Skocz do zawartości
IGNORED

MARANTZ CD5003 - czy warto

upupa

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem audio-neofitą. Wiem niewiele. Czytam i czytam żeby skonfigurować coś dla siebie. Dopatrzyłem się dobrych opinii o tytułowym MARANTZ CD5003. Czy to prawda? Czy oferta jaka znalazłem jest godna uwagi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

będę wdzięczny za pomoc

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/114209-marantz-cd5003-czy-warto/

Jak dla mnie Marantz jest dobrą marką, która produkuje dobre odtwarzacze cd oraz wzmacniacze. Sprawdz czy ten Marantz jest made in Japan, czy made in China? Bo wg mnie to ma bardzo duże znaczenie :) Znajdą się tacy, którzy napiszą, że nigdy Marantz! Propaganda? A może mają złe doświadczenia, lub po prostu nie pasuje im ten typ muzyki... Dla mnie napis "Marantz" i jeśli dodatkowo jest napis "Made in Japan" to już przewyższa inne produkty, made in China lub itp., nawet jeśli zagrają "nieco" lepiej :)

Zgadzam się . Made in Japan robi różnicę ale to już chyba tylko te najwyższe modele są robione w Japonii.

Czytam wiele opinii że w nowych Marantzach siada laser , nie wiem czy w tych niskich modelach też .

ogolnie tez pozytywnie oceniam cdki marantza, tylko powiem tak ... słuchałem cd 6002 i starał sie grac bardzo poprawnie, fajny bas, scena, srednica, czasami tylko zbyt technicznie grały wysokie tony. nie wiem jak seria 500.... podobno słabsza

zapewne fajny bedzie 7001 ale juz inna cena, jest na hifi.pl za ok 900 zł

Uważam, że to bardzo dobry CD w tej cenie. Posiadam taki od nowości już chyba z 5 lat. Gra bardzo poprawnie, raczej nic w systemie nie popsuje. Z użytkowaniem nigdy nie miałem żadnych problemów. Czyta CD-R, mp3, nawet porysowane płyty. Jest możliwość wygaszenia wyświetlacza-dla mnie duży plus.

Ale 8 stów to za dużo za niego. Myślę, że 650-700 zł to adekwatna cena za używkę.

Miałby grać w komplecie z pm5003. Uśrednione opinie tego zestawu są niezłe. Mogę kupić używany pm5003 za 700pln. Jak uważacie? Czy taki zestaw za 1400pln jest ok? Nad kolumnami nie zastanawiałem sie jeszcze - to miał być dalszy ciąg tematu o jaki chciałem Was zapytać. Co myślicie? Warte to swojej ceny?

80% (strzelam) użytkowników forum jedzie na sprzęcie używanym ...

Gdzie słyszałeś opinie, że nie warto inwestować w sprzęt używany ?

Jest dokładnie odwrotnie ;-)

A co do kolumn to pomyśl o Usher S-520.

Są i nowe i na allegro używane.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

nowy CD-6005 to wydatek ponad 2 kPLN , lepiej znaleść za połowe tej ceny CD-6003 bo gra identycznie.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

nowy CD-6005 to wydatek ponad 2 kPLN , lepiej znaleść za połowe tej ceny CD-6003 bo gra identycznie.

Dziwne bo w uk Nowy to około 1200zlotych ,a w Polsce 2kzl . Nie porownywalem z innymi marantzami więc może 6003 gra identycznie :)

:)

Myślałem np. o zestawie Marantz PM5003 + CD5003 + B&W685. Co Wy na to?

W tej kasie najlepszy zestaw to modyfikowany NAD C320 , C320BEE z CD54X . Wyjdzie ciut drożej .

Do tego monitory B&W . Zestaw sprawdzony u kilku osób .

Minusem tego zestawu jest wygląd bo NADy piękne nie są ale brzmieniowo to dobra klasa wyżej .

Seria 500x niestety China

Ale przecież SACD 8003 to też made in China...

A jak gra? Dla mnie bomba!

Mam też w sypialni ten 5003 i uważam, że jest wyższej klasy niż PM 5003.

Tak sobie myślę, że ten cd 5003 to taki pozytywny "wypadek przy pracy" marantza.Jak dla mnie dużo fajniejszy dźwięk niż np 5001.

Dałbym za niego jednak w tym momencie nie więcej niż 600 pln-ów za idealny stan.

Czytam wiele opinii że w nowych Marantzach siada laser , nie wiem czy w tych niskich modelach też .

Tak mi a propos się przypomniało... Może ktoś wie jaki laser siedzi w sacd 8003?

Może warto nabyć na wszelki wypadek?

Może ktoś wie jaki laser siedzi w sacd 8003?

Ale przecież SACD 8003 to też made in China...

A jak gra? Dla mnie bomba!

Mam też w sypialni ten 5003 i uważam, że jest wyższej klasy niż PM 5003.

Tak sobie myślę, że ten cd 5003 to taki pozytywny "wypadek przy pracy" marantza.Jak dla mnie dużo fajniejszy dźwięk niż np 5001.

Dałbym za niego jednak w tym momencie nie więcej niż 600 pln-ów za idealny stan.

Marantz bardzo wysoko się ceni .Konkurencja w tej cenie jest mocna i często brzmieniowo dużo lepsza ale jednak gorzej wykonana .

Co ciekawe Denon to ten sam holding a jest tańszy , tak samo wykonany i podobnie brzmiący .

Złotym środkiem by był wzmacniacz Denona a CD Marantza ale oczywiście obydwie firmy miały i mają lepsze i gorsze klocki .

No i ten made in Japan w wysokich klockach .

To naprawdę robi różnicę .

Może ktoś wie jaki laser siedzi w sacd 8003?

A proszę bardzo ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A proszę bardzo ;)

Ukryta Zawartość

Dzięki :-)

Jak zawsze szybko i rzeczowo.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

7003 był Japan , natomiast 6003 China ( pierwszy miałem 2 lata , drugi kupował dla znajomego )

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Nie twierdze że to gorzej. Ktoś pytał czy seria 5xx była japan to odpowiadam.

A ja nie napisałem, że twierdzisz, że gorzej ;-)

Chodziło mi tylko o to, że nie wszystko co wyprodukowano w Chinach to dziadostwo...

zdecydowałem się nabyć M5003 cd+pa. Z czym to może zagrać na tych moich 14m2? Zastanawiam się nad:

- rzeczonymi B&W 685

- monitor audio rs1 (przeczytałem, że są dość wymagające - cokolwiek to znaczy- i że lepiej nie)

- tannoy m2

- acoustic energy aegis evo1

Pomóżcie proszę

zdecydowałem się nabyć M5003 cd+pa. Z czym to może zagrać na tych moich 14m2? Zastanawiam się nad:

- rzeczonymi B&W 685

- monitor audio rs1 (przeczytałem, że są dość wymagające - cokolwiek to znaczy- i że lepiej nie)

- tannoy m2

- acoustic energy aegis evo1

Pomóżcie proszę

Żadne z tych...tu masz, Usher V-601 + Baltlab Epoca2 z używanych oczywiście.

Ale jak to Baltlab? Zdecydowałem się na Marantza. Inaczej nie dam rady spiąć tego cenowo. Chyba ze Kupię parę bardzo tanich głośników. Czy sugerujesz Usher V-601 dla zestawu Marantz pa5003 + cd5003?

Ale jak to Baltlab? Zdecydowałem się na Marantza. Inaczej nie dam rady spiąć tego cenowo. Chyba ze Kupię parę bardzo tanich głośników. Czy sugerujesz Usher V-601 dla zestawu Marantz pa5003 + cd5003?

Zalicz kilkanaście odsłuchów i dopiero podejmij decyzję. To co gra efektownie od pierwszego kopa, nie zawsze gra tak samo po miesiącu. Jedyne lekarstwo na początku to zaliczanie odsłuchów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.