Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  191 członków

Leben Klub
IGNORED

Klub_Lebena

ptx
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchałem XS-a i F-ki (oba, podobno nie wygrzane). Sprzęt towarzyszący, warunki, okablowanie itp. uważam za nieistotne, ponieważ były dokładnie takie same dla obu wzmacniaczy.

F-ka- od razu słychać, że to inny wzmacniacz. To co "wyłapałem" podczas krótkiego odsłuchu: wokale mniej barwne, jakby bardzie wycofane, chudsze; instrumenty brzmią dużo bardziej naturalnie na XS-ie. Bas na podobnym poziomie, nie zauważyłem znaczących różnic.

Po tym krótkim, subiektywnym porównaniu, mogę być pierwszym odważnym (nawiązując do mojego poprzedniego posta): "XS jest lepszy" :).

"F jest lepszy i nikt jeszcze nie powiedział inaczej", "XS jest lepszy, F- ka nie ma tego czegoś".

XS uzbrojony w dobre lampki zagra świetnie... 300F ma seryjnie wkładane dobre lampy dlatego, często w bezpośrednich porównaniach, XS z Sovtekami wypada gorzej.

Jednak moim skromnym zdaniem lepiej wybrać 300XS, ponieważ jest na kultowych lampach tj. 12ax7 oraz EL84 i o wiele łatwiej będzie wyszukać coś wysmakowanego w przyszłości... z drugiej zaś strony 300F ma fajne lampy od samego początku i są one dobierane przez Leben'a ... to jest niewątpliwie pewna wartość.

Witajcie,

postanowiłem i ja ulec LEBENOWI. Zamówiłem do odsłuchu 300x Limited . I podobnie jak peem'a ( wpis z 01.06.2012 ) ogarnęły mnie wątpliwości co do faktycznego wieku oferowanego egzemplarza. Podejrzewam, że to ten sam.. Tylko MULLARDÓW już nie ma, pozostały jedynie GE + SOVTEK. I jeszcze róg drewienka uszkodzony. Sprzedawca nie zna daty produkcji, mówi coś o 2 latach.

Ponieważ całkiem pogubiłem się w wyposażeniach, zakresie i czasie zmian dokonanych w wersjach X i XS mam takie do Was pytania:

- od kiedy zaprzestano montowac Mullardy ?

- czy wersja XS różni się od X tylko rodzajem lamp?

- czym była wersja X Limited? Może z lampami Sovtek - mocy i GE- sterujące ? Od kiedy zaprzestano produkcji?

- sprzedawca twierdzi, że sonicznie wersja X jest nieco lepsza, bo ma "selekcjonowane transformatory różniące się od tych z wersji XS".

- pomimo tych wątpliwości zdecydowałem się na wersję X , bo niestety rzadko nowe znaczy lepsze. Jakośc montowanych podzespołów jest coraz gorsza.

Czy może zamówic tego XS wyłącznie na SOVTEKACH ale nowego? Bo to już ostatni...

I jeszcze ciekawostka- obejrzyjcie na ALLEGRO ( aukcje zakończone ) ofertę Nautiliusa z W-wy bodajże z 30. 01. br. . Na zdjęciach jest ten wzmacniacz przy czym na górnych ma oznaczenie X Limited a na dolnym samo X. A numer seryjny TEN SAM :-))). Czy ja żle widzę?

Liczę na Wasze sugestie,

pozdrawiam.

Gość intenser

(Konto usunięte)

Czy jest jakaś różnica w dźwięku między lampami EL-84 Mullard wyprodukowanymi w Wielkiej Brytanii a Rosji ?

taka jak między płytą analogową Led Zeppelin I z 69r a taką dzisiejszą z Media Markt

Edytowane przez intenser

Mam stare Mullardy i choć nie porównywałem z nowymi, to na pewno lepsze od nowej produkcji (moja uwaga dotyczy EL84, a nie 12ax7, bo w tej rodzinie wygrywają Psvane). Ale stare rosyjskie z lat 70. 6p14p-K dadzą ci dźwięk z tego samego poziomu jakości co stare Mullardy, choć inny.

Tak z ciekawości zerknąłem co oferuje Ebay z Psnave 12ax7 i znalazłem :

http://www.ebay.pl/i...7d7e5d28&_uhb=1

Czy ktoś dokonał zakupu u sprzedawcy z Chin ? Ceny atrakcyjne ( wysyłka gratis :) ) w porównaniu do np. Niemiec czy Wielkiej Brytani.

Edytowane przez Andy09

To zlożyłeś b. dobrą oferte za 6,5 k zł to musiałby być w b. dobrym stanie z pudełkiem i papierami .

Niedawno kolega z forum wytawił oferte na mało chodzonego 250 h lebena 300 F za 7,7 k zł.http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/wzmacniacze-stereo/leben-300f-os100788.html

Edytowane przez Renia239

Jak ją sugerowałem to nie wiedziałem jeszcze ile lat ma ten Leben... Podobno ponad dwa.. Teraz to już wiem- prosto od producenta! Bo sprzedawca nie wiedział... No i nie widziałem jeszcze jak naprawdę wygląda. Teraz też już wiem... Mój kolega jak zobaczył - to ocenił wiek na jakieś 8- 10 lat. Ale to pedant jest... No taka historia....

No chyba, że to jest ten jedyny leben który należal do pana W.P. i był modyfikowany przez Taku Hyodo (jego osobisty autograf i dedykacja powininna widnieć na tylniej sciance wzmaka) to wówczas mamy doczynienia z egzemplarzem kolekcjonerskim :).

Edytowane przez Renia239

No niestety!... Zbyt długo się nad nim zastanawiałem, a był warty zainteresowania. Chociaż szczęśliwy nabywca szybko się go chyba pozbył. Pan WP mój testowy egzemplarz recenzował. A może jakiś inny... Ale o tym samym numerze... Vide mój post powyżej.

Naprawdę ciekawa sprawa.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.