Skocz do zawartości
IGNORED

Ksiądz Lemański suspendowany - abp Hoser podjął decyzję

Vlado

Rekomendowane odpowiedzi

U nas ilość uczęszczających na niedzielne msze w porównaniu z poprzednim badaniem zmalała o 2 miliony (źródło podałem).

...mowisz o tych 2 milionach co wyemigrowaly ? czy moze to sami ateisci?

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Wybacz, ale w czym dopatrzyłeś się rejterady?

Twój wniosek dot. Bocznicy.

Nie bocznica jest problemem lecz niekoniecznie normalne moderowanie forum przez moderatorów.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Twój wniosek dot. Bocznicy.

Nie bocznica jest problemem lecz niekoniecznie normalne moderowanie forum przez moderatorów.

Ja dostrzegam, że Bocznica jest problemem dla moderatorów. Uwierz mi, moderatorzy również to dostrzegają. Poza tym usuwanie całych nie rzadko od lat pisanych wątków, nie jest moderowaniem. Na takie działanie jest obrona w Prawie tego kraju.

Włodek.

@ Bobcat dlaczego insynuujesz że pedofilia i inne winy nie predysponują by biskup nałożył suspensę?

Znasz jakiś przykład, że nałożył?

Problem w tym że tenże biskup musi mieć na to przestępstwo niezbity dowód a w przypadku pedofilii to jest chyba problem,

Prawomocne wyroki sądowe oparte są na niezbitych dowodach. Znasz jakiś przykład suspensy w takich przypadkach? Problem jest taki, że nie udało się (tradycyjnie) zamieść sprawy pod dywan.

czy nadal będziesz przeinaczał fakty i tworzył historyjki na własny użytek

Zmień płytę. Ta jest już zdarta i trzeszczy. Poza tym melodyjka już się osłuchała.

Pewnie też nie znasz wypowiedzi tego księdza podważające naukę Kk

Przez wieki "nauką KK" była teoria geocentryczna, a dzieło Kopernika "O obrotach ciał niebieskich" znajdowało się na liście ksiąg zakazanych.

łączone z nieukrywanym brakiem szacunku dla swoich przełożonych że sam piszesz takie kuriozalne posty?

Bezwzględne, ślepe posłuszeństwo zwierzchnikom oraz poleceninom płynącym z góry jest cechą każdego totalitaryzmu i organizacji typu mafijnego. Kuriozalne jest raczej Twoje bezrefleksyjne chwalstwo.

...mowisz o tych 2 milionach co wyemigrowaly ? czy moze to sami ateisci?

Nie pocieszaj się, bo spudłowałeś. Poprzednie badanie było już po wielkiej fali emigracji. Zarówno więc tamto, jak i obecne dotyczy tych, którzy mieszkają w Polsce.

Jak zwykle kłamstwo. Hitler był katolikiem i w piórka obrósł po podpisaniu konkordatu.

posłuszeństwo zwierzchnikom oraz poleceninom płynącym z góry

Głupoty piszesz.

Każda doktryna religijna taką jest i obowiązuje kapłanów choćby z takiego "małego" powodu jakim jest przyrzeczenie, które składają wówczas, gdy w to wchodzą.

Oczywiście TY wiesz więcej, lepiej

Głupoty piszesz.

Każda doktryna religijna taką jest i obowiązuje kapłanów choćby z takiego "małego" powodu jakim jest przyrzeczenie, które składają wówczas, gdy w to wchodzą.

Oczywiście TY wiesz więcej, lepiej

Dlatego każda doktryna zorganizowanej i instytucjonalnej religii jest totalitarna. I nie jest istotne czy ślepe posłuszeństwo wynika z zewnętrznego przymusu, czy też dobrowolnego przyrzeczenia. Już samo wymaganie takowych świadczy o totalitaryzmie.

Dlatego każda doktryna zorganizowanej i instytucjonalnej religii jest totalitarna.

Źle dobierasz słowa i podkładasz je tak jak Tobie tak wygodnie.

Wychodzi z tego papka i nic poza tym, no może poza nieprawdą.

Każda instytucja polegająca na hierarchi jest tak skonstruowana.

Wojsko, Banki, każda instytucja państwowa, etc.

Nawet w pewnym sensie rodzina.

Oczywiści mi to nie pasuje bom jest prawolewoanarchistyczny

...j,w nic dodac nic ujac

Jemu marzy sie religia freestyle w ktorej kazdy bedzie ustalal wlasne zasady i reguly jemu wygodne...religia 'robta co chceta'

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Cywilizacja jako twór społeczeństwa wysoce zorganizowanego wyklucza anarchię. Wszelkie działania interpersonalne wymagają ustalenia akceptowalnych reguł postępowania.

"Róbta co chceta" jest utopią :-)

W.

Wychodzi z tego papka i nic poza tym, no może poza nieprawdą.

Dobieram tak, jak być powinny. Wychodzą z tego oczywistości, Wam bardzo niewygodne. Dlatego wolicie wmawiać samym sobie, że to "papka".

Każda instytucja polegająca na hierarchi jest tak skonstruowana.

Po pierwsze - jeśli nie rozróżniasz zasad funkcjonowania instytucji shierarchizowanej od totalitaryzmu, w którym obowiązuje zakaz myślenia to Twój problem.

Po drugie - w końcu czym jest KK? Wspólnotą wiernych czy shierarchizowaną instytucją?

Oczywiści mi to nie pasuje bom jest prawolewoanarchistyczny

Na zaczepki ad personam nie odpowiadam.

Wszelkie działania interpersonalne wymagają ustalenia akceptowalnych reguł postępowania.

...w pojeciu Bobcata hierarchicznosc i reguly postepowania to totalitaryzm

Cywilizacja jako twór społeczeństwa wysoce zorganizowanego wyklucza anarchię.

Staram się jak mogę mieć to w dupie.

Choćby tylko dlatego, że to co napisałeś jest pólprawdą.

Czym dalej postępujecywilizacja tym większy chaos i anarchia.

...w pojeciu Bobcata hierarchicznosc i reguly postepowania to totalitaryzm

Nieuprawniona nadinterpretacja rozszerzająca. Co innego hierarchiczność i reguły postępowania w pracy, czy w instytucji typu wojsko, a co innego sytuacja gdy ktoś mi zagląda pod kołdrę, narzuca co (jego zdaniem) jest dobre a co złe (przy czym reguły zaliczania do poszczególnych kategorii są nieraz dziwaczne), poucza o moralności, prawi kazania jak mam postępować i co myśleć.

Czym dalej postępuje cywilizacja tym większy chaos i anarchia.

Teza zwolennika zamordyzmu. Na szczęście absurdalna.

Teza zwolennika zamordyzmu.

Coś Się Tobie znowu absurdalnie pomieszało ale...dlaczego mnie to nie dziwi.

Nieuprawniona nadinterpretacja rozszerzająca. Co innego hierarchiczność i reguły postępowania w pracy, czy w instytucji typu wojsko, a co innego sytuacja gdy ktoś mi zagląda pod kołdrę, narzuca co (jego zdaniem) jest dobre a co złe (przy czym reguły zaliczania do poszczególnych kategorii są nieraz dziwaczne), poucza o moralności, prawi kazania jak mam postępować i co myśleć.

...musisz mieszkac w jakims dziwnym miejscu jezeli ktos cie zmusza do tego wszystkiego i indoktrynuje na sile

ale dam ci dobra rade i zacytuje klasyka

Nie odpowiada - możesz w każdej chwili skorzystać z opcji Ignoruj.

Coś Się Tobie znowu absurdalnie pomieszało

Mnie?

...musisz mieszkac w jakims dziwnym miejscu jezeli ktos cie zmusza do tego wszystkiego i indoktrynuje na sile

Jeśli tego nie widzisz albo jesteś niewidomy, albo masz wyprany mózg.

Maju dnia 23.08.2014 - 08:42 napisał<@ "Bobcat dlaczego insynuujesz że pedofilia i inne winy nie predysponują by biskup nałożył suspensę?"

Znasz jakiś przykład, że nałożył?

Cytat

"Problem w tym że tenże biskup musi mieć na to przestępstwo niezbity dowód a w przypadku pedofilii to jest chyba problem..."

Prawomocne wyroki sądowe oparte są na niezbitych dowodach. Znasz jakiś przykład suspensy w takich przypadkach? Problem jest taki, że nie udało się (tradycyjnie) zamieść sprawy pod dywan.

Po co rozbiłeś moją wypowiedź na dwa cytaty, całość była bardziej czytelna. ;(

Może Ty byś mi podał przykłady gdy biskup nie ma żadnych wątpliwości (jest naocznym świadkiem) o czyjejś pedofilii, porozmawiamy o ewentualnej suspensie. ;)

O ile wiem księży pedofilów się nie zawiesza a od razu wyrzuca ze stanu kapłańskiego po udowodnieniu im tego zwyrodnienia....w jakim celu mieli by ich biskupi suspendować skoro w przypadkach pedofilii jest inna droga postępowania? Też tego nie wiesz?

Cytat "Pewnie też nie znasz wypowiedzi tego księdza podważające naukę Kk"

Przez wieki "nauką KK" była teoria geocentryczna, a dzieło Kopernika "O obrotach ciał niebieskich" znajdowało się na liście ksiąg zakazanych

Lemański niczego nie odkrył, tym bardziej nic nie udowodnił....porównaniem trafiasz jak kulą w płot. ;)

Cytat "...łączone z nieukrywanym brakiem szacunku dla swoich przełożonych że sam piszesz takie kuriozalne posty?"

Bezwzględne, ślepe posłuszeństwo zwierzchnikom oraz poleceninom płynącym z góry jest cechą każdego totalitaryzmu i organizacji typu mafijnego. Kuriozalne jest raczej Twoje bezrefleksyjne chwalstwo.

Jak ktoś idzie do wojska to wie że ma wykonywać rozkazy i powinien sobie z tego zdawać sprawę.

Lemański chce zmieniać Kk według swego widzimisię, lepiej jak tu ktoś sugerował od razu założy swoją sektę. Zauważ że wśród swoich ma coraz mniejsze wręcz znikome poparcie, pozostały tylko niektóre pupilki mediów. ;)

....nie rozróżniasz zasad funkcjonowania instytucji shierarchizowanej od totalitaryzmu, w którym obowiązuje zakaz myślenia to Twój problem.

Nieuprawniona nadinterpretacja rozszerzająca. Też tak argumentować potrafię. ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

biskup nie ma żadnych wątpliwości (jest naocznym świadkiem) o czyjejś pedofilii, porozmawiamy o ewentualnej suspensie.

Acha... Prawomocny wyrok sądowy (czyli wina udowodniona bez najmniejszej wątpliwości) nie wystarczy. Pan biskup musi na własne oczy zobaczyć fakt in flagranti popełniania przestępstwa.

Lemański niczego nie odkrył, tym bardziej nic nie udowodnił....porównaniem trafiasz jak kulą w płot.

Rozumiem, że celowo udajesz niezrozumienie. Nigdzie nie twierdziłem, że coś odkrył. Podałem tylko przykład ile warte jest to "nauczanie KK". Teraz głosi, że in vitro jest "be" z równą stanowczością, jak kiedyś głosił że Kopernik nie ma racji. Ksiądz Lemański miał odwagę powiedzieć na temat in vitro to, co mówi większość myślących ludzi we współczesnym świecie. A nie różni różni dyspozycyjni dziwacy pokroju ks. De Bruzda.

Zauważ że wśród swoich ma coraz mniejsze wręcz znikome poparcie, pozostały tylko niektóre pupilki mediów. ;)

Zauważ, że kłamiesz. Znakomita większość parafian w Jasienicy była i jest za nim. Przeciw była mała grupka skretyniałych lokalnych dewotów, którą Hoser umiejętnie wykorzystał tworząc z nich własną bojówkę, przez posłuszne tuby propagandowe KK natychmiast przedstawioną jako "głos zdrowej części parafii". Nie z nami takie numery Bruner.

Staram się jak mogę mieć to w dupie.

Choćby tylko dlatego, że to co napisałeś jest pólprawdą.

Czym dalej postępujecywilizacja tym większy chaos i anarchia.

Tak potwierdza historia. Dalej to już rozkład, dekadencja i upadek cywilizacji. Zjawisko naturalne zaczynające się od przeludnionych miast molochów.

W.

Nieuprawniona nadinterpretacja rozszerzająca. Też tak argumentować potrafię.

Nie ja jestem autorem tego stwierdzenia. Mam nawet książkę pod tytułem "Zakaz myślenia". Jak myślisz: o czym jest ona?

Shrek777 dnia 22.08.2014 - 19:46 napisał "Ja po prostu czytałem reportaże z ludźmi z jego byłej parafii. Jak umiesz korzystać z google sam znajdziesz wstrząsające reportaże."

Gdzie czytałeś? W Naszym Dzienniku czy Gościu Niedzielnym? Wstrząsające... Bo mówił ludziom aby sami używali rozumu a nie bezmyślnie powtarzali co im każą mówić dygnitarze w fioletach.

Pewnie się zdziwisz, ale w tych mediach niewiele się o nim mówi a jak już to nie w ten sposób jak sugerujesz.

Zresztą Shrek777 wyraźnie napisał gdzie możesz znaleźć...o tym że sami parafianie prosili by zamknąć parafię z powodu Lemańskiego pewnie też nie słyszałeś?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Maju dnia 23.08.2014 - 14:56 napisał "....biskup nie ma żadnych wątpliwości (jest naocznym świadkiem) o czyjejś pedofilii, porozmawiamy o ewentualnej suspensie."

Acha... Prawomocny wyrok sądowy (czyli wina udowodniona bez najmniejszej wątpliwości) nie wystarczy. Pan biskup musi na własne oczy zobaczyć fakt in flagranti popełniania przestępstwa.

Zanim kolejny raz przytoczysz część mojego wpisu by wyciągnąć "jedynie słuszny wniosek" zacytuję go jeszcze raz tym razem w całości.

Może Ty byś mi podał przykłady gdy biskup nie ma żadnych wątpliwości (jest naocznym świadkiem) o czyjejś pedofilii, porozmawiamy o ewentualnej suspensie. ;)

Wiesz jak nazywa się taki zabieg bo lubisz zarzucać mi że nadużywam tego słowa...mam to napisać wyraźnie czy wystarczy że ci to uświadomiłem? ;)

W tym celu też dzielisz moje wpisy by zmienić ich sens?

Znowu zasłużyłeś by Ciebie nie brać poważnie w dyskusji....pa, nie oczekuj na odpowiedzi zbyt często.

sami parafianie prosili by zamknąć parafię z powodu Lemańskiego pewnie też nie słyszałeś?

W 1968 roku sami Czesi i Słowacy prosili towarzysza Breżniewa, aby udzielił bratniej pomocy ich narodom, w celu obrony zdobyczy socjalizmu przez rewizjonistyczną kliką Alexandra Dubczeka. Prawa Maju?

Tutaj to nie byli "sami parafianie", tylko wspomniana dewocka bojówka.

Sterowana przez Dzieduszyckiego na polecenie Hosera.

Znowu zasłużyłeś by Ciebie nie brać poważnie w dyskusji....pa, nie oczekuj na odpowiedzi zbyt często.

Ufff... Co za ulga.

P.S. Jeśli sądzisz, że ja Ciebie kiedykolwiek brałem na poważnie - niniejszym wyprowadzam z błędu.

"Wierzę, że ksiądz Lemański znajdzie drogę do tego, aby pozostać księdzem, a trochę mniej będzie słuchał doradców – przepraszam, że to powiem – głównie z „Gazety Wyborczej”, która bez przerwy w tej sprawie szczuje i podkręca temperaturę – stwierdził.

Ks. Tadeusz Isakowicz–Zaleski. zaznaczył, że smuci go wiadomość o karze suspensy, ale się jej spodziewał. -Mówiąc o zmianach trzeba też pokazać ze swojej strony pozytywną działalność – stwierdził i zaznaczył, że ks. Lemański wciąż nie podjął posługi kapelana w ośrodku dla chorych dzieci. – To jest pomylenie istoty kapłaństwa – stwierdził ks. Isakowicz–Zaleski. – Odwołując się od wszystkich decyzji zwierzchnika nie daje szansy arcybiskupowi do dialogu – dodał."

Jeśli tego nie widzisz albo jesteś niewidomy, albo masz wyprany mózg.

...po tym argumencie nie pozostaje mi nic innego jak przyznac ci racje

Jeśli sądzisz, że ja Ciebie kiedykolwiek brałem na poważnie - niniejszym wyprowadzam z błędu.

Gdybym to ja napisał bez jakiegokolwiek uzasadnienia oskarżyłbyś mnie jak nic o atak personalny, ale Ty w swoim wpisie oczywiście tego nie jesteś w stanie dostrzec. Broń Boże nie oczekuję żadnych wyjaśnień, wszystko dla mnie jest aż nadto jasne. ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.