Skocz do zawartości
IGNORED

Używany wzmacniacz stereo do 1000-1200zł

Toffik7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od sporego czasu poszukuję wzmacniaczy i kolumn, ponieważ chciałem mieć jakiś fajny zestawik audio podłączany do komputera. Niestety do tej pory wzmacniacze do 300zł jakie kupiłem nie były zakupem udanym, ponieważ albo były za słabe albo były po jakiś modernizacjach i naprawach. Postanowiłem wydać najpierw na wzmacniacz więcej. Zależy mi najbardziej na jakości grania, preferuję wzmaka o dynamicznym brzmieniu, mocnym potrafiącym dać kopa basie, średnica szczegółowa lub lekko wycofana a wysokie tony detaliczne. Chciałbym też mieć spory zapas mocy (najlepiej nie mniej niż 2x100W 8ohm) bo na pewno zostanie taki wzmacniacz wykorzystany do jakieś małej domówki czy grania na zewnątrz. Słucham każdego rodzaju muzyki więc z tym opisać się nie mogę.

Jak narazie fawortami są:

Yamaha AX-900

Denon PMA 1060 (sporo tańszy bo 500-700zł ale chciałbym usłyszeć wasze opinie czy się nada pod moje preferencje)

Denon PMA 1560 (na aledrogo jest za 2k a na olx z jakimiś kolumnami za 3k, oboje chcą "chyba" sporo za dużo)

Marantz pm68 / 7000 (nie jestem do niego przekonany ale słyszałem o nim dobre opinie więc nie wykluczam go)

Niestety nie znam więcej wartych uwagi modeli w tej cenie dlatego proszę Was forumowiczów o pomoc. Czytałem już wiele tematów ale albo ktoś chce nowe wzmaki, albo ktoś ma zupełnie inne preferencje odsłuchowe oraz inne wymagania. Na pilocie mi nie zależy. Kolumny jak narazie mam jakieś dziadowe soniacze, które będę chciał w przyszłości zmienić, myślałem nad kolumnami podstawkowymi/monitorami 3 drożnymi z bassem 25-30cm. Kolega doradza mi altony 110 (nie altusy) ale nie jestem przekonany. Jednak jak narazie na początek potrzebny będzie solidny wzmacniacz a za jakiś czas inne kolumny.

Nie musicie podawać linków z allegro czy olx tylko przynajmniej wymienić modele warte uwagi bym wiedział co warto szukać, inni przyszli zieloni jak ja forumowicze z pewnością skorzystają z takiego tematu.

Ps. (pytanie do tych co korzystają z loudness-a) Wolicie loudness wciskany czy płynny? (wiem że działają na trochę innej zasadzie)

Gość numik

(Konto usunięte)

Witam. Od sporego czasu poszukuję wzmacniaczy i kolumn, ponieważ chciałem mieć jakiś fajny zestawik audio podłączany do komputera. Niestety do tej pory wzmacniacze do 300zł jakie kupiłem nie były zakupem udanym, ponieważ albo były za słabe albo były po jakiś modernizacjach i naprawach. Postanowiłem wydać najpierw na wzmacniacz więcej. Zależy mi najbardziej na jakości grania, preferuję wzmaka o dynamicznym brzmieniu, mocnym potrafiącym dać kopa basie, średnica szczegółowa lub lekko wycofana a wysokie tony detaliczne. Chciałbym też mieć spory zapas mocy (najlepiej nie mniej niż 2x100W 8ohm) bo na pewno zostanie taki wzmacniacz wykorzystany do jakieś małej domówki czy grania na zewnątrz. Słucham każdego rodzaju muzyki więc z tym opisać się nie mogę.

Jak narazie fawortami są:

Yamaha AX-900

Denon PMA 1060 (sporo tańszy bo 500-700zł ale chciałbym usłyszeć wasze opinie czy się nada pod moje preferencje)

Denon PMA 1560 (na aledrogo jest za 2k a na olx z jakimiś kolumnami za 3k, oboje chcą "chyba" sporo za dużo)

Marantz pm68 / 7000 (nie jestem do niego przekonany ale słyszałem o nim dobre opinie więc nie wykluczam go)

Niestety nie znam więcej wartych uwagi modeli w tej cenie dlatego proszę Was forumowiczów o pomoc. Czytałem już wiele tematów ale albo ktoś chce nowe wzmaki, albo ktoś ma zupełnie inne preferencje odsłuchowe oraz inne wymagania. Na pilocie mi nie zależy. Kolumny jak narazie mam jakieś dziadowe soniacze, które będę chciał w przyszłości zmienić, myślałem nad kolumnami podstawkowymi/monitorami 3 drożnymi z bassem 25-30cm. Kolega doradza mi altony 110 (nie altusy) ale nie jestem przekonany. Jednak jak narazie na początek potrzebny będzie solidny wzmacniacz a za jakiś czas inne kolumny.

Nie musicie podawać linków z allegro czy olx tylko przynajmniej wymienić modele warte uwagi bym wiedział co warto szukać, inni przyszli zieloni jak ja forumowicze z pewnością skorzystają z takiego tematu.

Ps. (pytanie do tych co korzystają z loudness-a) Wolicie loudness wciskany czy płynny? (wiem że działają na trochę innej zasadzie)

polecam Audiolaba 8000 s lub a jeśli znajdziesz oraz Roksana KA-1 mkiii (na ebayu w tej cenie, na allegro pewnie trza ponegocjować) lub Rotela RA-04 lub coś koło tego

AX900 jest świetnym wzmacniaczem ale kupić ją w dobrym stanie, niegrzebaną....ciężko. Mam od trzech lat AX700 i odpukać wszystko z nią jest ok, rozglądam się za 900 ale albo chore ceny albo katastrofalny stan.

Chyba że nie będziesz się bawić w 20 i 30 letnie wzmacniacze tylko wybierasz sobie do odsłuchania nowe: Yamahę A-S500, Denona 720, Pioneera A-30 lub podobne w tym przedziale cenowym i kupujesz ten który najbardziej Ci się spodoba. Będzie bas, dynamika i szczegółowe wysokie tony. NA początek przygody będzie to dobry wybór. Altusy, Altony odpuść. To już lepiej takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tylko czy na pewno potrzebujesz takich kolumn ? To zależy jakiej muzyki słuchasz i jak duże masz pomieszczenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Yamahę A-S500, Denona 720, Pioneera A-30 lub podobne w tym przedziale cenowym i kupujesz ten który najbardziej Ci się spodoba. Będzie bas, dynamika i szczegółowe wysokie tony

To nie sa mocne wzmacniacze, nie ma co porownywac do ax700 czy ax900

Ja bym sie skupil wlasnie na ax900, tylko troche cierpliwosci, szukaj wzmacniacza blisko miejsca zamieszakania tak abys mogl obejrzec go i ocenic stan techniczny

Poczytałem dane techniczne i opinie o wymienionych przez was wzmacniaczach:

Denon pma-1500r - 70W przy 8ohm, podobno nowsze wersje wyposażone w pilota były gorzej wykonane

Onkyo A-9711- 80W przy 8ohm, sporo waży i wygląda na dobrze wykonany ale w opiniach wyczytałem o dziwnej średnicy i ospałym basie

Audiolab 8000 s - 60W przy 8ohm, lekki i ma niewielkie gabaryty, nie wytrzyma większego obciążenia więc odpada

Roksana KA-1 mkiii- jeśli dobrze wyczytałem to ma 115W przy 8ohm, było by pięknie gdyby nie to że nie ma pokręteł od bassu, sopranu i brak loudnessu (wiem że audiofile twierdzą że te dodatki degradują dźwięk itp itd ale gdy ja słuchałem wzmacniacze takie jak radmor 5412, unitra PW3015 oraz moje poprzednie wzmacniacze lecz nie przekraczające 300zł to te pokrętła bardzo sie przydawały, dźwięk nabierał mocy bo przed włączeniem loudnessu kolumny i słuchawki brzmiały jak słuchawki douszne z tesco za 5zł, tylko średnica i troche wysokich słychać było), odpada

Rotel RA-04 40W... seriously? słaba budowa, może i dobrze brzmi ale kolegi PW3015 również brzmiała pięknie ale 15W na kanał tylko miała i ledwo ponad 3kg ważyła, rotel odpada

Marantz pm7200, 8000- 95W przy 8ohm, zacne wzmacniacze ale ludzie piszą, że warto jest tuningować.........

nowe wzmaki są gorsze mocowo i brzmieniowo od tych starszych konstrukcji w ten cenie, nie zależy mi wogóle na bajerach jakie wymyślili ani o możliwości zrobienia kina domowego

widze że zostaje yamaha ax-900, będe jej szukał ale bardzo mało ich jest :( , jeśli znacie jakieś inne godne uwagi wzmacniacze to napiszcie, będę wdzięczny (zwróćcie uwagę na ich wagę, jakość wykonania i moc bo np 60W może i do domu dużo i spokojnie wystarczą ale chce mieć troche zapasu i najlepiej jakby to było około 100W i więcej)

W tych pieniądzach to może jeszcze z używanych warto popatrzeć na NAD 370, 372. Duża moc, potężny bas ale moim zdaniem nie tak dobrze kontrolowany jak w AX-900. Ale jeżeli się dobierze kolumny to czemu nie. AX-900 też nie zagra dobrze w złej konfiguracji, to specyficzny wzmacniacz. Nie napisałeś jakie masz pomieszczenie duże i jakiej muzyki słuchasz ?

W tych pieniądzach to może jeszcze z używanych warto popatrzeć na NAD 370, 372. Duża moc, potężny bas ale moim zdaniem nie tak dobrze kontrolowany jak w AX-900. Ale jeżeli się dobierze kolumny to czemu nie. AX-900 też nie zagra dobrze w złej konfiguracji, to specyficzny wzmacniacz. Nie napisałeś jakie masz pomieszczenie duże i jakiej muzyki słuchasz ?

Kolumny zejdą na dalszy plan ale skoro jest pytanie to odpowiem.

Wyliczyłem przed chwilą pokój i ma 14m^2. O muzyce jakiej słucham pisałem w pierwszym poście, wszystkiego po trochu.

Oczywiście kolumny, które w przyszłości zakupię nie będą tylko i jedynie w moim pokoju, na pewno nie raz wezmę ja na dwór by zrobić np atmosferę przy grillu, albo czasami do innego pokoju który ma około 20m^2 ale w szczególności będą w moim pokoju, wole jednak by kolumny były troszkę za duże do mojego pokoju niż za małe. Jedne z kolumn jakie mi się spodobały z rodzaju budowy jakie preferuję były piloty V200 mk II ale nigdzie ich już nie ma. a kolumny z bassem mniejszym niż 20cm na pewno odpadają chociaż same 20cm będą według mnie za małe. Kolumny położę na biurku lub zrobię za biurkiem jakieś podstawki dla nich, związku z tym kolumny podłogowe odpadają.

Trudno będzie Ci połączyć dobre granie w 14m2 z grillem :-)

Szukaj w takim razie na początek wzmacniacza. Ważne żeby był w dobrym stanie czyli kupuj albo od kogoś znajomego, z forum albo z odbiorem osobistym i możliwością sprawdzenia. Ja po kilku ostatnich nieudanych zakupach na allegro powoli się wyleczyłem z 20 letnich wzmaków, tunerów i CD. Stąd moja propozycja kupna w tym przedziale cenowym czegoś nowego. Nawet dzisiaj tak z ciekawości przytaszczyłem do swojego pokoju amplituner stereo Yamhy R-S300 który mam w drugim systemie i porównałem z AX-700. I napiszę tak - wstydu nie ma, w 700 bas bardziej punktowy, na górze więcej szczegółów ale 300 ka wydaje mi się że gra równiej, mocniej, z większym dociążeniem przy mocnej muzyce. Gra inaczej, nie lepiej, nie gorzej. AX-900 jest dużo lepsza ale nie wiem czy dałbym za nią 1200 zł, chyba że za igłę nieśmiganą :-) Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań.

Trudno będzie Ci połączyć dobre granie w 14m2 z grillem :-)

Szukaj w takim razie na początek wzmacniacza. Ważne żeby był w dobrym stanie czyli kupuj albo od kogoś znajomego, z forum albo z odbiorem osobistym i możliwością sprawdzenia. Ja po kilku ostatnich nieudanych zakupach na allegro powoli się wyleczyłem z 20 letnich wzmaków, tunerów i CD. Stąd moja propozycja kupna w tym przedziale cenowym czegoś nowego. Nawet dzisiaj tak z ciekawości przytaszczyłem do swojego pokoju amplituner stereo Yamhy R-S300 który mam w drugim systemie i porównałem z AX-700. I napiszę tak - wstydu nie ma, w 700 bas bardziej punktowy, na górze więcej szczegółów ale 300 ka wydaje mi się że gra równiej, mocniej, z większym dociążeniem przy mocnej muzyce. Gra inaczej, nie lepiej, nie gorzej. AX-900 jest dużo lepsza ale nie wiem czy dałbym za nią 1200 zł, chyba że za igłę nieśmiganą :-) Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań.

Jak narazie napisałem wiadomość do pewnego pana na olx który sprzedaje pma1560 wraz z kolumnami. Za sam wzmacniacz chce 1700zł ..... -_- one były niewiele droższe niż pma1060, więc cena powinna być wokół 1000-1100zł za sprawny oryginalny nienaprawiany sprzęt. Będę cierpliwy i poczekam na okazję.

Będę patrzył za dwoma modelami, ax900 i pma1560

Dziękuję za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.