Skocz do zawartości
IGNORED

Pilot One for All Kameleon 6

ulan

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam pojęcia jak to się robi w K4. Taką informację otrzymałem z RTK.

Ten sensor ruchu w K6 jest po porostu za czuły. Wystarczy, że przejdę się po pokoju to od razu się włącza, a jak trochę głośniej posłucham muzyki to ten panel wogóle nie gaśnie. Chociaż ostatnio zauważyłem, że jak położę pilota pod pewnym kątem to nie jest tak czuły.

baad74:

hmmmm też zauważyłem, ze jak go kładę opartego bokiem to jest jakby trochę mniej czuły. Ale mimo wszystko nadal działa jak sejsmograf ;-)

napisałem maila do One for all, ale moja angielszczyzna jest bardzo koślawa, więc nie wiem czy zrozumieją o co mi chodzi. może Ty znasz lepiej angielski i bys napisał maila z opisem problemu i czy jest na to jakaś metoda i czy jest jakaś metoda by wyłączyc tak jak w Kameleonie 4 czujnik ruchu...

zresztą najchętniej oddabym tego pilota i poczekał na jego następce (czyli drugą generację), ale na to pewnie nie ma szans...

a w kameleonie 4 wyłączenie czujnioka ruchu to:

“EL” Screen activation setting

The KAMELEON 4 features an “EL” panel which is motion

activated or keypress activated depending on the current

setting.

To change the activation setting:

1. Press and hold the MAGIC key until the

rabbit comes out of the hat.

2. Press 9 8 9.

-> If the bottom part of the animated IR Indicator blinks

twice the “EL” panel will be motion activated.

-> If the bottom part of the animated IR Indicator blinks four

times the “EL” panel will be activated by keypress.

Simply perform these steps to lock the KAMELEON 4

to the activation setting that you prefer.

sprawdzałem czy ta metoda działa w kameleonie 6, ale niestety nie działa :(

Jak nie można wyłączyć sensora ruchu w K6 to może choć da się zmniejszyć czułość? Dość szybko ci odpisali to może o tą funkcję byś się zapytał w OneForAll? Mój angielski jest chyba słabszy niż Twój.

nie, to nie oni tak szybko mi odpisali, te info pochodzi z instrukcji obsługi kameleona 4, dostępnej na ich stronie.

z moich doświadczeń (pisałem do nich w sprawie kodów), to odpowiedzi od nich można się spodziewać za parę dni...

W takim razie ja pojutrze zadzwonię do RTK i zapytam się czy nie można zmniejszyć czułości K6. Chociaż wątpię czy w ogóle jest taka funkcja. Na razię kończę pracę i idę do domu, sprawdzę może u mnie zadziała wyłączenie panela? Jak już będę coś wiedział to w poniedziałek napiszę co mi odpowiedzieli.

Pozdrawiam.

hurrrrrrrrrrrraaaaaaaaaaaaaa udało mi się wyłączyć czujnik ruchu w kameleonie 6???????????? teraz tylko reaguje jak się naciśnie jakiś przycisk!!!!!!!!!!!!

Zadziałał ten sposób opisany dla kameleona 4!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tylko jednego nie rozumiem, dlaczego w instrukcji do kameleona 4 jest to opisane a w 6 nie???????????

dostałem odpowiedź z firmy One for ALL:

I am sorry to hear that the battery consumption of your Kameleon is not satisfactory.

It is true that the EL technology used in this particular handset does make the battery life shorter than it might be the case in other kinds of remote controls. Still, the batteries should last in average between 3 to 6 months with a minimum of 2 months.

Even if the sensitivity tolerance might vary from unit to unit, the battery consumption is mostly affected by the environment and the frequency the Kameleon 6 is used.

Here are a few tips that may affect the battery life:

- the brightness of the screen can be reduced by pressing Magic until the rabbit pops out, 974, holding down or pressing repeatedly the CH- key, pressing Magic to store the setting

- avoid holding the Kameleon in your hand for long periods of time

- avoid leaving the Kameleon on your lap

- avoid placing the Kameleon on un-steady surfaces like couches, cushions

- avoid placing the Kameleon on surfaces sensitive to vibrations like glass tables or shelves.

Should the battery life not be improved despite this advice, we can offer you a replacement or the permanent disabling of the vibration switch so that the Kameleon only turns on after a key press. These two options are possible provided the One For All is under warranty (purchase within 2 years and proof of purchase).

Therefore, please send your One For All (without the batteries and without the

manual) with a letter indicating:

- the reason for sending: replacement or disabling of vibration switch

- your name, full postal address & day-time telephone number

- in case of replacement only: the make and the model number of the devices and the codes used or if you wish to keep the current settings please ask for the data transfer of your current model to the new replacement one

- a photocopy of the proof of purchase, i.e. a cheque stub or credit card statement.

nie wiem(a właściwie wydaje mi się), ale chyba potwierdzają istnienie kodu wyłączającego...

no ale coś musi działać bo jak byk stoi:

"we can offer you (...) the permanent disabling of the vibration switch so that the Kameleon only turns on after a key press"

szukajcie lepiej, może to zależy od serii? w tych później wypszczonych jest możliwość a w tych pierwszych nie ma?

baad74:

wiesz to jest doś dziwna sprawa. w sobotę gdy z Tobą dyskutowałem, ściagnęłem instrukcję od kameleona 4. Tam był opisany ten kod, więc go wprowadziłem (może nawet parę razy, nie pamiętam w tej chwili). Wydawało mi się, ze nie działa. Potem zostawiłem pilota w spokoju (bo już mnie z lekka mierził i co spojrzałem jak się świeci to w nerw wpadałem ;-), w niedzielę też go prawie nie ruszałem. I dopiero pod koniec dnia(pilot cały dzień leżał sobie spokojnie nie używany) położyłem go na tapczanie, no i kiedy siadałem na tapczanie nagle zauważyłem, że sie nie świeci, byłem więc lekko zdziwiony, myślałem że "zapadł w głębszy sen", więc go podniosłem i nacisnałem, zapalił się, więc go odłożyłem, a gdy przestał świecić znowu go rusyłem, a on nic, zero świecenia. I dopiero kiedy nacisnę jakikolwiek przycis świeci się. Jedynym sensownym wytłumaczeniem, jest to, że zadzaiłal kod wyłączający czujnik ruchu/wibracji.

Jeżeli się odważę, to spróbuję dzisiaj wbić ten kod jeszcze raz i zobaczyc jak zareaguje, czy włączy się czujnik ruchu...

Może ktoś, znający dobrze angielski przeczyta tego zacytowanego wyżej maila od firmy One for All, tam jest coś o tym mowa jednak nie do końca rozumiem sens...

cholera, sprawdzałem jeszcze raz co by włączyc i wyłącyć, ale nie udało mi się :-((((((((((

więc nie wiem jak to się stało, że się wyłączyło. Być moze kluczem jest te miganie wskaźnika IR, nie dokońca rozumiem, o co chodzi z tym,że ma mignąć 2 lub 4 razy. W każdym razie umnie nic nie migało. Więc moze tu tkwi problem????? Może trzeba coś zrobić w określonym czasie????

Wczoraj kilkanaście razy próbowałem włączć ten kod i nic. Jak dobrze zrozumiałem to teraz nie możesz uaktywnić sensora ruchu? Hmm, wolałbym mieć kontrolę nad włączaniem i wyłączaniem tego czujnika. Na razie zostawie tak jak jest. Jak skończy się gwarancja to wstawię mikrowyłącznik do tego sensora.

• 2 tygodnie później...

Hmmmmm skubaniec znowu mi się włączył, ten felerny sensor ruchu zaczełem szukać i znalazłem sporo na ten temat na zachodnich forach. Wyglada na to, że jest to jedna z głównych wad tego pilota, ale znalazłem takie o to zdjęcia ( z całą opisem tego felernego sensora, dotyczy to co prawda wersji amerykańskiej, ale takie same cuś tkwi w wersji amerykańskiej). Z tego co udało mi się ustalić, chyba bez integracji w środku na stałe się tego nie da wyłączyć). chociaż mi się jakoś udało, ale za cholere nie wiem jak??? teraz siedze i kombinuje jak koń pod górkę...

[obrazekLUKASZ-202361_1.jpg] [obrazekLUKASZ-202361_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-556-100002006 1170261076_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.Mam kilka pytanek z innej beczki. Jaką kwote można zapłacić za YAMAHe RX-V420RDS ???I które DVD z wymienionycj jest lepsze Panasonic DVD-RV32 , PANASONIC DVD-A350 ,PANASONIC DVD-RV40 Do filmów i audio podzial 50% do 50%. Oczywiście to jest sprzęt wxtra ale mam mało kaski.

Chce zwrocic uwage na fajnego pilocika, ktorego uzywam od okolo roku i uwazam za doskonaly nabytek:

Ukryta Zawartość

Na bateriach pracuje ok. 4 m-cy, jest wyjatkowo przyjazny (dla kobiet i dzieci rowniez), nie wyglada jak choinka bozonarodzeniowa i obsluguje wszystkie moje zabawki, lacznie z projektorem.

Szczerze polecam, jesli komus nie pasi Kameleon:)

pozdr, burz

Ukryta Zawartość

tez posiadam SRC-9200 ale lezy w szafce - czas zachwytu minal

generalnie jest ok - wszystkie funkcje sa fajnie zaprojektowane,solidna obudowa, latwosc programowania itp jest zaskakujaca

nawet w zeszlym roku kupilem takiego ojcu na gwiazdke...

problem jest tylko jeden - jest strasznie ciezki i przez to stosukowo nie poreczny

wlasnie nosze sie z zamiarem sprzedazy - nie byl duzo uzywany i jeszcze ma folie na wyswietlaczu

[obrazekLUKASZ-202585_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no rozbroiłem swojego Kameleona 6 z czujnika ruchu :-))))

wymagało to ingerencji w środku pilota, ale teraz na wieki wieków amen został wyłączony czujnik, wystarczyło przeciąc jeden drucik i po zawodach, nie jest to trudne do wykonania (można też wylutować). Teraz reaguje tylko i wyłącznie na naciśnięcie jakiegokolwiek przycisku. moim zdaniem tak powinno być od początku, bo ten czujnik to jedna wielka porażka...

baad74:

wiesz trochę się nad tym zastanawiałem ale doszedłem do wniosku, że chromole ich gwarancje (o tym problemie ze zbyt czułym czujnikiem wiadomo było od dawna, producent co prawda proponował mi wysłanie do niego do Hollandii/na mój koszt/, a zrobiłby dokładnie to samo co ja). a dalsze ciągnięcie tego z bateriami (lub akumulatorkami) uznalem za męczące. więc wolałem załatwić to sam.

Jak kogoś interesuje co więcej można wydusić z tego pilota (a można podobno sporo) radzę odwiedzić stronę forum jp1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Są już dostępne piloty Kameleon II generacji, nie maja już tego czujnika ruchu i są bardzo ładne i fajne ;-)))))) Ceny są takie same jak pierwszej generacji i posiadają juz ładowarke do pilotow. wiecej informacji [email protected] i www.oneforall-int.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No trzeba przyznać że ładowarka jest osobno i droga ale juz te piloty działaja tylko na dwa paluszki niedlugo bedzie Kameleon 10 i on juz w standarcie ma ładowarke bedzie on obsługiwał aż 10 urządzeń ale jego cena bedzie wysoka

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.