Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 40 m2 zamiast Sonus Faber

robin102

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem założyć wątek bo zapewne czegoś nie wiem czegoś nie czytałem a sprawa wygląda tak. Każda porada na wagę złota. Zachorowany jestem na kolumienki Sonus Faber Toy Tower. Celowo napisałem w kolumienki. Napędzane mocnym NADEm graja jak lubię ale u kolegi w pomieszczeniu cyrka 25m2 o blokowej wysokości. Tak jak mi się podoba grają. Liniowo super wprost. No może ciut ciut na górze mogło by być jaśniej ale idzie znieść. Niestety w moim nowym pomieszczeniu 40m2 i wysokość nie 2.5 m a 2.8m bankowo będą za małe w tej kubaturze. Cóż począć ? :) Czego szukać co by dało zbliżoną frajdę ze słuchania. Rocka nie słucham metalu nie słucham. klasyka smętki jazowe jakiś Pink Floyd czy Dire Straits albo TOTO muzyka filmowa jakaś Anna Maria Jopek Katie Melua Michał Bajor Mela Koteluk jakaś Kora Tatiana Okupnik Golec Orkiestra jakiś trębaczy lubię posłuchać Włodka Pawlika z jego fortepianem różne składy symfonicze czy koncerty na DVD. Lubie ładne wokale ładne wybrzmienia kontrabasu czy instrumentów perkusyjny. Stopę ale nie dominującą. Bas szybki zrywny ale nie musi ruszać powietrzem w pokoju oby był czytelny rozdzielczy bez nadmiernej potęgi . Rozważam Monitor Silver 8 czy RX8 ale to koszt 4600zl i głośnik krowiasty. Budżet mój na ten temat to 4 tys zł z akcentem że 4.5 to max i z drugim akcentem że lepiej mniej :). Akustyka pokoju dużego niestety twarda żywa ze skłonnością do podbicia niskich rejestrów i rozciągania basu. Będę nad tym pracował i na przestrzeni roku dużo zamierzam poprawić w akustyce. Jest na to skuteczny plan. Mogą być kolumny używane ale nie leciwe. Najchętniej nie czarne nie białe nie jasne drewno. Najlepiej o klasycznym wyglądzie. Napęd wstępnie będzie szedł z NADa a potem może wzmak jakiś silniejszy będzie kupiony. Przytoczyłem SF TT bo jet to co mi najbardziej pasuje ale spolegliwy i tolerancyjny jestem. Nie da się mieć tego co się lubi to co innego się polubi :) Za porady i dorady z góry podziękowuje.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

https://www.audiostereo.pl/topic/113925-kolumny-do-40-m2-zamiast-sonus-faber/

Jeżeli pasuje Ci barwowo to, co masz, może wystarczy dołożyć nawet niedużego suba, który daje radę w muzyce. Szczególnie mam tu na myśli dobrą kontrolę i szybkość. Reszta pasma pozostanie dobra, czego nie można zagwarantować przy poszukiwaniu nowych kolumn.

Gdybyś jeszcze zmienił rodzaj kopułki na coś twardego, możesz wylądować na manowcach.

Też mam kolumny z XT i na otwartość czy analityczność nie powiem złego słowa.

Owszem, puryści będą sarkać, że sub to mezalians, ale jest zapewne sporo modeli, które spełnią oczekiwania. Spróbuj w tę stronę. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Na tą chwile to mam tylko słuchawki DT 880 i przejściowo wystarczyć musi. Kolumn żadnych.

Biorę pod uwagę trochę na pałę różne konstrukcje np

Audio Academy Hyperion

Monitor Audio RX8 albo nowsze SILVER 8

Acoustic Energy AELITE 3

Monitor Audio GS 20

B&W 683 używane

Dynaudio Audience 82 używane

ProAc Studio używane

B&W 704 używ

Wiena Acustic używ

EPOS elan 30 nowe za 3500zł -jakieś tanie one ;)

Studio 16 hertz Minas Anor IIIs 2.5 R naciągając budżet do góry

Jakieś Kefy może czy ELAc podłogówki

Wiem wiem prawie barbarzyństwo :)

Każdy zestaw inny od drugiego :D posłuchać tego nie mam szans wzmacniacz względnie uniwersalny NAD mniejszy albo większy grający przynajmniej poprawnie prawie ze wszystkim.

Zależy mi aby głośniki dźwiękiem wypełniały pomieszczenie dając mi komfort jako takiego słyszenia chodząc przemieszczając się tzn słuchanie bierne a nie tylko siedząc przyspawany do fotela w złotym trójkącie. Mam taki trójkąt fotel i możliwość praktycznie dowolnego ustawiania głośników. Przy ścianie bez ściany na środku

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Ja mogę od siebie napisać, że u mnie w 32m2 czułem niedosyt z Minas Anor Premium. Choć brzmieniowo mogłoby ci się podobać, skoro tak polubiłeś Sonusy.

Teraz mam kolumny, którym przydałoby się więcej miejsca i w 40m2 ze swobodą ustawienia byłoby pięknie, ale to trochę inna szkoła dźwięku.

Slucham podobnego repertuaru i jesli skusilbys sie na nowe podstawkowce to moim zdaniem jedne z najlepszych jesli nie najlepsze w tej cenie to kef r300

Powiem tyle ze jak sluchalem r700 ze znacznie drozszymi sonusami niz toy tower to kefy wypadaly duzo lepiej

Z tych co wymieniles mialem okazje dluzej obcowac z b&w 704 i proacami d2

B&d-nie trawie tych ich kopolek metalowych, pozatym problemy jakosciowe np slad na kolumnach po maskownicach-odbarwily sie od slonca i wyglada to tragicznie i ta plastikowa obudowa tweetera..

Proaci-d2 graja sciankami tzn obudowa cienka i drgala jak membrana prawie-mocno przereklamowane moim zdaniem albo inaczej 2 razy za drogie

i jesli skusilbys sie na nowe podstawkowce to moim zdaniem jedne z najlepszych jeśli nie najlepsze w tej cenie to kef r300

Tak tylko że to głośniki podstawkowe trochę wyrośnięte a jednak monitory. W tym swoim pomieszczeniu ćwiczyłem na próbę MA SILVER 6 grały a jakże :) ale nie było to dla nich środowisko. Drugi pokój 21 mkw to było ideałem dla tych niedużych podłogówek. Wątpię aby te Kefki R300 udźwignęły taką kubaturę powietrza :) i w niej nie przepadły.

Po tym co napisałeś, jakie lubisz brzmienie to powinny się wpasować w Twój gust Minasy z Studia 16 Hertz. Kolega smog napisał, że mogą nie dać rady w tak dużym pomieszczeniu, ja myslę, że warto im dać szansę może akurat się sprawdzą. Jeżeli mocną górę preferujesz to szukaj z Morelem Elit Minasów i wtedy powinno Ci podpasować. Ale jak będzie w rzeczywistości to sam się musisz przekonać nausznie, innej rady nie ma.

Pozdrowienia i udanego wyboru.

Cholercia z tego co czytam to dla moich uszu jest duża szansa ze to było by to co potrzebuje. Dla oczu również wygląd miodzio. Dokładnie tak jak lubię wyglądające głośniki - marzenie wprost. Tylko kurna ta cena 7 tys chyba najmniej trzeba wyskoczyć za nowe. Budżet przekroczony był by mocna. Trzeba by dłużej kasę ogarniać a słuchać się chce już :)

40m2-a tu słuchy R-300,świetnie.....

Do tego pomieszczenie śmiało Amstafa można wstawić-no ale za max 4,5 koła to nie widzę tego-poczekaj 3-4 miesiące,dozbieraj kaski i wtedy kombinuj,szkoda kupić coś na szybko i żałować.

A i w 16 hz- może coś podpasuje-ale ja stawiam na Amstafa.

Harpia Acoustics Amstaff

Smoki po prostu. 55 kg sztuka ! Niesamowite z obrazków i opisów. Chyba za duże się wydają dla mnie chociaż chociaż :) ;)

Pomieszczenie jest pokręcone. Z wypełnieniem dźwiękiem kiedyś dawały sobie radę i to dość dobrze nieduże kolumny B&W 603 S3. Była moc był rozmach zamach :) i fajnie to grało. Się podobało na pewnym etapie.

Najlepsze , duże kolumny poniżej dychy jakie znam to Harpia Amstaff .

Miałem 3 pary i jedną zrobioną bezkompromisowo przez siebie i dla siebie .

Kef R300 , super kolumienki ale jednak 40 metrów może je przerosnąć . Tu bardziej widze R900 , ale nie ta kasa .

Jest wątek o Toy Tower i sporo chłopaki się o nich napisali . Warto poczytać .

Moja wersja Amstaffów vs Kef R900 .

Napędzane modyfikowanym NADem ;)

Ta wersja jest nieco wyższa i szersza od oryginałów .

W zakładce kluby masz klub Harpii . Poczytaj o wersjach z lepszymi konadmi

Panowie a może coś od firmy DALI ?

Muda44 dziki dzięki ale to już chyba poza zasięgiem moim finansowym a też i poza zasięgiem estetycznym. Po prostu za duże konstrukcje.

Muda a ile kosztują Amstaf Mini katalogowo ?

Panowie a może coś od firmy DALI ?

Z nowych odpuść.

Muda44 dziki dzięki ale to już chyba poza zasięgiem moim finansowym a też i poza zasięgiem estetycznym. Po prostu za duże konstrukcje.

Fabryczne Amstaffy są wyraźnie mniejsze i możesz zamówić z różnym fornirem .

Ty masz do nagłośnienia 40 metrów . Jak chcesz usłyszeć dynamikę , rozmach i skalę dźwięku nie da się inaczej . Wszelakie filigranowe kolumienki odpadają .

Nia da się usłyszeć stopy w takiej kubaturze z 18cm wooferka .

Pogadaj z Jurkiem z Harpii za ile Ci je zrobi . Sprzedaj butelki , idź jagód nazbierać , itd.

Dozbieraj i kup .

Będziesz na lata zadowolony . Ja przed nimi miałem masę konstrukcji głównie na tak zachwalanych Scan Speakach a tu Seas i " tanie " Daytony .

Tanie głośniki stosuje Audio Physic a jak grają ?

W razie przypadku / wypadku nowy głośnik kupisz za 160- 300zł .

Naprawdę warto . Nie są też prądożerne i nie wymagają mega pieca do napędzenia .

Muda a ile kosztują Amstaf Mini katalogowo ?

Nie mam pojęcia . Nie mam nic wspólnego z tą firmą . Zapytaj bezpośrednio .

Popytaj w klubie , czasem ktoś sprzedaje .

Zdaje sprawę ze z tańszych komponentów też może się udać zrobić dobry produkt finalny. Co myślisz o Amstafach Mini. Takie mini z wyglądu to one nie są a z wyglądu dokładnie to co lubię w kolumnach :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Robin, ale jest jedno "ale" z Amstafami. To jest brzmienie diametralnie inne niż Toy Tower. Musisz ich koniecznie najpierw posłuchać przed zakupem. Świetny zróżnicowany bas, Dynamika, bezpośredni otwarty dźwięk ale wysokie dla mnie zbyt ostre. Ale może ten Seas tak ma i po wygrzaniu się uspokoi. Słuchałem ich z Xindakiem P-AM. Toy Tower słuchałem z zestawem Audiolaba 8200 i grało to bardzo spójnie, muzykalnie. Czy Bach czy ACDC brzmiało bardzo dobrze. KEF R300 słuchałem również z Xindakiem i nie było to przekonujące połączenie. Oczywiście ktoś może mieć zupełnie inne wrażenia. W każdym razie jeśli TT to punt odniesienia to moim zdaniem Harpia to nie jest Twój kierunek ale posłuchać warto i samemu się przekonać.

Granie z Sonus Faber to dla mnie jakieś tam odniesienie tego co mi się bardzo podoba choć z drugiej strony ja nie mam jakiegoś parcia czy ideału dążenia gonienia za niedoganialnym. Podoba mi się też granie z innych kolumn czemu nie . Słuch się adoptuje człowiek się przyzwyczaja i potem co się ma jest dobre a nawet bardzo dobre. Pozostaje kupować i słuchać płyt. Nie mam bladego pojęcia jak te Amstafy MINI grają i czy do moich smętków się nadają. Jak bym się zamachnął na taki wydatek to w konkurencji do nich stoją od Studia 16 HZ kolumny Minas Anor IIIs 2.5 R. Zapewne też grają zupełnie inaczej niż Sonusy co nie stoi w sprzeczności że może mi się to spodobać. Przypuszczam ze z Monitor Audio RX8 czy nowszymi SILVER 8 też bym się polubił . Mozę jakieś DALI bo dawno temu miałem DALI chyba 505 i też 104 jesli mnie pamięć nie myli. Dzisiejsze może też są jakieś udane co idzie kupić za 4-5-6 tys zł jako używane.

AF Tempo IV. Mam , polecam 35 m2 zaadoptowane jak to w pokoju gościnnym :) Kontrola i głębia basu jak z filmu instruktazowego,

Na serio, jesli masz skąd to wypozycz i posłuchaj w domu.

Ja po odsłuchu w salonie w Katowicach byłem zwyczajnie rozczarowany, wziąłem do domu i zostały...wprawiając mnie do dzisiaj w dobry humor.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Zdaje sprawę ze z tańszych komponentów też może się udać zrobić dobry produkt finalny. Co myślisz o Amstafach Mini. Takie mini z wyglądu to one nie są a z wyglądu dokładnie to co lubię w kolumnach :)

Ukryta Zawartość

Gdybyś miał z 25 metrów to o mini można by było rozmawiać . Ale Ty masz 40 metrów .

Praw fizyki nie przeskoczysz . Jest kubatura , musi być garnek na basie . W przypadku Amstaffów masz po dwa 22cm garnki w kolumnie .

Jak chcesz słuchać pitolenia to OK , ale jak chcesz porządne kolumny do tej kubatury to Amstaff albo R900 Kefa .

Pamiętaj też o czymś takim jak przebieg charakterystyki impedancji . Są inne duże kolumny ale większość z nich do prawidłowego napędzenia potrzebuje spawarki .

Na fotce masz Amstaffy podpięte pod modyfikowanego NADa C320 . Dawał radę . Za nim w półce stoi Xindak A600P . Z nim Amstaffy wgniatały w wyro a bas był taki jakby ktoś pięścią w łeb naparzał ;)

Do końca skali czyściutko , bez słyszalnych zniekształceń . To robi wrażenie .

Ja mam tylko 18 metrów . Sypialnia , z wysokim sufitem i mocno wygłuszona z wielkim wyrem które zjada bas . Próbowałem masę kolumn 2way , Vienna Beethoven , Amstaffy w różnych wersjach , swoją wersję a skończyłem na R900 + mod . Uwierz mi 17-18cm nie zrobi tego na basie co 22cm . Dlatego też po posłuchaniu Amstaffów z listy skreśliłem AP Tempo 6 i inne kolumienki z małymi wooferkami .

Tu nie chodzi o przestawianie szklanek ale nawet przy cichym słuchaniu słychać że bas to bas .

Amstaffy to nie miękki , upiększający polipropylen ale też nie suche focalowskie granie .

Znam się trochę na kolumnach .

Sporo miałem , słuchałem i zrobiłem / przerobiłem .

Przetrzepałem rynek a wybrałem właśnie Amstaffy . Wybrałem dzięki koledze który dał mi je do posłuchania . Na początku się krzywiłem . Pudła piękne nie są , tanie przetworniki ...

Przytargałem , podłączyłem i zdębiałem .

Dzisiaj już nie widzę powrotu do filigranowych kolumienek ale to trzeba samemu sprawdzić żeby zrozumieć o co chodzi .

Warunkiem jest wersja z lepszymi kondami . Wtedy tweetery nie drą ryja a kolumny grają całkiem inaczej . Poczytaj zresztą w klubie Harpii

Ukryta Zawartość

Do końca skali czyściutko , bez słyszalnych zniekształceń . To robi wrażenie .

W tych kolegi 18m2 zapewne tak..... ;)

suche focalowskie granie .

Ty miałeś tyle wspólnego z FOCALEM co ja JML.

A co do basu to Aria 948 gra potężniej od R-900.

Ale jak w tym łysym pokoju o metrażu 18m2 to sprawdzić....;) ?

Wyro koledze bass zjada-dobreeeeee......;)

Anna Maria Jopek Katie Melua

Bas szybki zrywny ale nie musi ruszać powietrzem w pokoju oby był czytelny rozdzielczy bez nadmiernej potęgi .

Z nim Amstaffy wgniatały w wyro a bas był taki jakby ktoś pięścią w łeb naparzał ;)

Takie doradzanie to mi przypomina afirmację swoich wyborów zamiast zrozumienia potrzeb.

W tych kolegi 18m2 zapewne tak..... ;)

W całym 74 metrowym mieszkaniu było głośno , za głośno a było czysto bez jakiejkolwiek kompresji - wystarczy ?

Ty miałeś tyle wspólnego z FOCALEM co ja JML.

A skąd ty to możesz wiedzieć ?

Nie znasz mnie , napisałeś do mnie dwie wiadomości , przeczytałeś moje " o mnie " i myślisz że mnie poznałeś ?

A co do basu to Aria 948 gra potężniej od R-900.

Kolegi sub w aucie ma jeszcze potężniejszy bas i co z tego ?

Nie chodzi o ilość .

Ale jak w tym łysym pokoju o metrażu 18m2 to sprawdzić....;) ?

Skąd możesz wiedzieć jak wygląda mój pokój skoro mogłeś jedynie na zdjęciach oglądać ścianę za kolumnami ?

Wyro koledze bass zjada-dobreeeeee......;)

Brak podstawowej wiedzy na temat akustyki , rozpraszania i pochłaniania .

MASKRA !

Takie doradzanie to mi przypomina afirmację swoich wyborów zamiast zrozumienia potrzeb.

Podstawy podstaw .

40 metrów = duże kolumn dla prawidłowego ich wypełnienia dźwiękiem .

czy Dire Straits albo TOTO muzyka filmowa

Już widzę muzykę do filmu Braveheart z 18cm wooferka w takiej kubaturze :)

Widzę bo nie usłyszę ...

Stopa w Dire Straits też .

Skąd możesz wiedzieć jak wygląda mój pokój skoro mogłeś jedynie oglądać ścianę za kolumnami ?

I wystarczy-kolumny 20-30 cm od ściany-po prawej stronie drzwi,więc ich wystawić się dalej nie da po pierwsze odbicia będą na drzwi,lub kolumna zablokuje wejście do pokoju,18m2 to nie metraż do rozwinięcia skrzydeł kolumnom o takich gabarytach-wstawić pewnie że można,ale po co,równie dobrze można monitory za 3 tyś i 2 szt REL T-7 i będzie jeszcze lepiej a kasa ta sama.

Brak podstawowej wiedzy na temat akustyki , rozpraszania i pochłaniania .

To wyro może ci jedynie górę i średnicę pochłaniać,tylko jak to wyro jest takie ogromne to jak to jest ustawione w 18m2-......;),moja kuchnia ma 16m2,to tylko 2 m2 różnicy-jak patrzę na nią jakoś nie widzę tego ustawienia,wyro+kolumny podłogowe wysunięte min 80-90 cm od ścian itd.

No tak,zapomniałem,te landary mogą nawet na ścianie wisieć,im to nie przeszkadza.... ;)

Wiedzę to ty na temat akustyki zaczerpnij. ;)

pozdrawiam

I wystarczy-kolumny 20-30 cm od ściany-po prawej stronie drzwi,więc ich wystawić się dalej nie da po pierwsze odbicia będą na drzwi,lub kolumna zablokuje wejście do pokoju,

Byłeś i mierzyłeś ?

Bo nic z tego co piszesz się nie zgadza .

18m2 to nie metraż do rozwinięcia skrzydeł kolumnom

Bzdura i mit .

Każdy przypadek ( pokój ) należy rozpatrywać indywidualnie .

Sa kolumny jak AP które wymagają dużo wolnego miejsca dookoła i Kefy z coaxialem które nie boja się siedzenia " na ścianie " a ze względu na punktowe źródło dźwięku można ich słuchać z bliska .

Mniej czytaj a więcej się ucz w realu .

W całym 74 metrowym mieszkaniu było głośno , za głośno

I to jest przykład ,że ma być łubudubu-ale wspólnego z dobrym odbiorem to nie ma nic.

Jak można usłyszeć głębię,pozornie ustawione instrumenty w przestrzeni,dobrą scenę-mając tak ustawione kolumny-MASKRA! ;)

To wyro może ci jedynie górę i średnicę pochłaniać,tylko jak to wyro jest takie ogromne to jak to jest ustawione w 18m2-......;),moja kuchnia ma 16m2,to tylko 2 m2 różnicy-jak patrzę na nią jakoś nie widzę tego ustawienia,wyro+kolumny podłogowe wysunięte min 80-90 cm od ścian itd.

No jak sam widzisz wróżysz z fusów.

Wielkie nie musi oznaczać dużej szerokości i głębokości . Może chodzi o coś innego ?

Nie wiesz , gdybasz i zaśmiecasz wątek .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.