Skocz do zawartości
IGNORED

streamer czy cd

szwagier83

Rekomendowane odpowiedzi

Streamer jest drozszy a wiec jak masz ograniczony budzet i chodzi o jak najlepsza jakosc to najlepszy bedzie uzywany dobry odtwarzacz cd ale streamer jest bardziej uniwersalny mozna sluchac radia plikow i (w bardzo ograniczonym stopniu) serwisy streamingowe a laczac te 3 funkcje masz muzyki ktorej nie przesluchasz braknie czasu i wybor co chcesz czy plik czy strumienie i ooznawanie nowej muzyki czy radio....

Moja rada lepiej dolozyc do streamera ale należy pamiętać że trzeba naprawde sporo dolozyc zeby uzykac jakosc dobrego uzywanego cd

chwilowy brak działalności w audio.

Bardzo ciekawa i dająca do myślenia wypowiedź. Przejście na pliki wydaje się nieuniknione, tylko nie wiem, czy nie poczekać rok, dwa, może trzy aż sprzęt będzie bardziej przetestowany, coś się pojawi second hand, bo teraz trzeba wydać 10k na streamer porządny. Tym bardziej, że jest duża szansa, że kategoria będzie się bardzo szybko rozwijać i teraz wydam górę pięniędzy, a za rok, dwa sprzęt będzie absolutnie nie na czasie, a na to mnie po prostu nie stać.

Tu masz rację tym bardziej że dobry i przyszlosciowy streamer powinien miec jakis system operacyjny a jak nie to dobre i stale wsparcie gdyz ciagle cos się zmienia w oprogramowaniu szczególnie serwisow strumieniowych np ostatnio doszedl WiMP z możliwością obsługi flac i bez systemu operacyjnego nie posluchasz.... ba po jakiejs powazniejszej aktualizacji np spotify możesz stracić możliwość słuchania pliki sa stabilniejsze zawsze mozna konwertowac na flac czy wav i będzie to dzialalo.... ogólnie przyszlosciowy streamer jest bardzo ciężko obecnie kupic

Tu masz rację tym bardziej że dobry i przyszlosciowy streamer powinien miec jakis system operacyjny a jak nie to dobre i stale wsparcie gdyz ciagle cos się zmienia w oprogramowaniu szczególnie serwisow strumieniowych np ostatnio doszedl WiMP z możliwością obsługi flac i bez systemu operacyjnego nie posluchasz.... ba po jakiejs powazniejszej aktualizacji np spotify możesz stracić możliwość słuchania pliki sa stabilniejsze zawsze mozna konwertowac na flac czy wav i będzie to dzialalo.... ogólnie przyszlosciowy streamer jest bardzo ciężko obecnie kupic

Takie mam wrażenie, ale są i opinie inne.

NIe wiem właśnie, czy nie skuszę się jednak na DACa porządnego plus NAS. Na muzykę online i inne bajery poczekam, aż to się bardziej rozwinie. A jak się wkurzę, bo głowa za bardzo rozboli od myślenia to kupię cd i już :)

100% zgody.

1% zgody:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Generalanie odtwarzanie muzyki z plików poprzez streamery (dac'i i inne bajery) to taka teraz moda - dla wygody... szukanie w tym jakości jest takie na siłę... ale to oczywiście moje zdanie, subiektywne bo obiektywizmu nie znajdziemy

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Gość Synthax

(Konto usunięte)

slaawek masz rację,

właśnie odpaliłem tak dla zabawy płytę z cd + dac, i potem plik z PS3 Wav + ten sam dac i różnica irytująca... Brak przestrzeni, pogłosów, wybrzmień, co tu dużo gadać słabizna. A wątpię, że tanie streamery są dużo lepsze niż PS3.

Pomocy, streamera tej klasy co CD dajcie :)

Miałem mini przerwę od porównań ale teraz widzę, że słuchanie CD chyba tak łatwo nie przejdzie do lamusa :)

slaawek masz rację,

właśnie odpaliłem tak dla zabawy płytę z cd + dac, i potem plik z PS3 Wav + ten sam dac i różnica irytująca... Brak przestrzeni, pogłosów, wybrzmień, co tu dużo gadać słabizna. A wątpię, że tanie streamery są dużo lepsze niż PS3.

Pomocy, streamera tej klasy co CD dajcie :)

Miałem mini przerwę od porównań ale teraz widzę, że słuchanie CD chyba tak łatwo nie przejdzie do lamusa :)

Nie ma tak zle z plików moze bhc lepiej jak z cd budżetowego z wyzszymi bezpośrednio nie porownywalem a sluchanie kiedys tam jakiegoś tam nic mi nie mowi...

Ale pewnie i mozna dobrze grajacy streamer kupic ale drogie to jest

dodam jeszcze tylko, że granie muzy z plików jest dla mnie takie bezduszne, jak sobie wyobrażę, że powstały z ripowania, konwersji, przetworzenia przez oprogramowania, przepuszczone przez kable, lub bezprzewodowo do wzmacniacza, to odnoszę wrażenie, że jakkolwiek by nie było to poskładane to jakość jest na poziomie dobrego mp3...poważnie, psychika odczuwa że coś jest nie tak - choć teoretycznie wszystko jest bit perfekt, to dla mnie streamery czy dac tworzą atmosferę komputerowego szaleństwa pozbawionego klimatu i "smaku" prawdziwej płyty...tak już mam od kilku miesięcy, od czasu gdy zakończyłem przygodę z "urządzeniem plikowym" (przewaga jest dla mnie tylko jedna - wygoda i nic poza tym)

dodam jeszcze tylko, że granie muzy z plików jest dla mnie takie bezduszne, jak sobie wyobrażę, że powstały z ripowania, konwersji, przetworzenia przez oprogramowania, przepuszczone przez kable, lub bezprzewodowo do wzmacniacza, to odnoszę wrażenie, że jakkolwiek by nie było to poskładane to jakość jest na poziomie dobrego mp3...poważnie, psychika odczuwa że coś jest nie tak - choć teoretycznie wszystko jest bit perfekt, to dla mnie streamery czy dac tworzą atmosferę komputerowego szaleństwa pozbawionego klimatu i "smaku" prawdziwej płyty...tak już mam od kilku miesięcy, od czasu gdy zakończyłem przygodę z "urządzeniem plikowym" (przewaga jest dla mnie tylko jedna - wygoda i nic poza tym)

A teraz słuchasz tych samych plików - tylko zgranych na nośnik CD.

To musi mieć duszę... Nie ta JAKOŚĆ:)

Tu nie czuć mp3!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

A teraz słuchasz tych samych plików - tylko zgranych na nośnik CD.

To musi mieć duszę... Nie ta JAKOŚĆ:)

Tu nie czuć mp3!

no jest inaczej podświadomie...:)

i to też ma wpływ kolego:)

trudno to wytłumaczyć, ale z płyty czuć muzykę, z plików poprzez streamer (inny grajek) czuć dla mnie "komputerowość"

Dla mni komputerowosc i prawie mp3 slychac jak porownam ten sam album w wersji cd a hi res-w tym drugim przypadku brzmi on jak prawie analog:-)

a ile jest takich płyty cd z odpowiednikami hi res???

Dla mni komputerowosc i prawie mp3 slychac jak porownam ten sam album w wersji cd a hi res-w tym drugim przypadku brzmi on jak prawie analog:-)

"Prawie" to przeważnie WIELKA różnica...

trudno to wytłumaczyć, ale z płyty czuć muzykę, z plików poprzez streamer (inny grajek) czuć dla mnie "komputerowość"

Polecam kupno gramofonu (skoro tak "czujesz":). Przy tym - CD NIE GRA. No i poczucie nie-cyfrowego nośnika w tym wypadku (dopiero) jest prawdziwe!

A czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie czy tylko pisanie bez sensu?

na jakiej podstawie uważasz, że pisanie na temat jest bez sensu...?

Dokladnie

Ja sie ciesze ze zyjemy w czadach takiego wyboru i pomimo tego ze jestesmy coraz bardziej osaczani przez korporacje mamy jakies pole manewru

Fajnie ze ludzie chca sluchac muzyki a na czy to robia jest chyba drogorzedne

Osobiście nie przekreślałbym plików tak jednoznacznie, a ich istnienie nie sprowadzałbym tylko do wygody. W plikach jest dokładnie ta sama analogia, co w przypadku CD. Są lepiej i gorzej zrealizowana płyty CD, są lepsze i gorsze odtwarzacze CD. Tak jak są lepsze i gorsze streamery, tak i są gorzej i lepiej zrealizowane pliki. Ostatnio kupiłem płytę (tj. pliki) Johna Coltrane'a Ballads 24/96 i uważam, że realizacja jest na bardzo wysokim poziomie. Wprawdzie nie mam płyty CD, aby bezpośrednio porównać, ale jeśli brzmi ona tak dobrze jak plik, to jest super. A jeśli brzmi jeszcze lepiej, to będzie nirwana:)

Podaj dokładne modele jak możesz tego synlogy , jakim kablem podpinamy taki synology z daciem ?? Przez USB kabel czy przez cyfrowe ?

Z góry dzięki dobry pomysł

Szwagiero, sorry za zwłokę, jestem na wakacjach i czasem bez neta.

A więc NASa synology podłączasz do DACa zewnętrznego przez USB. Jak sobie dalej z DACa wyprowadzisz sygnał to już zależy od DACa i współpracujcego z nim wzmacniacza.

Z tego co czytałem swego czasu rDAC Arcama zbierał bardzo pozytywne opinie i recenzje za obróbkę sygnału po usb.

Mam nadzieję, że to rozjaśnia sprawę. W razie dalszej ciekawości zajrzyj do działu PC Audio - tam jest specjalny temat 'NAS'.

Porada moja wypływa z niedawnego zakupu NASa Synology właśnie. Jestem w trakcie przenoszenia archiwum na niego. Myślę, że jako źródło jest OK, a wszystko zależy od dobrego DACa przez którego idzie sygnał.

powodzenia.

Takie mam wrażenie, ale są i opinie inne.

NIe wiem właśnie, czy nie skuszę się jednak na DACa porządnego plus NAS. Na muzykę online i inne bajery poczekam, aż to się bardziej rozwinie. A jak się wkurzę, bo głowa za bardzo rozboli od myślenia to kupię cd i już :)

Ale z słuchanie z NASa i strumieniowanie z sieci to nie są przeciwności - wręcz przeciwnie (chyba, że cos źle zrozumiałem).

Powrót po dłuższej przerwie...

Właśnie odczytałem odpowiedź na email. Auralic Aries jest już na stanie i dostępny do nabycia. 6299PLN za wersję z zegarami femtoclock i lepszym zasilaniem oraz 4199PLN za wersję LE.

Jeszcze zapytałem czy obsługuje WIMP? Jeżeli tak to kupię ten droższy.

Właśnie odczytałem odpowiedź na email. Auralic Aries jest już na stanie i dostępny do nabycia. 6299PLN za wersję z zegarami femtoclock i lepszym zasilaniem oraz 4199PLN za wersję LE.

Jeszcze zapytałem czy obsługuje WIMP? Jeżeli tak to kupię ten droższy.

Co ma auralic takiego ze jest tyle warty dobre wyjście cyfrowe ? Nie ma daca na pokładzie a są dużo tańsze stremery co wspolpracuja z wimpem

:)

Gość Synthax

(Konto usunięte)

To tylko moje zdanie, ale myślę że gdyby pominąć wszelaki marketing i inne koszty nie odpowiadające za jakość samą w sobie to głównymi elementami wpływającymi na cenę byłyby:

Autorskie podejście do tematu, unikanie drogi na skróty.

Napisanie bardzo stabilnego oprogramowania.

Wykonanie kosztownej solidnej obudowy a nie jakaś tam blaszka wygięta w U...

Wykorzystanie wydajnych pamięci wysokiej klasy które się mniej grzeją, opracowanie dedykowanej płyty głównej

Postawienie na bezkompromisowość - zero wiatraków, drgających elementów mechanicznych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.