilości zakłóceń płynących po kablu USB z komputera.

Filtrowane mają być nie tylko masa i +5V, ale także sygnały logiczne D1 i D2.

Z opisu wynika że kabel wyraźnie redukuje 'listener fatigue', co dla mnie jest najlepszym dowodem, że działa zgodnie z założeniami. Podobne efekty uzyskuje się inwestując w dobry komputer, oddzielną kartą USB, zewnętrznym zasilaniem USB itd.

Biorąc pod uwagę, że na rynku są już 'zwykłe' kable USB za ponad 10tys zł, cena wydaje się być sensowna.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/114290-kabel-totaldac-d1-usb/

:)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Spróbuję pożyczyć.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Kabel w drodze.

A to ciekawe. Zdążyłem prześledzić opinie o tym kablu na wielu forach i są entuzjastyczne. Może jeszcze dostatecznie dobrze nie szukałem.

Zobaczymy jak wypadnie u mnie. Kable USB bardzo zależą od systemu. Mam tylko pożyczony, więc inwestycja żadna.

• 2 tygodnie później...

Rewelacja. Kupuję.

Moreno, testowałem parę kabli USB ostatnio w swoim systemie, akurat AQ Diamond wypadł słabo, różnice do kabli USB za 50zł bardzo mała. Kabel jest świetnie wykonany, to jest jego jedyna zaleta. Świetnie za to wypadł kabel USB Transparent Premium. Poprawa dźwięku w każdym zakresie, świetny bas, rewelacyjna góra i przestrzeń. Ale Super rewelacją okazał się kabel USB Synergistic Research Galileo. Bas był jeszcze precyzyjniejszy niż w kablu Transparenta. Jak znajdę trochę czasu to spróbuję opisać swoje wrażenia i wrzucić trochę zdjęć z testów.

Sly, pominę kwestię jakości wykonania tego kabla, bo jest słaba. Końcówki można wymieniać, fajnie to wpływa na górę pasma, ale ja używam jako źródła laptopa, strasznie się rozgrzewa końcówka i można się dosłownie oparzyć. Dla mnie to jest duże niedopatrzenie ze strony producenta. Ale dźwięk rewelacja. Wynagradza te niedoskonałości. Cena kosmiczna, więc prawdopodobnie zdecyduję się jednak na kabel Transparenta. Niewiele mu ustępuje.

Transparent Premium tani też nie jest.

Ja u siebie miałem właśnie tego Transparenta jak i ich tańszy model oraz Diamonda.

Każdy z nich oferował trochę inne brzmienie. Diamond wydawał mi się trochę podrasowany w pewnych zakresach, ma robić wrażenie od samego włączenia. Transparent Premium jest przy nim dużo spokojniejszym kablem. Jak to Transparent, muzykalność i średnica dają znać.

Ile kosztuje ten Galileo?

Ostatnio miałem okazję porównywać u znajomego 3 dyskutowane tutaj kable - AQ Diamond, SR i TA Premium. Różnice pomiędzy nimi były w najlepszym przypadku ... minimalne (front end identyczny jak u mnie, czyli Trinity DAC + CAPS v3, tyle że z kartą USB firmy SOtM, a nie Jcat).

Raz wydawało mi się, że lepiej gra jeden kabel, raz drugi, a innym razem - trzeci. Po godzinie nie byłem w stanie dojść do żadnej wiążącej konkluzji. Dla porównania - różnice pomiędzy różnymi przetwornikami, czy kablami 'analogowymi' są zawsze widoczne w tym systemie jak na dłoni. Oczywiście, system czyjś to nie własny, i u mnie jakieś różnice się jednak pokazały (i co ciekawe - u mnie lepiej niż TA Premium zagrał AQ Diamond) - pokazuje to jednak jasno, o jak subtelnych zmianach tutaj mówimy.

Dla odmiany - wpięcie kabla TotalDAC D1 jest łatwo słyszalne, wnosi on konkretną zmianę jakościową. Dźwięk jest lepiej dociążony w niższej średnicy, bardziej naturalny, znacznie lepiej oddaje kształt i wielkość instrumentów jako obiektów 3D zawieszonych w przestrzeni, lepiej pokazywane są poszczególne plany. W porównaniu do tego kabla, wszystkie 'tradycyjne' kable w mojej dyspozycji, grają płasko, 2-wymiarowo i jazgotliwie.

Dla mnie jest to najlepszy dowód na to, że kabel ten działa i 30 elementowy filtr zamontowany na przewodzie robi swoją robotę. W moim doświadczeniu, zmniejszenie ilości syfu płynącego z komputera (czy to programowo, czy też sprzętowo) powoduje że ginie ostrość i szklistość, a pojawiają się barwy i płynność.

Fajnie, że ktoś wpadł na tak oczywiste rozwiązanie, filtr eliminujący zakłócenia. A efekt opisujesz, że jest świetny. Może będzie kiedyś można kupić samą puszkę, różne filtry, wpinamy kabel USB i próbujemy dopasować jakość dźwięku do naszego zestawu. Elb chętnie posłuchał bym ten kabel w swoim zestawie. Dzięki za opis wrażeń jakie wnosi do systemu ten kabel USB.

Mozna sobie kupic i sama puszke, kosztuje 600PLN (200$):

Empirical Audio Short Block USB filter

Ukryta Zawartość

w opisie tez podkreslaja poprawe przestrzenna, a zwlaszcza rysunku 3D.

Ukryta Zawartość

Mozna sobie kupic i sama puszke, kosztuje 600PLN (200$):

Empirical Audio Short Block USB filter

Ukryta Zawartość

w opisie tez podkreslaja poprawe przestrzenna, a zwlaszcza rysunku 3D.

Zasada działania jest chyba jednak inna. Short Block nie ma izolacji galwanicznej: If you have power-line hum in your system, it will generally not fix this.

Co więcej, blokuje żyłę zasilania +5V w kablu USB, wiec nie będzie działał z dużą ilością urządzeń.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.