Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana tweeterów w Magnat Quantum 605

Awangardowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od razu zaznaczę, ze nie wiedziałem, w którym dziale napisać temat, ale moderatorzy chyba umieją przenieść(?).

Sprawa wygląda tak, że wyjechałem na wakacje na dwa tygodnie i zostawiłem w domu swojego starszego o 10 lat(!) brata. Jako, że totalnie nie zna się na audio, kombinował z moim sprzętem bardzo dziwne rzeczy typu: podłączenie do jednego wyjścia wzmacniacza dwa głośniki: subwoofer 4ohm+tweeter 6ohm od Magnatów (bo bi-wiring). Swoją drogą, było to aż tak niebezpiecznie dla wzmacniacza i głośników, jak mi się wydawało?

Ale teraz najważniejsze. Co robić ze spalonymi wysokotonówkami w Magnatach? Dać serwisowi, namówić na wymianę cewki i innych zniszczonych części? Czy może kupić nowe wysokotonówki z niższej półki? Ta opcja nie za bardzo mi się podoba, bo to zawsze inna moc, inna impendancja itd. Jeszcze zostaje opcja sprowadzenia z zagranicy oryginalnych części, ale to w ostateczności, chociaż do tego będę tatę i jego namawiał. No i jeszcze jeśli chodzi o tą zagranicę, ta strona:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może być wiarygodna? Najchętniej to bym zamówił za pobraniem, ale i tak muszę spytać.

Dzięki za odpowiedzi na wszystkie pytania, będą cenne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na szczęście nie ja płacę ;) A te pierwsze opcje raczej odpadają, tak?

Nie wiem po co kombinowac jak kon pod gore jak wystarczy napisac do elco-exim i ci wszystko przysla pod nos.

?👈

Wymiana na gorszy model głośnika wysoko tonowego chyba słabo Ci się opłaca. Tylko oryginalny Tweeter od Magnata albo coś lepszego.

"coś lepszego"? Jak wymieniasz głośnik w kolumnie na inny, to choćby z powodu innej skuteczności może być potrzeba przeprojektowania zwrotnicy! (a grać będzie to i tak inaczej) Już nawet pomijam fakt, że fizycznie może nie pasować. Jak ma nie być dziadostwa, to TRZEBA wymienić na ten sam model tweetera, co jest oryginalnie!

Napisałem już do Elco-Exim. Oby się udało.

Życzę powodzenia. Miałem podobnie z innymi kolumnami tego samego producenta ( Magnat i Heco to ten sam producent) ale też Elco-Exim mi sprowadzał głośniki, a dodatkowo naprawiał zwrotnicę bo też poszła, trwało to bardzo dłu.......go, ponad 2 miesiące. Trzeba dzwonić i się przypominać przynajmniej raz na tydzień. W moim przypadku jeden tweeter kosztował 550 zł, za to naprawa zwrotnic całkiem tanio ok. 100 zł, ale ten czas!

Proponują mi zamienniki z Quantum 505. Plus jest taki, że kosztują tylko 90 zł za sztukę, ale minus, że wyglądają inaczej + trzeba przekładać coś w przednim panelu. Co o tym myślicie?

Proponują mi zamienniki z Quantum 505. Plus jest taki, że kosztują tylko 90 zł za sztukę, ale minus, że wyglądają inaczej + trzeba przekładać coś w przednim panelu. Co o tym myślicie?

Spytaj przede wszystkim czy mogą jako zamiennik współpracować ze zwrotnicą. Ja chciałem przy okazji wymiany spalonych kupić ( cena podobna) tweetery z najnowszej wersji moich kolumn bo podobno lepsze ale kategorycznie w Elco-Exim mi odradzili uzasadniając tym, że nie będą pasować do zwrotnicy.

"Niedostępne". Pytanie mam kolejne: mogę zastąpić prowizorycznie przykręconym tweeterem Technicsa SASS3PH06, żeby można było tych kolumn używać na czas sprowadzenia naprawionych/nowych wysokotonowych Magnata? Muzyki będę słuchał cicho. Nie spalę nic? Te głośniki to kit, ale żeby zwrotnicy nic nie zrobić. Powtarzam, że słuchać będę na niskich poziomach głośności. Mówię "prowizorycznie", bo da się wkręcić jedną śrubkę od frontu głośnika ;) Nie jest to zbyt audiofilskie, ale grało. Aż mi prawie poleciały łzy, bo usłyszałem, że te kolumny jeszcze mogą działać.

Czy "niedostępne" na wieki czy chwilowo? Bo jeśli chwilowo to jedyna rada uzbroić się w cierpliwość i poczekać. Może napisz bezpośrednio do Magnata. Jak ich wzruszysz to może się zlitują i przyślą. Wpłyń im na ambicję, zaufanie do marki i inne bajery, może zadziała. Może też spróbuj przez jakiś serwis w Niemczech przez kogoś kto tam jest lub bywa.

Nie mam tyle weny, żeby pisać do Niemiec i się rozpisywać, jak w listach miłosnych ;) Jeśli te od 505 są w miarę podobne do oryginałów i da się je przełożyć do oryginalnego obramowania to biorę. No chyba że nie będę miał dla brata litości i zamówię z Holandii 50 euro za sztukę ;) Na razie przekładam gwizdki z Technicsów, żeby móc posłuchać Magnatów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.