Skocz do zawartości
IGNORED

Co robić z CA651A + MA RX2

KwaK410

Rekomendowane odpowiedzi

Wrzuciłem ten temat najpierw w PC Audio ale myślę, że tu też pasuje lepiej . Może admin nie skasuje :)

Obecnie mam zestaw CA 651A + MA RX2 + kable QED Silver Anniversary XT. Mam też DAC NuForce IconHDP ale o tym poźniej. Zwracam się do Was z prośbą o radę ponieważ chciałbym coś poprawić tylko nie wiem którą drogę wybrać (oczywiście ograniczony budżet). Słucham głównie z HTPC (pliki flac i WIMP HiFi), który mam podpięty zwykłym kablem USB Hama do wejścia USB audio w CA. W głowie mam kilka pomysłów i docelowo chciałbym zmienić kolumny (chodzi o podłogówki z mocniej zarysowanym basem) na MA RX6 (albo Silver6) albo jakieś inne używki (muszą niestety również dobrze wyglądać) i dołożyć CA Stream Magic 6. I tu pojawiają się pytania

1. Czy wymiana kabla np na Wireworld Ultraviolet USB poprawi jakość dźwięku ze zintegrowanego przetwornika CA651A ?

2. Czy Stream Magic 6 zagra odczuwalnie/znacznie lepiej (biorąc pod uwagę kolumny) od zintegrowanego DAC

3. Czy może wykorzystać NuForce Icon HDP jako DAC?? - sprawa jest taka, że mam go w pracy i używam jako wzmacniacza słuchawkowego (trochę niewygodnie było by go nosić w tą i z powrotem). Nie mam też żadnego dobrego IC, żeby podłączyć go do CA651 i zobaczyć jak zagra.

4. Czy może kupić do mojego HTPC jakąś dobrą kartę audio - np Essence STX i to mi wystarczy ?

5. Czy najpierw pomyśleć na kolumnami czy nad DAC ?

6. Czy macie dla mnie może jakieś inne, lepsze rozwiązania ?

Z góry dziękuję za wszystkie rady i propozycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/113979-co-robi%C4%87-z-ca651a-ma-rx2/
Gość numik

(Konto usunięte)

Wrzuciłem ten temat najpierw w PC Audio ale myślę, że tu też pasuje lepiej . Może admin nie skasuje :)

Obecnie mam zestaw CA 651A + MA RX2 + kable QED Silver Anniversary XT. Mam też DAC NuForce IconHDP ale o tym poźniej. Zwracam się do Was z prośbą o radę ponieważ chciałbym coś poprawić tylko nie wiem którą drogę wybrać (oczywiście ograniczony budżet). Słucham głównie z HTPC (pliki flac i WIMP HiFi), który mam podpięty zwykłym kablem USB Hama do wejścia USB audio w CA. W głowie mam kilka pomysłów i docelowo chciałbym zmienić kolumny (chodzi o podłogówki z mocniej zarysowanym basem) na MA RX6 (albo Silver6) albo jakieś inne używki (muszą niestety również dobrze wyglądać) i dołożyć CA Stream Magic 6. I tu pojawiają się pytania

1. Czy wymiana kabla np na Wireworld Ultraviolet USB poprawi jakość dźwięku ze zintegrowanego przetwornika CA651A ?

2. Czy Stream Magic 6 zagra odczuwalnie/znacznie lepiej (biorąc pod uwagę kolumny) od zintegrowanego DAC

3. Czy może wykorzystać NuForce Icon HDP jako DAC?? - sprawa jest taka, że mam go w pracy i używam jako wzmacniacza słuchawkowego (trochę niewygodnie było by go nosić w tą i z powrotem). Nie mam też żadnego dobrego IC, żeby podłączyć go do CA651 i zobaczyć jak zagra.

4. Czy może kupić do mojego HTPC jakąś dobrą kartę audio - np Essence STX i to mi wystarczy ?

5. Czy najpierw pomyśleć na kolumnami czy nad DAC ?

6. Czy macie dla mnie może jakieś inne, lepsze rozwiązania ?

Z góry dziękuję za wszystkie rady i propozycje.

ja nie wiem jak można słuchać z CA - kup sieciowca / strumieniowca Marantza lub Audiolaba. Jesli dac z ręką na sercu polecam Arcama, u mnie na testach zniszczył Nuforce jak Legia Celtic :)

którego Arcama ? rDAC ?

pisząć o SM6 miałem na myśli wersję v1 którą można dostać za 2400 PLN i nie chciałbym wydawać więcej a ten Audiolab lub Marantz to chyba ciut więcej kosztują. Druga sprawą jest wygląd (wiem, że nie powinienem o tym pisać) ale chciałbym, żeby te dwa klocki stanowiły komplet ;)

To kwestia gustu.

Jeśli ktoś lubi brzmienie CA to raczej nie polubi Arcama. Miałem sprzęty obydwu marek.

SM6 to bardzo dobry sprzęt i z pewnością warty kupna po obecnej cenie wyprzedażowej.

Ja bym wolał jednak te pieniądze przeznaczyć na kolumny.

Polecam chario swietnie sie zgrywa z cambridge audio, wiem bo miałem 651a z tymi kolumnami i grało to bardzo fajnie. Akurat sprzedaje nowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a cene mozna jeszcze potargowac.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

pozwolę sobie na odpowiedź w punktach:

1. Czy wymiana kabla np na Wireworld Ultraviolet USB poprawi jakość dźwięku ze zintegrowanego przetwornika CA651A ? Różnica będzie bardzo subtelna, w Twojej konfiguracji poprawa jakości będzie niewielka.

2. Czy Stream Magic 6 zagra odczuwalnie/znacznie lepiej (biorąc pod uwagę kolumny) od zintegrowanego DAC. Różnica będzie bardzo duża, to dobre rozwiązanie.

3. Czy może wykorzystać NuForce Icon HDP jako DAC?? - sprawa jest taka, że mam go w pracy i używam jako wzmacniacza słuchawkowego (trochę niewygodnie było by go nosić w tą i z powrotem). Nie mam też żadnego dobrego IC, żeby podłączyć go do CA651 i zobaczyć jak zagra. Przetwornik NuForce Icon HDP zaoferuje wyraźnie lepsze brzmienie niż wbudowany w Twój wzmacniacz DAC. Spróbuj po prostu jak zagra w Twoim systemie. Interkonekt ma dosyć duże znacznie.

4. Czy może kupić do mojego HTPC jakąś dobrą kartę audio - np Essence STX i to mi wystarczy ? To nie ma sensu.

5. Czy najpierw pomyśleć na kolumnami czy nad DAC ? Jeśli wykorzystujesz przede wszystkim pliki, to zacząłbym od dobrego przetwornika lub CA SM6.

6. Czy macie dla mnie może jakieś inne, lepsze rozwiązania ? Tak jak napisałem powyżej, proponuję najpierw zakup odtwarzacza Stream Magic 6, co zapewni Ci bardzo dobre brzmienie a następnie możesz pomyśleć o nowych, dobrych kolumnach. Do CA 651A na pewno namawiałbym na posłuchanie kolumn Kef serii R, warto posłuchać także brytyjskie Epos'y lub polską, bardzo dobrą konstrukcję Audio Academy Hyperion IV.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam posiadam Monitor audio rx2...jestem bardzo zadowolony w pomieszczeniu 16m2...jako zródlo mam asus essence st z wymienionymi opampami(49720 i lme49990x2)...wzmacniacz mam lampowy yaqina mc 100b i dla mnie ta konfiguracja daje zamierzony efekt...glębia basu i wypełnienie dzwiękiem pokoju daje mi 100%! satysfakcje...,,, cambridgea 851a odsluchiwalem w sklepie i zapamiętalem ze grał ostro i ten dzwięk męczył..wtedy nie bylem, jeszcze osluchany lecz to wychwycilem,,Mam w domu marantza ampli sr6008 i w stereo wydaje sie ze cos tam gra dopoki nie podlacze tego chinczyka..wtedy jakby potwor z bagien wstal(ałtentycznie!!!)mam na mysli wszystkie smaczki w dzwieku typu kontrabas w jazzie Diany krall...wylazi doslownie..perkusja ,stopa..rewelacja.. wszystkie ciche dzwieki jakby sie podglasniaja i drugi plan jaest bardziej namacalny,nie wspomne o wokalu i ogolnej dynamice i mysle ze rx6stki raczej nie wniosly by dodatkowej poprawy wzgledem rx2..moj rodzaj muzyki to Dire straits,Diana krall,Nora Jones,Path matheny,Rod Steward,Michel Jakson,Bon jovi,caly polski rock i w tych gatunkach jaki innych sprawdza sie doskonale...a i jedna z waznych kwesti akustyka pomieszczenia trzeba umiejestnie udsunac rx2 od sciany ksiazki dywan..kwiatki perdolki i napewno musisz byc zadowolony...ale moja sugestia to moj lampowy wzmacniacz..fakt bez bajerow ale w dzwieku odwdzieczy ci sie w 100 procentach...a i jeszcze jedno ,byl kiedys u mnie kolega z tym nuforcem u mnie gdyz porównywalismy sluchawki miedzy asusem a jego daciem i nie przyszlo mi do glowy zeby wlączyc go na glosnikach lecz na sluchawkach gral sierdnio z plusem bym powiedzial..odsluchiwalismy akg701 i moje hd598..lecz ja uwazalem owczas ze zadne tj mój ausus jak i jego nuforce nie napedzaly dobrze tych akg..pozdrawiam

darulok - ale żeś napisał wszystko jednym ciągiem - aż trudno się czyta.

Wzmacniacza na razie nie zmieniam. Zgadzam się z tobą, że RX2 nie są monitorami bardzo ubogimi w bas i to co z nich dostaje jest "prawie" dla mnie satysfakcjonujące. Stoją u mnie w taki sposób, że mają dość dużo przestrzeni dookoła. Muzyki słucham podobnej do Ciebie. O RX6 pomyślałem bo jak je kiedyś słyszałem, to grały bardzo mięsistym basem. Zrobię chyba jednak tak, ze najpierw kupię źródło a potem zmienie komumny (za namową Q21 :) ).

Gość numik

(Konto usunięte)

którego Arcama ? rDAC ?

pisząć o SM6 miałem na myśli wersję v1 którą można dostać za 2400 PLN i nie chciałbym wydawać więcej a ten Audiolab lub Marantz to chyba ciut więcej kosztują. Druga sprawą jest wygląd (wiem, że nie powinienem o tym pisać) ale chciałbym, żeby te dwa klocki stanowiły komplet ;)

tak - rdac lub ten nowy irdac. Ponoć z zasilaczem tomanka jest JESZCZE LEPIEJ. Tak, musiałbyś szukać używek chyba, tylko wiesz, CA się albo kocha (20%) albo...szybko sprzedaje, nie wiem czy nie wolałbym już Denona. Może mArantza na 7004 znajdziesz

Przetwornik NuForce Icon HDP zaoferuje wyraźnie lepsze brzmienie niż wbudowany w Twój wzmacniacz DAC. Spróbuj po prostu jak zagra w Twoim systemie. Interkonekt ma dosyć duże znacznie.

No i podłączyłem tego mojego Icon HDP przez IC QED performance audio2 (lepszego na szybko nie znalazłem). Nie wiem czy się chwalić czy nie, ale żadnej znaczącej różnicy względem wbudowanego przetwornika w CA nie usłyszałem. Może IC za cienki ? Jak się osłucham to wrócę do tamtej konfiguracji i może wtedy usłyszę.

Najgorzej będzie jak na SM6 też nie usłyszę różnicy ....

I co miałbym kupic zamiast nich ? Nie chce tez zeby to był przerost formy nad treścią. Aż takim audiomaniakiem nie jestem wiec na pewno nie kupie kolumn za 8-10 tysięcy.

Choćby AE Neo3 v2. Deklasują rx2 pod każdym względem no może nie pod względem wykonania ale kosztują śmieszne 1600zł. Ale tak dobrze brzmiących kolumn nie znajdziesz poniżej 2,5 tys. Każde MA jest przewartościowane i tylko dobrego wykonania nie można im odmówić. Ale znajdziesz jeszcze mnóstwo podłogówek niedrogich ale bezsprzecznie ciekawszych niż rx2. Zmiana kabli a nawet elektroniki nie wiele ci da w porównaniu do zmiany kolumn. Możesz to robić ale wtedy gdy brzmienie kolumn ci w 100% odpowiada i tylko chcesz je jak najlepiej obsłużyć.

Kupiłem na razie CA SM6 i wszystko się poprawiło !! no nie spodziewałem się, aż takiej poprawy dźwięku i dynamiki ... i basu.

Na razie jestem bardzo zadowolony i pewnie zakup nowych kolumn się odwlecze :) chociaż jak myślę, że one prawdopodobnie też jeszcze coś poprawią to się już nie mogę doczekać, heheh

Dzięki za rady i wskazówki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.