Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe a grzanie się wzmacniacza

youngkoellner

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

chciałbym zapytać was o kwestię związaku kabli głośnikowych, a właściwie sposobu ich umieszczenia w terminalach, a grzaniem się wzmacniacza.

W zeszłym tygodniu przyszła do mnie moja nowa integra, o której już pisałem (PS Audio Trio C-100, klasa "D").

Wzmacniacz od początku bije na głowę mój poprzedni, ale zauważyłem, że zaczął się dość mocno grzać. W pewnym momencie ledwo mogłem położyć na nim rękę. Przy braku sygnału co chwilę coś "pstrykało w głośniki" Myslałem, że to awaria.

Analizując problem zobaczyłem, że kable głośnikowe były słabo zamocowane w terminalach (moja głupota - nakrętka oparła się o izolację). Po dokręceniu wydaje mi się, że problem całkowicie ustąpił. Wzmacniacz jest co najwyżej przyjemnie ciepły.

Czy z waszego doświadczenia (wiedzy) wynika, że sposób zamocowania kabli mógł być przyczyną problemu? Czy może szukać go gdzie indziej?

Będę wdzięczny za pomoc.

T.

Tam kiedyś, komuś na tym forum pojedyncze druciki dotykały obudowy i się przez nią bieguny zwierały ... przez co wzmacniacz aż się wyłączał. ... to chyba tyle.

Napisano dziś, 14:20

Tam kiedyś, komuś na tym forum pojedyncze druciki dotykały obudowy i się przez nią bieguny zwierały ... przez co wzmacniacz aż się wyłączał. ... to chyba tyle.

Też ale to klasa impulsowa i coś może się wzbudzać jak jest kiepsko wykonany .

Indukcyjność albo pojemność kabla ?

@Marke.S

to, jak rozumiem, sugeruje, że sposób podłączenia kabli mógł wplywać na grzanie się mojego wzmacniacza. Przypuszczałem, że drgania mogły powodować zmiany rezystancji przewodu (w związku z różnym stykiem) i skutkować jakimś wzbudzeniem. Ale nie znam się na tym dostatecznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.