Skocz do zawartości
IGNORED

Poprawa akustyki w pokoju i izolacja dźwięku - czy coś takiego...

themarriano

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuję pomocy w kwestii poprawy akustyki w swoim pokoju jak i również nie chcę, aby dźwięk wydobywał się poza pokój.

Jestem osobą śpiewającą, a przez to, ze mieszkam w bloku, każdy dźwięk wydostaje się poza pokój, również poza mieszkanie, więc sąsiedzi często mają koncert (nie zawsze udany). Obecnie nie jestem w stanie śpiewać w domu tak jak powinienem - w sensie na pełnym głosie, bo nie czuję się komfortowo, wówczas myślę o tym, że zaraz przyjdzie jakiś sąsiad albo kilku.

tak wygląda mój pokój, jeżeli chodzi o umeblowanie. Po lewej zabudowana ściana szafą od dołu do góry, po prawej po prostu łóżko, przy łóżku sztanga do ćwiczeń, a w lewym górnym rogu koło szafy stoi zestaw mikrofonowy (mikrofon z popfiltrem i kabina akustyczna, taka dopinana do statywu)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mimo, że mam ten popfiltr i kabinę akustyczną, dźwięk nie jest najlepszej jakości bo w pokoju jeżeli powie się coś głośno, zostaje pisk (nie wiem czy to się jakość konkretnie nazywa)

czytałem wiele artykułów itd o tym jak prawidłowo wygłuszyć czy wyciszyć pomieszczenie, i ostatecznie wiem tyle, że te pojęcia niby się różnią i że każde pomieszczenie jest inne. W związku z tym, nie chcę kupować żadnych mat, pianek czy innych produktów bez pewności, że umieszczę je w odpowiednim miejscu lub czy wgl coś dają, będę wdzięczny za pomoc, w dobraniu odpowiednich produktów, czy kwestii tego co warto przykleić na ścianę i tego co warto dodać do pokoju w kwestiach rzeczy codziennego użytku aby poprawić jedną i drugą rzecz.

Ukryta Zawartość

Podaj konkrety:

- z czego są wykonane ściany

- czy któraś z ścian tego pomieszczenia jest ścianą dzielącą Ciebie od sąsiada?

- z czego są wykonane stropy (masz sufit podwieszany?)

- jak głośno śpiewasz w dB?

- jak głośno słyszą Ciebie sąsiedzi?

- czy obok pomieszczenia jest kanał wentylacyjny/pion itp.?

- jest dywan w pokoju? jak duży?

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

1) nie znam się zbytnio na kwestiach budowlanych, to jest blok, po najtańszych kosztach, więc w ścianie za dużo pewnie nie ma

2) patrząc na rysunek za ścianą dolną jest klatka schodowa (mieszkam na parterze), a za ścianą na górze kuchnia.

3) na suficie obecnie nic nie mam, jak było od początku tak jest

4) jak głośno śpiewam, hmm, zależy oczywiście od tego co śpiewam, trudno mi ocenić w dB, wysyłam linka do piosenki, która mniej więcej opisze, jakim głosem śpiewam i jak głośno muszę się wydrzeć ->

5) kwestia tego jak słyszą mnie sąsiedzi..ogólnie drzwi wejściowe są zdecydowanie źle przystosowane, od dołu szpara na klatkę schodową, stare uszczelki, to będzie zmieniane pomału, jednak w grę nie wchodzą nowe drzwi całkowicie, dlatego chcę dostosować w pełni swój pokój, żeby głos nie wydobywał się tak głośno z niego i następnie na klatkę schodową. W domach sąsiedzi aż tak mnie chyba nie słyszą, trudno mi stwierdzić bo nie pytałem, wiem, że na korytarzu który jest po lewej od moich drzwi, jeśli tam się coś mówi to na klatce schodowej słychać wszystko, a drzwi pokojowe też szału nie robią -> coś takiego:

Ukryta Zawartość

6) żadnego kanału wentylacyjnego czy też czegoś podobnego nie ma.

7) dywanu żadnego nie posiadam ;)

Podaj konkrety:

- z czego są wykonane ściany

- czy któraś z ścian tego pomieszczenia jest ścianą dzielącą Ciebie od sąsiada?

- z czego są wykonane stropy (masz sufit podwieszany?)

- jak głośno śpiewasz w dB?

- jak głośno słyszą Ciebie sąsiedzi?

- czy obok pomieszczenia jest kanał wentylacyjny/pion itp.?

- jest dywan w pokoju? jak duży?

Ukryta Zawartość

Jak ma być niskim kosztem to:

- kup uszczelki do obu drzwi

- powieś gąbki w pokoju na ściany i sufit zakrywając 20-40%

- kup dywan o gęstym włosiu tak do 10mm

Jeśli nie możesz wymienić drzwi w pokoju to zamiast szyby wstaw płytę np. MDF i od strony pokoju powieś na nich koc jako kotarę.

Jak masz choć małe zdolności manualne to możesz sam zrobić panele pochłaniające z wełny mineralnej/szklanej. Są o wiele lepsze niż gąbki. Jak je zrobić jest opisane w wątku wyżej. Jak masz większy budżet to można pomyśleć również o rozpraszaczach i dyfuzorach i wymianie drzwi do pokoju.

Ukryta Zawartość

czy taki dywan spełni swoją rolę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy taki dywan spełni swoją rolę?

Z linka "wysokość runa ok 50mm", a ja sugerowałem do 10mm w poprzednim poście.

Ukryta Zawartość

Oba pochłaniają dźwięki, tylko przez inną strukturę budowy robią to inaczej.

mam jeszcze kilka pytań ;)

1) czy dużo stracę nie umieszczając pianki na suficie?

2) czy skupiać się bardziej na tej ścianie za którą jest klatka schodowa? czy tak samo jak na tej za którą jest kuchnia? (to są dwie dwie ściany równoległe, długie) obecnie nie ma na nich nic, są puste

3) czy takie ustawienie książek będzie miało dobry wpływ? czy jakoś inaczej je lepiej ustawić? dziś robiłem porządek i coś takiego mi wyszło, nie jestem przekonany czy to ma sens

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4) i oprócz jednej takiej półki mam jeszcze 4:

Ukryta Zawartość

co warto na nich umieścić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Jak nie zadbasz o sufit to zadbaj o podłogę (dywan), bo będziesz miał pogłos fal odbijających się tych powierzchni.

2. Najlepiej równomiernie zadbaj o adaptację obu ścian.

3. Fantastyczne dyfuzorki i książek.

4. Wstaw je do pomieszczenia i ułóż na niej makulaturę jak w pkt.3, skoro długie ściany są puste to postaw je przy nich z odstępem pomiędzy nimi.

Tam jest trochę przydatnych informacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

1. Jak nie zadbasz o sufit to zadbaj o podłogę (dywan), bo będziesz miał pogłos fal odbijających się tych powierzchni.

2. Najlepiej równomiernie zadbaj o adaptację obu ścian.

3. Fantastyczne dyfuzorki i książek.

4. Wstaw je do pomieszczenia i ułóż na niej makulaturę jak w pkt.3, skoro długie ściany są puste to postaw je przy nich z odstępem pomiędzy nimi.

co do 4 punktu nie chodzi o to, że mam 4 takie półki z kilkoma przegrodami tylko to jest jedna taka półka wbudowana w szafie na całej jednej ścianie i chodziło mi o to, że oprócz tej jednej, na której umieściłem te ksiązki 4 przegrody pozostają do zagospodarowania, czyli rozumiem, że też warto umieścić tam książki różnie je układając?

• 1 miesiąc później...

Możesz to rozwinąć? Polecałeś 1 cm dywan, a nie grubszy, ze względu na śpiew? Bo, jak czytam, to zazwyczaj (do odsłuchów, nie w pomieszczeniach do ćwiczenia śpiewu) piszą wszyscy "gruby dywan".

Pytam, bo chcę zakupić właśnie do pomieszczenia odsłuchowego (salon mieszkalny) dywan.

Na forum istnieją pewne mity. Wszech obecnie polecana PT80 jako najlepsza wełna i dywan shaggy jako najlepszy dywan, bo na włosie 7cm. A co z tych długich włosów jak on ma mała gęstość? Właśnie nie za wiele, bo będzie pochłaniał wysokie lepiej niż średnie, a najlepiej pochłaniać równomiernie lub bardziej średnicę niż górę.

4800 g/m2 nie mówi tak naprawdę nic na temat faktycznej gęstości, bo gęstość podaje się na jednostkę objętości, a nie powierzchni. Powyższą wartość trzeba więc przemnożyć przez grubość ułożonego na podłodze dywanu - podkreślam grubośc ułożonego dywanu, bo to nie to samo, co długość włosia - i wtedy dopiero będzie można ocenić czy to duża gęstość czy nie.

Średnio mnie interesują te przeliczenia,wyliczenia itd-faktem jest że na rynku żadnego dywanu z taką gęstością nie ma.

Pokaż mi dywan który waży ponad 4,5 kg/m2.-ja nie znalazłem z wysokim runem.

A te shaggy z alledrogo-i innych sklepów-po 300-500 pln to mają chyba max 2800/3200g/m2.

Zresztą mam i taki-malutki dywanik przy łóżeczku córki-to jest jak,kartka papieru do grubej dykty-zresztą to trzeba dotknąć.

A naj jest to że działa i akustycznie-i w postaci materaca do zabawy.:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.