Skocz do zawartości
IGNORED

XAVIAN XN 125 JUNIOR/Xavian XN 125 Evoluzione Speciale i kilka pytań

harry84

Rekomendowane odpowiedzi

Męczące B&W CM1 spowodowały, że zaczynam się rozglądać za nowymi kolumnami do muzyki klasycznej. Kolumny, które zagrają przede wszystkim przyjemnie dla ucha, mając zalety B&W czyli szeroką (i głęboką) scenę... No i kolumny, z którymi mój Marantz PM 7004 poradzi sobie bez większych problemów. Pokój to ok 22m2. Dużo dobrego poczytałem o XAVIAN XN 125 JUNIOR oraz Xavian XN 125 Evoluzione Speciale. Które są warte uwagi? Nie ukrywam, że jeśli znajdę kolumny, które będą miały zalety B&W plus będą miłe dla ucha, co spowoduje, że słuchanie muzyki to będzie "rozkosz" to już będę zadowolony :)

Wiadomo, że jeśli człowiek znajdzie kolumny w rozsądnej cenie, to już połowa sukcesu. Co polecacie odsłuchać?

KLUCZOWE pytanie: Lepiej skupić się na kolumnach podstawkowych do 5000zł, czy lepiej wybrać kolumny podłogowe do 6000zł?

Kluczowe pytanie to brzmi raczej, czy zamkniesz sie w 10 watkach czy tez bedzie ich 20....

A co Cie denerwuje? Typowo "méska" reakcja... "ala" W.W.Putin ;)))

Jak masz gonitwe mysli to ja kontynuuj w jednym watku (albo wez 10 glebokich odechow az Ci przejdzie), zwlaszcza, ze dopiero co zalozyles jeden(Dali Ikon 6 mk II kontra Dynaudio Excite X32). Lepiej miec 100 postow w jednym temacie niz 20 tematow po 3 posty, a na to drugie sie chyba zanosi. Tak trudno jest kontynuowac swoja ewolucje audiofilska w jednym miejscu ?

Witaj,

moim zdaniem najlepszą opcją będzie odsłuch, ja wybrałbym lepsze monitory do Twojego pomieszczenia, ale to już Twoja decyzja. Po prostu umów się na odsłuch kolumn Xavian lub wypożycz i sprawdź jak zagrają w Twoim pomieszczeniu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br /> Lepiej skupić się na kolumnach podstawkowych do 5000zł, czy lepiej wybrać kolumny podłogowe do 6000zł? <br />

Możesz śmiało skupić się na podłogowych " odpada koszt standów " kolumn Chario , dżwięk monitorowy , chodzi o świetną stereofonię / przestrzeń / plastyczną średnicę i wiele innych zalet .

Może słuchałeś Chario Pegasus? Mam pytanie ogólnie o kolumny Chario, czy są przyjemne w słuchaniu? Bo po życiu z B&W podjąłem decyzję o rozwodzie z tym typem brzmienia ;)

Chario w ogóle nie mają średnicy. Ich harakterystyka układa się w "uśmiech". Tylko jedno można o nich dobrego powiedzieć: znakomita stolarska robota.

Mam pytanie jaka jest różnica między B&W CM1 a XAVIAN XN 125 JUNIOR ? Chodzi o budowę sceny, brzmienie, barwę, separację instrumentów? Czy taka zamiana, to zamiana Fiata 126p na Poloneza? ;)

Rusz 4 litery do salonu, poniewaz z twoich postow wynika, ze nie masz pojecia czego szukasz. Przerzuc z 10 roznych glosnikow na odsluchach i mniej wiecej bedziesz mial jakis poglad na to co jest wciskane przez producentow. Xavian to dobra droga, ale mozna jeszcze lepiej. Takze marsz do salonow na edukacje.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Chario w ogóle nie mają średnicy. Ich harakterystyka układa się w "uśmiech"

Popatrz no , uśmiech to ja mam na gębie gdy odsłuchuję od 2 lat swoje Chario , brak średnicy i skraje pasma tylko , powiadasz ,NIE CZYTAJ RECENZJI PISEMEK AUDIO.

Edit .

Ps, nie słyszałem Pegasus.

Mam pytanie jaka jest różnica między B&W CM1 a XAVIAN XN 125 JUNIOR ? Chodzi o budowę sceny, brzmienie, barwę, separację instrumentów? Czy taka zamiana, to zamiana Fiata 126p na Poloneza? ;)

To skrajnie różne granie. Xavian XN 125 Evo mają na prawdę dobry, rozdzielczy bas. Pozostałe zakresy są średniego lotu (np. stonowana góra - całkowite przeciwieństwo B&W). Zagrać mogą ze specyficzną dość dosadnie grającą elektroniką. W cenie 6k można zdecydowanie lepiej od wszystkich kolumn o których piszesz w kolejnych wątkach. Wybierz się na odsłuch wtedy usłyszysz różnice pomiędzy; B&W, Dali, Xavian, Dynaudio itd. Bez tego siedzisz w lesie.

Przy 6k odpuścił bym wszystkie ww. i posłuchałbym np. Spendor. Nie kieruj się jednak moją opinią (mam ma punkcie tej marki kota).

Mam XN125ES

Mrok ma rację co do elektroniki, są wymagające, ale potrafią się odwdzięczyć z nawiązką.

U mnie grają z H70 Hegel i Rotel RCD 06SE okablowanie Supra Classic (to jest również okablowanie wewnętrzne kolumny)

Nic oprócz Hegla nie dało rady.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Lepiej skupić się na kolumnach podstawkowych do 5000zł, czy lepiej wybrać kolumny podłogowe do 6000zł?

Przewrotnie podpowiem lepiej podłogowe do 6000 ;) A tak na serio, to przy 22m2 i takim budżecie, posłuchaj Xavianów, ale xn 250 evo.

Dla mnie są bardzo miłe dla ucha i można na nich słuchać bardzo długo bez żadnego zmęczenia.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

A ja polecam - jeśli chodzi o podstawkowe kolumny - DYNAUDIO FOCUS 160. Prawda jest taka, że jest kilka ciekawych kolumn podstawkowych, które grają miło dla ucha. Wg mnie Dynaudio są nieco lepsze niż Xaviany... Wszystko zależy - jak już pisali inni - czego oczekujesz?!

Cenowa

Ceny chyba są podobne (tak na szybko wygooglałem).

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Tylko wyguglowane, ale można przejrzeć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest tam też poszukiwane porównanie, jak nie czytałeś.

A tak "by the way" - co Cię męczyło w tych CM1 ? Pewnie metalowy tweeter i brak równowagi, ale to pewnie tylko moje zdanie...R.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Wiele osób poleca do muzyki klasycznej kolumny Tannoy Revolution DC6 T. Jeśli lubisz szeroką scenę dźwiękową, bardzo szczegółowe przedstawienie każdego instrumentu, barwę każdego instrumentu... to polecam Tannoya. Jeden minus tych kolumn, to bliskość dźwięku wypływającego z kolumn, które stwarza wrażenie jak gdyby orkiestra siedziała kilka centymetrów przed nami. To prawda, bardzo dobrze się zgrywają z Marantzem.

Nie polecam Dynaudio do muzyki klasycznej. Są zbyt ciepłe, zbyt zaokrąglony jest dźwięk, który jest miły dla ucha... ale, i to "ale" ma duże znaczenie - wg mnie - przy radości z muzyki klasycznej, czyli brak rozdzielczości instrumentów.

• Użytkownicy+

Xavian XN 125 EVO Junior testowałem jakiś czas temu. Jest to kolumna wymagająca żelaznej kontroli na basie. Nie udało mi się w trakcie testu znaleźć wzmacniacza, wystarczająco szybkiego w tym zakresie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) możesz przeczytać moją recenzję. Testowałem w zbliżonym wielkością do Twojego pomieszczeniu, według mnie nadal zbyt małego. Posiadam min. B&W DM 705. Dla mnie to o wiele lepszy dźwięk. Zamiast zmieniać kolumny, radziłbym pobawić się elektroniką i kablami. Tutaj można uzyskać więcej docieplenia, którego Ci brakuje.

Ukryta Zawartość

Ja bym pytanie o kolumny, które posiadają barwę i przestrzeń Tannoy Revolution DC6 T, ale nie wchodzą na słuchacza jak dźwięk prezentowany przez Tannoya?

Xavian XN 125 EVO Junior testowałem jakiś czas temu. Jest to kolumna wymagająca żelaznej kontroli na basie. Nie udało mi się w trakcie testu znaleźć wzmacniacza, wystarczająco szybkiego w tym zakresie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) możesz przeczytać moją recenzję. Testowałem w zbliżonym wielkością do Twojego pomieszczeniu, według mnie nadal zbyt małego. Posiadam min. B&W DM 705. Dla mnie to o wiele lepszy dźwięk. Zamiast zmieniać kolumny, radziłbym pobawić się elektroniką i kablami. Tutaj można uzyskać więcej docieplenia, którego Ci brakuje.

Mnie zaciekawiła recenzja Xaviana. Pytanie do autora recenzji, czy Miał możliwość porównania Xavianów do np. Tannoya Revolution DC6 T? Odpowiada mi brzmienie Tannoya, tylko na bliskość sceny...

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jak napisał > palton < , Xaviany potrzebują duużo prądu by zagraly , męczyłem się kilka miesięcy z wersją chyba pierwszą XN-125 , ani budżetowa Yamaha choć mocna AX-596 nie dawała rady , ani lampa Amplifona WT-30 .

A inne kolumny do muzyki klasycznej, które zagrają np. Tannoy Revolution DC6 T, ale nie będzie tego "minusa" bliskości muzyki tuż przed nosem słuchacza? :) Jakieś propozycje?

• Użytkownicy+

Ja bym pytanie o kolumny, które posiadają barwę i przestrzeń Tannoy Revolution DC6 T, ale nie wchodzą na słuchacza jak dźwięk prezentowany przez Tannoya?

Ja lubię barwę z elektroniki (gdzieś w torze jakaś lampka), a nie z kolumn. Wolę, żeby przetworniki grały neutralnie, bo barwa (poza niektórymi drogimi kolumnami), oznacza zwykle spowolnieniem reakcji membran na impulsy.

Nie znam aktualnej oferty Tannoya, starsze redy to było coś fajnego, ale też po szybkiej stronie.

Jeśli kusi Cię coś bardziej miękko grającego, to poszukaj ESA Furioso. To wybitne kolumny, barwa, przestrzeń są wybitne. Jednak i tu pojawia się problem z basem, jest go dużo, a kontrola taka sobie. Trzeba mocnego i szybkiego wzmacniacza.

Inne miękko grające (chociaż jednak inne) są Castle i Harbethy. Jedne i drugie zaskakują pełnią średnicy, wysokie uzupełniają pasmo. Niskich z Castli jest sporo, ponownie kłania się odpowiedni wzmacniacz i źródło. Harbety są pod tym względem mniej wymagające (np. 30.1), u kolegi grają w sporym pomieszczeniu z lampowym Lebenem CS-300X.

Teraz mam na testach Definitve technology Monitor 65. Dźwięk zbliżony charakterem do Dynaudio, dosyć pełny i masywny. W swojej cenie całkiem niezłe granie.

Ukryta Zawartość

Tutaj recka wcześniej testowanych Monitor 55:

Ukryta Zawartość

Powyżej wymieniłem konstrukcje, które znam i które mogą Ci pasować. Jednak tak jak napisałem, wolałbym B&W, ProAca (np. studio 100), a przede wszystkim Harpie. Do tego A-klasa lub lampa i masz dźwięk wysokiej próby.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.