Skocz do zawartości
IGNORED

Dyktafon cyfrowy - jaki model polecacie?

ahorn

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym nabyć DOBRY dyktafon cyfrowy. Stąd pytanie... jaki model polecacie? Koniecznie z możliwością przerzucania nagrania do komputera. Myślałem o dyktafonie - urządzeniu samym w sobie, ale... niektórzy polecają mi zakup minidisc-u z funkcją dyktafonu. Jestem zdezorientowany - w każdym razie potrzebuję nagrywać w warunkach sali wykładowej. Zależy mi głównie na opiniach osób, które używają dyktafonu i na ich zdaniu nt. używanego modelu.

Z góry dziękuję za pomoc w podjęciu decyzji co do zakupu.

https://www.audiostereo.pl/topic/11362-dyktafon-cyfrowy-jaki-model-polecacie/

w Nowym Saczu jest taka mala firma,handlujaca wysokiej klasy sprzetem o ktory pytasz.nie pamietam nazwy,bo bylem tam rok temu,ale jak bardzo bys chcial,to odnajde tel.

Wow - myślę, że uda mi się coś znaleźć w Warszawie, do której się wybieram, ale... jeśli bez kłopotu jesteś w stanie odnaleźć ten kontakt to będę wdzięczny. Zadzwonię i się popytam co i jak. Dodam tylko, że chcę nabyć porządny dyktafon - niekoniecznie profesjonalny. Z tym tylko, że nie bardzo wiem co mam wybrać. Myślałem o dyktafonie cyfrowym Sony, Olympus. Wtedy ktoś z forumowiczów zaproponował minidisc. Wtedy to ja zgłupiałem i ten stan trwa do teraz ;-). Miałem nadzieję na opinie użytkowników tych urządzeń, ale... albo nie te forum, albo niewiele ludzi "dyktuje", albo Ci, którzy używają nie są forumowiczami. Poczekam jeszcze trochę.

Odpuść sobie rejestratory z wymiennymi nośnikami jeżeli masz stały dostęp do kompa. Kup dyktafon cyfrowy osobiście polecam urządzenia nagrywające od razu w MP3 ja używam Beatmana firmy Freecom (podobno mają już przedstawicielstwo w Polsce) i to nie tylko jako rejestratora – ale z pewnością znajdziesz sporo tańszych tego typu wynalazków.

Większość dyktafonów (analogowych i cyfrowych) nie nadaje się do nagrywania wykładów. Mają za małą czułość mikrofonu - łapią dźwięki tylko z bliska. Warto rozejrzeć się za urządzeniem, które ma wejście na mikrofon zewnętrzny, najlepiej z przełączaną czułością. Osobiście używałem Minidisca Sonego + podpięty najprostszy mikrofon pojemnościowy. Efekt był zadowalający, ale lepiej byłoby użyć mikrofonu kierunkowego, bo te zwykłe zbierają wszelkie odgłosy dookoła. Niestety mój MD nie ma trybu LP, więc czas nagrania mam ograniczony do 160 minut w mono (na płytce 80 min)

Przy dzisiejszej miniaturyzacji można zapomnieć o zewnętrznym mikrofonie skoro urządzenia ważą po kilkanaście gram. Wystarczy skierować urządzenie w kierunku źródła i nic więcej efekty są zadowalające nawet w dużych salach. Przynajmniej mój beatman zbiera wszystko kosztował około 200 euro (najwyższy model z pam. 512M). Jakość wykonania bez zarzutu na wyposażeniu ma słuchawki Sennheisera co mnie mile połechtało. Widziałem na wschodzie masę tego typu urządzeń a ten kupiłem jako gadżet okazało się że skutecznie zastąpił dyktafon. Ale nie będę się rozpisywał warto wiedzieć że są alternatywne rozwiązania vs MD czy zwyczajny dyktafon wybierz co będzie dla Ciebie wygodniejsze. Mam też palma z mic. czasami używam choć nie jest tak wygodny ponadto często wzbudza zbyt duże zainteresowanie.

Michnik miał cyfrowego Sony ICD-MS515 na Memory Sticki. Zarówno on, jak i jego następca ICD-MS1 wyróżniały się fenomenalnymi mikrofonami i długim czasem nagrania - MS1 na karcie 256MB mieścił 4,5 godziny w trybie HQ i 9 w trybie LQ. Minusy to niepopularny format bodajże *.msv, dający dobry stosunek jakość/objętość, ale za to niosący ze sobą konieczność konwersji na mp3 żeby można było tego słuchać np. w samochodzie.

Tak patrzę na wyrokowanie że MD jest najlepsze ja osobiście wątpię (choć oczywiście są dobre i złe urządzenia tego formatu) przecież jako sprzęt reporterski używa się DAT. I pomimo „trudności” edycyjnych z pewnością jakość nagrań oferują najwyższą. A drugiej ręki magnetofony te nie są takie drogie.

• 4 lata później...

jak ma byc ten dyktafon uzywany??

a)do nagran dyktowanych wypowiedzi, ktore potem musza byc z opcja dowolnej pauzy przetwarzane w text?(szef-sekretarka dyktafon)

b) maly recorder, ktory potrfi wiernie nagrac wyklad,wywiad, koncert itp a nawet rekolekcje??

W rachube wchodza teoretyczne takie urzadzenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja osobiscie nie kupowalbym takich po 80 euro bo to kitu.

Posiadam od 1,5 roku zoom h2 i jest to absolutny hit w Niemczech.

Reporterzy radiowy z tym smigaja i wrzucaja z tego od razu na antene.

Nagrywam koncerty odpalam CD z tego oczywiscie dla siebie.

Ostatni nagralem dla znajomej concert churu w krorym spiewa…jak z dobrego radia.

Az starch uwierzyc ze to kosztuje tylko 200 Euro.

Ja kupilem to na nagrywanie mojej gry gitarowej i na nagrywanie akustyki przyrody.

To jest juz quasi profesjonalny sprzet.

Tu opis:

Ukryta Zawartość

tu moje nagranie na gitarze z ebay za 25 euro

Ukryta Zawartość

przez sluchawki sluchac, ze czysto nagrywa.

W tym zoom h2 mozna ustawic kat aktywnego nagrywania czyli professor z przodu gadajacy studenci z tylu…jestem przekonany ze zoom sa da z wykladem bezproblemowo rade..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.