Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio Silver vs Rx

b.g.mayday

Rekomendowane odpowiedzi

Różnica jest wyraźna na korzyść siver. Aczkolwiek czy duża to już subiektywne odczucie. Silvery grają dynamiczniej z większym rozmachem, bas jest lepiej odczuwalny. Są wyrównane nie prezentując przy tym swojego charakteru przez są bardziej uniwersalne. Słuchałem ich w wielu konfiguracjach i nie było problemów z doborem elektroniki.

To zależy od konkretnego modelu, podaj proszę jakimi jesteś zainteresowany.

Z 100% zgadzam się z moim przedmówcą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czy jest duża róznica w jakości dzwięku pomiedzy starą linią Rx a nową Silver. Czy miał ktoś okazje testować.

Miedzy całą linią to cholera wie czy we wszystkich kolumnach-modelach z lini zmiany były na plus. Słuchałem sporo RX6 oraz SILVER 6 zdecydowanie na plus wersji SILVER6 . Dojrzalsza brzmieniowo konstrukcja. Niemniej dalej budżetowa budżetówka przesadzona z ceną i to o jakiś 1000zł patrząc po drogich sklepach internetowych gdzie cena grubo przekracza 4500 zł. Nie warte tych pieniędzy.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

RX6 to nieudana konstrukcja. Silver 6 ze względu na przedział cenowy trzeba porównać raczej z RX8.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Chodzi mi głównie o model Silver 8 . Różnice jakie były między Monitor Audio rs8 vs rx8 vs silver 8

No to masz już odpowiedź. Dodam tylko, że z ceną to grubo przesadzili. Na zewnątrz ładnie a konstrukcja jak na cenę licha (brak wzmocnień obudowy, plastikowe kosze głośników, trochę gąbki, średniej jakości zwrotnica). To moje subiektywne zdanie. Gra lepiej niż poprzednik ale czy jest w czołówce biorąc pod uwagę cenę tego nie wiem. Myślę że można więcej oczekiwać.

Monitor Audio RX2 a SILVER ?

RX2

Napisano dziś, 14:32

Użytkownik b.g.mayday dnia 30.08.2014 - 14:17 napisał

Chodzi mi głównie o model Silver 8 . Różnice jakie były między Monitor Audio rs8 vs rx8 vs silver 8

No to masz już odpowiedź. Dodam tylko, że z ceną to grubo przesadzili. Na zewnątrz ładnie a konstrukcja jak na cenę licha (brak wzmocnień obudowy, plastikowe kosze głośników, trochę gąbki, średniej jakości zwrotnica). To moje subiektywne zdanie. Gra lepiej niż poprzednik ale czy jest w czołówce biorąc pod uwagę cenę tego nie wiem. Myślę że można więcej oczekiwać.

Zgadzam się z daniel-de. Nowa seria, zwłaszcza Silver 8, jest bardzo estetyczna, przyjemna dla oka i wizualnie naprawdę dobrze wykonana. Ale kiedy ich słuchałem, nie zrobiły już na mnie takiego wrażenia. Nie, żeby to było jakieś gówno, ale nie za te pieniądze. Dlatego kupiłem Dynaudio X32, które mnie od razu zadziwiły w pozytywnym tego słowa znaczeniu, a zapłaciłem za nie mniej niż kosztują Silver 8.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Jako uzupełnienie wątku można wspomnieć o kształtowaniu się ceny, gdy seria Silver wchodziła. Np. RX8. Otóż te kolumny wówczas bardzo staniały, na rynku wtórnym, ale i w sklepie. Można było je kupić nawet za 3700 zł, bo MA uwolnił ceny dla tej serii. Niedługo potem ceny przewyższyły cenę, która obowiązywała wcześniej.

A dla mnie seria Silver to tylko zabieg marketingowy, czyli jak zarobić jeszcze raz na tym samym produkcie.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Moim zdaniem, a słuchałem tylko nowych Silver 2, nowa seria jest uspokojona, bardziej wyrównane pasmo szczególnie na dole zakresu.

Grają większa kulturą i jak pisał kolega wyżej nie zachwycą przy pierwszym odsłuchu jak starsza seria RX. Ale wiemy wszyscy że pierwszy szał na odsłuchu często kończy się tym, że przez dłuższy czas kolumny męczą. Dla mnie takimi męczącymi kolumnami są RX6. A patrząc na cenę Silver 2, w życiu bym ich nie kupił! Dwa razy bardziej wole swoje stare RX2.

Z drugiej strony patrząc, takie niewielkie w sumie podbicie niskich jak w RX2 przez niektórych może być pożądane, bo w końcu wiele marek stosuje dużo mocniejsze podbicie i znajdują wielbicieli, najczęściej tych z budżetowym wzmacniaczem.

Reasumując, kolumny i wzmacniacz trzeba odpowiednio dobrać, a jeżeli nie stać Nas na nowy sprzęt i kulturalny odsłuch w salonie, to niestety taki zabieg dobierania może trwać i trwać...... Dlatego jest to forum do pomocy :)

Osobiście nie słuchałem X36, tylko X32. Moim zdaniem X32 są o klasę lepsze od Silver 8. Poza tym X32 mają podobno lepiej "sklejony" dźwięk niż X36... Jest wiele głosów, że X36 są droższe ale niekoniecznie lepsze, zwłaszcza, jak ma się pokój poniżej 25m2.

Słyszałem też, że nie dotyczy to już X38 - są równie dobre jak X34. "Ponoć, słyszałem, koledzy mówili..." Tak więc najlepiej spróbować samemu.

Ja mogę jedynie potwierdzić wyższość X32 nad Silver 8, bo słuchałem obu.

No to masz już odpowiedź. Dodam tylko, że z ceną to grubo przesadzili. Na zewnątrz ładnie a konstrukcja jak na cenę licha (brak wzmocnień obudowy, plastikowe kosze głośników, trochę gąbki, średniej jakości zwrotnica). To moje subiektywne zdanie

3500zł za Silver 6 a 4200zł za Silver 8 to max kasa jaką bym zapłacił za te chińskie ;) kolumny.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

• Moderatorzy

Jak jest z basem w dynaudio excite x32 x34 ? Nadają się do 25m2 + aneks kuchenny ? Teraz mozna tanio wyrwać dynaudio x36

czytałem opinię, że 32 lub 34 z basem są raczej oszczędne więc musisz móc je u siebie odsłuchać

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

czytałem opinię, że 32 lub 34 z basem są raczej oszczędne więc musisz móc je u siebie odsłuchać

Gdzież tam, u mnie jest lepiej niż w Dali 450, a tam były 2 "osiemnastki".

No chyba że ktoś szuka łupu cupu, wtedy nie tędy droga.

U mnie X32 grają właśnie na powierzchni ok. 25m2 i jest w sam raz. Wydaje mi się, że sporo zależy tu od akustyki danego pomieszczenia. Teoretycznie 20-25m2 wydaje się dla nich optymalne, zresztą potwierdził to jeden z forumowiczów w klubie Dynaudio. Ja kupiłem X32 trochę w ciemno, to znaczy odsłuchiwałem w salonie ale już nie u mnie w mieszkaniu. Robienie 2x400km (gdyby mi coś nie przypasowało) średnio mi się uśmiechało;) Ale jestem zadowolony, to zupełnie inna klasa niż RX2. Przyznaję, że też inna cena, więc nie ma co "jechać" po RX2, które moim zdaniem są po prostu dobre. Ale nowa seria Silver ma już za mocno wywindowaną cenę, nawet jeśli na MA dostaje się 20% rabatu. Rozważałem z tej nowej serii Silver8, ale skończyło się na Dynaudio X32. I dobrze dla mnie:)

Tomek11 i inni uzytkownicy. Jak w dynaudio x32 x34 jest z basem .Jest go mało, duzo ? Jak porównanie znowu z Silver8 ? Ja wiem,że wiecej basu jest w x38 ale są z wysokie i będą mi zachodziły na ekran.

W X32 tak, jak pisałem, basu jest w sam raz, przynajmniej na mój gust. Więcej i lepszej jakości niż z Monitor Audio RX2, jak również Silver 8. Oczywiście uprzedzam, że nie ma mowy o żadnym "przebasowieniu" czy misiowatym dźwięku. Kolumny, jak na swoją wielkość mają głęboki oddech i nawet specjalnie nie słychać pompowania dźwięku przez bas refleks (swoją drogą bardzo dużej średnicy). Oczywiście nie ma absolutnego dołu rzędu 20-25Hz, praw fizyki się nie ominie, ale głośniki schodzą równo do 35Hz, przynajmniej w moim pomieszczeniu. Przy 30Hz jest już bardzo wyraźny spadek efektywności, ale słychać i te 30Hz, choć już nie tak czysto i nie w tym natężeniu jak 30Hz. Tak mi to wyszło z testowej płyty Hi-Fi i Muzyka. Zapodaję to tylko dla informacji, bo oczywiście najważniejsza jest muzyka. W każdym razie X32 już przy pierwszym odsłuchu zadziwiły mnie swoją skalą dźwięku. X34 grały bardzo podobnie, ale X32 odebrałem jako nieco bardziej spójne, chyba z całościowo lepiej "sklejonym" dźwiękiem. Poza cena X32 w porównaniu do X34 była dużo bardziej atrakcyjna.

Tak, jak pisałem, to moje wrażenia, w moim pokoju. W innym pomieszczeniu może być trochę inaczej. Dlatego jak masz możliwość wypożyczenia to zrób to. Jak nie, to może zaryzykuj X32, w razie czego sprzedasz z niewielką stratą. Taki ruch z X34 jest już bardziej ryzykowny bo i cena jest dużo wyższa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.