Skocz do zawartości
IGNORED

Ksiądz Lemański suspendowany - abp Hoser podjął decyzję

Vlado

Rekomendowane odpowiedzi

"Moja sytuacja? Jak abp. Wesołowskiego...''

Ksiądz Lemański porównał swoją sytuację do... abp. Wesołowskiego. - Może to z grubej rury powiedziane, ale abp. Wesołowski, mimo że prawdopodobnie popełnił straszliwe zbrodnie pedofilii, nie został usunięty ze stanu duchownego, bo ma dwa miesiące na złożenie apelacji. Jeśli tę apelację złoży do trybunału, to dopóki ta decyzja się nie uprawomocni - nadal będzie duchownym.

- Tak będzie i w moim przypadku, chociaż mój biskup nie zarzuca mi tego typu zbrodni, jak abp. Wesołowskiemu. Chwała Bogu chociaż za to - podkreślił duchowny. - Powiedziałem księdzu biskupowi, że mojego miejsca w Kościele i posługi kapłańskiej będę bronił do końca, bo wierzę, że te święcenia kapłańskie, których udzielił mi śp. prymas Józef Glemp, do czegoś zobowiązują - dodał.

- Ta sprawa pokazuje prawdziwą naturę Kościoła instytucjonalnego, który nie przepuści, jak mu ktoś podpadnie -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jego zdaniem, od początku można było się spodziewać takiego finału sprawy."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...dobrze wladku ze podales zrodlo...staje sie jasnym skad u Ciebie taka nagonka na kosciol...

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Vlado, ale to nie jest tak, że to zakładanie kolejnych "(anty)kościelnych" tematów, to takie świadectwo, że już zaszło tak daleko :)

Cześć Bobcat, nie będę tu więcej pisać. Szkoda potem jak cała moja działalność znowu przepadnie... :)

Jeżeli podawanie suchych informacji jest odbierane jako "nagonka" - naprawdę nie jest to winą informatora.

Ja nie strzelałem, ja tylko podawałem naboje...

Z tego co czytałem Ksiądz Lemański to bardzo kontrowersyjna postać. W swojej parafii zrobił podział który w skali Polski można porównać do podziału na zwolenników PIS i PO. (ta sama skala nienawiści)

Z tego co czytałem naprawdę wiało grozą (donosy, zastraszanie, strach przed sąsiadem, itd.) , jak już pisałem nie raz nie uznaję kościoła za boską instytucję, ale kapłan który tak koncertowo doprowadził swoją parafię do podziału nie nadaje się na kapłana. To zaprzeczenie ducha religii chrześcijańskiej........

Facet ma silne parcie na szkło, przez część mediów wrogich kościołowi (gazeta wyborcza) był na siłę kreowany jako uciemiężony głos wolności kościoła (normalnie drugi Luter, tylko ten pewnie do drzwi przybiłby jakiegoś biskupa - lol). Szkoda, ze to tylko puste parcie na szkło. Sorry ale nikt inteligentny nie porówna się dobrowolnie do pedofila. W żadnym kontekście...

Pewnie go wyślą w Bieszczady (kuria) wyborcza napisze parę teksów o faszystowskich biskupach i sprawa zniknie z mediów, albo koleś wystąpi z k.k. założy jakąś sektę wielbiącą swojego guru i też zniknie z mediów.....

Jeżeli podawanie suchych informacji jest odbierane jako "nagonka" - naprawdę nie jest to winą informatora.

....zaczy ze valdo prowadzi agencje informacyjna?...a to w porzadku ....szkoda tylko ze monotematyczna

ps. a gdzie zniknal poprzedni temat ?

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Z tego co czytałem Ksiądz Lemański to bardzo kontrowersyjna postać.

Typowa wypowiedź w duchu oficjalnej propagandy KK. I znamienna ocena ks. Lemańskiego. W komunie też każdego, kto ośmielił się mieć własne zdanie odmienne od zdania "geniuszy" z Biura Politycznego oficjalna propaganda profestawiała jako degenerata, pijaka i awanturnika.

Smutne, że polski KK ma oblicze Hosera, Głodzia, Michalika, Gądeckiego, Ryczana, Zawitkowskiego i im podobnych. A nie papieża Franciszka.

....zaczy ze valdo prowadzi agencje informacyjna?...a to w porzadku ....szkoda tylko ze monotematyczna

Nie odpowiada - możesz w każdej chwili skorzystać z opcji Ignoruj.

A to jest nagonka? KAI poda coś innego?

Nie to jest tylko bicie piany na podstawie niepełnych wiadomości co się stało i dlaczego.

Ciekawe że niektóre powody tej decyzji nazwano "motywami" w tym "artykule" a jednego z głównych powodów tej decyzji czyli nie podjęcie posługi na nowym miejscu o tym nawet nie napisano.

KAI poda zapewne ten powód i pełne uzasadnienie.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Kuria Warszawsko-Praska podała powody podjęcia takiej a nie innej decyzji. Wśród nich jest takie oto kuriozum:

4. Brak szacunku i podważanie wiarygodności Episkopatu Polski i kapłanów;

Reasumując: nie suspenduje się księży pedofilów, nie suspenduje się księży, którzy prowadząc samochód po pijaku powodują wypadek. Ale suspenduje się tych, którzy dopuścili się najstraszliwszego przewinienia: ośmielili się mieć inne zdanie niż kościelny dygnitarz. Oto miara degrengolady kierownictwa polskiego oddziału tej organizacji.

Dobrze, że go zawiesili - przynoisił wstyd Kościołowi.

A już te występy pajaca u Owsiaka... żenada! :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Wstyd przynoszą takie różne Hosery. Najlepszym dowodem malejąca frekwencja na mszach (źródło informacji: Instytut Statystyki Kościoła, podana przez KAI).

Typowa wypowiedź w duchu oficjalnej propagandy KK.

Gdybym chciał użyć Twojej retoryki napisałbym iż wyborcza Ci mózg wyżarła. Ale znaj dobre serce ogra - nie napiszę.

Ja po prostu czytałem reportaże z ludźmi z jego byłej parafii. Jak umiesz korzystać z google sam znajdziesz wstrząsające reportaże.

Nawet Twoja (baczność) ukochana gazeta wyborcza (spocznij) tego nie ukrywała. Kolego uważniej czytaj, bo Adaś M. odbierze swoje zdjęcie z dedykacją. I będzie wstyd.

Ponieważ kościół dla mnie to póki co masowa patologia w której trafiają się wartościowe jednostki (z 1%) to wybacz ale mam głęboko w ..... jakie ma oblicze. Ja wierzę w Boga, a nie w bandę pasibrzuchów - z grzeczności nie użyję innych słów...

Amen.

Problem Lemańskiego polega na tym, że Kościół po jego wywaleniu będzie sobie funkcjonował jak gdyby nigdy nic.

A kim będzie Lemański bez duchownej sukienki? Nikim.

Zutylizowanym tematem dla mediów.

"Fakty i Mity" już są na rynku i należą do kogo innego.

Przytulają tam różne indywidua w stylu zabójców księdza Popiełuszki. Dla Lemańskiego też się miejsce znajdzie ale pewnie tylko na rok czy dwa, jak długo jeszcze "sensację" da się eksploatować.

A co potem? Bez parafii, bez gospodyni, bez dochodów... nie zazdroszczę mu.

Bo na etat w Wyborczej też nie ma co liczyć.

Przedmiot nie może być podmiotem.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Lemanski to po prostu, naturalny idiota. Kilka jego wypowiedzi znam, jego mimike i zachowanie. Pytanie, czy przed wstapieniem w stan kapłański, wymagane są badania psychiatryczne?

Problem Lemańskiego polega na tym, że Kościół po jego wywaleniu będzie sobie funkcjonował jak gdyby nigdy nic.

Do czasu. Na Zachodzie kościoły stoją puste lub też są przerabiane na inne budynki społecznie użyteczne. U nas ilość uczęszczających na niedzielne msze w porównaniu z poprzednim badaniem zmalała o 2 miliony (źródło podałem).

Ja po prostu czytałem reportaże z ludźmi z jego byłej parafii. Jak umiesz korzystać z google sam znajdziesz wstrząsające reportaże.

Gdzie czytałeś? W Naszym Dzienniku czy Gościu Niedzielnym? Wstrząsające... Bo mówił ludziom aby sami używali rozumu a nie bezmyślnie powtarzali co im każą mówić dygnitarze w fioletach.

Nawet Twoja (baczność) ukochana gazeta wyborcza (spocznij) tego nie ukrywała. Kolego uważniej czytaj, bo Adaś M. odbierze swoje zdjęcie z dedykacją. I będzie wstyd.

Traktuję to jako atak osobisty.

To co się stało jest kolejnym dowodem, że KK nie jest żadną (jak głosi jego oficjalna propaganda) "wspólnotą wiernych" ale zwyczajną par excellance dyktaturą.

Lemanski to po prostu, naturalny idiota. Kilka jego wypowiedzi znam, jego mimike i zachowanie. Pytanie, czy przed wstapieniem w stan kapłański, wymagane są badania psychiatryczne?

Gdyby były wamagane, to szeregi księży uległymy znacznemu przerzedzeniu.

Jestem Europejczykiem.

Vlado, ale to nie jest tak, że to zakładanie kolejnych "(anty)kościelnych" tematów, to takie świadectwo, że już zaszło tak daleko :)

Przeszedł specjalizacje :)

Sucha informacja t by było tylko poinformowanie o karze dla księdza, ta była opatrzona jego komentarzem, który siłą rzeczy nie jest obiektywny.

Reasumując: nie suspenduje się księży pedofilów, nie suspenduje się księży, którzy prowadząc samochód po pijaku powodują wypadek. Ale suspenduje się tych, którzy dopuścili się najstraszliwszego przewinienia: ośmielili się mieć inne zdanie niż kościelny dygnitarz. Oto miara degrengolady kierownictwa polskiego oddziału tej organizacji.

Czy tobie ktoś płaci za wypisywanie kłamstw i głupot? Zestwienie tych spraw to zwykłe bicie piany, one są nieporównywalne.

Ksiądz Lemański wypowiada sięw duchu sprzecznym z naukami KK, którego jest kapłanem. Pełni posługę kapłańską w imieniu biskupa, któremu jest nieposłuszny. Jeśli się nie ogarniasz KK to się nie wypowiadaj na jego temat, nie pisz o jego problemach, tylko razem z Lemańskim załóżcie sobie swój własny kościół.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Czy tobie ktoś płaci za wypisywanie kłamstw i głupot? Zestwienie tych spraw to zwykłe bicie piany, one są nieporównywalne.

Jeśli ktoś z nas pisze kłamstwa i głupstwa - to raczej nie ja. Potwierdzasz, że nieposłuszeństwo wobec biskupa jest traktowane jako najstraszliwsze przestępstwo? Wszystko inne (pedofilia, jazda po pijaku) w porównaniu z tym to Mały Pikuś. Czy gdyby jakiś ksiądz dopuścił się zabójstwa również byłaby to błahostka?

Ojej!!! Strasznie tam u was jest

Hoser to u Was.

Sucha informacja t by było tylko poinformowanie o karze dla księdza, ta była opatrzona jego komentarzem, który siłą rzeczy nie jest obiektywny.

Mylisz się Jacku. W podanym przeze mnie cytacie z mediów nie ma ani jednego słowa ode mnie. Wkleiłem tę wiadomość, ponieważ już dawno pisałem w wątku o Kk, że taki to będzie miało finał.

Oczywiście episkopat mnie nie zawiódł :-)

Pozdrawiam, Włodek.

Bo widzisz Dudku drogi, jest to reakcja na fakt chamskiego zamykania mi ust metodami z jakimi całe życie walczyłem. Wiem, Ty jesteś przyzwyczajony żyć tak jak ci każą, bez względu czy jest to nakaz świecki czy kościelny. Ja już zbyt długo jestem wolnym człowiekiem w wolnej Europie, aby pozwolić jakiemuś nawiedzonemu sługusowi odbierać moje konstytucyjne prawo do wolności wyrażania opinii.

W dalszym ciągu podtrzymuję mój wniosek o zamknięcie zakładki Bocznica. Jeśli nie można w niej prowadzić dyskusji na jaką jest zapotrzebowanie użytkowników, to powinno dotyczyć wszystkich tematów a nie tylko jednego.

Włodek.

@ Bobcat dlaczego insynuujesz że pedofilia i inne winy nie predysponują by biskup nałożył suspensę?

Problem w tym że tenże biskup musi mieć na to przestępstwo niezbity dowód a w przypadku pedofilii to jest chyba problem, dlatego prowadzone są dochodzenia kościelne. Jasne to już jest dla Ciebie czy nadal będziesz przeinaczał fakty i tworzył historyjki na własny użytek! ;)

Wśród nich jest takie oto kuriozum:

4. Brak szacunku i podważanie wiarygodności Episkopatu Polski i kapłanów;

Pewnie też nie znasz wypowiedzi tego księdza podważające naukę Kk połączone z nieukrywanym brakiem szacunku dla swoich przełożonych że sam piszesz takie kuriozalne posty?

Radzę się z tym zapoznać zanim zaczniesz wypowiadać się aż tak stanowczo.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

W dalszym ciągu podtrzymuję mój wniosek o zamknięcie zakładki Bocznica. Jeśli nie można w niej prowadzić dyskusji na jaką jest zapotrzebowanie użytkowników, to powinno dotyczyć wszystkich tematów a nie tylko jednego.

To jest rejterada i spuszczanie ogona po sobie ;)

Tak nie można ;)

Co do Lemańskiego, to jest bufonada jednej i drugiej strony. Niczemu to kompletnie nie służy.

Lemański w każdym razie może być postrzegany też jako człowiek ze zbyt nadmuchanym ego,

raczej niweczącym ewentualne pozytywne zamiary (jeśli w ogóle takowe istnieją)

niż zmieniającym cokolwiek w obrazie KK w Polsce..

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

To jest rejterada i spuszczanie ogona po sobie ;)

Tak nie można ;)

Wybacz, ale w czym dopatrzyłeś się rejterady? W żądaniu aby wszyscy traktowani byli jednakowo? Skoro dopuszczona jest dyskusja ubliżająca nauce i ludzkiemu rozumowi o zabarwieniu sekciarskim, jeśli dopuszczone są dyskusje jawnie ukierunkowane na wypromowanie produktów, ich dystrybutorów i twórców. Dopuszczone są "dyskusje o wyższościach" oraz odwieczne napieprzanie się kablami.

Jaki jest zatem powód wprowadzenia zakazu dyskusji o Kościele katolickim?

W.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.