Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do komputera za 5000zł

Anateus

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie zaznaczam, że nie jestem jakoś specjalnie obeznany w temacie - poczytałem trochę teamatów na forum, ale sam nic z tego nie stworzę.

Źródłem będzie komputer. Chciałbym kupić pełen zestaw - karta dźwiękowa/DAC + porządne kolumny (poprawcie mnie, jeśli coś pominąłem).

Muzyka, jakiej słucham, to głównie rock/metal, często soundtracki z gier/filmów (przykładowo: youtube.com/watch?v=XheJnmLAwhk), również klasyka.

Kolumny stałyby na biurku, więc najlepiej, gdyby nie były za duże. Bardziej zależy mi na jakości dźwięku niż na mocy. Jestem w stanie zapłacić nawet więcej niż te 5tys., ale wolałbym nie przesadzać.

Pokój - kwadrat - ma 3x3m:

FqVXsHN.png

I kilka pytań:

1) Słyszałem coś o problemach z dźwiękiem z gier przy zewnętrznym DACu, czy będzie to dla mnie jakaś przeszkoda?

2) Czy jest sens zrobić coś w stylu "surround" (dwie kolumny na biurku, dwie za mną) ?

Pozdrawiam :)

https://www.audiostereo.pl/topic/113742-zestaw-do-komputera-za-5000z%C5%82/

DAC, który podłączysz optykiem do karty zintegrowanej:

TC Electronic BMC-2:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zostaje 4 tys na kolumny ... np. ADAM A7X .

1) Słyszałem coś o problemach z dźwiękiem z gier przy zewnętrznym DACu, czy będzie to dla mnie jakaś przeszkoda?

Bzdura (mam zewn. DAC podpięty optykiem do Realtek i nie mam problemów w grach)

2) Czy jest sens zrobić coś w stylu "surround" (dwie kolumny na biurku, dwie za mną) ?

Można by kupić 5 kolumn, do tego procesor 5.1 z wyjściami XLR, ale w ten czas chyba nie bardzo zmieścisz się w 5 tys

Ukryta Zawartość

Witaj,

jeśli zależy Ci na możliwie najlepszej jakości dźwięku, namawiam na klasyczny system 2-kanałowy.

Pierwsza konfiguracja, która moim zdaniem będzie zdcydowanie najlepszą opcją dla Ciebie to kolumny Amphion Argon 0 lub Ion+ podpięte do wzmacniacza NAD D3020. Taka konfiguracja zapewni Ci potęźny, dynamiczny bardzo czysty dźwięk i idealnie sprawdzi się jako system bliskiego pola.

Drugą opcją jest zestaw kolumn Kef X300A, który ma wbudowany przetwornik w kolumny.

Ostatnia propozycja to aktywne monitory Genelec G Two z przetwornikiem Audiolab Q-DAC.

Namawiałbym jednak zdecydowanie na opcję pierwszą.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, wszystkie konfiguracje są dostępne od ręki w naszym salonem. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

jeśli zależy Ci na możliwie najlepszej jakości dźwięku, namawiam na klasyczny system 2-kanałowy.

Wręcz przeciwnie (jeśli miałeś na myśli pasywny, ... bo w tej cenie aktywny da więcej).

Pierwsza konfiguracja, która moim zdaniem będzie zdcydowanie najlepszą opcją dla Ciebie to kolumny Amphion Argon 0 lub Ion+ podpięte do wzmacniacza NAD D3020. Taka konfiguracja zapewni Ci potęźny, dynamiczny bardzo czysty dźwięk i idealnie sprawdzi się jako system bliskiego pola.

A Ja radzę koledze postawić dwie pary w jednym pokoju i przełączać się między nimi. Jedna para, to niech będą A7X, a druga np. te Ion+ :]

Kyle racje ma... monitory aktywne w tej samej cenie co pasywne zapewnią przyjemniejsze wrażenia audio... przychylam się także do op. na 1 pytanie, bo mam zewnętrzną E-mu i zero problemów w grach... natomiast jesli chodzi o zestaw 2 kolumny przód 2 tył to już było to krytykowane w zakładce Hi-fi, jednym słowem to poroniony pomysł...

Pokój w kształcie kwadratu, biurko z głośnikami w rogu pomieszczenia - można się spodziewać dużych problemów z basem. Trochę szkoda pompować tak dużą kasę na sprzęt do takiego pomieszczenia i ustawienia.

Nie widzę tu żadnego problemu z pomieszczeniem, głośniki rzadko będą grac dużo głośniej. Będę siedzieć przed nimi i wtedy właśnie z nich korzystać. Kiedyś w tym samym pokoju i w podobnym ulozeniu siedzialy b. drogie kolumny Onkyo.. O dziwo nie można było się do niczego przyczepic.

Popieram propozyzję Kyle, tyle tylko że ja bym zdecydował się na ten DAC:

Ukryta Zawartość

Ma wbudowany wysokiej klasy konwerter USB-SPDIF z bardzo stabilnymi sterownikami pod Windows, co jest istotne z punktu widzenia ergonomii i przydatności systemów microshitu w zastosowaniach PC Audio.

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Popieram propozyzję Kyle, tyle tylko że ja bym zdecydował się na ten DAC:

Ukryta Zawartość

Zakładając, że autora tematu interesują tylko monitory aktywne to w TC Electronic BMC-2 są wyjścia symetryczne, a w tym Audio-gd nie, poza tym BMC-2 jest tańszy. Nie potrzeba sterowników, wystarczy płyta główna z wyjściem optycznym albo coaxialnym (DAC posiada antyjitter). Jest to mało problematyczny DAC (żadnych trzasków, szumów, nagłych zwiech, problemów z balansem) i jako kontroler odsłuchów spisuje się rewelacyjnie – przedtem stosowałem do aktywnych monitorów, obecnie do pasywnych + końcówka mocy i złego słowa nie mogę o nim powiedzieć, same pozytywy (do pełni szczęścia brakuje tylko pilota). Bardzo przydatna jest opcja DIM, która obniża sygnał wyjściowy (poprawia przy tym odstęp sygnału do szumu) dzięki czemu w przypadku małej czułości wejściowej wzmacniacza można łatwiej ustawić sobie poziom głośności – nie ma takiej sytuacji, że już niewielkie poruszenie potencjometrem powoduje znaczący wzrost głośności (co prawda w aktywnych monitorach jest regulacja czułości wejścia, ale miałem taką sytuację, że przy najniższym ustawieniu potencjometru były problemy z balansem w monitorach i trzeba było go trochę podkręcić). DAC gra neutralnie, jeżeli są jakieś problemy z dźwiękiem to wina jest po stronie głośników/akustyki pomieszczenia.

Oprócz wcześniej wymienionych monitorów wziąłbym pod uwagę jeszcze APS Coax.

Ukryta Zawartość

Nawet jeśli pominiemy brak wyjść symetrycznych w tym Audio GD, to jestem ciekaw jak z trzymaniem balansu (jak jest zrealizowana regulacja głośności).

W TC BMC-2 głośność jest sterowana cyfrowo, a to oznacza idealny balans od początku, do końca skali.

Oprócz wcześniej wymienionych monitorów wziąłbym pod uwagę jeszcze APS Coax.

Jeszcze można poczekać na następcę APS IO - nie wiem co się dzieje, bo powinny już być na rynku, a tu nadal kompletna cisza :/

Cyfrowa regulacja głośności to argument za, fakt

Zbalansowany tor w domowym audio to przerost formy nad treścią - przy założeniach autora wątku realny zysk w postaci zmniejszenia zakłóceń poprzez zbalansowany tor audio jest pomijalny.

Już prędzej wystąpią problemy z ewentualnymi zakłóceniami, których źródłem jest PC (kiepski zasilacz, płyta główna itp) - dlatego zaproponowałem Audio-GD bo ma w sobie konwerter USB-SPDIF z porządnym zasilaniem, które to rozwiązanie skutecznie eliminuje większość zakłóceń z peceta (jak nie wszystkie).

W Audio-gd jest potencjometr ALPS, da radę ;)

Już prędzej wystąpią problemy z ewentualnymi zakłóceniami, których źródłem jest PC (kiepski zasilacz, płyta główna itp)

Po podłączeniu optykiem te zakłócenia znikają - sprawdzone praktycznie.

Zbalansowany tor w domowym audio to przerost formy nad treścią - przy założeniach autora wątku realny zysk w postaci zmniejszenia zakłóceń poprzez zbalansowany tor audio jest pomijalny.

No nie wiem. Kable między DAC a monitorami mam np. o dł. 3m każdy, a weź pod uwagę, że poziomy sygnału są bardzo niskie w kablu (sterowanie głośnością po stronie DAC). To nie to samo, co podłączenie DAC ze wzmacniaczem zintegrowanym, gdzie sterujesz głośnością na wzmaku, natomiast z DAC po RCA do wzmaka sygnał jest max wysterowany ... i w dodatku kabel między DAC a wzmakiem może mieć np. 0,5m długości - w tym przypadku faktycznie XLR byłby niepotrzebny.

Po podłączeniu optykiem te zakłócenia znikają - sprawdzone praktycznie.

No chyba że :) (nie sprawdzałem - nie testowałem)

W takim razie jak takie rozwiązanie jest już przetestowane i sprawdzone, to faktycznie warto wziąć pod uwagę opcję z TC Electronic BMC-2 + ADAM A7X

Ja po prostu od samego początku mam NFB-10ES3 i ADAM A7X, więc nawet nie mam rozeznania jakie problemy z zakłóceniami mogą wystąpić w tego typu rozwiązaniu z aktywnymi monitorami :)

Swoją drogą to zakłócenia miałem nie od zasilacza PC (Seasonic Platinum Fanless 520W), tylko od zasilacza ... monitora LCD (!!! - po wyłączeniu monitora zakłóceń nie było) ... tak, czy inaczej, czy z włączonm LCD czy nie, na optyku jest kryształ. Po prostu śmietnik szedł po masie/pętli mas.

W Audio-gd jest potencjometr ALPS, da radę ;)

Nie mam zaufania nawet do droższych potencjometrów analogowych firmy ALPS. Na tym forum było trochę tematów, że np. Denon 1500 nie trzyma idealnie balansu przy bardzo cichym słuchaniu, a tam właśnie jest ALPS. Tak, że ruletka z potencjometrami analogowymi, nawet droższymi. Jak trafił Ci się równy, nawet przy bardzo dużym tłumieniu, to tylko się cieszyć.

Dziękuje za kolejne propozycje. Na chwile obecna najbardziej ciągnie mnie do A7X i BMC-2. Niestety wyjechalem i będę mógł posłuchać wszystkiego dopiero za 3 tygodnie. Komputer mam bardzo drogi i watpie, ze w czymkolwiek namiesza.

Inne pytanie - czy jest tu ktoś z Warszawy, mogący polecić mi salony z możliwościa odsluchu? Wolalbym zrobić to najpierw w sklepie, dopiero potem wypozycze je do domowego przesłuchania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.